Hírek (2014 – 2019)

Megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadaságharcról

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján a városi megemlékezés a Jáki úti temetőben kezdődött, ahol dr. Torjay Valter, az 56-os Szövetség Vas Megyei Szervezetének elnöke emlékbeszéde után megkoszorúzták Welther Károly síremlékét. A Március 15. téren az országzászló katonai tiszteletadás melletti felvonása után ünnepi műsor és Lechner Ferenc, az 56-os Szövetség Országos elnökségi tagja ünnepi beszéde következett. Az 56-osok terén megkoszorúzták a nemzetőrök szobrát. Az ünnepi megemlékezés a városházán fejeződött be, ahol dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere mondott ünnepi beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepi közgyűlésen.

Fotó: Benkő Sándor

Puskás Tivadar ünnepi beszéde:

A rendszert az egész magyar nép söpörte el. … A világon páratlan szabadságharc volt ez, fiatal nemzedékkel népünk élén. A szabadságharc azért folyt, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen.

– Vas megye szülötte, Midszenthy József hercegprímás mondta e szavakat az 1956-os forradalomról.

Kormánymegbízott Úr! Elnök Úr! Képviselő Hölgyek és Urak!

Tisztelt Ünneplők!!Tisztelettel köszöntöm a Városházán ünneplőket, és minden szombathelyit, akik a televízión keresztül velünk együtt emlékeznek és ünnepelnek!

2016. október 23. van ma. Szombathelyen három eseményt ünneplünk e napon. A 60 évvel ezelőtti forradalmat, a 27 esztendeje kikiáltott Magyar Köztársaságot, és az 1990. október 23-án megalakult „Szombathelyi Önkormányzat”- ot. Emlékműsor eleveníti fel a történelmet, elhangzanak az ünnepi beszédek, elhelyezzük a megemlékezés virágait.

1956. október 23-án a kommunista diktatúra és szovjet megszállás elleni szabadságharc az egyetemi ifjúság békés tüntetésével kezdődött és az orosz csapatok bevonulása után november 11-én fejeződött be. Az idegen hadsereg Csepelen az utolsó ellenálló magyar csapatot is megsemmisítette.

A harcokban több mint 3000 felkelő halt meg. A megtorlás során több száz embert kivégeztek. 20 ezer forradalmárt bebörtönöztek, sokakat internáltak. A bizonytalanság és megtorlás elől 200 ezer ember külföldre menekült.

A vidéki városokban a sortüzeknek több mint 100 halálos áldozata volt.

Két emberöltő telt el az 56-os forradalom óta. A diákok a tankönyvekből tanulják a forradalmunk történetét. Sajnos ma már egyre kevesebben élnek közöttünk azok, akik személyesen élhették át az eseményeket. Mi elbeszéléseikből ismerhetjük a forradalmárok lelkületét. A közös élményt, a mindenekfelett álló nemzeti egységet. Azt, hogy együtt az ország, együtt dobban minden magyar szív.

Csodálatos érzés. Évtizedes keserűség után egy kis nép egyszerre csak magára talál. Megmutatja a világnak, hogy nincs még eltemetve. Az emberek az utcákra tódulnak, ismeretlenek is barátokként üdvözlik egymást. Végre büszkén és egységesen vagyunk magyarok. A külföldiek is ámulva nézik, mi történik nálunk.

Kicsit hasonló volt 2016 Magyarországa egy európai sportesemény kapcsán.

60 évvel a forradalom után, 2016-ban erre a sikerre volt szükség ahhoz, hogy még jobban megértsük, mit érezhettek a magyarok 1956-ban.

Az elmúlt évtizedekben több 56-os forradalmárral beszélgettem. Olyanokkal, akik itthon maradtak, s olyanokkal is, akik emigráltak. Hallgattam a történeteket a szabadság közösen, együtt átélt élményéről.

Tisztelt Ünneplők!

A szabadság olyan érték, amelyet minden nap meg kell védeni! Ebben a harcban minden magyarra szükségünk van!

Különösen igaz ez most, hiszen a történelem megint ismétli önmagát. Újra mások akarják megmondani nekünk és Európa népeinek, hogyan éljünk. Több mint 3 millió magyar válaszolt erre, nem hagyjuk ezt!

A forradalom után tudatosan rombolták a magyarok nemzeti identitását, összetartozását. Csorbították a magyarság szabadság és igazság iránti vágyát.

Soha nem feledjük el, hogy csak suttogva lehetett beszélni 56-ról! De bármennyire is igyekeztek a magyar nép emlékezetéből kitörölni a forradalmat, ezt megtenni soha nem tudták. Olyannyira része maradt gondolatainknak ’56, hogy 1989-ben a Magyar Köztársaság megszületése is csak erre a napra kerülhetett.

Tisztelt Ünneplők!

Szombathely újkori történelmében az egyik mérföldkő 1990. október 23. az önkormányzat megalakulása.

Töretlen hittel vallom, hogy a múlt közös felidézése, értékeink közös ünneplése vezet mindenkit a közös munkához. Szombathely erős város. Biztos lábakon áll. Olyan város, ahol a jövő építésén nap mint nap közösen dolgozunk.

