Testvérvárosok

Felsőőr/Oberwart

Felsőőr a több mint 7600 lakosával Dél-Burgenland legnagyobb városa, melynek az évtizedek folyamán gazdasági és társadalmi jelentősége nőtt. A település lakosai és a számos vendég minden tekintetben sokszínűséget él meg, mivel Felsőőr vásár- és bevásárlóvárosként, de iskola- és sportvárosként is híres.

Felsőőr sokszínűsége a különböző népcsoportok egymás mellett élésében is felismerhető. A város németül, magyarul és horvátul beszélő polgárok otthona, éppúgy, mint a roma népcsoporté is. Az itt működő három egyházközség, a római katolikus, a református és az evangélikus is jelentősen hozzájárul egymás kölcsönös megértéséhez és a fejlődéshez.

1841-ben Felsőőrnek vásártartási jogot adományoztak. A minden szerda délelőtt a Fő tér környékén megrendezésre kerülő heti piac nagy hagyománnyal rendelkezik, és még mindig nagyon közkedvelt, akár bevásárlásról, akár a kedvelt „kolbászozásról” van szó. Immár 30 éve rendezik meg a termelői és az ínyenc piacot, ahol szombat délelőttönként őstermelők kínálják eladásra a régió legjavát a városi parkban. Látogatása az ínyencek számára „kötelező”.

A város történelme a címerben is visszatükröződik. Ezüst pajzson kékbe öltözött harcos – egy határőr látható. A határőrök katonai feladatot ellátó jobbágyok voltak, akik a magyar király megbízásából a mai Stájerország ellen védték a határokat. Az újvári (güssingi) és a borostyánkő (bernsteini) vár jelentette az őrizendő terület határait. A város neve erre a területrészre utal, amit „Felső Őrnek” neveztek.

Felsőőrre jellemzőek az árkádos házak. Mindenekelőtt a régebbi lakónegyedekben találkozhatunk ezekkel a tipikus építési móddal készült hosszúra nyúlt házakkal. Az elmúlt években jellemző visszatérés ehhez a régi burgenlandi építési hagyományhoz azt eredményezte, hogy sok újépítésű ház ilyen stílusban készül, és a meglévő épületeket ezek mintájára újítják fel.

A rendszerváltás utáni első hivatalos testvérvárosi kapcsolat az ausztriai Oberwarttal létesült, bár a két város között már a rendszerváltás előtt is történt kapcsolatfelvétel. Az osztrák határ másik oldalán, Szombathelytől mindössze 40 km-re elhelyezkedő várossal 1991-ben, Szombathelyen került sor a szerződés aláírására. A földrajzi közelség miatt Oberwarttal mindig is nagyon aktív volt az összeköttetés, a két város polgármestere szinte napi kapcsolatban volt egymással. Számos gazdasági kérdésben született együttműködés a két város között, rendszeresen szerveznek határ menti kerékpáros találkozókat.


Archivált verziók

2020.07.09 13:12


Galéria (4 db)

Testvérvárosok, baráti városok

Programok

Mozi: Fekete özvegy (16)

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
Időpont: 2021 Július 23. (Péntek) 21:15

Ismét akusztikus koncertek a Végállomás Kertben! (Zene/Koncert)

Végállomás Club, Szombathely, Körmendi út 92.
2021 Július 23. (Péntek) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Ska-reggae party fényfestéssel és Ördög akusztik a Bohémban! (Zene/Koncert)

BOHÉM, Szombathely, Thököly Imre utca 14.
2021 Július 23. (Péntek) 20:00

Még több Zene/Koncert ...
Fekete özvegy 3D (16) (mb) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2021 Július 23. (Péntek) 22:10

Még több Mozi ...
Hang nélkül 2 (16) (mb) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2021 Július 23. (Péntek) 22:30

Még több Mozi ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...