Testvérvárosok

Kaufbeuren

Kaufbeuren a Bajorországhoz tartozó sváb közigazgatási terület harmadik legnagyobb városa, mintegy 40.000 lakossal. A várost Nagy Károly idejében alapították, virágkorát a 15. században élte. Ebben a században építették ki a polgárok a városfalat, a lőtornyokat és a tekintélyt követelő Szent Márton plébániatemplomot. Ugyanebben az időszakban épült a késő gótikus építészet gyöngyszemeként a Szent Blasius templom. A II. világháború után a valamikori lőszergyár helyén Kaufbeuren közelében telepedtek le a Szudéta vidék Gablonz városából elűzöttek. Itt építették fel világhírű ékszer- és üvegiparukat. A város legnagyobb rendezvénye a Tänzelfest, ahol mintegy 1600, jelmezbe öltözött gyermek eleveníti fel a város történelmét.

Kaufbeurennel az egyik leghosszabb ideje fennálló, és azóta is nagyon intenzív viszonyt ápolja Szombathely. A két város közötti kapocs Szombathely híres szülöttje, Szent Márton. Mindkét városban található a szentről elnevezett templom. Ebből kifolyólag szoros együttműködés alakult ki a kaufbeureni Szent Márton Egyházkerület és a szombathelyi Szent Márton Plébánia között. A kapcsolat a német fél kezdeményezésére jött létre 1991-ben. Az első hivatalos kaufbeureni delegáció II. János Pál pápa szombathelyi látogatása alkalmából érkezett városunkba. A város delegációi, művészei, civil szervezetei rendszeresen vendégül látják egymást egymás nagyrendezvényein. A minden év nyarán megrendezendő Tänzelfest állandó meghívottja a szombathelyi küldöttség, 1992 júliusában ennek a keretében írták alá a testvérvárosi szerződés német változatát. Szombathely nevében Wagner András polgármester úr látta el kézjegyével a szerződést. Ugyanebben az évben a szombathelyi Városi Tűzoltóság 120 éves jubileumát ünnepelte együtt a két város tűzoltósága. A kaufbeureniek évente legalább kétszer látogatnak Szombathelyre, a Savaria Történelmi Karnevál és Szent Márton nap keretében. A két város között a sport terén is élénk a kapcsolat. Maratoni váltóversenyre, illetve röplabda és vívó edzőtáborozásra is rendszeresen érkeznek sportolók német testvérvárosunkból.

A 2000-ben alapított kaufbeureni tűzzsonglőr csoport, az Artistica Anam Cara ifjúsági kulturális egyesület, a kezdetektől fogva állandó és nagy sikerű fellépője a Savaria Történelmi Karneválnak. A Szombathelyi Kötélugró Klub pedig az Artistica vendégei a Tänzelfesten, személyes kapcsolat alakult ki a két egyesület tagjai között.

Fellépett kint a Capella Savaria, a Savaria Legio, több alkalommal az Ungaresca Táncegyüttes.

A kaufbeureni és a szombathelyi Kolping egyesület kapcsolata, a Kaufbeureni Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a helyi Városi Tűzoltóság, a Német Önkormányzat, Szombathelyi Turisztikai és Testvérvárosi Egyesület, a Szombathelyi Egyházmegye, különösen a két Szent Márton Plébánia és Kórus, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium és a Mariengymnasium testvériskolai kapcsolata (2012-ben köttetett), valamint a két város közötti úszó-, futball- és kézilabdaversenyek mind a jól működő testvérvárosi kapcsolat bizonyítékai.


Archivált verziók

2020.07.09 12:25 2020.07.09 12:25


Galéria (23 db)

Testvérvárosok, baráti városok

Programok

Mozi: Fekete özvegy (16)

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
Időpont: 2021 Július 23. (Péntek) 21:15

Ismét akusztikus koncertek a Végállomás Kertben! (Zene/Koncert)

Végállomás Club, Szombathely, Körmendi út 92.
2021 Július 23. (Péntek) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Nyitott Városháza program: Török Ádám és a Mini Akusztik Trió koncert (Zene/Koncert)

Szombathelyi Városháza, Szombathely, Kossuth Lajos utca 1-3.
2021 Július 23. (Péntek) 19:30

Még több Zene/Koncert ...
Ska-reggae party fényfestéssel és Ördög akusztik a Bohémban! (Zene/Koncert)

BOHÉM, Szombathely, Thököly Imre utca 14.
2021 Július 23. (Péntek) 20:00

Még több Zene/Koncert ...
Kígyószem: G.I. Joe - A kezdetek (16) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2021 Július 23. (Péntek) 20:00

Még több Mozi ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...