Önkormányzati hírek

Szombathely Megyei Jogú Városa 2002 decemberében tartotta meg az első nyugdíjas találkozót. Már hagyomány, hogy a hivatal karácsony előtt vendégeli meg, s köszönti a nyugdíjasait. Az önkormányzat egykori dolgozói mindig nagyon várják már a találkozót. Csütörtökön délután a Savaria Egyetemi Központ éttermében az önkormányzat nevében Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntötte a nyugdíjas köztisztviselőket. A nyugállományú köztisztviselők nagyon aktívak, 2005-ben néhányan egy kisebb baráti társaságot alkotva kezdtek el rendszeresen találkozni, majd 2006 decemberétől hivatalosan bejegyzett nyugdíjas klubot működtetnek. A klubnak jelenleg 36 tagja van, klubfoglalkozásaikat minden hónap első hétfőjén a gyámhivatal épületében tartják. A találkozókon kívül kirándulni járnak, rendszeresen részt vesznek a Szépkorúak Országos Találkozóján, valamint baráti kapcsolatot ápolnak a Szentgotthárdi Pedagógusok és Barátai Nyugdíjas Klub tagjaival.    

2010.12.03 10:10

Húsz évvel ezelőtt önállósodott a Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület. Csütörtökön délután a Claudius Hotelben ünnepelték meg e jeles évfordulót.

A magyar jogász Egylet Vas Megyei Szervezete idén immáron 17. alkalommal rendezte meg a vasi jogásznapot, amely egyben Horvát Boldizsár volt igazságügyi miniszter emléke előtt tisztelgő ülés. Pénteken délelőtt koszorúzással kezdődött a program. Horvát Boldizsár szobránál több mint tíz szervezet helyezett el koszorút a sűrű hóesésben. A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére több mint ötven, az igazságszolgáltatásban tevékenykedő vett részt a rendezvényen. A Claudius szállóban délelőtt igazságügyi fórumot tartottak, délután a szakmai program a „három csapás” néven ismertté vált törvénymódosítás vitájával folytatódott. A megyei jogászság legnagyobb rendezvényén Dr. Kaczmarski János jegyző és Molnár Miklós alpolgármester képviselte Szombathely városát.    

Dr. Puskás Tivadar polgármester és Lazáry Viktor alpolgármester vezetésével a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal elnökével és elnökhelyettesével tárgyalt az elektronikus közszolgáltatások szakmai kidolgozásában történő szombathelyi részvételről és a 2011 január 3-án induló kormányzati ügyfélszolgálati rendszerrel való együttműködés kereteiről. A tárgyaláson részt vett Dr. Kaczmarski János jegyző, Keringer Zsolt informatikai irodavezető, valamint a Vas Megyei Közigazgatási Hivatal részéről Ágh Ernőné hivatalvezető és Dr. Tiszta Edit főtitkár.

A Petőfi Sándor utcában kedden délután rövid ünnepség keretében leplezték le az újraalkotott emléktáblát. Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntője után Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója két Weöres Sándor vers felidézésével emlékezett a költőre  

1. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nemzeti Erőforrás Minisztérium informatikai feladatok támogatására kiírt pályázatán 38 millió forint normatív támogatásban részesült. 28 városi oktatási intézmény informatikai fejlesztése valósul meg 2011. június 30-ig.

2010.11.30 15:03

Szombathely kínai testvérvárosából, Yantai-ból érkezett küldöttség Szombathelyre. Liu Jianfeng, a yantai Külügyi Hivatal igazgató-helyettese, valamint Zhao Xiangdong, a yantai Külügyi Hivatal Európai Uniós, Amerikai és Óceániai Ügyek Divíziójának igazgatója vasárnap érkezett Budapestre. Hétfőn Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármesterének kalauzolásával megtekintették a Parlamentet, majd Szombathelyre utaztak. Hétfőn látogatást tettek a BPW Hungária Kft-nél, megtekintették a szombathelyi mentőállomást, s a városnézés előtt körbejárták az Ipari Parkot. Holnap a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségen Körmendy Gál projektmenedzser vezeti körbe a delegációt.

