Testvérvárosok

Maribor

A közel 200.000 lakosú Maribor a fiatal Szlovén Köztársaság második legnagyobb városa, 17 km-re található az osztrák határtól, félúton Bécs és Trieszt között. A Dráva partjai mentén elterülő város már a történelem során is jelentős utak találkozóhelyeként volt ismert. A közelében található Pohorje bortermő dombjain díjazott borfajtákat termelnek.

 Maribor ma egyetemi város, fejlett kulturális, fesztivál-, és vásárközpont, színházzal, operával, balettel, világhírű szimfonikus zenekarral, valamint múzeumokkal és képtárakkal. Sport- és szabadidőközpontjai mellett a kereskedelem és az ipar is meghatározó. Maribor kellemes és vendégszerető város, középkori városmagja nagyrészt fennmaradt. Különös vonzerővel rendelkezik a Dráva parti régi városrész, Lent, ahol a város leghíresebb fesztiválját is megrendezik. Kellemes szórakozóhelyek, képtárak váltják egymást, s itt található a Vinotéka, ahol a látogató megismerkedhet a szlovén borok változatos kínálatával. A város egyik legnagyobb nevezetessége a több mint 400 éves termő szőlőtőke, a világ legidősebb tőkéje. Említést érdemel még a stílusosan berendezett Kaszinó, a kastély, melyben a város helytörténeti múzeuma található, illetve a Városliget, melyet Európa egyik legszebb parkjaként tartanak számon.

Mariborral egy csendesebb testvérvárosi aktivitást követően mára ismét élénkebb a kapcsolat. A két város levéltára és egyeteme között a mai napig együttműködés áll fenn, valamint Lappeenrantához hasonlóan elmondható a város zenekarainak, énekkarainak fellépése városunkban, és viszont. Az önkormányzatunk által életre hívott NewPilgrimAge elnevezésű, Szent Márton szellemiségének továbbörökítését célzó nemzetközi projekt egyik partnervárosa.

 


Archivált verziók

2020.07.09 14:03 2020.07.09 13:00

Testvérvárosok, baráti városok

Programok

Mozi: Fekete özvegy (16)

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
Időpont: 2021 Július 23. (Péntek) 21:15

Ismét akusztikus koncertek a Végállomás Kertben! (Zene/Koncert)

Végállomás Club, Szombathely, Körmendi út 92.
2021 Július 23. (Péntek) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Ska-reggae party fényfestéssel és Ördög akusztik a Bohémban! (Zene/Koncert)

BOHÉM, Szombathely, Thököly Imre utca 14.
2021 Július 23. (Péntek) 20:00

Még több Zene/Koncert ...
Fekete özvegy 3D (16) (mb) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2021 Július 23. (Péntek) 22:10

Még több Mozi ...
Hang nélkül 2 (16) (mb) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2021 Július 23. (Péntek) 22:30

Még több Mozi ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...