Városháza

A 2021-es Szent Márton Gála díjazottjai

Gratulálunk a kitüntetetteknek!

 “SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERÉNEK EMLÉKÉRME”

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesterének Emlékérme” kitüntetést adományozza Ekler Luca paralimpiai bajnoknak a tokiói paralimpiai játékokon elért eredményeiért. 

EKLER LUCA

Ekler Luca Anna 1998. október 28-án született Győrben, családjával először Sopronba, majd azt követően Szombathelyre költöztek.
2009-ben stroke-ot kapott, melynek következtében lebénult a bal oldala. Fokozatos fizioterápiás és gyógytornás kezelés után az állapota javulni kezdett, ebből mára a bal kézfején maradtak látható tünetek.
Gyermekkorában versenyszerűen teniszezett, ezt sérülése miatt nem tudta folytatni. Felépülése után több sportot is kipróbált, végül az atlétikára esett a választása. 
Első edzője Halmosi Zoltánné, ezután nevelőedzőjével, Lengyák Györggyel folytatta a munkát. Pályafutásának ezen szakaszában az épek között versenyzett.
2017-ben a Testnevelési Egyetemen kezdte meg tanulmányait és Sport-és rekreáció-szervezés szakos hallgatóként végzett.
2018-ban az egyesület színeiben harmadik helyezést ért el távolugrásban az U23-as országos   bajnokságon, valamint meghívót kapott a magyar korosztályos válogatottba.
A parasportba 2018-ban kapcsolódott be. A hazai és nemzetközi klasszifikációs vizsgálatot követően
Rietiben rendezett világkupán mutatkozott be a paraatléták között a T38-as kategóriában.

Eddigi kitüntetései:

  • Az év női para sportolója 2019.
  • Az év vasi embere 2019.
  • Az év egyetemi sportolója 2019.
  • Az év para atlétája 2018., 2019., 2020.

Eredményei:

  • Európabajnok, távolugrás T38 kategória – Berlin 2018
  • világbajnok, távolugrás T38 kategória – 2019. Dubai 
  • világbajnokság 2. helyezés, 100, 200 méteres síkfutás T38 kategória – 2019. Dubai
  • Európabajnok, 400 méteres síkfutás, távolugrás T38 kategória – 2021. Bydgoszcz (POL)
  • Paraolimpiai bajnok, távolugrás – Tokió 2021.

 

DÍSZPOLGÁRI CÍM 2020

„Díszpolgári Cím” adományozható annak a magyar, vagy külföldi állampolgárságú személynek, aki a hazai, illetve a nemzetközi politikai, társadalmi, gazdasági, tudományos, művészeti, vagy sportéletben kiemelkedő eredményt ért el, és ezzel a város polgárai körében közmegbecsülésre tett szert, illetve hozzájárult Szombathely fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez. A díjjal az Önkormányzat oklevelet és emléktárgyat adományoz. A díszpolgár nevét a Díszpolgárok Könyvébe kell bejegyezni. 

A díszpolgári címet 2020-ban DR. IPKOVICH GYÖRGY és DR. PUSKÁS TIVADAR kapta.

DR. IPKOVICH GYÖRGY

1990-ben az első szabad önkormányzati választások óta tagja volt a szombathelyi közgyűlésnek. A 2002. évi helyhatósági választásokon a szombathelyiek megválasztották a város polgármesterének. Munkája elismeréséül a 2006. évi választáson ismét bizalmat kapott, így 8 éven keresztül vezette Szombathely városát. 
2005-2014 között országgyűlési képviselőként sokat tett Szombathely fejlődéséért. Tagja volt az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottságának, a brüsszeli Régiók Bizottságnak, valamint az Európa Strukturális Alapok fogadását felügyelő Monitoring Bizottságnak. Részt vett a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint miniszteri biztosként a 86-as főút Térségi Fejlesztési Tanács munkájában. 
Szívügyének tekintette Szombathely, ezen belül különösen a városközpont fejlesztését. 2006-ban új arculatot kapott a város Fő tere, amely sok év után végre élhető találkozóhellyé, sokoldalú rendezvények helyszínévé vált. 
Fontosnak tartotta Szombathely történelmi múltjának újraélesztését. 2005-ben elkészült a Történelmi Témapark és az Aréna u. 8. szám alatti Emléképület felújítása. 2009-ben uniós támogatásból megkezdődött az ISEUM és környezetének rekonstrukciója. 
2005-ben sikerült megvalósítani a Bartók terem felújítását, és megkezdődött a szombathelyi színház játszóhelyének megvalósítása.
Polgármestersége idején a közterek díszítését is kiemelten fontosnak ítélte, így a Fő téri szökőkút mellett a város számos köztéri szoborral gazdagodott. 
2006-ban a szombathelyi sportélet egyik „zászlóshajója” a FALCO kosárlabda csapata otthont kapott az Aréna Savaria új csarnokában.
Szombathely lakóinak egészségmegőrzését segítette a Termálfürdő korábbinál jóval gazdagabb kínálatot nyújtó rekonstrukciója.
A város közlekedési hálózatában óriási fejlesztést jelentett a Csaba utcai felüljáró megépítése, összefüggésben a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal rekonstrukciójával. 
Városi képviselőként, frakcióvezetőként, bizottsági elnökként, polgármesterként, országgyűlési képviselőként, civil szervezetek alapítójaként szolgálta szülővárosát és hazáját. A feladat és a felelősség alól soha ki nem tért. 

DR. PUSKÁS TIVADAR

1982-ben érkezett családjával Szombathelyre. 1983 decemberétől a Szombathelyi mentőállomás főorvosa volt. 1992-től a Vas megyei-, 2003-tól pedig a Győr-Moson-Sopron megyei Mentőszervezet vezető főorvosi teendőit is ellátta. 2005-től a Nyugat-Dunántúli Régió vezetője lett.
2004-től a Pécsi Tudományegyetem Szombathelyi Tagozatán tanított, 2019. évi nyugdíjba vonulását követően címzetes egyetemi docensként az intézetnél óraadó. Az ELTE címzetes egyetemi docense.
A Szombathelyi Önkormányzat Egészségügyi Bizottságának tagja volt 1994-től 2002-ig. 2002-től 2006-ig pedig a Vas Megyei Közgyűlés Bűnmegelőzési Bizottság munkájában vett részt. 2006-tól 2014-ig országgyűlési képviselő volt. 
2010. októberétől Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. 2014 októberében a szombathelyi polgárok ismételten polgármesterré választották.
Polgármestersége idején elkészült az M86-os gyorsforgalmi út Szombathely és Győr között, és megalakult a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ. 
A 2011 októberében elindult a „Szombathely, a segítés városa” program keretében 32.000 szombathelyi lakost képeztek ki az újraélesztés alapvető készségeinek elsajátítására.  
A Szent Márton Terv keretében megújult a Püspöki Palota, a Székesegyház, a Smidt Múzeum, a Savaria Múzeum, a Szent Márton templom. Elkészült a Romkert Sétány, a Szent Márton tér, a Berzsenyi tér, a Mindszenty tér. Felépült az új, 24 tantermes Brenner Iskola. 
2016-ban közel 300 rendezvénnyel tisztelegtek az 1700 évvel ezelőtt a városban született Szent Márton emléke előtt.
A szombathelyi identitást erősítő programok mellett a 2016-ban bevezetésre került a Szent Márton Kártya. 2017-ben felépült a városban a Haladás Sportkomplexum, bővült a Fedett uszoda.
2019 októberében nyugállományba vonult.

Kitüntetései:

1989-ben és 2002-ben Miniszteri dicséret; 1998-ban Dr. Orovecz Béla Emlékérem, 2000-ben “Vas Megyéért Emlékérem Egészségügyi Tagozat”; 2004-ben Magyar Mentésügyért Érdemérem; 2005-ben Vas megyében az „Év embere”; 2019-ben „Magyar Érdemrend Középkeresztje”; 2020-ban Pécsi Egyetem „Pro Facultate” arany fokozata cím.