2010.11.29 09:09

A szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola 1974. óta házigazdája a hegedűoktatás háromévenként ismétlődő országos tanulmányi versenyének, a Koncz János Országos Hegedűversenynek. A rendezvény kiemelkedő eseménye a magyar zenepedagógiának, a korszerű hegedűoktatás jelentős fóruma. A megmérettetésen résztvevő általános iskolás diákok, több mint ötvenen kiváló művésztanárokból álló zsűri előtt mutatták meg tehetségüket a közönségnek. A háromnapos verseny kiváló lehetőséget adott arra, hogy az ország távolabbi pontjairól érkező növendékek, tanárok és szülők jobban megismerjék Szent Márton városát. Pénteken délután dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere nyitotta meg a rendezvényt, köszöntőjében sok sikert kívánt az ifjú zenészeknek, s jó szórakozást a klasszikus zene iránt elkötelezett közönségnek.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere gyújtotta meg szombaton délután a város adventi koszorújának első gyertyáját. - Ebben az évben kicsit másképpen zajlik az advent Szombathelyen- hangsúlyozta dr. Puskás Tivadar a város Fő terén megtartott ünnepségen. Új az elnevezés – Szombathelyi Advent 2010 - s a karácsonyi vásárban vásárolható áruk az advent hangulatához az eddigieknél sokkal jobban illenek. Az udvarszerű elrendezése azt szolgálja, hogy érdemes legyen betérni, körülnézni, sétálni az árusok között. Többféle versenyt is hirdettünk - tette hozzá a polgármester - ezeket remélhetőleg nagy érdeklődés kísér majd. Az általános iskolák diákjai között adventi háttérkép készítésére írtunk ki versenyt, de lesz karácsonyfa-díszítő verseny, és díjazzuk a leghangulatosabb vásári pavilon gazdáját is. Azt szeretnénk, ha a Fő tér a következő hetekben olyan közösségi tér lenne, ahol az emberek a szó valóságos és átvitt értermében is egymásra találnak. Ezt szolgálják a programok is: megőriztük azt a hagyományt, hogy főként helyi óvodások iskolások, művészeti csoportok, együttesek lépnek színpadra. Az ezt követő három szombat délutánján az adventi koszorún az újabb gyertyákat egyházi szertartás közben gyújtjuk meg. Az összejövetelek alkalmával hirdetjük ki a versenyek győzteseit. A városnak vannak távolabbi tervei a Szombathelyi Adventtel kapcsolatosan. Szeretnénk, hogy a közeljövőben a régió meghatározó programsorozata legyen a megyeszékhely karácsonyi programsorozata.

2010.11.25 14:02

Csütörtökön délután zsúfolásig megtelt a Bolyai iskola aulája sakkozó fiatalokkal. A világ legfiatalabb sakknagymestere, a Haladás VSE játékosa Rapport Richard adott szimultánt. A háromórás versenyen 42 ellenfelet jegyzett. A megmérettetésen részt vett Molnár Miklós, Szombathely alpolgármestere is, aki gyermekkora óta sakkozik. Az alpolgármester kisfiai idén második osztályos, s úgy döntött, sok más egyéb teendője mellett sakkozni is szeretne. Beiratkozott az iskola sakk csapatába. - Az egy és háromnegyed órás játszma végén a két lányom és a feleségem is csatlakozott hozzánk, s közösen döntöttünk a lépésekről - mondja Molnár Miklós. A parti végén színcserét ajánlottunk fel a nagymesternek, aki mosolyogva, de elutasította a kérésünket. 

Határokon átívelő egészségvédelem Közép-Európában címmel nemzetközi konferenciát tartottak tegnap a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. A szombathelyi fórumon az előadók hangsúlyozták, az Európai Unió egyik prioritása egy új, közösségi egészségügyi politika létrehozása. Az új politikának különös figyelmet kell szentelnie Európa több mint 200 eurórégiójára. A fórumon a formálódó közösségi egészségpolitika tükrében vizsgálták meg a betegségmegelőzés és az egészségvédelem határokon átívelő aspektusait. A rendezvényen dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

Molnár Miklós alpolgármester úr vett részt a Szombathelyi Advent 2010 rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján.

2010.11.23 14:02

Húsz, nehéz anyagi körülmények között élő, jól tanuló diák vehetett át Petz-ösztöndíjat ma délután a városházán. A gyerekek 62 ezer 500 forint támogatást kaptak a 2010/2011-es tanévre.

Dr. Puskás Tivadar polgármester úr és Molnár Miklós alpolgármester úr szombaton fogadták a városunkba érkező japán vendégeket és velük együtt részt vettek az AGORA Savaria Filmszínházban a Japán Nap rendezvényein.

Amennyiben a csütörtöki közgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor 2011 január elsejétől 20%-al csökkenhet az önkormányzati lakásban élők bérleti díja.

2010.10.25 09:12

Mindenki számára ingyenes a H1N1 ellen védelmet nyújtó Fluval P vakcina a készlet erejéig - ezt közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Ebből az oltóanyagból az idei szezonban 1,2 millió áll rendelkezésre. Szombathelyen az ÁNTSZ központjában kérhető ez az oltás.

