Dr. Nemény András

Új tudományos és műszaki eszközök ünnepélyes átadása

Szélcsatorna létesült a Savaria Műszaki Intézetben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar, Savaria Műszaki Intézet a 2019-1.3.1-KK-2019-00011 program keretében új, tudományos és műszaki eszközeinek ünnepélyes átadását szervezte meg az ELTE-SEK Tanácstermében. Az esményen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében részt vett dr. Nemény András polgármester és dr. Kovács Előd PhD, a Polgármesteri Kabinet vezetője.

Elhangzott: az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának Savaria Műszaki Intézete, Szoftver-és Adatintenzív Szolgáltatások Kompetencia Központja, valamint ipari partnereik, az eCon Engineering Kft., és a Flexman Robotics Kft. együttműködésében példaértékű fejlesztések vetítik előre a jövőt Szombathelyen és a régióban. Az Áramlástan labor az eCon Engineering Kft. közreműködésében megvalósult zártkörű, vízszintes (Göttingen típusú) szélcsatorna telepítésével nyílt meg. Az Ansys szimulációs eszközeivel optimalizált szélcsatornában áramlások modellezésére, és a szenzoroknak köszönhetően áramlási paraméterek mérésére van lehetőség. A több mint 2 méter magas és 60 négyzetméter alapterületet elfoglaló berendezés különlegessége, hogy az áramló levegő jelentősen fagypont alá hűthető, és a vízbefecskendezésnek köszönhetően jegesedési folyamatok modellezésére is használható, többek között repülőgépek szárnyain, szélerőművek lapátjain, távvezetékeken. Ez az alkalmazási területe Magyarországon kívül térségünkben is egyedülálló, így az oktatásban való felhasználásán túl, kutatási és ipari projektekben, nemzetközi együttműködésekben is fontos szerepet fog kapni.

A rendezvényen bemutatták továbbá a hattengelyes Yaskawa ipari hegesztőrobotot, melyet a Flexman Robotics Kft-vel együttműködésben telepítettek. A roboton a hallgatók a pálya programozáson túl hegesztéstechnológiai alapokat is tanulnak a jövőben. A berendezéssel a korszerű ipar 4.0-s kutatómunkákban is részt tudnak venni mind az alap- és mesterszakos hallgatók, mind a kiber-fizikai rendszerekkel kapcsolatos doktori tanulmányaikat folytató kollégák. A Flexman Robotics Kft. részéről Farkas Attila ügyvezető és az ELTE Informatikai Kara részéről Horváth Zoltán dékán további együttműködésről írt alá megállapodást a rendezvény alkalmával, amely a berendezéshez kapcsolódó üzemeltetési, tanácsadási feladatokon túl utat nyit a kutatási feladatokban való együttműködéseknek, valamint a vállalat mérnökképzéshez való hozzájárulásának is, többek között szakdolgozatok témavezetése révén.

A beruházásokat az Informatikai Kar Szoftver-és Adatintenzív Szolgáltatások Kompetencia Központja támogatta, amelynek küldetése a gazdasági szereplőkkel együttműködve versenyképes termékek és szolgáltatások fejlesztése a kutatóegyetemi tudástőkére alapozva.

„Azért jó a szoros együttműködés az ELTE Informatikai Karral és a gépészmérnök-képzéssel, mert komoly emberek dolgoznak itt és komoly tudást birtokolnak. Hiszem és tudom, hogy aki komoly ember és komoly tudást birtokol, az nemcsak letudni akar egy feladatot, hanem előre megy és a jövőbe fektet” - kezdte dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere az ünnepélyes átadáson, majd hangsúlyozta: aki innovációt és teljesítményt hoz, az a tudásra alapoz, a tudományos életet tartja szem előtt és gyakorlati hasznot hoz a város számára. „Ez a mai alkalom pedig pontosan ezt bizonyítja, hiszen az innováció befektetés a jövőbe. A jelen városvezetés Szombathelyen a jövő városát határozta meg. Hogy mi a jövő városa, arról sokféleképpen tudunk gondolkodni, de az ilyen alkalmak sarokpontok, mert ilyen részekből áll össze a jövő városa” - zárta beszédét a város polgármestere.