SZOMBATHELYÉRT-DÍJ 2020

„Szombathelyért-díj” adományozható annak a szombathelyi polgárnak, illetve kivételesen indokolt esetben nem szombathelyi személynek, aki Szombathely Megyei Jogú Város társadalmi, gazdasági életében végzett kiemelkedő munkásságával a város polgárai körében közmegbecsülésre tett szert. 

A díjat 2020-ban KÖVÁRINÉ FEKETE MARIETTA kapta meg.

Pedagógus pályájának meghatározó részét a szombathelyi Paragvári Utcai Általános Iskolában töltötte. 1987-től matematika-testnevelés szakos tanár, 1996 és 2000 között igazgatóhelyettes, 2000-től – 2020. évi nyugdíjazásáig - intézményvezetőként irányította az iskolát. 
Fő céljának a nagy múltú, 1906-ban alapított iskola hagyományainak, értékeinek megtartása mellett új, maradandó értékek megteremtését tartotta. 
Igazgatása alatt megújult az iskola zenei tagozata. Gyermekkórusaik gyakran szerepelnek városi rendezvényeken, lemezfelvételeken, s minden esztendőben két színvonalas hangversenyt adnak.
A tanulók kézműves foglalkozásokon, a Bartók Béla Zeneiskolával kialakított együttműködés keretében pedig hangszeres és szolfézs órákon vehetnek részt az iskolában. Kezdeményezésére a művészeti tárgyakat tanító pedagógusokból létrejött a Kreatív Tanárműhely. 
Az iskola német nyelvi tagozatos diákjai évtizedek óta kiemelkedő eredményekkel szerepelnek tanulmányi versenyeken, többen középfokú nyelvvizsgával fejezik be iskolai tanulmányaikat. 
A 2002/2003. tanévben megteremtette az iskolában az angol nyelvi tagozatos képzést.
Kiemelten fontosnak tekintette a tehetséggondozást. Évente 50-70 tanuló képviseli országos tanulmányi-, művészeti- és sportversenyek döntőiben az iskolát. 
Fontos feladatának tartotta a lemaradó, tanulási és beilleszkedési nehézségekkel, zavarokkal küzdő tanulók fejlesztését, felzárkóztatását, a diákokkal szaktanárok, tanítók és gyógypedagógusok foglalkoznak az igazgatónő által megálmodott és kialakított fejlesztőteremben. 
Irányítása alatt az iskolában szerteágazó és magas színvonalú sporttevékenység alakult ki. Szoros együttműködést alakított ki a városi sportegyesületekkel. 
Intézményvezetői tevékenységét mindig nagy szakértelemmel végezte. 
Stratégiai tervező munkája példaértékű. Egész pályafutását áthatotta a gyermekek, szülők és pedagógusok tisztelete. 
Tanulóik kiválóan megállják helyüket a középfokú tanulmányaik során.
Kollégái tisztelték és becsülték munkabírását és emberi adottságait, szakmai tekintélye meghatározó volt a közösség számára. 

SZOMBATHELYÉRT-DÍJ 2021

„Szombathelyért-díj” adományozható annak a szombathelyi polgárnak, illetve kivételesen indokolt esetben nem szombathelyi személynek, aki Szombathely Megyei Jogú Város társadalmi, gazdasági életében végzett kiemelkedő munkásságával a város polgárai körében közmegbecsülésre tett szert. 

A díjat 2021-ben MÓDY PÉTER kapta meg.

Szegeden a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola díszítőszobrász szakán érettségizett.
1991-ben szerzett kőszobrász restaurátori- és tanári diplomát a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Tanított a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában és a Budai Rajziskolában. 
2010-ben Forster Gyula műemlékvédelmi díjat kapott. Számtalan restaurálási munkában vett rész és szakirodalmi munkásságot is folytat.
Munkásságának jelentős részét a restaurálás teszi ki, de új szobrok is kerültek ki a kezei közül. 
Olyan jelentős restaurálási munkák köthetők hozzá, mint a Budavári Nagyboldogasszony templom, a Parlament, a Pannonhalmi Apátság, a Kazinczy Mauzóleum stb. kőrestaurálási munkái, amelyekkel országos elismertséget szerzett. Munkáit az igényesség és a magas szakmai tudás jellemzi. 2010-ben Forster Gyula Műemlékvédelmi-díjat kapott. Új szobrai gondolati indíttatásúak, átütő erővel bírnak. Vas megyében, és főleg Szombathelyen a 90-es évek közepétől kezdve tevékenykedik, nyomott hagyott a városon. 
Szombathelyen végzett munkái:
Rumi Rajki István-szobrok restaurálása, közülük a rendőrség épületén elhelyezett „Harcosok” újraalkotása, illetve a hagyaték restaurálása
Szentháromság-szobor restaurálása
Mária-oszlop restaurálása, 
Szűz Mária szobrok (Ferences templom, Kálvária) restaurálása
Evangélikus templom kapuinak restaurálása
Megyeháza címerének restaurálása
az Evangélikus templom előtti ivókút
Vas megyei munkái között megemlítendő a Kőszegen, Vépen, Rumban, Szentpéterfán, Csempeszkopácson, illetve Körmenden végzett restaurálások, illetve saját művei. A fentieken túl számos szakvéleményt és szakmai publikációt is készített. 

„PRO SANITATE SAVARIAE” ÉLETMŰ-DÍJ 2020

„Pro Sanitate Savariae” Életmű-díj adományozható annak az egészségügyi dolgozónak, aki hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – kiemelkedő gyógyító, megelőző munkájával és életével a város polgárai, valamint az egészségügyben dolgozók körében közmegbecsülést szerzett.

A díjat PROF. DR. ENGERT ZOLTÁN VENDEL 2020-ban kapta meg.

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Urológiai Sebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa.
Dr. Engert Zoltán Vendel 1983-ban végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az egyetem elvégzése után a SOTE Urológiai Klinikáján állt munkába, ahol 1987-ben urológus szakvizsgát tett. 1990-től a Magyar Honvédség Központi Honvéd Kórházában folytatta gyógyító munkásságát, majd 1996-ban az orvostudományok kandidátusa lett. 1997-ben a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán honvédorvostan és katasztrófa-orvostanból tett szakvizsgát. 
2001-től a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban folytatta az addig is magas színvonalú munkásságát az Urológiai Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosaként. 2007-től a centrumigazgatói feladatokat is elvállalta. 
Tudományos érdeklődése a hivatása ellátása mellett sem csökkent, így 2009-ben címzetes egyetemi tanári, majd 2010-ben egyetemi egészségügyi szakmenedzser és orvos-közgazdász szakokon szerzett szakirányú szakképzettséget. 2013-tól a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház minőségi működését segítette elő a stratégiai igazgatói feladatok elvállalásával.    
Szakértelmét és hozzáértését a megbízhatóság jellemzi. Működése alatt megteremtette osztályán a magas színvonalú gyógyító és betegellátó munkát, melynek megtartását elsődlegesnek tartja. Az Ő nevéhez kötődik számtalan új eljárás, műtét bevezetése Szombathelyen, úgymint: a laparoscopos műtétek abszolút preferálása, a daganatsebészet új, legmodernebb technikáinak alkalmazása, lézer műtéti technikák kiterjesztése. Munkáját mindig felelősségteljesen és lelkiismeretesen végzi, precizitás és körültekintő gondolkodás jellemzi. Magas szintű szakmai tudásával és szakterületén szerzett tapasztalataival nagy segítsége a kórháznak. 

„PRO SANITATE SAVARIAE” ÉLETMŰ-DÍJ 2021

„Pro Sanitate Savariae” Életmű-díj adományozható annak az egészségügyi dolgozónak, aki hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – kiemelkedő gyógyító, megelőző munkájával és életével a város polgárai, valamint az egészségügyben dolgozók körében közmegbecsülést szerzett.

