Dr. Nemény András

Emlékezés a doni áttörés 77. évfordulójára

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete és a Szombathelyi Egyházmegye a doni áttörés 77. évfordulójának emlékére kegyeleti megemlékezést tartott január 13-án, a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán lévő pápai keresztnél. Emlékbeszédet mondott dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere.

Ezt követően szentmisét tartottak a doni harcokban részt vett katonákért a Kálvária (Szent Kereszt) templomban. Homíliát mondott és a szentmisét celebrálta dr. Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspöke. Köszöntőbeszédet mondott dr. Kövér István, a Recski Szövetség Országos Elnökségi tagja és a Nyugat-dunántúli Szervezetének elnöke, ünnepi beszédet pedig Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke mondott.

Fotó: Bonyhádi Zoltán

 

Dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármesterének emlékező beszéde:

 

Tisztelt Emlékezők!

Időben távoli történelmi események és a ma valósága között egyre nehezebb valódi kapcsolatot találni, tartani. Valódi alatt olyan kapcsolatot értek, amelyik nem csak szavakban jelenik meg, hanem igazi érzetben vagy még inkább érzésben.

Főleg akkor nehéz ez a kapcsolatteremtés, ha olyan, emberi ésszel nehezen felfogható történésre gondolunk vissza, mint amit 77 évvel ezelőtt megéltek a Don- kanyarnál szombathelyi fiatalemberek, magyar fiatalemberek, emberek.

Nekem talán egy kicsit könnyebb az átélés, mert az egyikük, aki ott volt, a nagyapám volt, édesanyám édesapja. S bár már több mint két évtizede nincs köztünk, volt ideje sokat mesélni, hogy ő hogyan élte meg ezt a tragikus időszakot. 

Mesélt a megélt rémületről, amit akkor éreztek, amikor ráébredtek, hogy csapdába kerültek; mesélt a német katonák gúnyos mosolyáról, amikor nem vették fel őket a teherautókra; mesélt a borzasztó hazaútról, ahol sokáig vitték egyik sebesült társukat, de egy ponton túl nem bírták tovább... Mesélt egy halott katona táskájában talált félig üres konzervről, ami napokig az egyetlen étele volt, és mesélt arról az elképesztő, csontig ható hidegről, amit mi szerencsére képtelenek vagyunk átérezni.

Aztán arról is sokat hallottam, hogy rengeteg viszontagság után, már majdnem hazaérve hogyan esett orosz hadifogságba, majd hogyan szökött ki a Szibériába tartó sorból, egy erdőbe befutva ötödmagával, géppuskalövések közepette. És az a pillanat is megjelenik lelki szemeim előtt, amikor több év után végre hazatért és sírva megölelte édesanyját.
Azt is sokszor hallottam Tőle, hogy az új rendszer nem várta őket vissza, hogy afféle megtűrt emberek voltak, akikről még beszélni sem szabadott. 
De neki legalább megadatott, hogy elmesélje a történetét az unokájának. 

Több mint 3300 vas megyei, szombathelyi családnak csak az értelmetlen veszteség érzése maradt, és a bizonytalanság, hogy valahol a távolban nyugszik egy szeretett fiú, testvér, esetleg édesapa.

Hősök ők vagy áldozatok? Ezt a kérdést szokták a leggyakrabban feltenni.
Nem kell választani. Mindkettő igaz lehet egyszerre. 

Nem készültek hősnek. Élni akartak, épségben hazajutni, családot alapítani és semmiképpen sem idegen földön maradni örökre. De amikor besorozták őket, tudták, hogy akár életüket is adják. Ők úgy hitték, a hazáért. Úgy ahogy ezt csak a hősök teszik.

És áldozatok is voltak. Egy, az ember legrosszabb természetét megmutató korban, rossz döntéseknek kiszolgáltatva, valódi esély nélkül, halálra és dicstelenségre ítélve. 
Persze vannak felelősök. Aki bármilyen politikai szándéktól vezérelve, ártatlan embereket - honfitársait és más országban élőket - feláldozva akarja elérni a célját, az felelős. 
És az is felelős, aki később a megértés és a segítés helyett eltaszítja, kiközösíti sokat szenvedett honfitársait, és még emlékezni sem hagyja a gyászoló családokat.
77 év elteltével már a felelősök sem élnek. Csak a tanulság és az emlékezés maradt.

