Önkormányzati hírek

2011.03.02 11:15

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Vas Megyei Önkéntes Centrum első alkalommal szervezte meg az Önkéntesség Szombathelyen című fórumot. A rendezvénynek kedden délután a városháza adott otthont.

A Honderű Asztaltársaság Egyesület, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Csoportja, a Polgári Egyesület Szombathelyért, az 56-os Szövetség, a Rákóczi Szövetség és a Szombathelyi Magyarok Háza egyesület együtt emlékezett meg pénteken este a kommunizmus áldozatairól. Február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Ezen a napon arra emlékeznek, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok 1947. február 25-én saját lakásáról elhurcolták, jogtalanul letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol több évet töltött fogságban. Szombathelyen pénteken este sokan gyűltek össze a Savaria Nagyszálló előtti kis téren, hogy emlékezzenek. Tóth Péter tanár beszédét követően, az egybegyűltek égő mécsesekkel a kézben átvonultak a Király utca 14. számú házhoz. Szombathely Megyei Jogú Város nevében dr. Puskás Tivadar polgármester helyezett el koszorút az épület falán lévő emléktáblánál.

Pénteken délelőtt fél 11-re munkaértekezletre hívta össze a polgármesteri hivatal dolgozóit dr. Kaczmarski János, Szombathely Megyei Jogú Város jegyzője. A megbeszélést dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere nyitotta meg. Majd Kaczmarski János elevenítette fel az elmúlt 36 -közigazgatásban töltött- évének főbb mozzanatait. Végül a nyugdíjba vonuló jegyző elbúcsúzott kollégáitól, s megköszönte a munkával együtt töltött időt.

Pénteken délelőtt dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Molnár Miklós alpolgármester közgyűlés utáni sajtótájékoztatót tartott. Puskás Tivadar hangsúlyozta, van költségvetése a városnak. A 2010 novemberében kijelölt a városvezetés egy irányt, e célok mentén készült el Szombathely költségvetése. A 2011-es és a 2012-es költségvetés a túlélés, a 2013-as az elrugaszkodásé, a 2014-es pedig a fejlődés költségvetése lesz. Molnár Miklós kiemelte, a kijelölt célok megtartásával 2012. év végére megállítható lesz a város adósságállományának a növekedése. Hétfőtől újrakezdi a pénzintézetekkel a tárgyalásokat.    

Pénteken délelőtt három Romániából áttelepült nő tett állampolgársági esküt Szombathelyen. Zsúfolásig megtelt a polgármesteri hivatal első emeleti kis tárgyalója rokonokkal, barátokkal és ismerősökkel. Az eskütételt követően dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntötte hazánk legújabb állampolgárait.

Szombathelyen járt dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára, aki csütörtökön. dr. Puskás Tivadar polgármester invitálására részt vett Szombathely Megyei Jogú Város februári közgyűlésén. Dr. Szócska Miklós államtitkár köszöntője után az egészségügyi alapellátás várható változásairól tartott rövid tájékoztatót. majd a Markusovszky kórházba sietett, ahol részt vett a Semmelweis-terv országjárásának szombathelyi állomásán.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében a Nagy Lajos Gimnázium, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Losonc Óvoda csaknem 480 millió forintból korszerű közoktatási intézménnyé alakul. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Marton Zsolt alpolgármester sajtótájékoztatót tartott kedden délután az intézmények fejlesztéséről, majd az érintettek ünnepélyesen aláírták a kiviteli szerződést.

A megyeháza Tinódi termében adott díszebédet Vas megye és Szombathely vezetőinek dr. Schöpflin György, az Európa Parlament Fidesz-KDNP által delegált képviselője. Szombathely önkormányzatát dr. Puskás Tivadar polgármester, Marton Zsolt, Molnár Miklós, Lazáry Viktor alpolgármester képviselte.

Az Agora Művelődési és Sportházban pénteken rendezték a Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola szalagavató bálját. Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, aki egyebek között arról beszélt, hogy a szombathelyi szakképzés ügyét kiemelt fontosságúnak tartja a város vezetése.