A díjat 2021-ben posztumusz DR. RAKOS GYULA kapta meg.
 
A zalai származású Dr. Rakos Gyula a Pécsi Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1981-ben, majd 1985-ben általános sebészeti szakvizsgát tett. Közel két évtizeden át a szombathelyi Markusovszky-kórházban dolgozott, 1998-tól 2000-ig az orvosigazgató klinikai helyetteseként. Ezt követően a sárvári kórház osztályvezetője és a celldömölki sebészet szakmai vezetője volt, majd sikerrel megpályázta a soproni kórház osztályvezetői posztját. Szakmai életútja során Németországban megismerkedett a műtéti technikák legkorszerűbb eljárásaival. 
2008. október 1-jétől a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet osztályvezető főorvos munkatársaként irányította a sebészeti osztály szakmai munkáját. Magas színvonalú, példamutató munkáját Erzsébet-díjjal tüntették ki 2019-ben. 
Az osztályvezető a ranglétra alján kezdte az egészségügyi pályafutását. Viszonylag korán megfogalmazódott benne, hogy az invazív gyógyítás az a hivatás, melyet végezni szeretne. Műtősfiúként dolgozott 1973–74-ben Szombathelyen, ahová az egyetem után már orvosként tért vissza. Dr. Rakos Gyula főként onkológiai sebészettel foglalkozott. Tudományos munkásságának középpontjában a colorectalis sebészet, az aranyeresség és a doppleres műtét kidolgozása áll. Munkájával, szakmai tapasztalatával és kimagasló felkészültségével segítette fiatal kollégáinak szakorvosképzését. 

PEDAGÓGUS ÉLETMŰ-DÍJ 2020

„Pedagógus Életmű-díj” adományozható annak a pedagógusnak, aki hosszabb időn át - de legalább 25 éven keresztül - kiemelkedő nevelő, oktató munkájával és életével a szülők, a diákok és pedagógustársak körében közmegbecsülést szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

A díjat SURÁNYINÉ PALKÓ ELEONÓRA 2020-ban kapta meg. 

A Szombathelyi Szűrcsapó Óvodában 1993-tól 2017. évi nyugdíjazásáig volt óvodavezető. Intézményét magas szakmai, pedagógiai és vezetői tudással irányította, az óvodapedagógia területén folyamatos megújulás jellemezte.
Elkötelezett híve a fenntarthatóságra nevelésnek, a környezettudatos életvitel óvodáskori megalapozásának.
Munkásságának köszönhetően a Szombathelyi Szűrcsapó Óvoda 2006-ban elnyerte a „Zöld Óvoda”, majd 2013-ban az „Örökös Zöld Óvoda” címet.
Nevéhez fűződik az erdei óvoda beindítása, a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése, valamint a környezetvédelmi világnap megtartása az óvodában.
Segítette a NYME Benedek Elek Pedagógiai Karára járó hallgatók gyakorlati felkészítését.
A Szombathelyi Óvodavezetők Munkaközösségének vezetőségi tagja, a Szombathelyi Pedagógusok Szakmai Képviseletének titkára.
Nyugdíjba vonulása után is aktívan tevékenykedik, részt vesz a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének munkájában.
Karizmatikus személyiség, óvodája, az óvónői pálya és az óvodás korosztály iránti odaadása, önzetlensége, felelősségtudata követendő példa.
1991-ben Miniszteri Dicséretben részesült. 1998-ban Szombathely Oktatásügyéért-díj, 2002-ben Gothard Jenő-díj adományozásával ismerték el munkáját.

PEDAGÓGUS ÉLETMŰ-DÍJ 2021

„Pedagógus Életmű-díj” adományozható annak a pedagógusnak, aki hosszabb időn át - de legalább 25 éven keresztül - kiemelkedő nevelő, oktató munkájával és életével a szülők, a diákok és pedagógustársak körében közmegbecsülést szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

A díjat 2021-ben NÉMETH SÁNDOR kapta. 

1972-ben szerezte meg matematika-fizika szakos középiskolai tanári oklevelét a József Attila Tudományegyetemen. A diploma megszerzésétől 2011. évi nyugdíjba vonulásáig - 39 éven át - az Entzbruder Dezső Gimnáziumban tanított. 
Tanárként, igazgatóhelyettesként, majd 14 évig az iskola igazgatójaként a szakma iránti elkötelezettséggel igényesen végezte feladatait. A szakközépiskolai fizika tanárok közül elsőként kapott jogosítványt arra, hogy a szabadszinti aktivitásnál nagyobb aktivitású radioaktív anyagokkal demonstrációs, illetve mérőkísérleteket végezzen. 
1991-ben a tiszta profilú egészségügyi képzés mellett gimnáziumi képzést is indított az iskola. 2 éven át csak alaptantervi képzést hirdettek meg, majd előbb a sportolni vágyó, rekreációs sportok iránt érdeklődő fiataloknak, később a személyiségközpontú drámapedagógiai, illetve a médiaismeret, a mozgókép elmélete és gyakorlata iránt érdeklődő diákok számára teremtették meg a képzési feltételeket.
Az Ő irányítása alatt történt meg az iskolában az egészségügyi szakmai képzés „átállítása” az érettségit adó képzésre, az ezt megelőző alapozó orientációs program kidolgozására. Döntő szerepe volt az iskolarendszeren kívüli egészségügyi szakmai oktatás akkreditációjában, amelynek eredményeként pl. a Dunántúlon egyedüli iskolaként folytattak mentőápoló képzést.  
Kezdeményezésére indították el 1989-ben az első megyei középiskolai fizikaversenyt. 
Több éven át egyik szervezője volt a megyei középiskolai matematikai, az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, valamint az Arany Dániel Országos Matematikai Verseny megyei fordulóinak. 
4 éven át fizika szaktanácsadói feladatokat is ellátott. A szombathelyi pedagógus kamara életre hívói közé tartozik. 
Az Országos Pedagógiai Intézet felkérésére egyik kidolgozója volt a ma is használt szakközépiskolai összefoglaló fizika szöveggyűjteménynek. 
Tagja volt a Nemzetközi Nukleáris Társulat Magyarországi Tagozatának, az Eötvös Loránd Fizikai Társulatnak, a Bolyai János Matematikai Társulatnak, ez utóbbinak titkára is volt. 
Munkája elismeréseként 1983-ban Miniszteri dicséretben részesült, Szombathely MJV Önkormányzata pedig 1995-ben Szombathely Oktatásügyéért-díjat adományozott részére.

SZOMBATHELY KULTÚRÁJÁÉRT ÉLETMŰ-DÍJ 2020 

„Szombathely Kultúrájáért Életmű-díj” adományozható annak a személynek, aki hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – a kultúra területén végzett kiemelkedő munkájával és életével a város polgárai körében közmegbecsülést szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

A díjat 2020-ban posztumusz HORVÁTH GYÖRGY kapta. 

Országosan ismert, megbecsült közművelődési szakember volt. Az MMIK egykori igazgatója, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának egykori képviselője, a Kulturális Bizottság korábbi elnöke, a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület elnöke, majd a Dr. Kiss Gyula Baráti Kör vezetője.
Az MMIK az ő igazgatása alatt élte fénykorát. Támogatásával kezdte meg működését a városi televízió és rádió.
1992-ben bábszínész-képzést indított és megteremtette a Mesebolt Bábszínház működési feltételeit. Közreműködésével alakult meg a Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Közösségi Alapítvány és a Vas Megyei Civil Szolgáltató Központ.
Évtizedeken keresztül segítette a Berzsenyi Dániel Főiskola népművelő, majd művelődésszervező szakos hallgatóinak gyakorlati képzését.
Kezdeményezésére jött létre a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület.
Minisztériumi megbízással közművelődési szakértő munkát végzett szerte az országban.
Tagja volt a Magyar Népművelők Egyesülete Elnökségének. 
1979-ben a Kiváló Népművelő, 1995-ben a Bessenyei György-díj, 2003-ban a MIOSZ Ezüst Gyűrű Díj és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt, 2007-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje, 2007-ben a Magyar Köztársaság Érdemkereszt Lovagrendje elismerésekben részesült. 
Szombathely kulturális életének meghatározó alakja volt, 2020 februárjában távozott közülünk.

