Hírek (2014 – 2019)

Díjátadó gála a Magyar Kultúra Napján

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett díjátadó gálán és ünnepi műsoron megjelent kitüntetetteket és vendégeket. A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális rendezvények, ilyenkor ünnepeljük és köszöntjük a kultúrában, a kultúráért dolgozókat. A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen a Savaria Szimfonikus Zenekar adott koncertet Antal Mátyás vezényletével. A műsort követő fogadáson Koczka Tibor alpolgármester mondott köszöntőt.

Az ünnepségen díjazottak:

Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj I. fokozat: Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója


Általános és középiskolai éveit Szombathelyen töltötte, miután Lengyelországból Magyarországra költöztek. 1989-1994 között a lengyel állam ösztöndíjasaként végezte tanulmányát a krakkói Jagelló Egyetemen, ahol művészettörténészi diplomát szerzett.
1994-től a Szombathelyi Képtár Textilgyűjteményének vezetője, majd 2012-től a képtár igazgatója. 2003-tól a Textiltriennálék társkurátora. 2006-tól folyamatos megbízást kap a lengyelországi lódzi Centralne Muzeum Wlókiennictwa intézménytől az általuk rendezett textiltriennálék magyar konzulensi feladatára. Ez a textilművészeti seregszemle a második legrangosabb – a szombathelyi triennálék mellett – a világon.
Cebula Anna jelöli ki a seregszemlére a Magyarországot és a magyar textilművészetet reprezentáló művészeket és alkotásaikat.
Gyűjteményvezetői munkájának köszönhetően a Szombathelyi Képtár Textilgyűjteménye jelentősen gyarapodott. Személyének köszönhető, hogy a jeles művészek nagy értékű gobelin alkotásaikat a képtárnak ajándékozták.
Általa szervezett és rendezett kiállítások jutottak el a megye és az ország jelentős kiállítótereibe, Lengyelország több városába, Csehországba, Szlovéniába és Németországba egyaránt.
Családi kötődése Lengyelországhoz és a lengyel kultúrához gazdagítja a Szombathelyi Képtár nemzetközi arculatát, ezáltal a lengyel-magyar művészeti élet egyik jelentős találkozóhelyéül is szolgál.
Cebula Anna vezetőként kivételes szorgalommal, empátiával rendelkezik. Munkáját áthatja a kortárs textilművészet szeretete, szoros kötődése intézményéhez és a textilgyűjteményhez.

Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozata: Bodó Judit közéiskolai tanár

A Szombathelyi Tanárképző Főiskolán 1983-ban könyvtáros és történelem szakos általános iskolai tanári, 1986-ban az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem szakos középiskolai tanári, 1992-ben filozófia szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. 2002-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen közoktatási vezető és pedagógus szakvizsgát tett, majd 2015-ben a Nyugat-magyarországi Egyetemen gyakorlatvezető mentortanár szakképzettséget szerzett.
1988. augusztus 16. óta dolgozik a Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskolában, ahol 1996-ban nyílt meg a Puskás Galéria azzal a céllal, hogy fejlessze a tanulók szépérzékét, érdeklődést keltsen a művészetek iránt, tegye színesebbé az iskola életét. A néhai ötletgazda, Németh István munkáját folytatja Bodó Judit szervező tevékenysége a Puskás Galéria működésébeben kiemelkedő.
Diákjai folyamatosan élő kapcsolatban vannak a művészettel, értékrendjüket a szépség, a kreativitás, az esztétikum felé tereli. Olyan tárlatokat visz az intézménybe, amelyek felkeltik a tanulók érdeklődését az alkotóvágy iránt, tisztelettel fordulnak az alkotott értékek felé, valóságos fizikai kapcsolatba kerülhetnek a művekkel, megismerhetik azok alkotóit. A kiállításokat a diákok az órák közti szünetben is megtekinthetik, így szinte észrevétlenül kerülnek az emberi önkifejezés vonzásába. Bodó Judit lehetőséget biztosít az iskola tehetséges diákjainak is, hogy a galériában ők is bemutathassák alkotásaikat. Tanévenként általában négy kiállítást szervez, melyek megnyitója jelentős esemény az iskolában. Különös gonddal tervezi meg a meghívókat, a meghívottak körét, különös tekintettel az adott témakörben fontos megnyitó személyiségére. A kiállítások nemcsak diák látogatókat fogadnak, hanem a város polgárai is gyakran betérnek, népszerűsítve ezzel az intézményt.
Bodó Juditnak a művészeti nevelés terén végzett kiemelkedően jelentős munkája példaértékű.

Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozata: Pungor Péter kiállításrendező

1993-tól a Savaria Múzeum munkatársa, ahol az első években a kiállítás-rendezők munkáját segítette. 2008-tól a múzeum vezetése őt bízta meg a kiállítás-rendezői műhely fejlesztésével, korszerűsítésével, melynek eredményeképpen helyben készül el az installációs elemek nagy része. 2012-től nemcsak a kiállítások rendezésében, hanem azok tervezésében is részt vesz. 2014-től a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum kiállítás-rendező és -kivitelező csoportjának vezetője.

