Városháza

Megkezdődik a zöldhulladékok elszállítása Szombathelyen

Regisztrációhoz kötött az ingyenes szolgáltatás igénybevétele.

Szombathely MJV Önkormányzatának rendelete alapján a városban 2021. január 1-jétől tilos a zöldhulladékok nyílt téri égetése. Annak érdekében, hogy a jövőben a lakosság ügyfél- és környezetbarát módon válhasson meg a zöldhulladékától, a SZOMHULL Nonprofit Kft. bevezeti a zöldhulladékok házhoz menő elszállítását. Zöldhulladéknak minősül a kertben vagy kertészeti tevékenység során képződő növényi eredetű települési hulladék, amely képes önmagától, tehát mindennemű külső tényező nélkül a biológiai lebomlásra. Ilyenek a fák, bokrok, nyesedékek, fűnyírás során keletkező zöldhulladék, falevél, és a konyhakerti hulladékok.

A vegetációs időszakban (áprilistól október végéig) havonta egy alkalommal, meghatározott időpontban történik a zöldhulladékok elszállítása a családi házas övezetekből, a társasházas területeken pedig évente 4 gyűjtési alkalmat biztosít a SZOMHULL, mely idén árpilis 19-én indul. Erről tartott sajtótájékoztatót a Körmendi úti hulladékudvarban Németh Ákos, Szombathely MJV fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnoka és Taoufik Roland, a Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató NKft. (SZOMHULL) ügyvezető igazgatója.

Elhangzott: a zöldhulladék-gyűjtés díjmentes a SZOMHULL azon ügyfeli számára, akik a kommunális hulladék elszállítására érvényes szerződéssel rendelkeznek. A szolgáltatásba bevont területeket körzetekre bontották, a www.szomhull.hu weboldalon elérhetők az utcalisták, illetve, hogy honnan, mikor szállítják el a zöldhulladékot.

A zöldhulladék-gyűjtés felmatricázott, kerekekkel ellátott, szabványos 120 literes gyűjtőedényekben történik, ezekből a szállítás az ügyfelek részére díjmentes. "Azért ragaszkodunk a szabványos edényekhez, mert az eltérő típusú kukák nem illeszkednek a gépjárműveinkhez, nem tudjuk kiüríteni őket. A SZOVA Nonprofit Zrt. Körmendi úti Hulladékudvarában korlátozott számban rendelkezésre állnak megvásárolható gyűjtőedények, de máshonnan is beszerezhetik őket az ügyfelek. A zöldhulladék-gyűjtő kukákra fel kell ragasztani a zöldhulladék-gyűjtés matricáját, amit ingyenesen bocsátunk az ügyfeleink rendelkezésére. Ezek szintén a Hulladékudvarban vehetők át, de kérésre postázzuk is őket. A gyűjtőedényekbe a növényzet éves fejlődésének megfelelő mennyiség helyezhető el. A zöldhulladékot tömörítés nélkül és olyan állapotban kell az edényzetbe tenni, hogy külső ráhatás, eszköz használata nélkül tudják kiüríteni munkatársaink" - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A 120 literes gyűjtőedényekbe kizárólag az alábbi zöldhulladék típusok helyezhetők el:

•    lágyszárú növények (50 cm-nél nem hosszabb!),

•    fás szárú növények (50 cm-nél nem hosszabb, 4 cm átmérőnél nem nagyobb!),

•    nyesedék,

•    fűnyírás során keletkező zöldhulladék,

•    falevél.

Amennyiben a 120 literes gyűjtőedény nem elég, egyedi megrendelés útján 4 m3-es dróthálós ággyűjtőt vagy 3-7 m3 űrtartalmú vegyes zöldhulladék gyűjtőt is lehet bérelni külön díjazás ellenében. A társasházak pedig 660-1100 liter űrtartalmú, felmatricázott edényt is használhatnak a zöldhulladék gyűjtésére, amennyiben ilyen méretű edényzetre szerződtek a kommunális hulladék elszállítására.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a gyűjtőedényekbe kizárólag ZÖLDHULLADÉK helyezhető. Amennyiben az edényzet más típusú hulladékot is tartalmaz, nem szállítják el.

A szolgáltatás regisztráció köteles, amit a www.szova.hu weboldalon lévő űrlap kitöltésével, postai úton (SZOMHULL Nonprofit Kft., 9700 Szombathely, Welther Károly utca 4.), vagy a 94/314-575-es telefonszámon lehet megtenni. Társasházak esetében a közös képviselőnek kell regisztrálnia. Fontos, hogy a regisztráció beérkezését követő 10 nap utáni időpontoktól szállítják el a hulladékot az ingatlanokból.