A MTESZ Vas Megyei Szervezete a Vas megyei iparkamara Honvéd utca székházában műszaki - és agrárértelmiségiek számára tartott fórumot. A rendezvényen dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte: minden olyan fórum fontos a város számára, ahol a műszaki értelmiség képviselői tapasztalatokat cserélhetnek.

Pénteken délelőtt dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Molnár Miklós alpolgármester Szombathely város költségvetéséről tartott sajtótájékoztatót.

A Nyugat-Dunántúli Operatív Program „Korszerű környezet, korszerű tudás” című pályázatán a szombathelyi Paragvári Utcai Általános Iskola sikeresen szerepelt. Az intézmény 222 millió forintból újul meg. A megpályázott összeg 200 millió forint, a fenntartó, a szombathelyi önkormányzat 22 millió forinttal járul hozzá a beruházáshoz.

Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-13 keretében valósul meg a PILGRIMAGE AT-HU Zarándoklás és búcsújárás Közép-Európában - Zarándokutak közép-európai hálózatának kiépítése az osztrák-magyar határtérségben című projekt. A határon átnyúló kezdeményezés fő célja, hogy a Nyugat-Magyarország és Kelet-Ausztria között évszázados hagyománnyal rendelkező máriazelli zarándokútvonalakat a jelen kor igényeinek megfelelően életre keltse. Az osztrák és magyar projektpartnerek kedden délelőtt a városháza földszinti tanácskozótermében gyűltek össze, hogy megismerjék a térségben haladó zarándokutak jellegzetességeit, kidolgozzák az együttműködési lehetőségeket. A rendezvényen az önkormányzatot dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Lazáry Viktor alpolgármester képviselte.

Névadójuk szobrának koszorúzásával zárták az egyhetes programsorozatot a Neumann János Általános Iskola tanulói és tanárai. A koszorúzáson Molnár Miklós alpolgármester képviselte Szombathely Megyei Jogú Várost. A pénteki zárórendezvényen az iskola pedagógusai és diákjai megünnepelték az intézmény fennállásának 45. és Neumann János halálának 51. évfordulóját. Az ünnepségen felavatták az új iskolazászlót, és kihirdették a versenyek eredményeit, s a nyertesek átvehették jutalmukat Molnár Miklós alpolgármestertől.

Dr. Puskás Tivadar polgármester és Lazáry Viktor alpolgármester szerdán délelőtt a polgármesteri hivatalban fogadta Németh Imrét és Bíró Gábort. A két szombathelyi sportoló a Budapest – Bamako ralit sikeresen teljesítette: Németh Imre és navigátora terepjáróval a 11. helyen végzett, Bíró Gábor motorkerékpáron tette meg a 9 ezer 500 kilométeres távot. A versenyzők egyebek között beszámoltak arról is, hogy a célba érés után egy helyi iskola igazgatójának adtak át egy 300 ezer forint értékű segélycsomagot, amelyben írószerek, füzetek voltak.

Hamarosan a végéhez érkezik a budapesti diszkóbaleset után elrendelt szombathelyi vizsgálatsorozat. A szakemberek ezekben a napokban a rendezvények helyszíneit járják be, kedden délelőtt a Sportházban voltak. A helyszíni bejáráson részt vett dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is, és dr. Szele Györgyivel, Polgármesteri Hivatal igazgatási osztályának vezetőjével együtt a rendkívüli felülvizsgálat állásáról tájékoztatta a média képviselőit.

Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a Tó vendéglő különterme szerdán délután. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkatársai az Új Széchenyi Tervet ismertették a vállalkozókkal. A rendezvényt dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere nyitotta meg.

2011.01.27 09:00

Euroregionális Természettudományi Konferenciát tartottak Szombathelyen a Savaria Egyetemi Központban keddtől csütörtökig. A háromnapos tanácskozást dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és prof. dr. Gadányi Károly, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának elnök-rektorhelyettese nyitotta meg. A háromnapos rendezvényre három országból több mint 50 tudományos kutató érkezett.

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján ünnepélyesen felavatták az átalakított HEMO épületté, a Weöres Sándor Színház új otthonát. A nemzeti színű szalagot dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és dr. Puskás Tivadar polgármester mellett a város országgyűlési képviselői (Ágh Péter, dr. Ipkovich György, Kovács Ferenc, dr. Nemény András) vágták át. Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar polgármester, dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár. A hivatalos megnyitó után felgördült a függöny és a vendégek megtekintették a díszelőadást, Madách Imre: Az ember tragédiája című darabját.

