Városháza

Biztonságos körülmények közt 2021-ben is nyitva a Herényi Heti Piac

A helyi termelők portékái kaphatóak péntekenként a Herényiek Háza udvarán.

Sajtótájékoztatót tartottak a Herényi Heti Piacon január 15-én, melyen részt vett Horváth Soma, Szombathely MJV alpolgármestere, dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője, valamint Horváth Gábor, a körzet önkormányzati képviselője is.

A Herényi Kulturális és Sportegyesület és a Régiófókusz Kft. együttműködésében 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány pénzügyi és társadalmi hatásait enyhítendő kezdte meg egy
heti piac előkészítését, amelynek engedélyeztetési eljárása a nyár folyamán sikeresen lezajlott. A Herényi Heti Piac 2020. augusztus 28-án nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. 

A szervezők célja többes volt a piac nyitásával: egyik célkitűzés egy új, élményalapú kulturális és gasztronómiai vásár létrehozása volt, ahol a vásárlás csupán egy eleme a komplett, vevőt és árust érő impulzusoknak. Az elmúlt időszakban, a korlátozások előtti hetekben tematikus piaci napokkal, kulturális programokkal, egyéb, herényi és városi programokkal összekötött eseményekkel várták az érdeklődőket a szervezők, amellyel cél az is, hogy egy új, több szektort és szakmát összekötő központ alakuljon ki a Herényiek Házában, valamint beépüljön a város és a megye kulturális és gasztronómiai, kereskedelmi életébe is ez az új tér.

Másik, hosszútávon is fontos cél volt, hogy Szombathelyen létrejöjjön a piac megnyitásával egy olyan vásározó hely, amely nemcsak a helyi, hanem a régió, illetve az ország különböző árusai, vásározói számára biztosítja portékájának, azok elkészítési módjának bemutatását, árusítását. Ezzel nemcsak újfajta elemet valósít meg a kulturális alapú gazdaságfejlesztésben a két szervezet, hanem helyet és lehetőséget biztosít a hagyományokat, kulturális és népi szokásokat bemutató és oktató programoknak is.

A Herényi Heti Piac elsősorban a helyi, valamint a szombathelyi agglomerációban élő vásárlóerőre épít, ugyanakkor hosszútávú cél az, hogy a tematikus piacnapokkal, programkínálattal megyei, vagy akár regionális hatókörben is vonzóvá váljon egy-egy vásári alkalom, ezzel bővítve a kilátogató és vásárló közönséget.

A Herényi Heti Piac 2021. január 15-én immáron tizennyolcadik piaci napján várta a vásárlókat. A következő hetekben a szervezők kiemelten foglalkoznak majd a piacon résztvevő árusok és termékeik bemutatásával, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány idején különösen nagy segítség a vásárlóerő részéről, hogy az őstermelők, kistermelők és kézművesek portékáiból vásárolnak az ide látogatók. 

Bár a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések nem teszik lehetővé a programok, események szervezését, a Herényi Heti Piac szervezői online módon, valamint a piachoz kötött kulturális elemekkel színesítik a piacozás élményét a következő hetekben.

Január 22-én a magyar kultúra napja jegyében szerveződik a piac, ahol átadásra kerül a Herényi Könyvespolc a Herényiek Háza udvarán. Mint az ország több részén, most Herényben is megkívánjuk nyitni a szabadtéri könyvespolcot. A Németországból indult mozgalom az elmúlt 10 évben számos német, osztrák és svájci városban meghonosodott.

Magyarországon több városban is fellelhető már az utcai könyvcserélde, mint például Budapesten, Debrecenben és Szegeden. Szombathelyen a Wesselényi utcában, valamint a Deck Bistrónál van hasonló kezdeményezés. Most eljött az idő, hogy Herény is beálljon e kezdeményezés mögé. A heti piac alkalmával, minden pénteken várja az olvasni vágyókat a könyvespolc. A szabály mindössze annyi, hogyha elveszel egy könyvet, akkor tegyél is a helyére egyet.

A januári utolsó, valamint február eleji piaci napokon a farsang kerül főszerepbe, amelyhez játékos online feladatokkal, például jelmezversennyel csatlakozik a Herényi Heti Piac. Február közepén, a Valentin-naphoz közelítve a szerelmes pároknak nyílik lehetősége megmérettetni magukat az online térben, valamint a piaci vásárlás folyamán.

A Herényi Heti Piacon továbbra is érvényben maradnak a szigorú, augusztusban már bevezetett, novemberben tovább bővített higiéniai előírások és szabályok:

  • egyirányú közlekedés a piac területén (külön bejárat és külön kijárat biztosításával)
  • kötelező testhőmérséklet-mérés a beengedéskor, az országos és nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásait követve
  • kötelező kézfertőtlenítés belépéskor
  • orrot, szájat eltakaró maszk viselésének szigorú ellenőrzése a piac teljes területén, beleértve az árusokat és a dolgozókat is
  • szigorított és rendszeresített fertőtlenítés a piacot kiszolgáló mellékhelyiségekben
  • pihenőhelyek használatának átmeneti tiltása (padok, asztalok megszüntetésével, helyben fogyasztás tiltásával)
  • az árusok közötti védőtávolság megnövelése
  • a heti piac területi elrendezésének módosítása azáltal, hogy az emberek 1,5-2 méteres védőtávolsága biztosítva legyen
  • újítás, hogy a herényi szabadtéri könyvespolc bevezetésével a könyvek folyamatos fertőtlenítésen esnek át, és védőzacskók kihelyezésével biztosítják a higiénikus szállítást

Fotó: Bonyhádi Zoltán


Galéria (13 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2021.02.25
Módosítva: 2021.02.25

Újabb online egyeztetés a 2021-es költségvetés tervezetéről

Dr. Nemény András a képviselő-testület tagjaival vitatta meg a tervezetet.

Feltöltve: 2021.02.17
Módosítva: 2021.02.17

A fényviszonyokhoz alkalmazkodik a közvilágítás Szombathelyen

Az új alkonykapcsolós rendszer figyeli az eget, és borús időben automatikusan bekapcsol.

Programok

Előadás/Kiállítás: Egyéni tanácsadás gyógytornász vezetésével!

Helyszín: Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
Időpont: 2021 Február 01. (Hétfő) 16:00

Kapaszkodó! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Március 10. (Szerda) 13:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Jóga kurzus (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Március 10. (Szerda) 17:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
MAGYAR DARTS LIGA (Sport)

Haladás Sportkomplexum , Szombathely, Rohonci út 3.
2020 Március 10. (Kedd) 18:30

Még több Sport ...
X. Tóth Géza Súlyemelő Verseny (Sport)

Haladás Sportkomplexum , Szombathely, Rohonci út 3.
2021 Március 06. (Szombat) 09:30

Még több Sport ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...