Testvérvárosok

Ungvár

Kárpátalja legnagyobb települése, közigazgatási, kulturális és gazdasági központja. Lakossága megközelítőleg 120.000 fő, melynek 10-12%-a magyar. A környék már a történelem előtti időkben is lakott volt. Egy ideig a honfoglaló magyarok támaszpontja volt, több száz évig oppidum. 1769-ben lett Ung megye székhelye, majd 1775-76-ban püspöki székhely is. 1838-ban rendezett tanácsú város lett. Az 1848-49-es szabadságharc után némi önkormányzatot kapott és lassú fejlődésnek indult.

A nagyobb mértékű kulturális fejlődés a XIX. század végén és a XX. század elején indult meg. Iskolákat alapítottak, közintézmények épültek. A város békés fejlődését az első világháború, majd az ezt követő trianoni békeszerződés szakította meg. 1919 és 1938 között a város és egész Kárpátalja Csehszlovákiához tartozott. Kiépült a "kormányzósági negyed" az ún. Galagóban, az egykori vásártéren a kormányzósági palotával, a törvényszékkel, rendőrséggel, egészségházzal. 1930-ban a soknemzetiségű városnak mintegy 27.000 lakosa volt. Az 1938-as bécsi döntés értelmében Ungvár ismét Magyarország része lett. A mai Ungvár Kárpátalja fővárosa, a terület közigazgatási funkcióján túl oktatási és tudományos központ is. Az 1945-ben megnyílt Ungvári Állami Egyetemnek 11 fakultása van. Az ungvári tanítóképzőnek van magyar tagozata, éppúgy, mint az Egyetemnek, ahol magyar szakos tanárokat képeznek. Innen sugározza műsorát számos televízió és rádió. Könyv- és lapkiadók tucatjai jelentetik meg kiadványaikat, a városban több színház is működik. Minden évben megrendezik a nemzetközi színházi fesztivált, melyen magyarországi színházak is részt vesznek.

Egy város, ami mindenkit meg tud lepni. A város egyedülálló földrajzi fekvéssel, gazdag történelemmel és páratlan bájjal rendelkezik. Ungvár kis város Európa szívében egy csodálatos várral és hosszú folyóparttal, macskaköves utcákkal, zöld kertekkel, idős házakkal és templomokkal. Ungvár a Várhegyen alakult ki a IX. században. Először erődítményként funkcionált, és mára már az Ezüst Föld – Kárpátalja szíve.

A város összes ismert nevével, mint az Ungvár, Hungvár, Ongvár, Unguyvar, Uzhhorod még nem ér véget az a hosszú névlista, amit városunk kapott az uraitól vagy az itt élő polgároktól hosszú évszázados történelme folyamán. Tény, hogy minden fordításban nevének jelentése „vár az Ung/Uzh folyó partján”. Ungvár nagy része a folyó jobb partján fekszik, ami az óváros, és sokkal nagyobb, mint a bal parton található modern város.

Ősi és örök, egy olyan város, amelyik tiszteli minden idősödő lakóját, és több ezer fiatal mosolyát élvezi. Ungvár mára visszanyeri európai arcát, turisztikai központtá nő és fejlődik. Egy olyan város, ahol öröm dolgozni és pihenni, élni, és ahova érdemes ellátogatni.

1991-ben II. János Pál pápa szombathelyi látogatása alkalmából került sor a testvérvárosi kapcsolat megkötésére. Ungvárral a közös történelmi múlt, a magyar népesség viszonylag nagy száma sarkallta kapcsolatfelvételre városunkat. Ungvárról sajnos elmondható, hogy az egyik legkevésbé aktív kapcsolat, a két város vezetőinek kölcsönös látogatásán és az ungvári diákok balatoni üdültetésén kívül egyéb területen nem alakult ki együttműködés.


Archivált verziók

2020.07.09 13:37


Galéria (37 db)

Testvérvárosok, baráti városok

Programok

Mozi: Fekete özvegy (16)

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
Időpont: 2021 Július 23. (Péntek) 21:15

Ismét akusztikus koncertek a Végállomás Kertben! (Zene/Koncert)

Végállomás Club, Szombathely, Körmendi út 92.
2021 Július 23. (Péntek) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Ska-reggae party fényfestéssel és Ördög akusztik a Bohémban! (Zene/Koncert)

BOHÉM, Szombathely, Thököly Imre utca 14.
2021 Július 23. (Péntek) 20:00

Még több Zene/Koncert ...
Fekete özvegy 3D (16) (mb) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2021 Július 23. (Péntek) 22:10

Még több Mozi ...
Hang nélkül 2 (16) (mb) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2021 Július 23. (Péntek) 22:30

Még több Mozi ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...