Dr. Nemény András

Klíma- és környezetvédelmi uniós támogatást nyert Szombathely

A JUSTNature projekt várhatóan 2021 tavaszától 4 éven (54 hónapon) keresztül, egészen 2025 tavaszáig tart.

Szombathely városvezetése klíma- és környezetvédelmi célkitűzéseinek megvalósításához járul hozzá a 2020. év végén támogatást nyert uniós hátterű, nemzetközi JUSTNature projekt, - erről tartott sajtótájékoztatót dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere és Németh Ákos, klímapolitikáért is felelős tanácsnok pénteken. Elhangzott: a nyolc országból származó húsz tagú JUSTNature partneri körben önkormányzatok, tudományos szervezetek és magánvállalkozások egyaránt szerepelnek, Magyarországot Szombathely mellett a budapesti ABUD Mérnökiroda képviseli.

"Szombathely városa sikeresen vett részt és nyert közvetlen EU-s támogatást a JUSTNature programban, így uniós forrásokból tud fejlesztéseket végrehajtani a következő években a városban. A közvetlen és a közvetett uniós források lehívásának előkészítése folyamatosan zajlik városunkban" - mondta el dr. Nemény András.

A JUSTNature projekt vállalt feladata olyan természetalapú megoldások beépítése a városok életébe, amelyek a visszaszoruló bioszférát erősítik, hosszú távon pedig hozzájárulnak a klíma- és környezetvédelem általános céljaihoz.
A projekt megvalósításának szombathelyi helyszínei a Hunyadi út mentén a Lidl és a Szőlősi templom között elhelyezkedő közpark, valamint a Dési Huber István Általános Iskola lesznek.

Az iskola udvarán négy magaságyás felállítását tervezzük a négy alsótagozatos osztály számára, melyeket tanév közben a diákok tanítóik irányításával gondoznak, a nyári szünetben pedig az erre vállalkozó szülők és gyermekeik ápolják tovább a részben haszon-, részben dísznövényeket. Kiegészülnek a hiányos bokor- és fasorok, “gyerekbarát” növényeket ültetnek, egy betonnal fedett, keveset használt udvarrészen pedig a burkolat feltörésével új zöldfelületet alakítunk ki labirintusszerű sövénnyel, új fákkal. Minden lehetséges helyre kevés gondozást igénylő növényeket telepítünk, és – amennyiben megfelelő technológiájú megoldást találunk – az iskolaépület déli falára egy zöldfal is kerül automata csepegtetéses öntözéssel, vadméhek (másodlagos beporzók) és madárfajok befogadására alkalmas menedékekkel.

A levegő- és vízminőséget jelző növények ültetésével közvetlen visszajelzést kapunk a környezet állapotáról, a Hunyadi úti fasorok pótlásával és fásítással a környék levegőminőségének javulását, valamint a nyári hőmérséklet mérséklését kívánjuk elérni. Az új területen az egyre inkább fejlődő „kiterjesztett valóság” technológiájú applikációval, pihenőhelyekkel, a patakra épülő vizes installációkkal gazdagított tanösvényt tervezünk elhelyezni. A beavatkozásokat a Vízügyi Igazgatósággal és a NAIK ERTI Kámoni Arborétummal szakmai együttműködésben fogjuk megvalósítani.
A természetalapú megoldások hosszú távú fenntartása érdekében egy együttműködő és támogató hálózat létrehozása is célunk, amely hálózat keretein belül az Önkormányzat civil és szakmai szervezetekkel, érdeklődő helyi lakosokkal és vállalkozásokkal együttműködve alakítja ki a tevékenységek pontos tartalmát és ütemezését. A hálózat tagjaira a megvalósításban és a fenntartásban is számítunk. A hálózat működésének sikerét releváns informatikai eszközök is segítik a projektben.

A projekt négy és fél éves futamidejének első éve a tervezést szolgálja; a projektmegvalósítás iránt érdeklődő helyi szervezeteket, vállalkozásokat és magánszemélyeket bevonjuk a részletek kidolgozásába. A második évben, várhatóan 2022-ben történnek a fentebb ismertetett beruházások. Az azt követő két és fél évben a levegőminőség változásának mérése és elemzése, valamint a szociális és gondolkodásbeli attitűdök feltérképezése zajlik majd, mivel a projekt kutatási részét képezi a beavatkozások környezeti és társadalmi hatásainak utánkövetése is.

A projekt várhatóan 2021 tavaszától 4 és fél éven (54 hónapon) keresztül egészen 2025 őszéig tart. A szombathelyi projektrész 437.300 euró (árfolyamtól függően nagyjából 156.116.100 Ft) támogatást kap. Jelenleg a Támogatási szerződés és a Konzorciumi megállapodás előkészítése folyik.

Fotó: Bonyhádi Zoltán


Galéria (5 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2022.11.21
Módosítva: 2022.11.21

Sajtótájékoztató játszótér-felújításokról

Csaknem 200 millió forintból újultak meg játszóterek 2019 ősze óta Szombathelyen.

Feltöltve: 2022.11.18
Módosítva: 2022.11.18

Önkéntes program megnyitója

A város és a Nemzeti Ifjúsági Tanács egy átfogó szakmai programsorozatot indít.

Feltöltve: 2022.11.12
Módosítva: 2022.11.12

Márton-napi ünnepi szentmise a Székesegyházban

Az Egyházmegye védőszentje tiszteletére dr. Székely János püspök és Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök celebrálásával tartottak ünnepi szentmisét.

Programok

Zene/Koncert: NIKOLA TESLA - VÉGTELEN ENERGIA

Helyszín: Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
Időpont: 2023 Február 17. (Péntek) 19:00

ÖREGLÁNYOK (Színház/Tánc)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2022 December 13. (Kedd) 19:00

Még több Színház/Tánc ...
Szombathelyi Advent (Gyerekeknek)

Szombathely, Fő tér - Rendezvénytér, Szombathely,
2022 December 02. (Péntek) 17:00

Még több Gyerekeknek ...
Szombathelyi Advent (Gyerekeknek)

Szombathely, Fő tér - Rendezvénytér, Szombathely,
2022 December 03. (Szombat) 17:00

Még több Gyerekeknek ...
Szombathelyi Advent (Gyerekeknek)

Szombathely, Fő tér - Rendezvénytér, Szombathely,
2022 December 09. (Péntek) 17:00

Még több Gyerekeknek ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...