Dr. Puskás Tivadar

Karneváli civil sajtóreggeli az együttműködés jegyében

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere is részt vett a XX. Savaria Történelmi Karnevál civil indíttatású programjait bemutató sajtótájékoztatón az Egyházmegyei Könyvtárban.

Fotó: Cseh Gábor

Közös sajtóreggelire invitálták az újságírókat a Savaria Történelmi Karnevál szervezői és a Civil Információs Centrum munkatársai az Egyházmegyei Könyvtár impozáns termeibe.

Nem volt véletlen a helyszínválasztás, hiszen az egyházmegye idén több szálon is bekapcsolódik a Savaria Történelmi Karnevál programjaiba. A közös szervezés is tudatos volt: a Savaria Karnevál szervezői számtalan civil szervezetet szólítanak meg a város legnagyobb eseményének előkészítése és megvalósítása során.

Dr. Puskás Tivadar polgármester kiemelte, hogy a karnevál hangulatát éppen a civilek lelkesedése alapozza meg, jelenlétük nélkül a fesztivál elképzelhetetlen.

Csapláros Andrea, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány elnöke beszámolt a Történelmi Témaparkban zajló munkálatokról, melynek során megújul az ókori katonai tábor környezete és biztonságosabbá válik a látogatókat fogadó lelátórendszer is.

Savaria 2000 éves katonai hagyományaira alapozva, a karneváli helyszínek egyik sajátos programját kínálja a Katonai Toborzópont, az Aréna u. 8. udvarában, a Katonatörténeti kiállítás előterében. Speciális programjaikon a katonai hagyományőrző szervezetek mellett bemutatkozik a győri 14. Arrabona légvédelmi rakéta ezred, találkozhatnak a Pápai Bázisrepülőtér vadászpilótájával.  Augusztus 25-én a szolnoki MH. 86. helikopter bázis helikopter vezetőjének és repülés-irányítójának részvételével kerül sor pódiumbeszélgetésre. A helyszín szervezői az eseményre meghívták az első magyar űrhajóst, az idén 70 éves Farkas Bertalant is.

Idén hangsúlyosabban szólították meg a város civil szervezeteit a karneváli felvonulásban való részvételre – tudtuk meg Grünwald Stefániától, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Ennek köszönhetően több új szervezet csatlakozik a felvonuláshoz, köztük az elsősorban fiatalokat tömörítő Futura Savaria Egyesület, akik a Történelmi Témapark felújításában is tevékenykednek majd. Szintén a fiatalabb korosztály jelenik meg az ELTE-SEK diákjai, a névadó, Eötvös Loránd korszakának öltözetében.

A környezetvédelem, a klímaváltozás, az újrahasznosítás fontosságát a Belső Uránia udvarban egy új helyszínen mutatják be   szintén civil szereplők, az ún. DIY (Csináld magad!) sarokban, ahol megunt, kidobásra ítélt tárgyakból szakértő segítséggel újakat készíthetnek az ügyes és vállalkozó kedvű látogatók.

Nagy Krisztina, a Civil korzó szervezője több újdonságot is kiemelt a helyszínnel kapcsolatban. A színpadi zenés, táncos produkciók és zenekarok mellett újszerű programelemnek számít idén a pódium beszélgetés, amelyben érdekes embereket, tevékenységeket próbálnak bemutatni, különféle témákban, így szó lesz a felelős állattartásról, valamint az egyedileg hangolt rezgőnyelves dobkészítésről is. A tavalyi évhez hasonlóan idén is csatlakozik a helyszín a jótékonysági kupakgyűjtő akcióhoz.

Az egyházmegye már a karnevál nyitónapján nagyszabású programmal rukkol elő: augusztus 22-én a Székesegyház ad otthont az Octovoice Énekegyüttes koncertjének, akik klasszikusokat és kortársakat is megidézve az „a cappella” jazz, a swing és a rhythm & blues műfajaiban kalandoznak. Baranyai Martin gyűjteményvezető azt is elárulta, hogy a Székesegyház tornyait, az Egyházmegyei Könyvtárat, valamint a Herzan-gyűjteményt is megtekinthetik az érdeklődők szakavatott vezetéssel.

A Székesegyházi Főplébánia udvarán kézműves foglalkoztatókkal, koncertekkel, imaösvénnyel várják a csendesebb programokat kedvelő közönséget.

Az Ungaresca Táncegyüttes Harmadszorra házigazdája és szervezője a Magyar Udvarnak, ami a Berzsenyi téren várja a néptánc és a népzene szerelmeseit.  A gyermek és felnőtt néptáncbemutatók mellett koncertek, esténként pedig táncházak mozgatják meg a táncolni vágyókat ezen a helyszínen. Fellép a Boglya Népzenei Együttes, a pozsonyi Szőttes Kamara Néptánc Együttes, az Ungaresca Táncegyüttes és a Tükrös Zenekar.

A táncművészet egy másik ágát képviseli a Szultánia -Mirákulum fantázianevű helyszín. Őket idén új helyszínen, a Belsikátorban kell keresnie azoknak, akik a keleti tánckultúra hangulatát kedvelik. A jótékonysági program kedvezményezettjei az Aranyhíd EGYMI diákjai, számukra élményterápiás programokat finanszíroznak a szervezők.

