Önkormányzati hírek

A Petőfi Sándor utcában kedden délután rövid ünnepség keretében leplezték le az újraalkotott emléktáblát. Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntője után Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója két Weöres Sándor vers felidézésével emlékezett a költőre  

1. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nemzeti Erőforrás Minisztérium informatikai feladatok támogatására kiírt pályázatán 38 millió forint normatív támogatásban részesült. 28 városi oktatási intézmény informatikai fejlesztése valósul meg 2011. június 30-ig.

2010.11.30 15:03

Szombathely kínai testvérvárosából, Yantai-ból érkezett küldöttség Szombathelyre. Liu Jianfeng, a yantai Külügyi Hivatal igazgató-helyettese, valamint Zhao Xiangdong, a yantai Külügyi Hivatal Európai Uniós, Amerikai és Óceániai Ügyek Divíziójának igazgatója vasárnap érkezett Budapestre. Hétfőn Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármesterének kalauzolásával megtekintették a Parlamentet, majd Szombathelyre utaztak. Hétfőn látogatást tettek a BPW Hungária Kft-nél, megtekintették a szombathelyi mentőállomást, s a városnézés előtt körbejárták az Ipari Parkot. Holnap a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségen Körmendy Gál projektmenedzser vezeti körbe a delegációt.

2010.11.29 09:09

A szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola 1974. óta házigazdája a hegedűoktatás háromévenként ismétlődő országos tanulmányi versenyének, a Koncz János Országos Hegedűversenynek. A rendezvény kiemelkedő eseménye a magyar zenepedagógiának, a korszerű hegedűoktatás jelentős fóruma. A megmérettetésen résztvevő általános iskolás diákok, több mint ötvenen kiváló művésztanárokból álló zsűri előtt mutatták meg tehetségüket a közönségnek. A háromnapos verseny kiváló lehetőséget adott arra, hogy az ország távolabbi pontjairól érkező növendékek, tanárok és szülők jobban megismerjék Szent Márton városát. Pénteken délután dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere nyitotta meg a rendezvényt, köszöntőjében sok sikert kívánt az ifjú zenészeknek, s jó szórakozást a klasszikus zene iránt elkötelezett közönségnek.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere gyújtotta meg szombaton délután a város adventi koszorújának első gyertyáját. - Ebben az évben kicsit másképpen zajlik az advent Szombathelyen- hangsúlyozta dr. Puskás Tivadar a város Fő terén megtartott ünnepségen. Új az elnevezés – Szombathelyi Advent 2010 - s a karácsonyi vásárban vásárolható áruk az advent hangulatához az eddigieknél sokkal jobban illenek. Az udvarszerű elrendezése azt szolgálja, hogy érdemes legyen betérni, körülnézni, sétálni az árusok között. Többféle versenyt is hirdettünk - tette hozzá a polgármester - ezeket remélhetőleg nagy érdeklődés kísér majd. Az általános iskolák diákjai között adventi háttérkép készítésére írtunk ki versenyt, de lesz karácsonyfa-díszítő verseny, és díjazzuk a leghangulatosabb vásári pavilon gazdáját is. Azt szeretnénk, ha a Fő tér a következő hetekben olyan közösségi tér lenne, ahol az emberek a szó valóságos és átvitt értermében is egymásra találnak. Ezt szolgálják a programok is: megőriztük azt a hagyományt, hogy főként helyi óvodások iskolások, művészeti csoportok, együttesek lépnek színpadra. Az ezt követő három szombat délutánján az adventi koszorún az újabb gyertyákat egyházi szertartás közben gyújtjuk meg. Az összejövetelek alkalmával hirdetjük ki a versenyek győzteseit. A városnak vannak távolabbi tervei a Szombathelyi Adventtel kapcsolatosan. Szeretnénk, hogy a közeljövőben a régió meghatározó programsorozata legyen a megyeszékhely karácsonyi programsorozata.

2010.11.25 14:02

Csütörtökön délután zsúfolásig megtelt a Bolyai iskola aulája sakkozó fiatalokkal. A világ legfiatalabb sakknagymestere, a Haladás VSE játékosa Rapport Richard adott szimultánt. A háromórás versenyen 42 ellenfelet jegyzett. A megmérettetésen részt vett Molnár Miklós, Szombathely alpolgármestere is, aki gyermekkora óta sakkozik. Az alpolgármester kisfiai idén második osztályos, s úgy döntött, sok más egyéb teendője mellett sakkozni is szeretne. Beiratkozott az iskola sakk csapatába. - Az egy és háromnegyed órás játszma végén a két lányom és a feleségem is csatlakozott hozzánk, s közösen döntöttünk a lépésekről - mondja Molnár Miklós. A parti végén színcserét ajánlottunk fel a nagymesternek, aki mosolyogva, de elutasította a kérésünket. 

Határokon átívelő egészségvédelem Közép-Európában címmel nemzetközi konferenciát tartottak tegnap a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. A szombathelyi fórumon az előadók hangsúlyozták, az Európai Unió egyik prioritása egy új, közösségi egészségügyi politika létrehozása. Az új politikának különös figyelmet kell szentelnie Európa több mint 200 eurórégiójára. A fórumon a formálódó közösségi egészségpolitika tükrében vizsgálták meg a betegségmegelőzés és az egészségvédelem határokon átívelő aspektusait. A rendezvényen dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

Molnár Miklós alpolgármester úr vett részt a Szombathelyi Advent 2010 rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján.