SZOMBATHELY KULTÚRÁJÁÉRT ÉLETMŰ-DÍJ 2021

„Szombathely Kultúrájáért Életmű-díj” adományozható annak a személynek, aki hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – a kultúra területén végzett kiemelkedő munkájával és életével a város polgárai körében közmegbecsülést szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.
 
A díjat 2021-ben HORVÁTH IMRE kapta.
 
Tanulmányait az Entzbruder Dezső Gimnáziumban kezdte. Petró Jánosnál, a szimfonikus zenekar karmesterénél tanulta az összhangzatan, s a zeneszerzés alapjait. A Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola ének-zene – népművelés szakán szerzett diplomát.
Főiskolás éveiben tagja volt a szimfonikus zenekar brácsa szólamának, illetve alapítása óta a Deáky István által vezetett Jeunesses Kamarakórusnak. Horváth Rezsőnél, a szombathelyi főiskolán, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Párkai István és Erdei Péter tanítványaként fejlesztette, tökéletesítette karnagyi tudását.
Budapesten „A” kategóriás karnagyi minősítést szerzett. Ének-zene tanár és karnagy volt a Nagy Lajos Gimnáziumban, majd 1978-tól 5 éven át, a sok országban koncertező Debreceni Kodály Kórus profi énekese, illetve a tenor szólam vezetője, és a debreceni egyetemi kórus karnagya.
1983-tól a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola Zenei Tanszékén oktatott ének-zene pedagógiát, vezette a tanitó szakosok énekkarát, az „Orchidea Női Kar”-t, és a Lassus Kamarakórust.
Szakmai érdeklődése a zenehallgatással kapcsolatos módszertani tanítási gyakorlatokra, kísérletekre irányult. A zeneművek zeneelméleti, zeneesztétikai elemzései, a művek megszólaltatásának, a kompozíciókban rejlő dallami, ritmikai, szerkezeti összefüggései területén végez további zenetudományi tevékenységet. Megalkotta a „Klaviatúrás-négyzetrácsos …” komplex grafikai alakzatra épülő, újszerű zene módszertani füzetét.
Főiskolai munkája mellett óraadóként ének-zenét tanított a Dési iskolában, a Szentgyörgyi Gimnáziumban, majd a Premontrei Gimnáziumban is.
1980 óta számos hazai és külföldi fellépésen, hangversenykörúton vett részt karnagyként. Vezetője volt az Erkel Kórusnak és a Zenebarátok Kórusának, nagy oratórikus műveket tanított be, készített elő hangversenyekre, külföldi szereplésekre. Jelenleg nyugalmazott főiskolai docensként, a szombathelyi Szent Márton Városi Kórus karnagya, illetve az „Ezt látni és hallani kell” zenei ismeretterjesztő  sorozatával, műelemző előadásokat tart a komolyzenét kedvelő

SZOMBATHELY SPORTJÁÉRT ÉLETMŰ-DÍJ 2020

A „Szombathely Sportjáért Életmű-díj” adományozható annak a személynek, aki hosszabb időn át - de legalább 25 éven keresztül - a testnevelés és a sport területén kiemelkedő tevékenységet végzett, és munkájával közmegbecsülést szerzett.

A díjat 2020-ban HORVÁTH TIHAMÉR kapta.

Első kinevezését 18 évesen kapta meg Felsőszölnökön, majd a megye több iskolájában tanított.
Szombathelyen edzőként kezdett. 1971-ben a testnevelés tagozatos osztályokat indító Derkovits Gyula Általános Iskolába hívták, ahol nyugdíjazásáig 33 évet dolgozott. Ő volt a testnevelés munkaközösség vezetője.
Az évek során nagyon sok tanítványával szerettette meg a mozgást, mindig hangsúlyozva az egészséges életmód fontosságát. Személyes példájával, motiválva közösséget formált. A gyerekeket szülőkkel együttműködve buzdította egyre jobb teljesítményre. Kapcsolatot tartott az egyesületekkel, értő szemmel ápolta a tehetségeket. Eredményességét több sportágban Országos Diákolimpiai címek és helyezések fémjelzik atlétikában, kézilabdában, tornában.  Igazi „sokoldalú testnevelő”.
Egyik ötletgazdája városunkban az iskolai úszásoktatás elindításának. A Derkovits Iskolában is szervezett úszóosztályokat, s még nyugdíjasként is visszajárt oktatni. Évekig a legjobb úszók az ő keze alól kerültek ki.
Szintén nagy szerepet játszott a rendkívül népszerű „Gyere velünk, csináld velünk, csináld jobban!” alsó tagozatos vetélkedő szombathelyi indításában. Ennek a feladatsornak az Országos Diákolimpiává fejlesztése is az Ő érdeme, amely 1989 óta a Derkovits Iskola és Szombathely sikersportága.
A „Játékos sportversenyek” országos munkabizottságának alapító tagja. 
Testnevelő kollégáit szakfelügyelőként, majd megyei szaktanácsadóként segítette, továbbképzéseket, tanfolyamokat szervezett. Folyamatosan publikált. Az Apáczai Kiadó gondozásában Kerettanterv és tanmenetjavaslata, illetve számos Testnevelési kézikönyve jelent meg. 
Munkáját kitüntetések sorával ismerték el. Többek között Derkovits Emlékplakett, Kiváló Munkáért díj, Kiváló Pedagógus munkáért díj, Miniszteri Dicséret, Unger József-díj, Kiváló testnevelő munkáért kitüntetés.
Az iskola tantestületének megbecsült és meghatározó tagja volt. Nyugdíjasként sem szakadt el a Derkovits Iskolától, rendszeresen nyomon követi eredményeiket és örömmel látogat vissza a találkozókra, rendezvényekre. Szabadidejében ma is aktívan sportol, rendszeresen teniszezik.

SZOMBATHELY SPORTJÁÉRT ÉLETMŰ-DÍJ 2021

A „Szombathely Sportjáért Életmű-díj” adományozható annak a személynek, aki hosszabb időn át - de legalább 25 éven keresztül - a testnevelés és a sport területén kiemelkedő tevékenységet végzett, és munkájával közmegbecsülést szerzett.

A díjat 2021-ben HALMOSNÉ MÓRICZ ÉVA kapta. 

Halmosné Móricz Éva nemcsak iskolai, hanem városi, illetve megyei szinten is elismert szaktekintély. Középiskolai testnevelő tanár, gyógytestnevelő, diplomás sportoktató atlétika, torna, úszás, kosárlabda, röplabda és kézilabda sportágakban.
Aktív testnevelőként mindig célja volt, hogy a rábízott gyermekeknek - mind a testnevelés órán, mind a torna, atlétika, röplabda edzéseken - a legmagasabb szakmai és pedagógiai felkészültséggel biztosítsa a képzést, a rendszeres felkészülést, tehetségük kibontakozását. A diákokkal végzett közös munka eredményességét bizonyítja, hogy a gyerekek hosszú éveken át rendszeres részvevői voltak az országos diákolimpiai döntőknek.
Kiemelkedő testnevelői-, illetve pedagógusmunkáját évről-évre elismerte a város, és több esetben méltatta eredményességét és elhivatottságát.  
2019-ben átvehette Budapesten a Testnevelési Egyetem Aranydiplomáját, melyet az 50 éven át kifejtett értékes szakmai tevékenységének elismeréseként kapott.
Szakmai és pedagógiai tudására bármikor lehetett építeni, hiszen éveken keresztül vezetőségi tagja volt a Vas Megyei Testnevelő Tanárok Egyesületének, illetve a Városi Diáksport Bizottságnak. 
Nyugdíjazásáig a Vas megyei Pedagógiai Intézetben szaktanácsadó volt, a megyei középiskolák testnevelésének és diáksportjának segítése, tanácsadása, koordinálása volt a célja. 
Egész életét áthatja a sport iránti elkötelezettség, annak szeretete, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy a mai napig aktív. Jelenleg is sportszervező-sportmenedzser, illetve részt vesz a sportedzők felkészítésében felnőttképzés keretén belül. Szakmailag nyitott és naprakész, és mindez párosul a példaszerű hivatástudattal, gyermekszeretettel, empátiával, segítőkészséggel.