2014 óta a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeiben új szemléletű, modern kiállításokat, kiállítás-sorozatokat nyitottak meg, amelynek előfeltétele a korábbitól eltérő szemléletbeli változás, illetve egyfajta professzionális csapatmunka. A múzeumi kiállítás-kivitelezői munka összetett háttérmunka, amely csak alapos előtervezést követően eredményez színvonalas, minőségi megjelenésű tárlatokat.

A változások elindításában meghatározó szerepe volt Pungor Péter kiállítás-rendező több évtizedes tapasztalatainak, illetve a hazai és külföldi trendváltozások folyamatos nyomon követésének. Példaértékű az egyes kiállítások rendezése során alkalmazott szervezési, kommunikációs tevékenysége, ami magában foglalja a kivitelezési munkákat végző szakemberek kiválasztását, koordinálását, az anyagbeszerzések, installáció építésének ütemezését is. Gyors és hatékony problémamegoldó képessége jelentősen javította a munkálatok gördülékenységét, a határidők pontos betartását. Nyitott gondolkodásmódjának, az állományvédelmi előírások felé mutatott érzékenységének eredményeként európai szintűen fejlődött a műtárgyak bemutatására alkalmazott installációs anyagok modernizálása a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeiben.


Galéria (35 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2019.10.12
Módosítva: 2019.10.12

Japán nap Szombathelyen

A tizenegyedik Japán Napon mondott köszöntőt dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere az Agora Művelődési és Sportházban.

Feltöltve: 2019.10.11
Módosítva: 2019.10.12

A szavazatszámláló bizottsági tagok póteskütétele

Az október 13-i helyi önkormányzati választás szavazatszámláló bizottsági tagok ünnepélyes póteskütételén vett részt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, ahol köszöntötte a bizottsági tagokat, és kivette az esküt...

Feltöltve: 2019.10.11
Módosítva: 2019.10.12

Halász Bencét és edzőit köszöntötték

Halász Bence a Dobó SE fiatal dobóatlétáját a Dohai világbajnokságon 3. helyezést elért sportolót és edzőiket fogadta dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere a Városházán. Edzőik Németh Zsolt és Németh László.

Feltöltve: 2019.10.11
Módosítva: 2019.10.12

Lipárt Gézáné szépkorú köszöntése

Lipárt Gézáné Salamon Máriát köszöntötte 95. születésnapja alkalmából dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Feltöltve: 2019.10.11
Módosítva: 2019.10.11

Befejeződtek a Sportliget fejlesztési munkálatai

Uniós támogatással több mint 928 millió forintból újult meg a Sportliget. Az átadó ünnepségen köszöntőt mondott dr. Hende Csaba, a Parlament alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város po...

Feltöltve: 2019.10.11
Módosítva: 2019.10.11

Vízgazdálkodási szakemberek ülése Szombathelyen

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere részt vett A Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozata kihelyezett-kibővített elnökségi ülésén a Tóvendéglőben. Az eseményen részt vett Harangozó Bertalan, k...

Feltöltve: 2019.10.10
Módosítva: 2019.10.11

A rovartani kutatások története Magyarországon

Prof. dr. Vig Károly entomológus, főmuzeológus "A rovartani kutatások története Magyarországon" címmel írt könyvet, melyet a Savaria Múzeumban mutattak be. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgá...

Feltöltve: 2019.10.10
Módosítva: 2019.10.11

Szombathelyre látogatott az apostoli nuncius

Michael August Blume apostoli nuncius Szombathelyre látogatott, ahol többek között dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere is fogadta a Városházán.

Feltöltve: 2019.10.10
Módosítva: 2019.10.10

Megkezdődik a Képtár turisztikai célú felújítása

Projektnyitó rendezvénnyel megkezdődött a Képtár turisztikai célú felújítása. Az eseményen köszöntőt mondott, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere is.

Feltöltve: 2019.10.10
Módosítva: 2019.10.10

Átadták a Kiskar utcai felújított rendelőket

A megújult Kiskar utcai rendelők átadásán vett részt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Illés Károly, alpolgármester.

Programok

Előadás/Kiállítás: Egyéni tanácsadás gyógytornász vezetésével!

Helyszín: Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
Időpont: 2021 Február 01. (Hétfő) 16:00

Harmónia bérlet 6. előadása (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2021 Március 05. (Péntek) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Kapaszkodó! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Március 10. (Szerda) 13:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Jóga kurzus (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Március 10. (Szerda) 17:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
MAGYAR DARTS LIGA (Sport)

Haladás Sportkomplexum , Szombathely, Rohonci út 3.
2020 Március 10. (Kedd) 18:30

Még több Sport ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...