Az ELTE Informatikai Kara immár évtizedes tálatban építi a 3. generációs kutatóegyetem, az oktatás, a kutatás és az innováció összekapcsolásának hatékony mechanizmusait, az informatikus-és gépészképzésben érdekelt vállalatokkal hosszú távú, stratégiai partnerségben. „A most bemutatásra kerülő berendezések ennek megfelelően egyaránt szolgálnak majd oktatási és kutatás-fejlesztési célokat, lehetőséget biztosítanak a mérnökhallgatóknak, hogy bekapcsolódjanak piaci igényeket kiszolgáló kutatás-fejlesztési projektekbe, hozzájárulva így egy kreatív, piacképes gyakorlati tudással rendelkező újabb mérnökgeneráció felneveléséhez. A most megvalósított infrastruktúrafejlesztés ugyanakkor támogatja az egyetem tudományos potenciáljának fejlődését is, hiszen az ipar digitalizációjának, a negyedik ipari forradalomnak a megalapozása a mérnöki és informatikai tudományok metszéspontján történik, amihez az Informatikai Kar többek között adattudományi, mesterséges intelligencia, szoftverfejlesztési tudását és képzéseit hozta el Szombathelyre” - emelte ki Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja.

A szélcsatorna fejlesztéséért és kivitelezéséért felelős eCon Engineering Kft. ügyvezetője, Kiglics Gábor a sajtótájékoztatón két fontos tényezőt is kiemelt. Egyrészről ez a projekt vállalat- és oktatásszinten is példaértékű kooperációban valósult meg, összefogva a szakembereket az elméleti és gyakorlati oktatás, a számítógépes szimuláció, az automatizálás, valamint a gépészeti tervezés és összeszerelés területein. Másrészről a megvalósult, térségünkben egyedülálló szélcsatorna ékes bizonyítéka annak, hogy nemzetgazdasági szinten is van létjogosultsága a magas hozzáadott értéket képviselő projekteknek. „Az ehhez hasonló mérnöki teljesítményt igénylő fejlesztések jelenthetnek hazánknak kitörési pontot, hogy ne csak a nyugati nagyvállalatok összeszerelő üzemeként tekintsenek Magyarországra. Az ilyen tudományos nóvumok és a ráépülő szolgáltatások hozhatnak szakmai elismertséget, tarthatják itthon szakembereinket és hozhatnak megtérülést nemzetgazdasági szinten is. A sikerhez elengedhetetlen a piaci szereplők, a fejlesztők és az oktatási intézmények összefogása, melyhez alapfeltétel kell legyen a minőségi alapképzés” – zárta beszédét az ügyvezető.

Fotó: Bonyhádi Zoltán


Galéria (33 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2022.12.02
Módosítva: 2022.12.02

A 90 éves Horváth Antalné köszöntése születésnapja alkalmából

Mária nénit dr. Nemény András polgármester és dr. Horváth Attila alpolgármester látogatta meg.

Feltöltve: 2022.11.21
Módosítva: 2022.11.21

Sajtótájékoztató játszótér-felújításokról

Csaknem 200 millió forintból újultak meg játszóterek 2019 ősze óta Szombathelyen.

Programok

Zene/Koncert: NIKOLA TESLA - VÉGTELEN ENERGIA

Helyszín: Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
Időpont: 2023 Február 17. (Péntek) 19:00

ÖREGLÁNYOK (Színház/Tánc)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2022 December 13. (Kedd) 19:00

Még több Színház/Tánc ...
MIKULÁS KUCKÓJA (Gyerekeknek)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2022 December 05. (Hétfő) 15:00

Még több Gyerekeknek ...
Szombathelyi Advent (Gyerekeknek)

Szombathely, Fő tér - Rendezvénytér, Szombathely,
2022 December 09. (Péntek) 17:00

Még több Gyerekeknek ...
VADAK URA - THE COVENANT (Zene/Koncert)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2023 Január 07. (Szombat) 14:00

Még több Zene/Koncert ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...