2011.01.24 09:09

A Magyar Kultúra Napja nem tartozik a hivatalos, piros betűs ünnepek közé, de már hosszú évek óta egyre eredményesebben hívja fel a figyelmet azokra a tárgyi és szellemi értékekre, melyeket méltán érezhetünk magunkénak. A dátum apropóját az az esemény szolgálja, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.

Szombathely képviseletében Molnár Miklós alpolgármester vett részt Oberwartban (Felsőőrben) a csütörtökön megnyíló építőipari szakvásáron. A hivatalos megnyitó ünnepségen elhangzott: a négynapos vásáron csaknem háromszáz kiállító képviseltette magát. Molnár Miklós alpolgármester felkereste a magyar standot, ahol vasi kereskedelmi kamara és vasi magánvállalkozók mutatkoztak be az osztrák közönségnek.

A három áldozatot követelő budapesti diszkótragédia után dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere egyeztető megbeszélésre hívta össze a szombathelyi szórakozóhelyek ellenőrzését végző hatóságok szakembereit. A polgármesteri hivatalban az ÁNTSZ, a rendőrség, a tűzoltóság, mentőszolgálat, a személy és vagyonvédelmi kamara képviselői voltak jelen. Dr. Puskás Tivadar kérésére a hatóság munkatársai a következő hetekben közösen ellenőrzik a szombathelyi egységeket. Szakály Gábor tanácsnok hangsúlyozta: az ellenőrzés célja a fővárosihoz hasonló tragédia megelőzése. Együttműködést kér a város a szórakozóhelyek üzemeltetőitől, ezért a helyszíni ellenőrzés előtt levélben keresik majd meg őket, s közzéteszik az ellenőrzési szempontokat is.

Dr. Puskás Tivadar polgármester, Molnár Miklós alpolgármester, dr Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok és dr. Nagy Tibor aljegyző megtekintette az üres börtön épületét. A városvezetőket dr. Laky Ferenc, a Vas Megyei Bíróság elnöke és Csitke Sándor a szombathelyi BV-intézet parancsnoka kalauzolta. A bejárás után tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a bíróság és az önkormányzat közösen szeretné megszerezni az évek óta üresen álló objektumot. A négyezer négyzetméteres épület egyik felét a bíróság átalakítaná, és használná, míg a másik felének hasznosítására az önkormányzat terveket dolgozna ki.

Az elmúlt hetekben Szombathelyen több trükkös bűnöző a szombathelyi polgármesteri hivatal szociálpolitikai iroda munkatársának adta ki magát, így próbált meg az idős emberek bizalmába férkőzni. Több alkalommal például azt ígérték, hogy a közgyógyellátási igazolvány kiállítása, illetve ápolási díj intézése miatt érkeztek látogatóba. Azonban a Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának egészségügyi, szociális és családvédelmi osztályának munkatársai csak abban az esetben keresik fel otthonukban az ügyfeleket, amennyiben előzetesen az illetőt erről értesítették, illetve a látogatás időpontját egyeztették. Az ügyintéző minden esetben a fényképes közszolgálati igazolványa felmutatásával igazolja magát. A bűncselekmények megelőzése érdekében érdemes az alábbi tanácsokat megszívlelni. Az általunk nem ismert személyeket a bezárt bejárati ajtón kívül várakoztassuk. Ha van lehetőségünk, tájékozódjunk a „látogató” kiléte felől, gyanús viselkedése esetén hívjuk a rendőrséget késedelem nélkül. Ha kétséget kizáróan nem igazolta magát az a személy, aki valamely közüzemi szolgálatra, szolgáltatásra hivatkozva adja ki magát, és házigazda nem ismeri őt, és korábban sem látta még, ráadásul egyedül tartózkodik a lakásban, ne engedje be. A rendőrségség számára nagy segítség, ha az elkövetőről használható személyleírást tudunk adni vagy az általa használt gépkocsi forgalmi rendszámát, színét esetleg típusát meg tudjuk jegyezni. Ha mindezek ellenére mégis bűncselekményt történt, akkor sürgősen értesítse a rendőrséget a 107, vagy 112 segélyhívó számon. A rendőrök kiérkezéséig lehetőség szerint ne változtassa meg a helyszint, próbáljon meg pontos, részletes személyleírást adni az elkövetőről. Amennyiben bármilyen bizonylatot, csekket visszahagyott, ill. valami tárgyat megfogott az elkövető ne nyúljon, hozzá.  