Puskás Tivadar kérésére felmérik a Szombathely lakosságát esetlegesen veszélyeztető körülményeket. A polgármester szerint, aki egyben a helyi védelmi bizottság elnöke is, erre azért van szükség, hogy minden, a védekezésben résztvevő szervezet felkészülhessen az azonnali és hatékony cselekvésre bármilyen katasztrófa esetén.

Nehéz helyzetben vannak a bíróságok, mondta Baka András az ítélőtáblai és megyei bírósági elnökök országos találkozóján Sárváron. A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint nemcsak a peres ügyek gyorsabb lefolytatására kell megoldást találni, hanem a bíróságok költségvetési helyzetét is rendezni kell. A javaslatokról már folynak a tárgyalások a kormánnyal.

Életfákból készült Magyarország első 56-os emlékhelye, Szombathelyen, a Kámoni Arborétumban. Bánó István ültetett 1-9-5-6-10-23 darab tuját, pár hónappal a forradalom leverése után.

5 éves a keleti városrészen működő polgárőrség. Az önkéntesek feladata a bűnmegelőzés, de külön odafigyelnek az idős emberekre, és a családokra is. Az ott élők szerint nagy szükség van a polgárőrökre, azt mondják, már a jelenlétük is biztonságot ad a lakóknak. A szervezet szerdánként tart nyílt napot 17 órától a Nyitra Utcai ÁMK-ban.

Szombathelyről, Győrből és Zalaegerszegről érkeztek vendégek arra a szakmai kirándulásra, amelyet az Inno-Tér program keretében szerveztek szerdán. Az újságírók egy újonnan épült tejfeldolgozót és egy saját fejlesztésű járműveket tervező vállalkozást látogattak meg az Őrségben.

"Még mindig forog a Föld!" A 130 évvel ezelőtti ingás bemutatót kedden ismételték meg először. Már aznap több, mint kétezren látták az ingát működés közben.

2010.10.22 08:58

Matók Leó, 1928-ban született Budapesten, katonatiszti családban nevelkedett három évvel idősebb bátyjával együtt. 1935-ben költözött a család Szombathelyre, itt születtek meg húgai. Így a városban élnek leszármazottaik. Az unokahúga Fáy Lívia mesélt otthonában a hősköltő életéről.

…akkor hallgasd meg, hogyan énekel Tankcsapdát Keresztes Ildikó. Minket levett a lábunkról, pedig nem vagyunk rajongók.

A Titanic és az Avatar bombasikere után ne is számítsunk arra, hogy James Cameron lejjebb helyezi a lécet. Na de akkor mire? Például Angline Jolie-ra a főszerepben. Az 1963-as Kleopátra mozi majdnem csődbe vitte a 20th Century Foxot, vajon ezzel mi lesz?

Újra veszélyeztetik Magyarország folyóit az esőzések, ezért fel kell készülni a védekezésre a Marcalon, hogy a folyókba ismét szivárgó vörösiszap ne szennyezhesse a Dunát - mondták vízügyi szakemberek csütörtökön Kolontáron, ahol a Marcalban előző nap újra 9,5 pH-értéket mértek, és félő, hogy ez a mérőszám még tovább is növekedhet.

A Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, Vecsei Miklós a közrádióban úgy nyilatkozott, hogy a főváros vezetésével együttműködve a közlekedési csomópontok környékén keresnek ingatlanokat, például üres postaépületeket.

A hétvégén a vasi településen már kilencedik alkalommal rendezik meg a hagyományos kirakodóvásárt. Az Írottkő Natúrparkhoz tartozó 16 település kézművesei kínálják majd termékeiket.

2010.10.19 20:46

Pápára igazolt Feigl Imre. A Falco saját nevelésű kosárlabdázójával szezonkezdetkor mondta fel a szombathelyi kosárlabdacsapat a szerződést A 30 éves kosárlabdázó a teljes tavalyi szezont kihagyta achilles sérülés miatt, ám most úgy néz ki, lassan 100%-os állapotba kerül. Pápán játszik a másodvonalban.-nyilatkozta a 97'1 -nek Feigl Imre.

Programok

Röplabda tábor (Tábor)

Fedett Uszoda és Termálfürdő Strandröplabda pályái, Szombathely, Bartók Béla körút 41.
2022 Június 27. (Hétfő) 08:00

Még több Tábor ...
Jurassic World: Világuralom 3D (mb) (12) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2022 Június 28. (Kedd) 10:20

Még több Mozi ...
A rosszfiúk 2D (mb) (12) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2022 Június 28. (Kedd) 10:40

Még több Mozi ...
Lightyear (12) 3D (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2022 Június 28. (Kedd) 11:00

Még több Mozi ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...