Az időpont változtatás jogát fenntartja a SZOMHULL, tekintettel arra, hogy a járványhelyzet kellős közepén járva a társaság, illetve alvállalkozójuk, a SZOVA Nonprofit Zrt. hulladékszállításban résztvevő munkatársai is érintettek a megbetegedésekben. Nagy arányú hiányzás esetén arra kényszerülhetnek, hogy a zöldhulladék gyűjtést ideiglenesen felfüggesszék. Erről a www.szomhull.hu weboldalon adnak tájékoztatást és ha szükség lesz rá, a lakosság megértését kérik.

További részletek IDE KATTINTVA elérhetőek.

Fotó: Nagy Jácint/Savaria Fórum


Galéria (8 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2021.04.08
Módosítva: 2021.04.08

Online sajtótájékoztató a Szombathely2030 program elfogadásáról

Dr. Nemény András polgármester és Bokányi Adrienn tanácsnok számoltak be a részletekről.

Feltöltve: 2021.04.08
Módosítva: 2021.04.08

Online megbeszélés az oberwarti kapcsolatok élénkítéséért

2021. április 7-én Szuhai Viktor, Szombathely MJV külkapcsolatokért felelős tanácsnoka és Horváth Zoltán, az AGORA ügyvezetője online megbeszélést folytatott a Burgenlandi-Magyar Kultúregyesület elnökségével, a felsőőri testvérvárosi kapcso...

Feltöltve: 2021.04.08
Módosítva: 2021.04.08

Egyeztetés az állatvédelemről Santiago do Cacém testvérvárosunkkal

Április 6-án Szuhai Viktor, Szombathely MJV külkapcsolatokért felelős tanácsnoka és Ágoston Sándor, a Közterület-felügyelet vezetője online megbeszélést folytatott a portugál Santiago do Cacém testvérvárosunk képviselőivel, állatvédelem tém...

Feltöltve: 2021.04.06
Módosítva: 2021.04.06

Újabb lépés a háziorvosok hivatalos parkolóhelyeinek megőrzésére

A tiltás ellenére számos esetben foglalták el szabálytalanul a háziorvosoknak fenntartott parkolóhelyeket.

Feltöltve: 2021.03.30
Módosítva: 2021.03.30

Online megbeszélés Kaufbeuren főpolgármesterével

2021. március 23-án Szuhai Viktor, Szombathely MJV külkapcsolatokért felelős tanácsnoka és Ágoston Sándor, a közterület-felügyelet vezetője Kaufbeuren főpolgármesterével, Stefan Bosséval folytatott online egyeztetést állatvédelem témájában

Feltöltve: 2021.03.30
Módosítva: 2021.03.30

Online megbeszélés Kutaisi polgármesterével

Március 25-én Szuhai Viktor, Szombathely MJV külkapcsolatokért felelős tanácsnoka és Lendvai Zsolt, a Magyar-Grúz Baráti Társaság elnöke online megbeszélést folytatott Kutaisi testvérvárosunk polgármesterével a Magyar-Grúz Baráti Társaság me...

Feltöltve: 2021.03.29
Módosítva: 2021.03.30

Ülésezett a Kábítószerügyi Egyzetető Fórum

Megtárgyalták a városi stratégia elkészítésének folyamatát és feladatait, szó esett a hajléktalan szombathelyi fiatalok helyzetéről és a tehetséges szombathelyi fiatalok részére rendelkezésre álló önkormányzati támogatásokról is.

Programok

Előadás/Kiállítás: Térítésmentes online dinamikus jóga kurzus!

Helyszín: Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
Időpont: 2021 Április 14. (Szerda) 18:00

Térítésmentes online mobilizáló tréning! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Április 16. (Péntek) 11:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Térítésmentes online Alakformáló Talajtorna kurzus! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Április 15. (Csütörtök) 16:30

Még több Előadás/Kiállítás ...
Térítésmentes talajtorna foglalkozás! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Április 20. (Kedd) 18:30

Még több Előadás/Kiállítás ...
HALADÁS VIKTÓRIA - ETO FC Győr (Sport)

Király Sportlétesítmény, Szombathely, Temesvár utca 44.
2021 Április 16. (Péntek) 16:00

Még több Sport ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...