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, Lazáry Viktor, Szombathely alpolgármestere, Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója, valamint Mérei Tamás, a Weöres Sándor Színház ünnepélyes megnyitójának főszervezője a színházavató rendezvényről tartott sajtótájékoztatót hétfőn délután a városháza sajtótermében.

A Budapest-Bamako-rali az elmúlt évek során a legizgalmasabb nemzetközi karitatív sporteseménnyé vált. A 15 napos verseny január 15-én indul Európa szívéből. A versenyzők több mint nyolcezer kilométert tesznek meg: autópályákon, földutakon, aranysárga dűnéken és szavannai szekérutakon jutnak el fekete Afrika mélyébe. Három Vas megyei fiatalember, Németh Imre versenyző, Lengyel Krisztián navigátor, valamint Bíró Gábor motoros vág neki a nagy túrának. Pénteken délelőtt dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, valamint Lazáry Viktor alpolgármester kívánt jó utat a három kalandornak a városháza előtti téren megtartott búcsúztatón.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Recski Szövetség Nyugat-Dunántúli Szervezete és a Szombathelyi Egyházmegye csütörtökön délelőtt kegyeleti megemlékezést tartott a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán lévő pápai keresztnél a Doni áttörés 68. évfordulója tiszteletére..

Évindító kötetlen beszélgetésre hívta a város vezetése a szombathelyi média képviselőit. Az MTI, MR1, Vas Népe, Savaria Fórum, Rádió Szombathely, Nyugat.hu, Nyugat rádió, alon.hu, Vas Népe, TV2, Pro 28 Stúdió, Duna TV képviseltette magát a megbeszélésen. A városházi sajtóreggelin dr. Puskás Tivadar polgármester, Marton Zsolt, Molnár Miklós, Lazáry Viktor alpolgármester és Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok összegezte az ősszel felálló új városvezetés eddigi munkáját, s kitértek a 2011-es év várható eseményeire.

Hét új autóbusz közlekedik péntektől a megyeszékhely útjain. Az Éhen Gyula téren megtartott ünnepségen adták át az új, kényelmesebb járműveket. A Vasi Volán Zrt. a közösségi autóbuszközlekedés ellátására 2008-ban nyerte el a jogot. A pályázat feltétele volt, hogy három év alatt megfiatalítják a járműparkot: 21 új autóbuszt szereznek be. Az első hét új autóbusz 2009 decembere óta szállítja az utasokat. A buszok átadóünnepségén részt vett dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, Lazáry Viktor alpolgármester, dr. Takátsné dr. Tenki Mária és Szakály Gábor tanácsnokok. Az új járműveken 34 ülőhelyet alakítottak ki, összesen 106 utast szállíthatnak. A közel 12 méter hosszú szóló autóbuszok alacsony belépésűek, három ajtóval felszereltek. Szélességük 2,5 méter, magasságuk több mint három méter. Az autóbuszok kulcsát Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója adta át Papp László vezérigazgatónak.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármester és dr. Kaczmarski János főjegyző köszöntötte a városházán szerdán délelőtt Csörgöl Józsefet a 90. születésnapja alkalmából.

Az idei Szilveszter Kupa első gálamérkőzésén végre megtört a jég. A város csapata első alkalommal tudott felülkerekedni a megyei gárdán.

Az összefogás jegyében január 8-án a szombathelyi Tóvendéglőben a báli szezon nyitányaként rendezik meg a város és a megye közös bálját. A kedden délután megrendezett sajtótájékoztatón a programot, a rendezvény létrejöttének hátterét ismertette dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Parais István, az MMIK igazgató-helyettese.

2010.12.17 11:11

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, Marton Zsolt alpolgármester, Szakály Gábor koordinációs tanácsnok a város nevében pénteken és hétfőn több mint három millió forint értékű ajándékot oszt szét 27 intézményben.