A feladat nehéz, fáradságos, ámde szép, s az eredmények azt mutatják, hogy nem lehetetlen!

A közös sikereinkre, az új gyorsforgalmi útra, a villamosított vasutakra, a megszépült barokk műemlékeinkre, az épülő új stadionra, a megújuló uszodára, a hamarosan elkészülő új múzeumparkra méltán lehetünk büszkék.

A jövő még fényesebbnek ígérkezik. A Szent Márton Terv keretében újjá varázsoljuk barokk belvárosunkat, terek, sétányok, szökőkutak épülnek. A Romkerten új sétány ível át. Szombathely a térség virágzó városa, a 21. századi Magyarországnak fontos gazdasági, kulturális, sport központja. Bízom abban, hogy újra úgy emlegetik városunkat, mint a Nyugat Királynőjét.

Tisztelt Ünneplők!

Az 1956-os forradalom üzenete sokrétű, magasztos érzelmeket ötvöz: nemzeti egység, bátorság, önfeláldozás, példamutatás.

Nekünk, itt Szombathelyen kell az összefogásból példát mutatnunk a következő generációknak. Dolgozni együtt, közösen fejleszteni, építeni!.

Csak így lehet Szombathely még szebb, még élhetőbb, még szerethetőbb város!

Tisztelt Emlékező Közösség!

Emlékezzünk kegyelettel a múltra!

E múltból merítsünk erőt a szép ígéretű jövőnk számára.

A jövő a gyermekeinké és az unokáinké. Értük szenvedtük meg múltunkat, és nekik szánunk szép, szabad, békés jövőt!

Isten segítsen bennünket, hogy méltóak lehessünk minderre!


Galéria (114 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2019.10.12
Módosítva: 2019.10.12

Japán nap Szombathelyen

A tizenegyedik Japán Napon mondott köszöntőt dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere az Agora Művelődési és Sportházban.

Feltöltve: 2019.10.11
Módosítva: 2019.10.12

A szavazatszámláló bizottsági tagok póteskütétele

Az október 13-i helyi önkormányzati választás szavazatszámláló bizottsági tagok ünnepélyes póteskütételén vett részt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, ahol köszöntötte a bizottsági tagokat, és kivette az esküt...

Feltöltve: 2019.10.11
Módosítva: 2019.10.12

Halász Bencét és edzőit köszöntötték

Halász Bence a Dobó SE fiatal dobóatlétáját a Dohai világbajnokságon 3. helyezést elért sportolót és edzőiket fogadta dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere a Városházán. Edzőik Németh Zsolt és Németh László.

Feltöltve: 2019.10.11
Módosítva: 2019.10.12

Lipárt Gézáné szépkorú köszöntése

Lipárt Gézáné Salamon Máriát köszöntötte 95. születésnapja alkalmából dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Feltöltve: 2019.10.11
Módosítva: 2019.10.11

Befejeződtek a Sportliget fejlesztési munkálatai

Uniós támogatással több mint 928 millió forintból újult meg a Sportliget. Az átadó ünnepségen köszöntőt mondott dr. Hende Csaba, a Parlament alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város po...

Feltöltve: 2019.10.11
Módosítva: 2019.10.11

Vízgazdálkodási szakemberek ülése Szombathelyen

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere részt vett A Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozata kihelyezett-kibővített elnökségi ülésén a Tóvendéglőben. Az eseményen részt vett Harangozó Bertalan, k...

Feltöltve: 2019.10.10
Módosítva: 2019.10.11

A rovartani kutatások története Magyarországon

Prof. dr. Vig Károly entomológus, főmuzeológus "A rovartani kutatások története Magyarországon" címmel írt könyvet, melyet a Savaria Múzeumban mutattak be. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgá...

Feltöltve: 2019.10.10
Módosítva: 2019.10.11

Szombathelyre látogatott az apostoli nuncius

Michael August Blume apostoli nuncius Szombathelyre látogatott, ahol többek között dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere is fogadta a Városházán.

Feltöltve: 2019.10.10
Módosítva: 2019.10.10

Megkezdődik a Képtár turisztikai célú felújítása

Projektnyitó rendezvénnyel megkezdődött a Képtár turisztikai célú felújítása. Az eseményen köszöntőt mondott, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere is.

Feltöltve: 2019.10.10
Módosítva: 2019.10.10

Átadták a Kiskar utcai felújított rendelőket

A megújult Kiskar utcai rendelők átadásán vett részt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Illés Károly, alpolgármester.

Programok

Előadás/Kiállítás: Egyéni tanácsadás gyógytornász vezetésével!

Helyszín: Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
Időpont: 2021 Február 01. (Hétfő) 16:00

Harmónia bérlet 6. előadása (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2021 Március 05. (Péntek) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Kapaszkodó! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Március 10. (Szerda) 13:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Jóga kurzus (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Március 10. (Szerda) 17:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
MAGYAR DARTS LIGA (Sport)

Haladás Sportkomplexum , Szombathely, Rohonci út 3.
2020 Március 10. (Kedd) 18:30

Még több Sport ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...