Dr. Nemény András

Sajtótájékoztató és a Szombathely2030 együttműködési megállapodásának ünnepélyes aláírása

Mérföldkőhöz érkezett a Szombathely2030 program.

Szeptember 6-án az együttműködő szervezetek egy sajtótájékoztató után, ünnepélyes keretek között írtak alá Szombathely Megyei Jogú Városával együttműködési megállapodást a Schrammel-gyűjteménynek helyet adó egykori Éva-malomban. "Ma már a tudás az, ami valódi értéket jelent, nem a beton. Ebből lesznek a magasabb fizetések és a hosszú távú, biztos munkahelyek a munkavállalók számára. A tudás az egyetemekről jön, amit hasznosítani kell, támogató önkormányzati közegben. Három egyetem, egy önkormányzat és a technológiai ismeretek hasznosítását célul kitűző szervezetek együttműködése ugyanis Magyarországon egyedülálló tudáslehetőséget jelent" - hangzott el az eseményen.
 
Nagyon fontos persze, hogy mindez fizikailag is megjelenjen a városban. Erről szól a tervek szerint 9 milliárd forintból, az északi iparterületen építendő kutatás-fejlesztési és oktatási központ; laborokkal, kutatóállomásokkal, konferenciaközponttal és nemzetközi szinten is egyedülálló egészségipari tesztkörnyezettel. Ez lesz a kiindulópontja a további beruházásoknak; a városban működő cégek jövőbeni fejlesztéseinek és az új cégek letelepítésének. Ehhez az összeghez kapcsolódhat még 2 milliárd forint értékben kutatói együttműködésre fordítható fejlesztési forrás is.
 
Egyértelműen kijelenthető, hogy egy év előkészítés után nemcsak elméleteket tudnak felmutatni az együttműködő szervezetek, hanem a Pécsi Tudományegyetem frissen akkreditált képzést Szombathelyre az Egészségtudományi Kara révén, és Regionális Rehabilitációs Központot tervez megvalósítani; az Óbudai Egyetem két intézettel is készül megjelenni a városban, elindította az első támogatott képzési programját és rektori megbízottat nevezett ki a szombathelyi fejlesztésekhez; az ELTE folyamatosan növekvő hallgatói létszámmal folytat informatikai, gazdasági, pszichológiai és pedagógiai képzéseket, valamint a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és helyi vállalkozásokkal közösen gyakorlatorientált kamarai tantárgyat indított; a PBN pedig Közép-Európában egyedülálló gyártósort biztosít kutatás-fejlesztési célokra és intelligens idősotthon szobát épít tesztelési célokra.
 
Mindez már nyomon követhető webes felületen keresztül (www.szombathely2030.hu) és a közösségi médiákban is. Ősszel pedig folytatódnak a tárgyalások a kormányzattal, ahová a K+F centrum vonatkozásában kész, kidolgozott projektterveket és látványtervet is visz magával a szombathelyi városvezetés.

A sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn, Szombathely MJV gazdaság- és városfejlesztésért felelős tanácsnoka nyitotta és moderálta, ezt követően dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere, prof. dr. Miseta Attila János, a Pécsi Tudományegyetem rektora, prof. dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa, Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Tóthné Temesi Kinga, a Közlekedéstudományi Intézet irodavezetője, dr. Barta Balázs, a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület (PBN) ügyvezető igazgatója és dr. Kardon Béla, a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft. tudományos igazgatója arról beszéltek, hogy miért tartották kiemelten fontosnak az együttműködéshez való csatlakozást, továbbá milyen projektelemekkel terveznek hozzájárulni annak sikeréhez.

A sajtónyilvános eseményen a felek aláírták a Szombathely2030 Együttműködési Megállapodást, továbbá a Kutatási és Innovációs Központok Európai Hálózatához való csatlakozásról szóló nyilatkozatot, annak érdekében, hogy a program írásakor megkezdett hatékony közös munka a projektek megvalósítása során folytatódjon.

Fotó: Bonyhádi Zoltán


Galéria (13 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2022.12.02
Módosítva: 2022.12.02

A 90 éves Horváth Antalné köszöntése születésnapja alkalmából

Mária nénit dr. Nemény András polgármester és dr. Horváth Attila alpolgármester látogatta meg.

Feltöltve: 2022.11.21
Módosítva: 2022.11.21

Sajtótájékoztató játszótér-felújításokról

Csaknem 200 millió forintból újultak meg játszóterek 2019 ősze óta Szombathelyen.

Programok

Zene/Koncert: NIKOLA TESLA - VÉGTELEN ENERGIA

Helyszín: Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
Időpont: 2023 Február 17. (Péntek) 19:00

ÖREGLÁNYOK (Színház/Tánc)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2022 December 13. (Kedd) 19:00

Még több Színház/Tánc ...
MIKULÁS KUCKÓJA (Gyerekeknek)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2022 December 05. (Hétfő) 15:00

Még több Gyerekeknek ...
Szombathelyi Advent (Gyerekeknek)

Szombathely, Fő tér - Rendezvénytér, Szombathely,
2022 December 09. (Péntek) 17:00

Még több Gyerekeknek ...
VADAK URA - THE COVENANT (Zene/Koncert)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2023 Január 07. (Szombat) 14:00

Még több Zene/Koncert ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...