Kiállítás nyílt a pavilon- hátfalkép készítő művészeti pályázatra beérkezett pályamunkákból csütörtökön délután. A tárlatot Marton Zsolt és Molnár Miklós alpolgármesterek nyitották meg, a képeket Oroszy Csaba képzőművész méltatta

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, Lazáry Viktor, Szombathely alpolgármestere és Keringer Zsolt, a szombathelyi önkormányzat informatika irodájának vezetője több informatikával kapcsolatos ügyről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön délután.

Csütörtökön este ünnepélyes keretek között avatták fel a polgármesteri hivatal új épületszárnyát. A ház homlokzatára vetített kisfilmben megelevenedett az épület története. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere mondott avatóbeszédet, majd átvágta a nemzeti színű szalagot, végül átadta a Kossuth Lajos utca 7. számú ingatlan kulcsait a város jegyzőjének, dr. Kaczmarski Jánosnak.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai közül a napokban többen Szombathelyre látogattak. Csütörtökön Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármesterének a meghívására érkeztek a városházára az egyházi méltóságok.

2010.12.03 10:10

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, valamint Marton Zsolt és Molnár Miklós, Szombathely alpolgármesterei látogatást tettek a TDK-EPC csoport szombathelyi gyáregységénél, az EPCOS Kft-nél. A városvezetést Takács Balázs, Hans U. Röder és dr. Peter Juschitz, a kft. ügyvezetői vezették körbe: megtekintették többek között a legrégebbi gyártósort a Szent László király utcában, valamint a Csaba úton lévő új gyártósorokat. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az EPCOS a következő két évben négyszáz fővel kívánja növelni az alkalmazottjainak a számát. Takács Balázs elmondta, hogy a közeljövőben felépítenek egy 5500 négyzetméteres új csarnokot, valamint közel 4000 négyzetméterrel szeretnék bővíteni a szombathelyi logisztikai raktárközpontjukat. A városvezetés elkötelezett abban, hogy a város által fenntartott középfokú intézményekben a szakképzést a piaci igényekhez igazítsa. A TDK-EPC csoport világszerte közel 36.000 munkavállalót foglalkoztat 50 telephelyen. A passzív elektronikai alkatrészek piacán hosszú évek óta jelen lévő szombathelyi EPCOS Kft. 2010-től a TDK elektronikai alkatrész üzletága és az EPCOS egyesülését követően létrejövő TDK-EPC csoport tagjaként működik tovább. Szombathelyi gyáregység 5 üzemének termékei között vannak nagyfrekvenciás fojtótekercsek, gyűrűmagos fojtók, elektromágneses zavarszűrők és alumínium elektrolit kondenzátorok. A szombathelyi EPCOS Kft-nél 1.500-an dolgoznak, akiknek ötletgazdagsága és teljesítménye a vállalat sikerének alappillére.  

A szombathelyi városházán csütörtökön délután ült össze a szakmai zsűri, hogy javaslatot tegyen, melyik fríz-terv díszítse a Weöres Sándor Színház homlokzatát. A meghívásos pályázatra négy alkotó, alkotó csoport küldött pályamunkát. A zsűriben Leposa Zsóka művészettörténész, a Képzőművészeti Lektorátus vasi területi referense, Százados László művészettörténész, Bakos Ildikó szobrászművész, valamint Pázmándi Antal keramikusművész foglalt helyet. A decemberi közgyűlésen döntenek a képviselők arról, melyik pályamunka készüljön el.

Szombathely Megyei Jogú Városa 2002 decemberében tartotta meg az első nyugdíjas találkozót. Már hagyomány, hogy a hivatal karácsony előtt vendégeli meg, s köszönti a nyugdíjasait. Az önkormányzat egykori dolgozói mindig nagyon várják már a találkozót. Csütörtökön délután a Savaria Egyetemi Központ éttermében az önkormányzat nevében Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntötte a nyugdíjas köztisztviselőket. A nyugállományú köztisztviselők nagyon aktívak, 2005-ben néhányan egy kisebb baráti társaságot alkotva kezdtek el rendszeresen találkozni, majd 2006 decemberétől hivatalosan bejegyzett nyugdíjas klubot működtetnek. A klubnak jelenleg 36 tagja van, klubfoglalkozásaikat minden hónap első hétfőjén a gyámhivatal épületében tartják. A találkozókon kívül kirándulni járnak, rendszeresen részt vesznek a Szépkorúak Országos Találkozóján, valamint baráti kapcsolatot ápolnak a Szentgotthárdi Pedagógusok és Barátai Nyugdíjas Klub tagjaival.    

