Dr. Nemény András

Kitüntetések adományozása a magyar kultúra napja alkalmából

Négy szombathelyi vehetett át elismerést.

A magyar kultúra napja alkalmából díjátadó gála keretein belül kitüntetések adományozására került sor a városháza nagytermében. Az eseményen köszöntőbeszédet mondott dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere, közreműködött. A kitüntetéseket dr. Nemény András polgármester, Horváth Soma alpolgármester, valamint Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke adta át, majd a gála végén állófogadásra került sor a városháza első emeleti aulájában.

A 2022-es év kitüntetettjei:

„KIEMELKEDŐ KULTURÁLIS MUNKÁÉRT-DÍJ” I. fokozat: Dr. Czetter Ibolya

Az ELTE-SEK Magyar Irodalomtudományi Tanszékének tanára, tanszékvezetője. A megye és a régió általános és középiskoláiban rengeteg magyartanár pályára kerülését segítette. Oktatói, kutatói munkáján túl jelentős közéleti, társadalmi és kulturális tevékenységet is végez. A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesületben 5 évig alelnökként, majd újabb 5 éven át elnökként dolgozott. Rendszeres előadója a helyi szervezet Hölgyklubjának, lebonyolítója a Magyar Nyelv Hete rendezvénysorozatnak, előadója az Urbanisztikai Nyári Egyetemnek. 2019-ben megalapította a Szinesztézia Egyetemi Színpadot, nagy lelkesedéssel készíti fel tanítványait a „Szép magyar beszéd” versenyekre. Nevéhez fűződik két nemzetközi Márai-konferencia Szombathelyre hozatala, illetve szombathelyi írók és költők irodalmi munkásságának ápolása.

1999-ben jelent meg első önálló kötete, „A stílus és a formák” címmel, majd Márai Sándor naplóiból írt disszertációját az Akadémiai Könyvkiadó jelentette meg 2002-ben. Lokálpatriótaként 2011-ben jelent meg az igényes kivitelezésű Savariától Szombathelyig c. városalbuma. Kristóf Ágotáról írt életrajzi kötete pedig 2016-ban látott napvilágot.
Tagja a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Bizottságának, a Magyar Irodalomtörténeti és a Magyar Nyelvtudományi Társaságnak, valamint a Veszprémi Akadémiai Bizottság Magyar Irodalomtudományi Szakbizottságának, a Magyar Alkalmazott Nyelvészek Egyesületének, a Szombathelyi Tudományos Társaságnak. Sokrétű tudományos tevékenysége mellett elismerésre méltó a városunkban, városunkért végzett kulturális munkája.

 

„KIEMELKEDŐ KULTURÁLIS MUNKÁÉRT-DÍJ” II. fokozat: Paulik Ákos Dezső

A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum tanára, itt tanít 30 éve. Meghatározó húzóember, aki számos kezdeményezésével öregbítette az iskola hírnevét. Intézményen belüli zenekari és kórusvezetői munkájával számos országos díjat kapott, nemzetközi porondon is fellépett.

A Szombathelyi Énekegyüttes hagyományait folytatva megalapította a Capella Cantorum énekegyüttest, mellyel több alkalommal lemezfelvételen is részt vett. Sokszor szerepelt hazai és külföldi koncerteken a Capella Savaria barokk zenekar felkérésére. Nagyobb oratorikus művek esetén karmesterként is közreműködött.

A családtagjaiból alakult Paulik Családi Zenekarként elnevezett együttesével több CD-nyi gyerekvers megzenésítéssel vált ismertté.

A Savaria Szimfonikus Zenekar kíséretével rendszeresen vállalt kisebb bariton áriákat a városban szervezett operaelőadásokon. 2019-ben a Szombathelyi Zonta Club „Az önzetlenség rózsája” díját is kiérdemelte.

Gyermekversek megzenésítésén kívül vegyeskari kórusművek komponálásával is foglalkozik, ezzel is elősegítve a városi és vidéki magyar kórusok repertoárjának bővülését.
Nevét minden, kultúrában jártas szombathelyi ismeri és városunkban nincs olyan templom, ahol ne szervezett volna egyházzenei koncertet.

 

„KIEMELKEDŐ KULTURÁLIS MUNKÁÉRT-DÍJ” II. fokozat: Nagy Marianna Zsuzsanna

Több évtizede aktív szerepet vállal a Berzsenyi Dániel Könyvtár házi kölcsönzés-szolgáltatásában. Érzékenysége, empátiája folytán nemcsak idős, mozgáskorlátozott, gyengén látó olvasókhoz visz havi rendszerességgel könyveket, CD-ket, hangoskönyveket és DVD-ket, hanem több intézménybe is. Ez a feladat minden alkalommal személyes beszélgetést, a gondozottak értő meghallgatását, lelki segítségnyújtást is jelent. A pandémia alatt telefonon tartotta a kapcsolatot több idős emberrel, a hajléktalanszállón is ő cserélte rendszeresen az olvasnivalót. Rendszeres felolvasást tartott a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ gondozóházában.  

