Dr. Puskás Tivadar

Karneváli civil sajtóreggeli az együttműködés jegyében

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere is részt vett a XX. Savaria Történelmi Karnevál civil indíttatású programjait bemutató sajtótájékoztatón az Egyházmegyei Könyvtárban.

Fotó: Cseh Gábor

Közös sajtóreggelire invitálták az újságírókat a Savaria Történelmi Karnevál szervezői és a Civil Információs Centrum munkatársai az Egyházmegyei Könyvtár impozáns termeibe.

Nem volt véletlen a helyszínválasztás, hiszen az egyházmegye idén több szálon is bekapcsolódik a Savaria Történelmi Karnevál programjaiba. A közös szervezés is tudatos volt: a Savaria Karnevál szervezői számtalan civil szervezetet szólítanak meg a város legnagyobb eseményének előkészítése és megvalósítása során.

Dr. Puskás Tivadar polgármester kiemelte, hogy a karnevál hangulatát éppen a civilek lelkesedése alapozza meg, jelenlétük nélkül a fesztivál elképzelhetetlen.

Csapláros Andrea, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány elnöke beszámolt a Történelmi Témaparkban zajló munkálatokról, melynek során megújul az ókori katonai tábor környezete és biztonságosabbá válik a látogatókat fogadó lelátórendszer is.

Savaria 2000 éves katonai hagyományaira alapozva, a karneváli helyszínek egyik sajátos programját kínálja a Katonai Toborzópont, az Aréna u. 8. udvarában, a Katonatörténeti kiállítás előterében. Speciális programjaikon a katonai hagyományőrző szervezetek mellett bemutatkozik a győri 14. Arrabona légvédelmi rakéta ezred, találkozhatnak a Pápai Bázisrepülőtér vadászpilótájával.  Augusztus 25-én a szolnoki MH. 86. helikopter bázis helikopter vezetőjének és repülés-irányítójának részvételével kerül sor pódiumbeszélgetésre. A helyszín szervezői az eseményre meghívták az első magyar űrhajóst, az idén 70 éves Farkas Bertalant is.

Idén hangsúlyosabban szólították meg a város civil szervezeteit a karneváli felvonulásban való részvételre – tudtuk meg Grünwald Stefániától, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Ennek köszönhetően több új szervezet csatlakozik a felvonuláshoz, köztük az elsősorban fiatalokat tömörítő Futura Savaria Egyesület, akik a Történelmi Témapark felújításában is tevékenykednek majd. Szintén a fiatalabb korosztály jelenik meg az ELTE-SEK diákjai, a névadó, Eötvös Loránd korszakának öltözetében.

A környezetvédelem, a klímaváltozás, az újrahasznosítás fontosságát a Belső Uránia udvarban egy új helyszínen mutatják be   szintén civil szereplők, az ún. DIY (Csináld magad!) sarokban, ahol megunt, kidobásra ítélt tárgyakból szakértő segítséggel újakat készíthetnek az ügyes és vállalkozó kedvű látogatók.

Nagy Krisztina, a Civil korzó szervezője több újdonságot is kiemelt a helyszínnel kapcsolatban. A színpadi zenés, táncos produkciók és zenekarok mellett újszerű programelemnek számít idén a pódium beszélgetés, amelyben érdekes embereket, tevékenységeket próbálnak bemutatni, különféle témákban, így szó lesz a felelős állattartásról, valamint az egyedileg hangolt rezgőnyelves dobkészítésről is. A tavalyi évhez hasonlóan idén is csatlakozik a helyszín a jótékonysági kupakgyűjtő akcióhoz.

Az egyházmegye már a karnevál nyitónapján nagyszabású programmal rukkol elő: augusztus 22-én a Székesegyház ad otthont az Octovoice Énekegyüttes koncertjének, akik klasszikusokat és kortársakat is megidézve az „a cappella” jazz, a swing és a rhythm & blues műfajaiban kalandoznak. Baranyai Martin gyűjteményvezető azt is elárulta, hogy a Székesegyház tornyait, az Egyházmegyei Könyvtárat, valamint a Herzan-gyűjteményt is megtekinthetik az érdeklődők szakavatott vezetéssel.

A Székesegyházi Főplébánia udvarán kézműves foglalkoztatókkal, koncertekkel, imaösvénnyel várják a csendesebb programokat kedvelő közönséget.

Az Ungaresca Táncegyüttes Harmadszorra házigazdája és szervezője a Magyar Udvarnak, ami a Berzsenyi téren várja a néptánc és a népzene szerelmeseit.  A gyermek és felnőtt néptáncbemutatók mellett koncertek, esténként pedig táncházak mozgatják meg a táncolni vágyókat ezen a helyszínen. Fellép a Boglya Népzenei Együttes, a pozsonyi Szőttes Kamara Néptánc Együttes, az Ungaresca Táncegyüttes és a Tükrös Zenekar.