2010.11.23 14:02

Húsz, nehéz anyagi körülmények között élő, jól tanuló diák vehetett át Petz-ösztöndíjat ma délután a városházán. A gyerekek 62 ezer 500 forint támogatást kaptak a 2010/2011-es tanévre.

Dr. Puskás Tivadar polgármester úr és Molnár Miklós alpolgármester úr szombaton fogadták a városunkba érkező japán vendégeket és velük együtt részt vettek az AGORA Savaria Filmszínházban a Japán Nap rendezvényein.

Amennyiben a csütörtöki közgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor 2011 január elsejétől 20%-al csökkenhet az önkormányzati lakásban élők bérleti díja.

2010.10.25 09:12

Mindenki számára ingyenes a H1N1 ellen védelmet nyújtó Fluval P vakcina a készlet erejéig - ezt közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Ebből az oltóanyagból az idei szezonban 1,2 millió áll rendelkezésre. Szombathelyen az ÁNTSZ központjában kérhető ez az oltás.

Puskás Tivadar kérésére felmérik a Szombathely lakosságát esetlegesen veszélyeztető körülményeket. A polgármester szerint, aki egyben a helyi védelmi bizottság elnöke is, erre azért van szükség, hogy minden, a védekezésben résztvevő szervezet felkészülhessen az azonnali és hatékony cselekvésre bármilyen katasztrófa esetén.

Nehéz helyzetben vannak a bíróságok, mondta Baka András az ítélőtáblai és megyei bírósági elnökök országos találkozóján Sárváron. A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint nemcsak a peres ügyek gyorsabb lefolytatására kell megoldást találni, hanem a bíróságok költségvetési helyzetét is rendezni kell. A javaslatokról már folynak a tárgyalások a kormánnyal.

Életfákból készült Magyarország első 56-os emlékhelye, Szombathelyen, a Kámoni Arborétumban. Bánó István ültetett 1-9-5-6-10-23 darab tuját, pár hónappal a forradalom leverése után.

5 éves a keleti városrészen működő polgárőrség. Az önkéntesek feladata a bűnmegelőzés, de külön odafigyelnek az idős emberekre, és a családokra is. Az ott élők szerint nagy szükség van a polgárőrökre, azt mondják, már a jelenlétük is biztonságot ad a lakóknak. A szervezet szerdánként tart nyílt napot 17 órától a Nyitra Utcai ÁMK-ban.

Szombathelyről, Győrből és Zalaegerszegről érkeztek vendégek arra a szakmai kirándulásra, amelyet az Inno-Tér program keretében szerveztek szerdán. Az újságírók egy újonnan épült tejfeldolgozót és egy saját fejlesztésű járműveket tervező vállalkozást látogattak meg az Őrségben.

"Még mindig forog a Föld!" A 130 évvel ezelőtti ingás bemutatót kedden ismételték meg először. Már aznap több, mint kétezren látták az ingát működés közben.

2010.10.22 08:58

Matók Leó, 1928-ban született Budapesten, katonatiszti családban nevelkedett három évvel idősebb bátyjával együtt. 1935-ben költözött a család Szombathelyre, itt születtek meg húgai. Így a városban élnek leszármazottaik. Az unokahúga Fáy Lívia mesélt otthonában a hősköltő életéről.

…akkor hallgasd meg, hogyan énekel Tankcsapdát Keresztes Ildikó. Minket levett a lábunkról, pedig nem vagyunk rajongók.

A Titanic és az Avatar bombasikere után ne is számítsunk arra, hogy James Cameron lejjebb helyezi a lécet. Na de akkor mire? Például Angline Jolie-ra a főszerepben. Az 1963-as Kleopátra mozi majdnem csődbe vitte a 20th Century Foxot, vajon ezzel mi lesz?

Újra veszélyeztetik Magyarország folyóit az esőzések, ezért fel kell készülni a védekezésre a Marcalon, hogy a folyókba ismét szivárgó vörösiszap ne szennyezhesse a Dunát - mondták vízügyi szakemberek csütörtökön Kolontáron, ahol a Marcalban előző nap újra 9,5 pH-értéket mértek, és félő, hogy ez a mérőszám még tovább is növekedhet.

A Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, Vecsei Miklós a közrádióban úgy nyilatkozott, hogy a főváros vezetésével együttműködve a közlekedési csomópontok környékén keresnek ingatlanokat, például üres postaépületeket.

A hétvégén a vasi településen már kilencedik alkalommal rendezik meg a hagyományos kirakodóvásárt. Az Írottkő Natúrparkhoz tartozó 16 település kézművesei kínálják majd termékeiket.

2010.10.19 20:46

Pápára igazolt Feigl Imre. A Falco saját nevelésű kosárlabdázójával szezonkezdetkor mondta fel a szombathelyi kosárlabdacsapat a szerződést A 30 éves kosárlabdázó a teljes tavalyi szezont kihagyta achilles sérülés miatt, ám most úgy néz ki, lassan 100%-os állapotba kerül. Pápán játszik a másodvonalban.-nyilatkozta a 97'1 -nek Feigl Imre.

Programok

Színház/Tánc: Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak - Kocsmaária

Helyszín: AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
Időpont: 2022 Szeptember 27. (Kedd) 19:00

SZÍNLÁZ - Orbán Péter festményei (Előadás/Kiállítás)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2022 Augusztus 19. (Péntek) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Exhibition: Leány gyöngy fülbevalóval és más kincsek Hollandiából (6) | FELIRATOS (Mozi)

AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
2022 Augusztus 19. (Péntek) 14:00

Még több Mozi ...
A hónap dolgozója (12) (Mozi)

AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
2022 Augusztus 19. (Péntek) 14:20

Még több Mozi ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...