Különös figyelmet fordít speciális csoportok ellátására, részükre foglalkozásokat, rendezvényeket szervez és vezet. Nagy sikert aratott „Önként vakon – Ismerkedés a könyvtárral látássérült olvasóink szemüvegén keresztül” című foglalkozásával.

Szintén mintaprojekt lett „A hétmérföldes csizma utasai - drámajáték a könyvtárban” című fejlesztése is.
Kiemelten maradandót alkotott a minden műfajt érintő zenei tájékozottságot igénylő zeneműtárosi tevékenységével egy olyan korszakban, amikor a zenehallgatás közösségépítő helyszíne volt a könyvtár.

Pályafutása alatt háromszor érdemelte ki „A Berzsenyi Könyvtárért” díjat.

Kiemelkedő az a készsége, amellyel a könyvtári események szervezésében, lebonyolításában részt vesz. Egyedülálló ötletek, és azok kivételesen kreatív megvalósítása jellemzi munkavégzését. Kedvességével, optimizmust, vitalitást sugárzó személyével hatalmas segítséget, támogatást nyújt a könyvtárba látogatóknak.

 

„A KULTÚRA TÁMOGATÁSÁÉRT-DÍJ”: Gombás Endre

A MISPRO Produkciós Iroda vezetője számtalan szombathelyi kulturális és sport rendezvény megálmodója, szervezője és kivitelezője. Kulturális és szolgáltató irodája tavaly ünnepelte 20. jubileumát.
Kulturális érzékenysége és érdeklődése a rendszerváltás előtt a fotózás és a könnyűzene felé fordult. Ő volt a „hősidőkben” a LORD zenekara fotósa és segítője, rengeteg Sportházas koncert megörökítője. A 80-as évek végén a megalakult Éhen Gyula Kör alelnöke lett, ahol számtalan rendszerváltó esemény résztvevője és szervezője volt, amelyek közül a legjelentősebb a Lenin szobor 1990 márciusi letakarása.

A Művelődési és Sportházban is számos kulturális projekt elindítása fűződik a nevéhez, ilyen volt többek között a Karácsonyi Tárlat és az Isis Dance Open.  A szombathelyi tánckultúra alakításában is komoly szerepet vállalt a Savaria TSE elnökeként.

Politikusi pályafutását is végig kísérték a kulturális és civil kapcsolatokat erősítő események. Mint a város tanácsnoka, főszervezője volt a 2004-es Fő téri Európa Napnak, amely azóta is az egyik leglátogatottabb rendezvénye volt városunknak.

Kulturális szolgáltatóként magas színvonalon segítette a város nagyrendezvényeinek technikai kiszolgálását a Savaria Táncversenyeken, a Szentivánéji Vigasságokon, a Savaria Karneválon vagy éppen a Tánc Világnapján, de közreműködött Operaházi és MÜPA produkciók megvalósításában is.

Az elmúlt években produkciós vezetőként számtalan könnyűzenei műsort hozott létre, rengeteg szombathelyi szereplővel. Kiemelt figyelmet fordít a helyi tehetségek felkarolására és bemutatására. Tevékenységének középpontjában mindig ott volt a kulturális és civil szféra segítése és az erős lokálpatriotizmus.

Fotó: Bonyhádi Zoltán


Galéria (35 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2022.12.02
Módosítva: 2022.12.02

A 90 éves Horváth Antalné köszöntése születésnapja alkalmából

Mária nénit dr. Nemény András polgármester és dr. Horváth Attila alpolgármester látogatta meg.

Feltöltve: 2022.11.21
Módosítva: 2022.11.21

Sajtótájékoztató játszótér-felújításokról

Csaknem 200 millió forintból újultak meg játszóterek 2019 ősze óta Szombathelyen.

Programok

Zene/Koncert: NIKOLA TESLA - VÉGTELEN ENERGIA

Helyszín: Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
Időpont: 2023 Február 17. (Péntek) 19:00

ÖREGLÁNYOK (Színház/Tánc)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2022 December 13. (Kedd) 19:00

Még több Színház/Tánc ...
VASÚTMODELL KIÁLLÍTÁS (Előadás/Kiállítás)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2022 December 08. (Csütörtök) 14:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Szombathelyi Advent (Gyerekeknek)

Szombathely, Fő tér - Rendezvénytér, Szombathely,
2022 December 09. (Péntek) 17:00

Még több Gyerekeknek ...
VADAK URA - THE COVENANT (Zene/Koncert)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2023 Január 07. (Szombat) 14:00

Még több Zene/Koncert ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...