A táncművészet egy másik ágát képviseli a Szultánia -Mirákulum fantázianevű helyszín. Őket idén új helyszínen, a Belsikátorban kell keresnie azoknak, akik a keleti tánckultúra hangulatát kedvelik. A jótékonysági program kedvezményezettjei az Aranyhíd EGYMI diákjai, számukra élményterápiás programokat finanszíroznak a szervezők.

A H+ Média és Kulturális Egyesület több területen is együttműködik a karneváli szervezőkkel. Az idei év újításaként a karneválozóknak lehetősége nyílik a szavazásra: egy okostelefonokról is elérhető internetes felületen választhatja ki a közönség kedvenc előadóját és történelmi csoportját. Az interaktivitást más formában is észlelhetik majd a kilátogatók: az egyesület önkénteseinek közreműködésével folyamatos élő bejelentkezésekkel, közvetítésekkel, riportokkal és videókkal jelentkezik a Savaria Történelmi Karnevál Facebook, Instagram és YouTube oldala.


Galéria (18 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2019.10.12
Módosítva: 2019.10.12

Japán nap Szombathelyen

A tizenegyedik Japán Napon mondott köszöntőt dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere az Agora Művelődési és Sportházban.

Feltöltve: 2019.10.11
Módosítva: 2019.10.12

A szavazatszámláló bizottsági tagok póteskütétele

Az október 13-i helyi önkormányzati választás szavazatszámláló bizottsági tagok ünnepélyes póteskütételén vett részt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, ahol köszöntötte a bizottsági tagokat, és kivette az esküt....

Feltöltve: 2019.10.11
Módosítva: 2019.10.12

Halász Bencét és edzőit köszöntötték

Halász Bence a Dobó SE fiatal dobóatlétáját a Dohai világbajnokságon 3. helyezést elért sportolót és edzőiket fogadta dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere a Városházán. Edzőik Németh Zsolt és Németh László.

Feltöltve: 2019.10.11
Módosítva: 2019.10.12

Lipárt Gézáné szépkorú köszöntése

Lipárt Gézáné Salamon Máriát köszöntötte 95. születésnapja alkalmából dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Feltöltve: 2019.10.11
Módosítva: 2019.10.11

Befejeződtek a Sportliget fejlesztési munkálatai

Uniós támogatással több mint 928 millió forintból újult meg a Sportliget. Az átadó ünnepségen köszöntőt mondott dr. Hende Csaba, a Parlament alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere...

Feltöltve: 2019.10.11
Módosítva: 2019.10.11

Vízgazdálkodási szakemberek ülése Szombathelyen

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere részt vett A Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozata kihelyezett-kibővített elnökségi ülésén a Tóvendéglőben. Az eseményen részt vett Harangozó Bertalan, kormánymegbízott...

Feltöltve: 2019.10.10
Módosítva: 2019.10.11

A rovartani kutatások története Magyarországon

Prof. dr. Vig Károly entomológus, főmuzeológus "A rovartani kutatások története Magyarországon" címmel írt könyvet, melyet a Savaria Múzeumban mutattak be. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere...

Feltöltve: 2019.10.10
Módosítva: 2019.10.11

Szombathelyre látogatott az apostoli nuncius

Michael August Blume apostoli nuncius Szombathelyre látogatott, ahol többek között dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere is fogadta a Városházán.

Feltöltve: 2019.10.10
Módosítva: 2019.10.10

Megkezdődik a Képtár turisztikai célú felújítása

Projektnyitó rendezvénnyel megkezdődött a Képtár turisztikai célú felújítása. Az eseményen köszöntőt mondott, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere is.

Feltöltve: 2019.10.10
Módosítva: 2019.10.10

Átadták a Kiskar utcai felújított rendelőket

A megújult Kiskar utcai rendelők átadásán vett részt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Illés Károly, alpolgármester.

Programok

Zene/Koncert: EGY GÖRBE ESTE Berecz Andrással - Agora Táncházsorozat

Helyszín: Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) - Színházterem, Szombathely, Ady tér 5.
Időpont: 2019 November 14. (Csütörtök) 17:30

Magyarország - Lettország (Sport)

Haladás Sportkomplexum , Szombathely, Rohonci út 3.
2019 November 12. (Kedd) 18:00

Még több Sport ...
Addams Family 2D (mb) (12) (Mozi)

AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
2019 November 06. (Szerda) 16:10

Még több Mozi ...
Szent Márton Műhelye: kézműveskedés óvodásoknak, iskolásoknak (Gyerekeknek)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2019 November 12. (Kedd) 09:00

Még több Gyerekeknek ...
Tevékenység Szép Öregség Alapítvány - kiállításmegnyitó (Előadás/Kiállítás)

Berzsenyi Dániel Könyvtár (BDK), Szombathely, Dr. Antall József tér 1.
2019 November 12. (Kedd) 10:00

Még több Előadás/Kiállítás ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...