KÖZSZOLGÁLATÉRT ÉLETMŰ-DÍJ 2020

„Közszolgálatért Életmű-díj” adományozható annak a közszolgálatban dolgozó, elsősorban Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatalánál, illetve az Önkormányzat által fenntartott intézményeknél közszolgálati jogviszonyban álló személynek, aki a közigazgatás területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – kiemelkedő és példamutató szakmai munkát végzett és ezzel közmegbecsülést szerzett. A díj kivételesen indokolt esetben olyan személynek is adományozható, aki már nem áll közszolgálati jogviszonyban a fent meghatározott munkáltatóknál. A díjat évente egy személy kaphatja.

A díjat 2020-ban KRIZMANICHNÉ MAGYARI KLÁRA kapta.

1985-ben végzett a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola kereskedelmi szakán, majd 1993-ban a Pénzügyi és Számviteli Főiskola Zalaegerszegi Intézetében szaküzemgazdász végzettséget szerzett. 2012-ben a NYME Közgazdaságtudományi Karán megszerezte az okleveles közgazdász, közgazdálkodás és közpolitikai végzettséget, 2018-ban pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen integritás tanácsadó szakképzettségre tett szert.  
2010-ben mérlegképes könyvelő, 2011-ben államháztartási mérlegképes könyvelő végzettséget szerzett.
Szakmai tevékenységét 1985-ben kezdte meg a Kőszeg és Vidéke ÁFÉSZ-nél közgazdasági elemzőként. 1986-tól 1993-ig a Szombathely és Vidéke ÁFÉSZ Skála Gyöngyös Áruházban osztályvezető helyettes volt.
1993-tól egészen napjainkig Szombathely MJV Polgármesteri Hivatalában kamatoztatja szakmai tudását, 2007-ben szakmai tanácsadói címet kapott. Feladatai közé tartozik az Egészségügyi és Közszolgálati Osztály hatáskörébe tartozó intézmények, többek között a nevelési-oktatási, valamint szociális intézmények gazdasági tevékenységének szakmai segítése, koordinálása, a közgyűlési, bizottsági anyagok előkészítése, ezek végrehajtásában való közreműködés. 
Folyamatosan magas színvonalon végzi a munkáját. A rábízott feladatokat haladéktalanul és maximálisan végzi el. Munkájára a végtelen precízség jellemző. A jogszabályi környezet kihívásainak mindig maradéktalanul eleget tesz, elsődleges célja a munka tisztelete, becsülete.  Hatékony együttműködést alakított ki mind a hivatal, mind a közoktatás szereplőivel, valamint az egyéb intézményekkel, szervezetekkel. 
Nyitott személyiségű, közvetlen, kollégáival nagyon jó a kapcsolata. Két dolog fontos az életében: a munkája és családja, főleg mióta mindennapjait beragyogják az unokák.
Horváth Boldizsár díj II. fokozat elismerésben részesült 2015-ben.

HEFELE-DÍJ 2020

„Hefele-díj” adományozható annak a személynek, aki a városfejlesztés, a városépítés, területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában tartósan kiemelkedő munkát végzett és ezzel közmegbecsülésre tett szert. A díjat évente egy személy kaphatja.

A díjat 2020-ban MÁTIS BARNA kapta. 

1993-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán okleveles építészmérnökként végzett. Építési műszaki ellenőr oklevéllel rendelkezik 2012. évtől.
1993-től 1994-ig a budapesti 4Plusz Építész Stúdió Bt. munkatársa. 1994. októberében csatlakozott a családi vállalkozásként működő Mátis és Egri Tervező Kft.-hez. 
A Vas Megyei Építész Kamara tagja 1997-től, Szombathely Megyei Jogú Város Építészeti-Műszaki Tervtanácsának munkájában pedig 2009-től vesz részt. 2015-óta között Szombathely Megyei Jogú Város Értéktár Bizottságában tevékenykedik.
A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Ipari Termék- és Formatervező Mérnök Szakán óraadó volt 2011-től 2014-ig.     
Magas színvonalú tevékenységével hozzájárult Szombathely épített környezetének fejlesztéséhez, az épített kulturális örökség védelméhez.
Kiemelt, megvalósult építészeti munkái közé tartozik a Savaria Art mozi árkád és üzletek (2009-2011), az Új Városliget építése Szombathelyen, a Csónakázó tó környezetének rendezése (2013), a Mesevár Óvoda helyileg védett épület átalakítása és bővítése (2011-2014), a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium (2009-2015).
Településtervezési munkái közül említésre méltó a Szombathely, Parkerdei úttól északra lévő lakóterületének Szabályozási Terve, valamint a Kertész Szövetkezet Vízöntő utcai területének Északi részén lévő lakóterület szabályozási terve.
Nevéhez fűződik a 2017. évi Szombathely Településképi Arculati Kézikönyv.

ÉHEN GYULA-DÍJ  2020

„Éhen Gyula-díj” adományozható annak a magyar, illetve kivételesen indokolt esetben nem magyar állampolgárságú személynek, aki Szombathely város gazdaságának fejlesztése, városépítészetének, környezetvédelmének érdekében hosszabb időn keresztül végzett munkájával kiemelkedő érdemeket szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

A díjat 2020-ban CSERMELYI ANDRÁS kapta. 

1966-ban okleveles építészmérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen Vas Megye Tanácsának ösztöndíjasaként. Diplomájának 50. évfordulóján aranydiplomát vehetett át.
1976-ban városépítés-városgazdasági szakmérnöki diplomát szerzett szintén a BME-n.
Szakmai munkáját – egy öt éves kőszegi időszaktól eltekintve – javarészt Szombathelyen végezte, először a Vas Megyei Beruházási Iroda műszaki ellenőreként, majd a Vas Megyei Tanács Tervező Irodájában beosztott tervezőként, 1972-től 1984-ig a Szombathelyi Városi Tanács Építési Osztályának főmérnökeként. Ebben az időszakban több lakó- és középület megvalósulását segítette-ellenőrizte, közreműködött a rendezési tervek készítésében, így szerepet játszott a város arculatának alakításában.
Ez idő alatt tervezői tevékenységét sem adta fel, a megyében több lakóépület dicséri ma is korszerű téralakítását, időtálló tömeg- és homlokzatformálását.
1984-1990-ig a Városi Tanács elnökhelyetteseként elsősorban a műszaki, fejlesztési, pénzügyi és kereskedelmi tevékenységek irányítása tartozott feladatai közé. A város településrendezési terveinek készítése során építészmérnökként és városépítési szakmérnökként mindig a város hosszú távú érdekeit képviselte magas szakmai színvonalon.
1990-2002-ig az OTP Bank Vas Megyei Igazgatóságának osztályvezetőjeként a vállalkozási és önkormányzati banki feladatok ellátását irányította.
Mindeközben közéleti munkát is vállalva, továbbra is Szombathelyért tevékenykedett.
1990-től 20 éven keresztül volt szűkebb lakóhelyének, a Derkovits-lakótelepnek önkormányzati képviselője, a ciklusok nagy részében a Városfejlesztési Bizottság tagja, illetve elnöke. 2002 és 2006 között a város alpolgármestereként dolgozott. Közéleti munkáját mindig a szakmai megalapozottság és a város védelme, illetve a városért való tenni akarás jellemezte. Igazi lokálpatrióta.
Pályafutása során több szakmai kitüntetést kapott, köztük 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét a több évtizedes városfejlesztési tevékenysége elismeréseként.