2010.12.03 10:10

Húsz évvel ezelőtt önállósodott a Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület. Csütörtökön délután a Claudius Hotelben ünnepelték meg e jeles évfordulót.

A magyar jogász Egylet Vas Megyei Szervezete idén immáron 17. alkalommal rendezte meg a vasi jogásznapot, amely egyben Horvát Boldizsár volt igazságügyi miniszter emléke előtt tisztelgő ülés. Pénteken délelőtt koszorúzással kezdődött a program. Horvát Boldizsár szobránál több mint tíz szervezet helyezett el koszorút a sűrű hóesésben. A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére több mint ötven, az igazságszolgáltatásban tevékenykedő vett részt a rendezvényen. A Claudius szállóban délelőtt igazságügyi fórumot tartottak, délután a szakmai program a „három csapás” néven ismertté vált törvénymódosítás vitájával folytatódott. A megyei jogászság legnagyobb rendezvényén Dr. Kaczmarski János jegyző és Molnár Miklós alpolgármester képviselte Szombathely városát.    

Dr. Puskás Tivadar polgármester és Lazáry Viktor alpolgármester vezetésével a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal elnökével és elnökhelyettesével tárgyalt az elektronikus közszolgáltatások szakmai kidolgozásában történő szombathelyi részvételről és a 2011 január 3-án induló kormányzati ügyfélszolgálati rendszerrel való együttműködés kereteiről. A tárgyaláson részt vett Dr. Kaczmarski János jegyző, Keringer Zsolt informatikai irodavezető, valamint a Vas Megyei Közigazgatási Hivatal részéről Ágh Ernőné hivatalvezető és Dr. Tiszta Edit főtitkár.

A Petőfi Sándor utcában kedden délután rövid ünnepség keretében leplezték le az újraalkotott emléktáblát. Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntője után Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója két Weöres Sándor vers felidézésével emlékezett a költőre  

1. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nemzeti Erőforrás Minisztérium informatikai feladatok támogatására kiírt pályázatán 38 millió forint normatív támogatásban részesült. 28 városi oktatási intézmény informatikai fejlesztése valósul meg 2011. június 30-ig.

2010.11.30 15:03

Szombathely kínai testvérvárosából, Yantai-ból érkezett küldöttség Szombathelyre. Liu Jianfeng, a yantai Külügyi Hivatal igazgató-helyettese, valamint Zhao Xiangdong, a yantai Külügyi Hivatal Európai Uniós, Amerikai és Óceániai Ügyek Divíziójának igazgatója vasárnap érkezett Budapestre. Hétfőn Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármesterének kalauzolásával megtekintették a Parlamentet, majd Szombathelyre utaztak. Hétfőn látogatást tettek a BPW Hungária Kft-nél, megtekintették a szombathelyi mentőállomást, s a városnézés előtt körbejárták az Ipari Parkot. Holnap a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségen Körmendy Gál projektmenedzser vezeti körbe a delegációt.

