Dr. Nemény András

Sajtótájékoztató és a Szombathely2030 együttműködési megállapodásának ünnepélyes aláírása

Mérföldkőhöz érkezett a Szombathely2030 program.

Szeptember 6-án az együttműködő szervezetek egy sajtótájékoztató után, ünnepélyes keretek között írtak alá Szombathely Megyei Jogú Városával együttműködési megállapodást a Schrammel-gyűjteménynek helyet adó egykori Éva-malomban. "Ma már a tudás az, ami valódi értéket jelent, nem a beton. Ebből lesznek a magasabb fizetések és a hosszú távú, biztos munkahelyek a munkavállalók számára. A tudás az egyetemekről jön, amit hasznosítani kell, támogató önkormányzati közegben. Három egyetem, egy önkormányzat és a technológiai ismeretek hasznosítását célul kitűző szervezetek együttműködése ugyanis Magyarországon egyedülálló tudáslehetőséget jelent" - hangzott el az eseményen.
 
Nagyon fontos persze, hogy mindez fizikailag is megjelenjen a városban. Erről szól a tervek szerint 9 milliárd forintból, az északi iparterületen építendő kutatás-fejlesztési és oktatási központ; laborokkal, kutatóállomásokkal, konferenciaközponttal és nemzetközi szinten is egyedülálló egészségipari tesztkörnyezettel. Ez lesz a kiindulópontja a további beruházásoknak; a városban működő cégek jövőbeni fejlesztéseinek és az új cégek letelepítésének. Ehhez az összeghez kapcsolódhat még 2 milliárd forint értékben kutatói együttműködésre fordítható fejlesztési forrás is.
 
Egyértelműen kijelenthető, hogy egy év előkészítés után nemcsak elméleteket tudnak felmutatni az együttműködő szervezetek, hanem a Pécsi Tudományegyetem frissen akkreditált képzést Szombathelyre az Egészségtudományi Kara révén, és Regionális Rehabilitációs Központot tervez megvalósítani; az Óbudai Egyetem két intézettel is készül megjelenni a városban, elindította az első támogatott képzési programját és rektori megbízottat nevezett ki a szombathelyi fejlesztésekhez; az ELTE folyamatosan növekvő hallgatói létszámmal folytat informatikai, gazdasági, pszichológiai és pedagógiai képzéseket, valamint a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és helyi vállalkozásokkal közösen gyakorlatorientált kamarai tantárgyat indított; a PBN pedig Közép-Európában egyedülálló gyártósort biztosít kutatás-fejlesztési célokra és intelligens idősotthon szobát épít tesztelési célokra.
 
Mindez már nyomon követhető webes felületen keresztül (www.szombathely2030.hu) és a közösségi médiákban is. Ősszel pedig folytatódnak a tárgyalások a kormányzattal, ahová a K+F centrum vonatkozásában kész, kidolgozott projektterveket és látványtervet is visz magával a szombathelyi városvezetés.

A sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn, Szombathely MJV gazdaság- és városfejlesztésért felelős tanácsnoka nyitotta és moderálta, ezt követően dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere, prof. dr. Miseta Attila János, a Pécsi Tudományegyetem rektora, prof. dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa, Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Tóthné Temesi Kinga, a Közlekedéstudományi Intézet irodavezetője, dr. Barta Balázs, a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület (PBN) ügyvezető igazgatója és dr. Kardon Béla, a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft. tudományos igazgatója arról beszéltek, hogy miért tartották kiemelten fontosnak az együttműködéshez való csatlakozást, továbbá milyen projektelemekkel terveznek hozzájárulni annak sikeréhez.

A sajtónyilvános eseményen a felek aláírták a Szombathely2030 Együttműködési Megállapodást, továbbá a Kutatási és Innovációs Központok Európai Hálózatához való csatlakozásról szóló nyilatkozatot, annak érdekében, hogy a program írásakor megkezdett hatékony közös munka a projektek megvalósítása során folytatódjon.

Fotó: Bonyhádi Zoltán


Galéria (13 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2022.06.29
Módosítva: 2022.06.29

Semmelweis-napi díjátadó

A magyar egészségügy napja alkalmából kitüntetéseket adott át Szombathely MJV Önkormányzata.

Feltöltve: 2022.06.27
Módosítva: 2022.06.27

Júniusi közgyűlés

A képviselő-testület 16 napirendi pontot tárgyalt, ebből kettőt zárt ülésen.

Feltöltve: 2022.06.22
Módosítva: 2022.06.23

Nyitott Városháza programok 2022-ben is!

Sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők az idei programokról.

Feltöltve: 2022.06.20
Módosítva: 2022.06.20

Az országos tanulmányi versenyek díjazottjait köszöntötték

Elismeréseket vehettek át a diákok és felkészítő tanáraik a városházán.

Programok

Mozi: CSILLAG SZÜLETIK

Helyszín: Emlékmű , Szombathely, Emlékmű út 1.
Időpont: 2022 Július 02. (Szombat) 21:30

22. Lamantin Jazz Fesztivál (Zene/Koncert)

Weöres Sándor Színház - Márkus Emília terem, Szombathely, Akacs M. u. 7.
2022 Július 02. (Szombat) 14:00

Még több Zene/Koncert ...
SZOMBATHELYI STRANDSPORTNAP (Sport)

Tófürdő, Szombathely, Kenderesi utca
2022 Július 02. (Szombat) 14:00

Még több Sport ...
Egy zseni látomásai - Hieronymus Bosch különös világa (12) | FELIRATOS (Mozi)

AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
2022 Július 02. (Szombat) 14:00

Még több Mozi ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...