Horváth Soma

Újra méltó helyre került Szigeti Kilián emléktáblája

Új, méltó helyre került Szombathely híres szülöttje, Szigeti Kilián emléktáblája, amely még idén februárban került veszélybe, amikor a Welther Károly utcai házat, aminek a falán volt, bontani kezdték, ekkor került a Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármestere közbenjárására a SZOVA raktárába. Magát a táblát még 2005-ben, a magyar tudomány napján állította az önkormányzat Feiszt György, akkori kultúráért felelős alpolgármester kezdeményezésére.

A tábla a bontás ellenére megmenekült, azóta egy környékbeli lakos, Jenei Ferenc felajánlotta, hogy lakóházára kihelyezzék azt. Időközben aztán az is kiderült, hogy valóban ebben a házban élt Szigeti Kilián. "Óriási köszönet Jenei Ferencnek, akinek köszönhetően újra méltó helyen emlékezhetünk meg Szigeti Kiliánról" - mondta Horváth Soma alpolgármester a szerdai bejáráson.

Szigeti Kilián (1913-1981)

Szigeti János vasúti irodakezelő családja Szombathelyen a Söptei (ma Welther Károly) utcában élt. Szigeti Miklós 1913. április 19-én született. A premontrei gimnázium hat osztálya után jelentkezett bencésnek Pannonhalmán. Az érettségi után, 1931-ben szerzetesként kapta a Kilián nevet. Latin- történelem szakos tanárként 1938-ban Kelemen Krizosztom főapát Rómába küldte a Pontificio Istituto di Musica Sacra egyházzenei pápai főiskolára, ahonnan négy év múlva egyházzenei doktorátussal tért haza. Ezt követően egész életét Pannonhalmán töltötte: gimnáziumi énektanár, főiskolai tanár, a rendi kórus vezetője volt. Az 1950 után a székesegyház őreként két harangot is öntetett a bazilika részére és ő készíttette a Szent Benedek-kápolnában látható Jézus Szíve-szobrot. 1947-49 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán orgona tanulmányokat folytatott. Pannonhalmi munkásságának sajátos terméke a ""Rosa mystica" című kéziratos kötet, amelyben lelki írók és misztikusok műveit fordította. Az 1946-ban megjelent "Opus Dei" bencésdiák-imakönyv énekes részét ő szerkesztette. Tudományos munkásságát a magyar középkori liturgia-történet, az orgonatörténet és az orgona-építés munkálati tették ki.

Megkezdte a ""Régi magyar orgonák" könyvsorozat megjelentetését. 1974-ben Kőszeg, majd Győr, Szombathely, Pécs és Eger városok orgonái következtek. Szeged régi orgonáiról írt monográfiája és a Pfeiffer Jánossal közösen készített „A veszprémi székesegyház zenéjének története” című könyve. már halála után jelent meg. Több mint egy tucat új orgonát tervezett, javított. Pannonhalma környékének régi orgonáit a Millenniumi Emlékműben gyűjtötte össze. 1981 karácsonyán a győri kórházban halt meg. Szigeti Kilián személyiségében a képességek, a szorgalom és a szívós akarat harmóniában volt a gyakorlati életvitellel. ÉLetszerű órái voltak, diákjai rajongtak értte. Olyan tanár volt, aki akarva, akaratlanul nevelt. Zeneszerzőként is jelentőset alkotott; sok zenei előadást tartott, felállította és gondozta a pannonhalmi kottatárat a „Musicothecá”-t. Azon jeles bencések közé tartozik, akik a kapott talentumaikat jól kamatoztatták.

Fotó: Bonyhádi Zoltán


Galéria (7 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2021.01.25
Módosítva: 2021.01.25

Az MMIK jövőjéről egyeztetett a városvezetés

Fekete Péter államtitkárt és Kovács Balázst, a Gödöllői Művészetek Háza igazgatóját fogadta irodájában dr. Nemény András.

Feltöltve: 2021.01.15
Módosítva: 2021.01.15

Biztonságos körülmények közt 2021-ben is nyitva a Herényi Heti Piac

A helyi termelők portékái kaphatóak péntekenként a Herényiek Háza udvarán.

Feltöltve: 2020.12.16
Módosítva: 2020.12.16

Új arculattal gazdagodott a Víztorony

Sajtótájékoztatón számolt be az önkormányzat és az AGORA az újdonságról.

Feltöltve: 2020.12.11
Módosítva: 2020.12.11

Közgyűjteménnyé nyilvánították az Iseumot

Szombathelynek ezzel már négyre emelkedett a közgyűjtemények száma.

Programok

Előadás/Kiállítás: Térítésmentes Kismama torna kurzus!

Helyszín: Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
Időpont: 2021 Január 27. (Szerda) 10:30

Beszélgessünk! Mondd el, mi van Veled … (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Január 27. (Szerda) 13:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Térítésmentes Anya torna kurzus! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Január 27. (Szerda) 14:30

Még több Előadás/Kiállítás ...
Gyöngyszemek a skandináv zenében (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2021 Február 05. (Péntek) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Szombathelyi KKA - Váci NKSE (Sport)

Haladás Sportkomplexum , Szombathely, Rohonci út 3.
2021 Január 27. (Szerda) 16:00

Még több Sport ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...