ÉHEN GYULA-DÍJ 2021

„Éhen Gyula-díj” adományozható annak a magyar, illetve kivételesen indokolt esetben nem magyar állampolgárságú személynek, aki Szombathely város gazdaságának fejlesztése, városépítészetének, környezetvédelmének érdekében hosszabb időn keresztül végzett munkájával kiemelkedő érdemeket szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

A díjat 2021-ben NÁDOR ISTVÁN kapta. 

A Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán szerzett építőmérnöki diplomát 1977-ben. Ezután a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál helyezkedett el. Először gyakornok, csoportvezető, főmérnök, majd osztályvezető, 1996-tól pedig igazgatója a Vízügyi Igazgatóságnak egészen 2015. évi nyugdíjba vonulásáig.
Fő munkaterülete a Nyugat-dunántúli régió vízellátási, csatornázási és szennyvíztisztítási koncepcióinak kidolgozása, a Kis-Balaton vízvédelmi rendszere beruházásának irányítása. 
Közéleti tevékenysége: tagja volt SZMJV Közgyűlésének Környezetvédelmi Szakmai Bizottságának (1990-1994), 1990 óta a Magyar Hidrológiai Társaság Nyugat-dunántúli Területi Szervezetének elnöke, 1997-től a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozatának elnökségi tagja. 1998-tól a MTESZ Vas Megyei Szervezetének alelnöke.
2014-ben megválasztották a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnökének.
Továbbra is foglalkozik szakmai kérdésekkel, szaktanácsadásokkal. 
2010. márciusában a Víz Világnapja alkalmából Vásárhelyi Pál díjat kapott, 2018-ban Vas Megye Önkormányzata Dr. Batthyány Lajos életműdíjjal tűntette ki. 

BRENNER-DÍJ 2020

„Brenner-díj” adományozható annak a személynek, aki a gazdaság és a városüzemeltetés területén kiemelkedő szakmai munkát végzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

A díjat 2020-ban TAKÁCS JÓZSEF kapta.

Az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. dolgozója, majd később – egészen nyugdíjba vonulásáig – megbecsült vezetője volt. 
A Veszprémi Egyetemen 1966-ban szerzett okleveles vegyészmérnöki diplomát. 
Munkaviszonyát 1966-ban gyakorló mérnökként kezdte, bekapcsolódva a gázhasználat széleskörű elterjesztésének folyamatába. A gázipar fokozott mértékű fejlesztésének eredményeként a fűtési igények gyors növekedése miatt Szombathelyen is létesült földgázbontó berendezés, amelyet kiválóan ismerve, gyakorlati feladatokat is el tudott látni.
A tartályos gázellátást a vezetékes váltotta fel, amely Szombathelyre 1975-ben ért el. Tevékenyen részt vett abban az irányító munkában, amelynek eredményeképpen a város gázfogyasztói átálltak a városi gázról a földgázra.  Ekkor már, mint gyáregység műszaki vezető, tevékeny részese volt annak a folyamatnak, melynek eredményeképpen sorra lobbantak fel a települések gázellátottságát jelző ünnepi fáklyák, 2001 év végére 152 Vas megyei településen. 
Szakmai tudása, szerénysége, mindig kompromisszumra törekvő tárgyalási készsége miatt jó kapcsolatot alakított ki a települések vezetőivel. 
1984-től 2002-ig üzemigazgatóként, majd régióigazgatóként arra törekedett, hogy munkatársainak minél jobb munkakörülményeket és létfenntartási lehetőségeket teremtsen. Számára a vezetés szolgálat volt, melyet mindig nagy alázattal végzett.
Tevékenységét számos kitüntetéssel ismerték el, melyek között ott szerepel a Vas megye Szolgálatáért Önkormányzati kitüntetés 1997-ben, és szintén ebben az évben a Flandorffer-díj.

BRENNER-DÍJ 2021

„Brenner-díj” adományozható annak a személynek, aki a gazdaság és a városüzemeltetés területén kiemelkedő szakmai munkát végzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

2021-ben a díjat VADÁSZ LÁSZLÓ és VADÁSZ PÉTER kapta.

Vadász László és Vadász Péter, apa és fia. Közös cégük, a Meliorációs és Rekultivációs Kft. hosszú ideje meghatározó és megbízható szereplője Vas megye és Szombathely mélyépítési, útépítési, vízgazdálkodási beruházásainak. Vadász László 1992-ben alapította Szombathelyen a Kft.-t, melynek munkájába hamarosan fia, Péter is bekapcsolódott. A Kft. jelenleg is családi vállalkozásként, családias légkörben működik. A cég megalakulásakor elsősorban meliorációs és rekultivációs munkákat végeztek, majd tevékenységüket áthelyezték a mélyépítés, csatornázás, víz- és útépítés területére, ahol fokozott piaci kereslet jelentkezett. Munkatársaikkal együtt a megrendelő maximális kiszolgálására, kiváló minőségű munkára törekednek, sikerrel. A cég vezetésében, műszaki munkájukban, a munkatársaikkal való bánásmódban az alapító édesapa emberi tisztessége és szellemisége a meghatározó, melyet fia, Péter is átvett, és azonos szellemben folytat. A céget és vezetőit a számla kifizetése után is meg lehet találni, a megrendelő által joggal felvetett javítási munkákat vita nélkül végzik el. Mai világunkban az is szokatlan, hogy az elvállalt munkát döntő részben saját munkavállalóikkal és saját gépparkjukkal végzik el.
Személyüket és munkájukat köztisztelet övezi a megyében, Szombathely városában.

Néhány Szombathelyen, illetve Vas megyében rendkívül fontos fejlesztés, melyben Vadász László, Vadász Péter és a Meliorációs Kft. meghatározó szerepet játszott:
Szombathely, északi elkerülő út- és vízépítési munkái,
89. sz. főút Szombathely, északi elkerülés III. ütem útépítés földmunkái és vízépítési munkái,
M86 Vát elkerülő szakasz megvalósítása,
Szombathely 87/8639 j. csomópont, körforgalom építése,
87. sz. főút 28+560 km szelvényben körforgalmú csomópont kivitelezése,
Szombathely, Óperint – Dózsa – Kálvária – Körmendi u. csomópontjában körforgalmi csomópont építése,
Szombathely, Bartók Béla körút átépítési munkái,
Szombathely, Csónakázó-tó szigetére vezető új híd építése, út és parkoló létesítése, emlékmű alatti parkoló felújítása,
Lukácsházi árvíztározó létesítése
Dozmati árvíztározó építése.

Külön kiemelendő, hogy 2010–11-ben munkatársaikkal együtt rendkívüli munkát végeztek a Marcal völgyében, a vörösiszap katasztrófa miatti károk elhárításában. Hozzáállásuk ott is garancia volt az eredményre, a sikerre.

GOTHARD JENŐ-DÍJ 2020

„Gothard Jenő-díj” adományozható annak a személynek, aki a gazdaságkutatás, környezetvédelem, valamint a műszaki fejlesztés területén kiemelkedő szakmai munkát végzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

2020-ban a díjat DÉRI LAJOS kapta.

