Városháza

Célegyenesben a Városi Diákönkormányzat-választás

Bemutatkoztak és vitázhattak egymással a jelöltek.

Az idei évben a diákönkormányzat-választása is más lesz a korábbi évek gyakorlatához képest: az online térbe kényszerültek a résztvevők, így mind a választási kampány, mind a szavazás online zajlik. Szerdán egy virtuális kerekasztalnál ülve bemutatkozhattak az iskoláknak az elektorok és a jelöltek, ismertették terveiket, és válaszoltak a beérkező kérdésekre, vitázhattak egymással. Az elektoroknak kiemelten fontos, hogy meghallgassák és megismerjék a jelölteket, hiszen ők fognak dönteni arról, kiket szeretnének az idei évben a Városi Diákönkormányzat élén látni.

A vita nyilvános volt, vagyis bárki bekapcsolódhatott és kérdéseket tehetett fel, ugyanúgy, mint amikor élőben, a választás előtti bemutatkozó beszédeknél lehetett. Ennek eredményeként több mint 70 fővel zajlott a beszégetés, még Magyarország ENSZ Ifjúsági Küldötte is jelen volt, és pozitív élményekkel gazdagodva említette meg a VDÖK eseményét.

Egy másik régebbi gyakorlatot is újjáéled: idén újra lesz általános iskolai diák-alpolgármester. Az általános iskolák mindig is aktívan részt vettek a VDÖK életében, mégis háttérbe szorultak. Az idei választáson az alábbi 5 jelölt közül kell választaniuk az elektoroknak:

- Diák-polgármester – Mester Krisztina (PTE Szentgyörgyi) és Csatár Áron (Savaria)
- Középiskolai diák-alpolgármester – Gaspari Dóra (Brenner) és Horváth Ákos (Gépipari)
- Általános iskolai diák-alpolgármester – Pataki Gergő (Neumann)

A választási beszédekben sok volt a közös elképzelés, ami azért jó, mert könnyű lesz megtalálni az összhangot az új vezetőknek egymással.
Mester Krisztina az aktivizálást, az iskolákkal történő kapcsolattartást és az általános iskolák VDÖK munkájába történő bevonását emelte ki beszédében. Csatár Áron a közösségi sportolást, a diákmunkában történő segítségnyújtást és a kapcsolatépítést hangsúlyozta. Gaspari Dóra a Veled tanulok programot szeretné továbbvinni, akár a közösségi szolgálat összekapcsolásának lehetőségével, a felsőoktatásban továbbtanulni vágyóknak segítene, valamint fontosnak tartja a VDÖK szervezetének funkciók szerinti kialakítását. Horváth Ákos szintén az iskolákkal való kapcsolattartást tartja fontosnak, E-sport rendezvényeket szeretne és a VDÖK alapítványi alapokra helyezésében is gondolkodik. Pataki Gergely felvetette egy weboldal ötletét, ahol a tagságot összekötné oly módon, hogy elképzeléseiket, vagy kéréseiket is megoszthatnák egymással. Ezen felül szeretne újabb programokat is, közösen az iskolákkal illetve a korosztályi különbségeket figyelembe véve akár külön a kisebb korosztálynak is.

Mindegyik jelölt kiemelte, hogy a pandémia miatt fontos az online kapcsolattartás, de bíznak abban, hogy nyáron már lesz lehetőség személyes jelenléti programokra is. A VDÖK régebbi rendezvényeivel kapcsolatban a Gólyaavatót mindegyik jelölt szeretné megtartani, a megvalósításban tértek el az elképzelések.
 
"Összességében egy nagyon jó kis vita alakult ki, a kérdések is záporoztak. Az elektoroknak most van idejük átgondolni, mit hallottak, mennyire egyezik azzal, amit ők és az általuk képviselt iskola szeretne" - összegezte Engler Felícia, ifjúsági ügyintéző, a Városi Diákönkormányzat választási szervének elnöke.

Fotó: Nagy Jácint/Savaria Fórum


Galéria (6 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2021.05.13
Módosítva: 2021.05.14

Online megbeszélés Lappeenranta önkormányzatával

Május 12-én Szuhai Viktor külkapcsolatokért felelős tanácsnok és Ágoston Sándor, a közterület-felügyelet vezetője online megbeszélést folytatott finn testvérvárosunk, Lappeenranta önkormányzatával.

Feltöltve: 2021.05.10
Módosítva: 2021.05.10

Felcskevédelmi Programot indít Szombathely városa

Szombathely városvezetése fontos, sőt, kiemelt területnek tartja a bioszféra változatosságának megőrzését. Most a hazánk legkedvesebb madarai közé tartozó fecskék védelmében szeretnénk előrelépni.

Feltöltve: 2021.04.28
Módosítva: 2021.04.29

Állatvédelmi egyeztetés Kutaisi testvérvárosunkkal

Április 28-án Szuhai Viktor, Szombathely MJV tanácsnoka és Ágoston Sándor, a közterület-felügyelet vezetője online megbeszélést folytatott a georgiai Kutaisi testvérvárosunk állatmenhelyének vezetőjével, Archil Bezhaneishvilivel, állatvédel...

Feltöltve: 2021.04.28
Módosítva: 2021.04.28

Tájékoztatás a 2021-es lomtalanításról

Az időpontok és az utcalista a szomhull.hu oldalon elérhető.

Feltöltve: 2021.04.22
Módosítva: 2021.04.22

Folytatódik a tavaszi utcatakarítás Szombathelyen

A Károly Róbert utca első szakasza tisztult meg csütörtök reggel.

Programok

Előadás/Kiállítás: RAKAT - Válogatás az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáiból

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
Időpont: 2021 Május 15. (Szombat) 16:00

Térítésmentes ONLINE Szülői szerepre felkészítő tanfolyam! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 17. (Hétfő) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Szülői szerepre felkészítő tanfolyam Térítésmentes ONLINE Szülői szerepre felkészítő tanfolyam! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 17. (Hétfő) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Térítésmentes egészségtanácsadás az EFI-ben! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 17. (Hétfő) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
"Fitten anyaként" térítésmentes torna kurzus (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 18. (Kedd) 14:30

Még több Előadás/Kiállítás ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...