Testvérvárosok

Lappeenranta

Lappeenranta színes rendezvényei és történelmi látványosságai a régió pazar természeti szépségével együtt egész évben felejthetetlen élményeket kínálnak. Lappeenranta Finnország egyik népszerű utazási célpontja, a tóparti turizmus egyik központja Európa 4. legnagyobb tava, a Saimaa-tó menti elhelyezkedése révén. Magával ragadóak a Saimaa-tó partján zajló pörgő nyári vagy téli események, ami után kikapcsolódást nyújtanak a meleg gyógyfürdők. Akár egy magas színvonalú szállodában, vagy egy tóparti villában is megszállhatunk, ahol a béke és a csend adta luxust élvezhetjük.

Lappeenranta a keleti és nyugati kulturális befolyás hatására nőtt, ami leginkább az óvároson, az erődítményen látható a legjobban. Az erődítmény a finn, az orosz és a svéd kulturális örökség értékes része. A legidősebb épületek, beleértve a főkapunál található őrség épületet, a múzeum épületeit és Finnország legidősebb ortodox templomát, a XVIII. század második feléből származnak.

A csodálatos kikötő területe a Rantapuisto parknál kezdődik, és a csodálatos sétány a városi öböl mentén halad Finnország legnagyobb homokváráig és a Myllysaari strandig. A kikötő, a Homokvár és a Myllysaari strandnál található rekreációs park környékén kulturális rendezvények és események zajlanak. A piacon feltétlenül meg kell kóstolni az „atomi” vagy a „vety” húsos lepényt. A Homokvár idegenforgalmi irodában turisztikai szolgálatatások vehetők igénybe, valamint kerékpár, kajak, kenu és SUP deszka bérelhető.

Finnország klímafővárosa, Lappeenranta a LUT Egyetemmel a fenntarthatóság úttörőjének nevezhető, ami biztosítja a Saimaa-tó tisztaságát. Nyáron és ősszel számos hajó indul el a kikötőből a szigetlabirintusba vagy a Saimaa-csatornán keresztül Viborgba és Szentpétervárra. A csatornák közti hajóúton vízummentesen utazhatunk Oroszországba.

Lappeenranta a képzeletbeli Sorjonen felügyelő híres finn határvárosa is a Bordertown című sorozatban. A Bordertown forgatásának helyszíneit bemutató túrák fényt derítenek a Lappeenrantában felvett bűnügyi sorozat hátterére, miközben a sorozat első és második évadjának legismertebb helyszíneire kalauzolnak.

Lappeenranta könnyen megközelíthető vonattal, busszal, repülővel, hajóval, vagy autóval. Lappeenranta csupán 215 km-re fekszik Helsinkitől és 195 km-re Szentpétervártól. Lappeenranta a Laudamotion Bécsből induló közvetlen járataival elérhető.

Lappeenranta 1983-ban lett Szombathely testvérvárosa. Finnországi kapcsolata akkoriban sok magyarországi városnak köttetett, melynek alapja a közös őshaza, származás, nyelvrokonság volt. Kezdetben a számos településen megalakuló Magyar-Finn Baráti Kör tagjai tettek rendszeres látogatást egymásnál, ez tartotta fenn a kapcsolatokat. Így volt ez Szombathely és Lappeenranta esetében is.


Archivált verziók

2020.07.09 12:55 2020.07.09 12:46


Galéria (4 db)

Testvérvárosok, baráti városok

Programok

Mozi: Fekete özvegy (16)

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
Időpont: 2021 Július 23. (Péntek) 21:15

Ismét akusztikus koncertek a Végállomás Kertben! (Zene/Koncert)

Végállomás Club, Szombathely, Körmendi út 92.
2021 Július 23. (Péntek) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Ska-reggae party fényfestéssel és Ördög akusztik a Bohémban! (Zene/Koncert)

BOHÉM, Szombathely, Thököly Imre utca 14.
2021 Július 23. (Péntek) 20:00

Még több Zene/Koncert ...
Fekete özvegy 3D (16) (mb) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2021 Július 23. (Péntek) 22:10

Még több Mozi ...
Hang nélkül 2 (16) (mb) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2021 Július 23. (Péntek) 22:30

Még több Mozi ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...