A gazdaságkutatás, környezetvédelem és a műszaki fejlesztés terén magas szintű mérnöki munkát végez. A dozmati víztározó tervezésénél és kivitelezésénél elvégzett szakmai munkája, valamint a lukácsházi víztározó megépülése után a Perint patak új típusú hasznosítási lehetőségeiről készített tanulmányterve ezek közül is kiemelkedik. Jelentős szerepet töltött be Vas megye számos települése és a megyeszékhely hulladékgazdálkodásának kiépítésében, korszerűsítésében, a létesítmények megvalósításában, meghatározó volt az illegális hulladéklerakók felszámolásának és kárelhárításának tervezésében végzett munkája is.
Nevéhez fűződnek a Szombathely és a környező települések árvízi védelmét szolgáló dozmati árvízcsúcs-csökkentő tározó engedélyezési és kiviteli tervei, az Arany-patak mederrendezési terve a 0+000 és a 13+350 kilométerszelvények között. Engedélyezési és kiviteli tervek, a Vas, Zala, Baranya és Somogy megyei regionális hulladékkezelési rendszerek tervei, valamint a hulladékgyűjtő szigetek telepítése Szombathely belterületén engedélyezési terv.
A Magyar Mérnöki Kamara tagja 1996 óta. A Vas Megyei Mérnöki Kamara alelnöke 2014 óta. 2017 óta a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozatának elnökségi tagja. 2014-2018 évek között a Vas Megyei Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Szakcsoportjának elnöke volt. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Gazdasági és Városstratégiai Bizottságának VMMK által delegált tagja. A Magyar Hidrológiai Társaság Nyugat-dunántúli Területi Szervezetének elnökségi tagja 2014 óta. 
2019-től oktató a győri Széchenyi István Egyetem Közlekedésépítési és Vízmérnöki Tanszékén. Diplomamunkák készítésében külső konzulensként vesz részt. Egyetemista és főiskolai hallgatókat rendszeresen fogad nyári gyakorlatra. Rendszeresen tart előadásokat és publikál.
Díjak, elismerések: 
2012  A „Környezet Védelméért díj”
2013 „Kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül” oklevél az Építők napja alkalmából  2013  Az Év vállalkozója
2015 „Kiemelkedő Mérnöki Munkáért” emlékplakett
2016  Lampl Hugó emlékplakett
2017  Pro Aqua Emlékérem
2018  Miniszteri elismerő oklevél

GOTHARD JENŐ-DÍJ 2021

„Gothard Jenő-díj” adományozható annak a személynek, aki a gazdaságkutatás, környezetvédelem, valamint a műszaki fejlesztés területén kiemelkedő szakmai munkát végzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

2021-ben a díjat VARGHA KÁROLY kapta.

Iskolai tanulmányait a Püspöki Elemi Iskolában kezdte, annak megszüntetése után azt a szombathelyi Zrínyi utcai Általános Iskolában, majd a Dózsa utcai Általános Iskolában folytatta. A Latinka Sándor Gépipari Technikumban érettségizett 1959-ben, majd, mint „technikus tanár” a Zalaegerszegi Ipari-tanuló Iskolában dolgozott. Ezt követően a Magyar Olajipari Vállalatnál tanműhelyvezető volt Nagylengyelben. A tanulmányait a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnök Karán folytatta, majd a Volán Vállalatnál, illetve jogelődeinél 1966-tól 24 éven át dolgozott. Az akkor újonnan kiépülő „Autóközlekedési Vállaltnál” először beruházási csoportvezető, majd műszaki fejlesztési csoportvezető volt. Az egyetemet a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedési Karán, Autógépész szakon fejezte be. 
1976-tól a felnőtt dolgozók képzésével, továbbképzésével, annak megszervezésével foglalkozott. Munkája elismeréseként Vezérigazgatói és Miniszteri dicséreteket kapott.  Ez alatt az idő alatt részese volt egy – felnőttek képzésével kapcsolatos – hároméves kutatási programnak, Dr. Szekeres Tamás professzor vezetésével. 1990 áprilisában kollégáival céget alapított, amely a mai napig számos szombathelyinek ad munkát. 1993-tól kezdődően évtizedeken át – a Közoktatás-politikai Tanács tagjaként – hét Oktatási-miniszternek volt tanácsadója. 1997-től részt vett a Megyei Szakképzési Tanács munkájában. Az 1993-2007 közötti időszakban a Megyei Jogú Városok Szövetsége Oktatási Bizottságának  tagja, illetőleg elnökhelyettese volt. 
2006 és 2008 között a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagjaként is tevékenykedett, illetve a Vas Megyei Közoktatási Közalapítvány Kuratóriumának elnöke, továbbá a Szombathelyért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke volt. Munkája során számos elismerésben részesült.

IFJÚSÁGÉRT-DÍJ 2020

„Ifjúságért-díj” adományozható annak a személynek, aki kiemelkedő munkájával segítette a város ifjúságnevelési, ifjúságvédelmi feladatainak ellátását. A díjat évente egy személy kaphatja. 

2020-ban a díjat VARGA JENŐNÉ kapta.

Varga Jenőné első két diplomáját a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán szerezte: 1979-ben a tanító szakon pedagógia-ének speciál kollégiummal, majd 1985-ben a matematika tanári szakon. Közoktatási vezető szakot végzett 2006-ban, majd 2009-ben pedagógiatanár mesterszakon diplomázott.
 Pedagógus pályáját napközis nevelőként kezdte 1981-ben Szombathelyen az akkori Úttörő utcai Általános Iskolában. A pályakezdő évek után matematikát tanított a felső tagozaton, illetve osztályfőnök volt. 1996-tól tizenegy éven át az intézmény igazgatóhelyettesi feladatait látta el. Egyik létrehozója volt a szlovéniai Dobronaki Kéttanítási nyelvű Általános Iskolával való testvériskolai kapcsolatnak, majd a folyamatos együttműködés szervezője lett. 2007-ben került a Gothard Jenő Általános Iskolába, igazgatóhelyettesi munkakörbe.  A városi Autómentes Nap programjainak egyik szervezője 3 éven át. Aktív szerepet vállalt a Gothard Diáksport Egyesület megalakításában és működtetésében, melynek 2008 óta elnökhelyettese. 2011-től nyugdíjba vonulásáig osztályfőnök volt, matematikát, éneket tanított. Osztályfőnökként kiemelkedő közösségépítő munkát végzett változatos iskolai és iskolán kívüli programok szervezésével. A gyengébb képességű tanulók felzárkóztatását és a tehetségek kibontakozását egyaránt szívügyének tekintette. Tanítványai közül többen matematikaversenyek díjazottjai. Szakmai fejlődése érdekében a pedagógia új eredményeit beépítette munkájába. Negyven éves pedagógiai munkája kimagaslóan támogatta a tanulóifjúság magas színvonalú oktatását, nevelését, valamint az iskolák innovatív fejlődését. Nyugdíjba vonulását követően is tanít óraadóként, szíve, hivatástudata visszahúzta az iskolába.
A pedagógus pályával kapcsolatos elkötelezettsége a saját szavaival:
„Kicsi gyermekkorom óta pedagógus szerettem volna lenni, más pálya nem vonzott, és így van ez ma is. Hiszem, hogy a gyermekkori élmények meghatározzák a felnőttkort, és ez a felelősségünket mutatja: hasznos tudást adó, erkölcsi értékek mentén szerveződő, tartalmas, örömteli éveket biztosítani a gyerekeknek az iskolában. Úgy gondolom ez a feladatom.”

IFJÚSÁGÉRT-DÍJ 2021

"Ifjúságért-díj" adományozható annak a személynek, aki kiemelkedő munkájával segítette a város ifjúságnevelési, ifjúságvédelmi feladatainak ellátását. A díjat évente egy személy kaphatja.

2021-ben a díjat DR. KATONA ATTILA kapta.