2010.11.29 09:09

A szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola 1974. óta házigazdája a hegedűoktatás háromévenként ismétlődő országos tanulmányi versenyének, a Koncz János Országos Hegedűversenynek. A rendezvény kiemelkedő eseménye a magyar zenepedagógiának, a korszerű hegedűoktatás jelentős fóruma. A megmérettetésen résztvevő általános iskolás diákok, több mint ötvenen kiváló művésztanárokból álló zsűri előtt mutatták meg tehetségüket a közönségnek. A háromnapos verseny kiváló lehetőséget adott arra, hogy az ország távolabbi pontjairól érkező növendékek, tanárok és szülők jobban megismerjék Szent Márton városát. Pénteken délután dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere nyitotta meg a rendezvényt, köszöntőjében sok sikert kívánt az ifjú zenészeknek, s jó szórakozást a klasszikus zene iránt elkötelezett közönségnek.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere gyújtotta meg szombaton délután a város adventi koszorújának első gyertyáját. - Ebben az évben kicsit másképpen zajlik az advent Szombathelyen- hangsúlyozta dr. Puskás Tivadar a város Fő terén megtartott ünnepségen. Új az elnevezés – Szombathelyi Advent 2010 - s a karácsonyi vásárban vásárolható áruk az advent hangulatához az eddigieknél sokkal jobban illenek. Az udvarszerű elrendezése azt szolgálja, hogy érdemes legyen betérni, körülnézni, sétálni az árusok között. Többféle versenyt is hirdettünk - tette hozzá a polgármester - ezeket remélhetőleg nagy érdeklődés kísér majd. Az általános iskolák diákjai között adventi háttérkép készítésére írtunk ki versenyt, de lesz karácsonyfa-díszítő verseny, és díjazzuk a leghangulatosabb vásári pavilon gazdáját is. Azt szeretnénk, ha a Fő tér a következő hetekben olyan közösségi tér lenne, ahol az emberek a szó valóságos és átvitt értermében is egymásra találnak. Ezt szolgálják a programok is: megőriztük azt a hagyományt, hogy főként helyi óvodások iskolások, művészeti csoportok, együttesek lépnek színpadra. Az ezt követő három szombat délutánján az adventi koszorún az újabb gyertyákat egyházi szertartás közben gyújtjuk meg. Az összejövetelek alkalmával hirdetjük ki a versenyek győzteseit. A városnak vannak távolabbi tervei a Szombathelyi Adventtel kapcsolatosan. Szeretnénk, hogy a közeljövőben a régió meghatározó programsorozata legyen a megyeszékhely karácsonyi programsorozata.

2010.11.25 14:02

Csütörtökön délután zsúfolásig megtelt a Bolyai iskola aulája sakkozó fiatalokkal. A világ legfiatalabb sakknagymestere, a Haladás VSE játékosa Rapport Richard adott szimultánt. A háromórás versenyen 42 ellenfelet jegyzett. A megmérettetésen részt vett Molnár Miklós, Szombathely alpolgármestere is, aki gyermekkora óta sakkozik. Az alpolgármester kisfiai idén második osztályos, s úgy döntött, sok más egyéb teendője mellett sakkozni is szeretne. Beiratkozott az iskola sakk csapatába. - Az egy és háromnegyed órás játszma végén a két lányom és a feleségem is csatlakozott hozzánk, s közösen döntöttünk a lépésekről - mondja Molnár Miklós. A parti végén színcserét ajánlottunk fel a nagymesternek, aki mosolyogva, de elutasította a kérésünket. 

Határokon átívelő egészségvédelem Közép-Európában címmel nemzetközi konferenciát tartottak tegnap a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. A szombathelyi fórumon az előadók hangsúlyozták, az Európai Unió egyik prioritása egy új, közösségi egészségügyi politika létrehozása. Az új politikának különös figyelmet kell szentelnie Európa több mint 200 eurórégiójára. A fórumon a formálódó közösségi egészségpolitika tükrében vizsgálták meg a betegségmegelőzés és az egészségvédelem határokon átívelő aspektusait. A rendezvényen dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

Programok

Zene/Koncert: Szimfónia-Ősz Bérlet 5. előadás - Respighi, Mozart, Muszorgszkij-Ravel

Helyszín: Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
Időpont: 2022 Január 21. (Péntek) 19:00

#roziutazik – TÉRIDŐ UGRÁSOK AZ AZORI-SZIGETEKTŐL ODESSZÁIG (Előadás/Kiállítás)

AGORA - Savaria Filmszínház aula, Szombathely, Mártírok tere 1.
2022 Január 21. (Péntek) 10:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Torjay Valter festőművész Téli képek és még néhány apróság című kiállítása (Előadás/Kiállítás)

Berzsenyi Dániel Könyvtár (BDK), Szombathely, Dr. Antall József tér 1.
2022 Január 21. (Péntek) 10:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Énekelj! 2 2D (mb) (6) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2022 Január 21. (Péntek) 13:15

Még több Mozi ...
Pókember: Nincs haza út 3D (mb) (12) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2022 Január 21. (Péntek) 13:30

Még több Mozi ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...