Dr. Nemény András

A 90 éves Möslinger Kurtnét köszöntötte a polgármester

Otthonában látogatta meg Auer Katalint dr. Nemény András.

90. születésnapja alkalmából látogatta meg otthonában Möslinger Kurtnét dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere. Az akítv életet élő Auer Katalin úgy emlékszik vissza, hogy  a nehézségek ellenére is szép gyermekkora volt. Polgári leányiskolában 4 évet tanult, majd Leánykereskedelmi Iskolába járt. Képesítő könyvelőként végzett, és egy nagykereskedelmi vállalathoz került, ahol 38 évet dolgozott, innét ment nyugdíjba.

Majdani férjével gyerekkoruk óta ismerték egymást, osztrák származású volt. Férjének anyai nagymamája második házassága miatt   Szombathelyre költözött és hozta magával unokáját is, aki itt járt iskolába. A háború miatt a szülők Bécsben maradtak. 1953-ban Szombathelyen, a Kálvária templomban volt az esküvőjük. Férjének havonta kellett kérvényeznie magyarországi tartózkodási engedélyét. 1956 után tudott csak továbbtanulni, egyetemet végzett, műszaki tanárként dolgozott.

Büszkén említette, hogy férje sokat tett a szakiskolák érdekében, tankönyvet írt, szakkönyvek társszerzőjeként, lektoraként is dolgozott. A büki gyógyfürdő villamos energia fejlesztése is az ő nevéhez fűződik, ami egyben diplomamunkája is volt. Feladatait társaival közösen társadalmi munkában végezték. Nagy örömmel gondol vissza a 60-as 70-es években az emberek összefogására, önzetlen munkájára, melyet a közösségért tettek.

Fiatalságukról, az együtt töltött évekről nagyon kellemes emlékei vannak. Férjével nagyon sokat utaztak, többször voltak Párizsban, Firenzében, jártak Rómában,  bejárták egész Európát, - egy meghívás okán még Afrikába is eljutottak. "Szép életünk volt" - fogalmazott Kati néni. Férje nagyszülői házában él most is. a nagyszülőkről ő és a férje gondoskodtak, ezért sem  akartak soha  Szombathelyrőll elmenni.

Szívesen emlékszik tanáraira, köztük is dr. Gáyer Gyuláné irodalomtanárára, aki nagyon megszerettette vele az irodalmat. Egy 75 évvel ezelőtt az iskolai füzetébe általa lejegyzett idézetet is örömmel olvasott fel, mely szerinte rá vonatkozik, a szerzője: Jean Paul Richter író: „Emlékeink az egyetlen  paradicsom, amelyből nem űzhetnek ki bennünket.”

"Sokszor visszanézek életemre" - mondta Kati néni. "Sok betegség, sok nehézség állta utunkat, de úgy érzem az én generációmban erőforrás van, ami mindig segít a talpra állásban".

Házasságukból 1 lányuk született, aki a tanári pályát választotta. 3 unokája, 3 dédunokája van, Szombathelyen élnek. A bécsi rokonságból már sajnos mindenkit elveszített. A férje 2004-ben hunyt el, őt is Bécsben temették el.

Kati nénit a mai napig segítik unokái, dédunokái, lánya és veje. Aktív életet igyekszik még élni, délelőttönként főz, és mindig érdeklődve figyeli a külvilág eseményeit.

Fotó: Bonyhádi Zoltán


Galéria (11 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2022.11.21
Módosítva: 2022.11.21

Sajtótájékoztató játszótér-felújításokról

Csaknem 200 millió forintból újultak meg játszóterek 2019 ősze óta Szombathelyen.

Feltöltve: 2022.11.18
Módosítva: 2022.11.18

Önkéntes program megnyitója

A város és a Nemzeti Ifjúsági Tanács egy átfogó szakmai programsorozatot indít.

Feltöltve: 2022.11.12
Módosítva: 2022.11.12

Márton-napi ünnepi szentmise a Székesegyházban

Az Egyházmegye védőszentje tiszteletére dr. Székely János püspök és Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök celebrálásával tartottak ünnepi szentmisét.

Feltöltve: 2022.11.06
Módosítva: 2022.11.07

Leonard Cohen dalai az egykori szombathelyi zsinagógában

A Szombathelyi Zsidó Fesztivál vasárnap esti koncertjén elismeréseket is átadtak.

Programok

Zene/Koncert: NIKOLA TESLA - VÉGTELEN ENERGIA

Helyszín: Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
Időpont: 2023 Február 17. (Péntek) 19:00

ÖREGLÁNYOK (Színház/Tánc)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2022 December 13. (Kedd) 19:00

Még több Színház/Tánc ...
Szombathelyi Advent (Gyerekeknek)

Szombathely, Fő tér - Rendezvénytér, Szombathely,
2022 November 27. (Vasárnap) 17:00

Még több Gyerekeknek ...
Szombathelyi Advent (Gyerekeknek)

Szombathely, Fő tér - Rendezvénytér, Szombathely,
2022 December 02. (Péntek) 17:00

Még több Gyerekeknek ...
Szombathelyi Advent (Gyerekeknek)

Szombathely, Fő tér - Rendezvénytér, Szombathely,
2022 December 03. (Szombat) 17:00

Még több Gyerekeknek ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...