Egy pályafutás egészén keresztül az ifjúsággal foglalkozni már önmagában is az élet nagy adománya. Ezúttal azonban Szombathely kívánja kinyilvánítani elismerését Katona Attilának mindazon erőfeszítésért, amelyet a város ifjúsága érdekében több évtizeden keresztül végzett. Csak a kivételes személyiségek mondhatják el magukról, hogy a lehető legszélesebb körben hagytak nyomot azon a településen, amelyet otthonuknak tekintenek. A tanár úrról elmondható, hogy a megyeszékhelyen jelenleg nincs olyan korosztály, amely ne volna érinett oktatói, kutatói, tudománynépszerűsítő tevékenysége által. Katona Attila tanított általános és középiskolásokat, egyetemi oktatóként pedig azoknak adta át tudását és a társadalom legapróbb rezdüléseire is minden körülmények között reflektálni képes kritikai ethoszát, akik az újabb generációkat fogják majd tanítani. Méltán nevezhetjük a történelemtanítás Öveges professzorának. Megadatott ugyanis számára az a ritka képesség, hogy a legmagasabb szintű történettudományos ismereteket úgy képes átadni, hogy azt bárki a saját történeteként tudja követni. Ez különösen fontos akkor, amikor egy közösség önazonossága a tét. Így vált kézzelfoghatóan saját hagyományunkká Savaria története Katona Attila karneváli előadásai és ismertetői során. Ez volt a missziója a Weöres Sándor Színházban majd egy évtizeden keresztül, a Császárok lakomája címen futó sorozatban való közreműködésének is. De az itt élők régióba ágyazottságát erősítik azok a tudományos eredmények is, amelyek szorosabb értelemben vett kutatási területének, a Nyugat-Dunántúl és Vas megye politika- és társadalomtörténetének vizsgálatát reprezentálják.
Katona Attila mindenkori nyíltsága, szókimondása, s az általa fontosnak tartott értékrend hiteles képviselete példaértékű a szombathelyi ifjúság egésze számára.

HORVÁTH BOLDIZSÁR-DÍJ 2020

„Horváth Boldizsár-díj” adományozható annak a Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban álló személynek, aki a közigazgatás területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában tartósan kiemelkedő és példamutató szakmai munkát végzett, és ezzel közmegbecsülést szerzett. A díj két fokozatban adományozható. Az I. fokozatot évente egy, a II. fokozatot évente legfeljebb kettő személy kaphatja.

A díj I. fokozatát 2020-ban MESTER ÁGNES KLÁRA kapta.

Az Államigazgatási Főiskolán igazgatásszervező szakon szerezte első diplomáját.
1996–1997 között a lukácsházi körjegyzőségen látott el igazgatási feladatokat. 
1999-től a szombathelyi Polgármesteri Hivatal Egészségügyi, Szociális és Családvédelmi Osztály Lakás Irodája lakásügyi ügyintézője, majd 2007-től az Egészségügyi és Közszolgálati Osztály Lakás Irodájának vezetője. Ezen időszak alatt alakult át a bérlakásrendszer, a közreműködésével országosan is olyan mintaértékű újítások kerültek bevezetésre, mint például a szociális szállás intézménye.
A Jogi, Képviselői és Hatósági Osztály Aljegyzői Irodájának vezetője 2013-tól. Részt vett az Aktív Időskor elnevezésű program kidolgozásában, amelynek azóta is motorja. A Szent Márton-kártya program bölcsőjénél is bábáskodott, aktív részese volt a rendszer továbbfejlesztésének. 
2018-tól közreműködik a választások lebonyolításában, a Választási Iroda nélkülözhetetlen tagja. 
Az Egészségügyi és Közszolgálati Osztály Egészségügyi, Kulturális és Koordinációs Irodája vezetője 2015-től. Olyan nagy volumenű projektek összefogója volt, mint a Szent Márton Emlékév.
2014-ben a jegyző „Szakmai Főtanácsadó”-i címet adományozott részére a magas színvonalon, kiemelkedő szakmai tudással végzett irányító, szervező, koordináló munkájáért. 
1999 óta az MKKSZ országos választmányának tagja, a Polgármesteri Hivatal alapszervezeti titkára. Komoly szerepe volt az immáron hagyománnyá vált Köztisztviselői Nap megszervezésében, a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak hivatalon belüli elismerését szolgáló kitüntető díjak létrehozásában, a hivatalon belüli megemlékezések, ünnepnapok szervezésében. Igazi közösségi ember. 
Folyamatosan képezi magát, 2020. április 23. napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatási mesterképzés szakán mesterfokozatot és okleveles közigazgatási menedzser egyetemi diplomát szerzett.
Hivatali munkáját a kreativitás, a kimeríthetetlen energia, a tenni akarás, a végtelen terhelhetőség és mások segítése jellemezi. 

HORVÁTH BOLDIZSÁR-DÍJ 2021

„Horváth Boldizsár-díj” adományozható annak a Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban álló személynek, aki a közigazgatás területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában tartósan kiemelkedő és példamutató szakmai munkát végzett, és ezzel közmegbecsülést szerzett. A díj két fokozatban adományozható. Az I. fokozatot évente egy, a II. fokozatot évente legfeljebb kettő személy kaphatja.

A díj I. fokozatát 2021-ben BRÁNYI ZOLTÁN kapta.

Brányi Zoltán a Szombathelyi Közgazdasági Szakközépiskolában 1978-ban érettségizett, egyidejűleg képesített könyvelői és pénzügyi ügyintézői szakmát is szerzett.
A középiskola elvégzését követően felvételt nyert az akkori Zalka Máté Katonai Főiskola hadtáp és pénzügyi karára. 1982-ben avatták hivatásos honvédtisztté és kapott pénzügyi üzemgazdász diplomát.
1982 és 1985 között a Magyar Honvédség szombathelyi alakulatánál teljesített szolgálatot.
1985-ben átkerült a BM Vas Megyei Rendőr-főkapitányságának állományába, ahol elvégezte a Rend


Galéria (38 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2022.05.24
Módosítva: 2022.05.24

Folytatódott a Vörösmarty utca nagytakarítása

Harmadik ütemben tisztultak meg az útpadka melletti területek.

Feltöltve: 2022.05.20
Módosítva: 2022.05.21

Vadvirágos rétek Szombathelyen

A városi kaszáló gyepek a biológiai sokféleséget erősítik, emellett apró lépés a klímaváltozás negatív hatásai ellen.

Feltöltve: 2022.05.18
Módosítva: 2022.05.19

A Pázmány Péter körúton is utcatakarítást végzett a SZOVA Nzrt.

Az útpadka mellett tisztították meg az utcát és útburkolati jeleket is festettek.

Feltöltve: 2022.05.10
Módosítva: 2022.05.10

Elkezdődött a Vörösmarty utca nagytakarítása

A lezárásnak köszönhetően az útburkolati jeleket is újrafestették.

Feltöltve: 2022.05.03
Módosítva: 2022.05.03

Befejeződött a Károly Róbert utca tavaszi nagytakarítása

Két ütemben tisztították meg a padkák melletti parkolókat a szakemberek.

Programok

Előadás/Kiállítás: BABAGEOMETRIA Kiállítás Nagy Diána könyvillusztrációiból a BDK Gyermekkönyvtárában

Helyszín: Berzsenyi Dániel Könyvtár (BDK), Szombathely, Dr. Antall József tér 1.
Időpont: 2022 Május 02. (Hétfő) 10:00

HÓKUSZPÓKUSZ – Varázslatos kézműves foglalkozás óvodás és iskolás csoportoknak (Gyerekeknek)

AGORA Szombathelyi Kulturális Központ, Szombathely, Március 15. tér 5.
2022 Május 10. (Kedd) 09:00

Még több Gyerekeknek ...
A rosszfiúk 2D (mb) (12) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2022 Május 25. (Szerda) 13:00

Még több Mozi ...
Legendás állatok és megfigyelésük: Dumbledore titkai (12) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2022 Május 25. (Szerda) 13:10

Még több Mozi ...
Katinka (12) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2022 Május 25. (Szerda) 14:00

Még több Mozi ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...