A H+ Média és Kulturális Egyesület több területen is együttműködik a karneváli szervezőkkel. Az idei év újításaként a karneválozóknak lehetősége nyílik a szavazásra: egy okostelefonokról is elérhető internetes felületen választhatja ki a közönség kedvenc előadóját és történelmi csoportját. Az interaktivitást más formában is észlelhetik majd a kilátogatók: az egyesület önkénteseinek közreműködésével folyamatos élő bejelentkezésekkel, közvetítésekkel, riportokkal és videókkal jelentkezik a Savaria Történelmi Karnevál Facebook, Instagram és YouTube oldala.


Galéria (18 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2019.09.20
Módosítva: 2019.09.21

Elültették a 2019. évi Születések Fáját

Második alkalommal ültettek emlékfát a Szombathelyen született gyermekek tiszteletére a Csónakázó-tó szigetén. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntő beszéde után, dr. Balázsy Péter polgármesterjelölttel és...

Feltöltve: 2019.09.20
Módosítva: 2019.09.21

Megújulóban Szombathely utcái

Szombathely Megyei Jogú Város közúthálózati elemeinek gazdaságfejlesztési célú megújítása projekt keretében helyszíni bejáráson vett részt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Illés Károly alpolgármester, Lendvai...

Feltöltve: 2019.09.20
Módosítva: 2019.09.21

Óvodai Szakmai Nap Szombathelyen

A Gyermekek Világnapján Szombathely Városa második alkalommal rendezte meg az óvodapedagógiai napot ,,Esély a jövő nemzedékének" címmel. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Az eseményen...

Feltöltve: 2019.09.19
Módosítva: 2019.09.20

"Szombathely szeretlek" - rajzkiállítás a Városházán

Szombathely szeretlek - címmel, nyílt óvodások rajzaiból kiállítás a Városházán. Az óvodapedagógusok szakmai napjának nyitó rendezvényén dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere mondott köszöntőt majd átadta a zsűri által...

Feltöltve: 2019.09.19
Módosítva: 2019.09.20

Sajtótájékoztató a Modern Városok Programról

A Modern Városok Program eredményeiről és a jövőbeni tervekről tartott sajtótájékoztatót Gyopáros Alpár, a program végrehajtásáért felelős kormánybiztos, dr. Hende Csaba a Parlament alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Puskás...

Feltöltve: 2019.09.19
Módosítva: 2019.09.20

Megkezdődött az Egészségügyi alapellátó építése

A munkaterület átadásával megkezdődött az Egészségügyi alapellátó építése a Markusovszky L. u. 8. sz. alatt. A sajtótájékoztatón részt vett többek között dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Illés Károly alpolgármester,...

Feltöltve: 2019.09.18
Módosítva: 2019.09.19

Ovi-Sport pályát adtak át a Szivárvány Óvodában

A Szivárvány Óvodában adták át a legújabb óvodai sportpályát Szombathelyen. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere is. A most átadott létesítmény az Ovi-Sport program keretében épült. Az...

Feltöltve: 2019.09.18
Módosítva: 2019.09.19

Megújult a Barátság utcai Idősek Klubja

Átadták a felújított Barátság utcai Idősek Klub épületét. Az ünnepélyes eseményen köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Feltöltve: 2019.09.18
Módosítva: 2019.09.20

Turisztikai Roadshow Szombathelyen

Dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója Szombathelyre látogatott, ahol dr. Puskás Tivadarral, Szombathely Megyei Jogú Város polgármesterével megnyitották a Magyar Turisztikai Ügynökség edukációs roadshowját a Városházán,...

Feltöltve: 2019.09.17
Módosítva: 2019.09.18

Átadták a szupermenzát a Gothard iskolában

A Hungast Csoport Szupermenza programjának keretében Szombathelyen újabb felújított tálalókonyhát vehettek birtokba a diákok és a pedagógusok szeptembertől a Gothard Jenő Általános Iskolában. Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott dr. Puskás...

Programok

Sport: Kajakozási és kenuzási lehetőség a Csónakázó tavon

Helyszín: Csónakázó tó, Szombathely, Kenderesi út
Időpont: 2019 Szeptember 16. (Hétfő) 16:30

LEGENDÁK A LEVEGŐBEN SZOMBATHELY 2019. CSALÁDI SÉTAREPÜLŐ HÉTVÉGE (Gyerekeknek)

Szombathelyi Reptér, Szombathely, Reptér út 1.
2019 Szeptember 20. (Péntek) 10:00

Még több Gyerekeknek ...
Kockanapok Kiállítás és Játszóház Szombathelyen (Előadás/Kiállítás)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2019 Szeptember 22. (Vasárnap) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
HANNA JANUSZEWSKA: A GYÁVA KISTIGRIS (Színház/Tánc)

Mesebolt Bábszínház - Kamaraterem, Szombathely, Ady Endre tér 5.
2019 Szeptember 22. (Vasárnap) 10:00

Még több Színház/Tánc ...
Angry Birds 2 2D – A film (mb) (6) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2019 Szeptember 22. (Vasárnap) 10:00

Még több Mozi ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...