Tanulságul hangozzék el két idézet:

„A gyűlölet már rengeteg problémát okozott a világban, de még egyet sem oldott meg.” (Maya Angelou)

„Siker és fölény akarása: innen fakad a történelem minden csapása.” (Weöres Sándor)

Európa a háború után választott. Együttműködésre vagyunk ítélve. Együttműködésre, hogy szélsőséges eszmék ne fordíthassák egymással szembe az itt élő népeket. Ne szenvedjenek, ne haljanak meg ártatlanok hazug szavakat követve. Mert mindegy, hogy magyar, orosz, ukrán, német, szerb vagy olasz az áldozat, az édesanyák ugyanúgy sikítanak, ha meghallják a halálhírt.

Megemlékezéseken gyakran használják azt a szófordulatot, hogy haláluk nem volt hiábavaló. A Don-kanyar halottaira ezt nem mondhatjuk. Haláluk értelmetlen és tragikus volt. 
Talán éppen ezért kell még jobban fenntartani az emléküket az évfordulókon és a mindennapokban. 

Mert nem kell hozzá évforduló és emlékező beszéd. Elég lehet csupán annyi, hogy amikor nagy hidegben sétálunk, jusson eszünkbe, hogy ez semmi ahhoz képest, amit az orosz télben minden nap megéltek elődeink. Amikor pedig jelentősnek látszó problémákkal küzdünk, lássuk, hogy ezek eltörpülnek ahhoz képest, amivel 1943 januárjában több mint százezer magyar fiatalember szembesült. 

Emlékezzünk és tanuljunk!


Galéria (30 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2022.01.12
Módosítva: 2022.01.12

Megemlékezés a doni áttörés 79. évfordulóján

Koszorúzás a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán lévő pápai keresztnél.

Feltöltve: 2022.01.12
Módosítva: 2022.01.12

Évindító sajtótájékoztatót tartott Szombathely városvezetése

Bejelentették: aláírásgyűjtést indítanak, hogy Szombathely is kapjon kormányzati kompenzációt.

Feltöltve: 2021.12.21
Módosítva: 2021.12.21

Közmeghallgatást tartottak a polgármesteri hivatalban

Közmeghallgatást tartott december 21-én Szombathely MJV Önkormányzata a városháza nagytermében.

Feltöltve: 2021.12.20
Módosítva: 2021.12.20

A sportolókat díjazták a városházán

A 2021-es sportkarácsony szűk körben zajlott a járványhelyzet miatt.

Feltöltve: 2021.12.16
Módosítva: 2021.12.16

A 2021-es év utolsó közgyűlése

Decemberben ült össze utoljára az évben Szombathely képviselő-testülete.

Feltöltve: 2021.12.03
Módosítva: 2021.12.07

Újra kinyitott a Gyermekek Háza

CLLD-program keretein belül 15 millió forintot nyert a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat.

Feltöltve: 2021.12.03
Módosítva: 2021.12.03

Elismerték a hajlélktalanellátásban dolgozók munkáját

A város a nehéz gazdasági helyzet ellenére is fontosnak tartja, hogy az olyan nehéz, de kiemelten fontos területen dolgozók munkáját is elismerje, akik a nehéz sorsú embertársainkon segítenek nap mint nap.

Programok

Zene/Koncert: Szimfónia-Ősz Bérlet 5. előadás - Respighi, Mozart, Muszorgszkij-Ravel

Helyszín: Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
Időpont: 2022 Január 21. (Péntek) 19:00

#roziutazik – TÉRIDŐ UGRÁSOK AZ AZORI-SZIGETEKTŐL ODESSZÁIG (Előadás/Kiállítás)

AGORA - Savaria Filmszínház aula, Szombathely, Mártírok tere 1.
2022 Január 20. (Csütörtök) 10:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Torjay Valter festőművész Téli képek és még néhány apróság című kiállítása (Előadás/Kiállítás)

Berzsenyi Dániel Könyvtár (BDK), Szombathely, Dr. Antall József tér 1.
2022 Január 20. (Csütörtök) 10:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Énekelj! 2 2D (mb) (6) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2022 Január 20. (Csütörtök) 13:15

Még több Mozi ...
Pókember: Nincs haza út 3D (mb) (12) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2022 Január 20. (Csütörtök) 13:30

Még több Mozi ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...