Horváth Soma

Sajtótájékoztató a 2022-es Múzeumok Éjszakájáról

A 2022-es eseményen 9 intézmény és cég 10 helyszínen, több mint 60 féle programot kínál.

A 2022-es szombathelyi Múzeumok Éjszakájáról tartottak sajtótájékoztatót a Smidt Múzeumban hétfőn. Ez a szombathelyi múzeumok számára az év legjobban várt programja, minden korosztály talál kedvére valót: megelevenedik régészet, képzőművészet, zene és történelem. Az eseményen részt vevő Horváth Soma alpolgármester kiemelte: 2022-ben 9 intézmény, 10 helyszínen több mint 60 programot fog ezen az estén, azaz június 25-én kínálni.

Hollerné Mecséri Annamária, a Smidt Múzeum intézményvezetője elmondta: hogy nálfotópont helyszíneik lesznek, nyolc darab, ahol lehet fényképezkedni, például a lejutást a mágiaügyi minisztériumba vagy akár beöltözhetnek Harry Potternek is. Három előadás kapcsolódik hozzá, állatokról, gyógynövényes bájitalokról, alkímiáról.

Az Iseumban az ókori mozaikkészítés titkait fedezhetik fel a látogatók, a Szombathelyi Képtárban bemutatják a textilgyűjtemény legújabb darabjait, tárlatot szerveznek a fürdőzés, strandolás témájában, koncertezik a Kellene Kis Kert zenekar, és az is kiderül, Milyen érzés növénynek lenni?. A Savaria Múzeumban a Sisi-kiállítás köré szerveződnek az éjszakai programok: bepillanthatunk a királyné gardróbjába, megkóstolhatjuk kedvenc süteményeit, és itt lesz Sisi hasonmása is.

Csapláros Andrea, a Savaria MHV Múzeum igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy több helyen megjelent már mint történelmi színésznő, el fogja játszani Sisit, és egy fogadást, ahol lehet vele beszélgetni. Utána a gyerekekkel ékszereket, legyezőket készít, egész este velük lesz. Trmészetesen megint lesznek vezetések a kiállításban.

A Schrammel-gyűjteményben a légies porcelánról és a szoborkészítés folyamatáról hangzik el előadás, egy kerekasztal-beszélgetésen pedig a bor esztétikája lesz a téma, kóstolóval egybekötve. Az Új Irokéz Galéria Erményi Mátyás: Mit tehetnék? Megnövök című kiállítását mutatja be - a fiatal alkotó munkáin a mesék, rajzfilmek misztikus fáit jeleníti meg. A szimfonikus zenekar idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához: lesz hangszer- és muzsikussimogató, a látogatók bejárhatják a Bartók-termet és az egykori zsinagógát a kottatártól egészen a kupoláig, és megszólal a ritkán hallható orgona is.

A Vas Megyei Levéltárban a tavasszal megnyílt Vas megyei települések egykor és napjainkban című kiállítás kapcsán előadás hangzik el Vépről, Vasvárról és Gencsapátiról, a látogatók bekukkanthatnak a raktárakba és az egykori vármegyei börtön celláiba, ahol egykor betyárok raboskodtak. A zárkából rejtvény megoldása után, jelszó megadásával lehet kiszabadulni.

A MÁV Start Zrt. járműbemutatót tart a szombathelyi vasútállomás A és B vágányán, meg lehet nézni többek közt egy IC+ első osztályú kocsit, és fel lehet ülni egy dízelmozdony vezetőfülkéjébe, de megnyitja kapuit a Sas utcai járműjavító műhely is. A MÁV programjai ingyenesek, a többi helyszín belépődíj ellenében látogatható szombaton 18-tól 23 óráig.

Részletes program a lenti csatolmányban található.

Fotó: Bonyhádi Zoltán


Galéria (13 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2022.07.03
Módosítva: 2022.07.03

Szent László-nap Zanaton

Az ünnepségen Horváth Soma alpolgármester mondott köszöntőbeszédet.

Feltöltve: 2022.06.29
Módosítva: 2022.06.29

Semmelweis-napi díjátadó

A magyar egészségügy napja alkalmából kitüntetéseket adott át Szombathely MJV Önkormányzata.

Feltöltve: 2022.06.27
Módosítva: 2022.06.27

Júniusi közgyűlés

A képviselő-testület 16 napirendi pontot tárgyalt, ebből kettőt zárt ülésen.

Feltöltve: 2022.06.21
Módosítva: 2022.06.22

Újabb műtárgyakkal bővült a Sisi-kiállítás

A tárgyak a szombathelyi Sisi királyné – Feketén-fehéren című tárlatot gazdagítják augusztusig.

Programok

Mozi: CSILLAG SZÜLETIK

Helyszín: Emlékmű , Szombathely, Emlékmű út 1.
Időpont: 2022 Július 22. (Péntek) 21:00

Viktória FC nyári labdarúgó tábora (Gyerekeknek)

Illés Sportakadémia, Szombathely, Szarka Zoltán utca 3.
2022 Július 04. (Hétfő) 09:00

Még több Gyerekeknek ...
Zanox – Kockázatok és mellékhatások (16) (Mozi)

AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
2022 Július 04. (Hétfő) 14:00

Még több Mozi ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...