Dr. László Győző

Sajtótájékoztató: Tények és hazugságok

A város alpolgármestere és az Éljen Szombathely! frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót.

Sajtótájékoztatót tartott dr. László Győző, Szombathely MJV alpolgármestere és Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely! frakcióvezetője "Tények és hazugságok" címmel a városházán. Az eseményen elhangzott: miután február első hetében a médiában számos valótlan állítás jelent meg, ezért szükséges a valódi tényekről tájékoztatni a sajtót és a közvéleményt.

Dr. László Győző elsőként elmondta, hogy dr. Hende Csaba tudatosan vagy tájékozatlanságából fakadóan valótlanságot állított, mert nem egyeztetett a városvezetéssel, és olyan projekteket jelölt meg az útfelújítási program részeként, amelyeket a saját párttársai által vezetett Belügyminisztérium sem támogatott. "Ezzel kapcsolatosan számos dokumentumot, kronológiát és adatot közzétettünk már. Többek között azt veti szemünkre, hogy miért nem folynak már a munkálatok. A legfontosabb, hogy a támogatói okirat 2021. november 8-án készült el. Kettő hónapon belül valamennyi tervezésre vonatkozó szerződést megkötöttük. Az ügymenet gyorsaságát azzal tudjuk igazolni, hogy az előző ciklusban egyetlen projekt kivitelezése sem indult meg egy éven belül. Mi ennél lényegesen gyorsabbak leszünk, ez már most látszik" - mondta az alpolgármester, majd dr. Puskás Tivadar korábbi polgármester 2018-as mondatával zárta, mi szerint: „az, hogy egy beruházásnál az előkészítés az kb. 2-3 évet vesz igénybe és a megvalósítás 1-2 évet ez kb. nagyságrendben passzol.”

Tóth Kálmán szerint a Fidesz a Ferenczy utcánál már saját magával is vitázik. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy dr. Hende Csaba maga jelentette be, hogy kiírták a közbeszerzést még októberben, míg Lendvai Ferenc szerint a mai napig nem történt semmi. "Hogy tisztába tegyük ezt a belvitát, ezúton is megerősítjük, hogy az ajánlatok beérkeztek, és azok kiértékelése folyamatban van. Erről Ágh Ernőt, a körzet fideszes képviselőjét folyamatosan tájékoztattuk. Lendvai Ferenc képviselő úrnak nem ártott volna megkérdezni saját frakciótársát ebben a kérdésben, mielőtt összevissza beszél" - mondta az Éljen Szombathely! farkcióvezetője.

A Homok utcai ingatlanértékesítéssel kapcsolatban dr. László Győző megjegyezte: még 2011 őszén dr. Puskás Tivadar polgármester úr előterjesztése alapján minősítette át a Közgyűlés az érintett ingatlant lakóterületté. 2014-ben a Fidesz megpróbálta értékesíteni az egész szabadidőközpontot, majd 2016-ban annyira építkezni akart az akkori fideszes városvezetés a területen, hogy még kormányengedélyt is kértek volna az ehhez kapcsolódó hitelfelvételhez. A projekt keretében lovascentrumot és legalább 150 lakást álmodtak meg a területre. 2016-ban emelték meg az építménymagasságot és a beépíthetőséget is. A körzet fideszes képviselője nem tiltakozott sem a terület átminősítése, sem a beépíthetőség növelése, sem az építmény magasság növelése, sem a terület jelenlegi eladása ellen. "Azt is érdekesnek találjuk, hogy a körzet fideszes képviselője, dr. Kecskés László nem foglakozott a Parkerdő Lakópark problémáival (áramingadozás, víznyomás problémák, kihajtás a Bartók Béla körútra). Dr. Nemény András polgármester azonban amint megkapta a lakók kéréseit, egyből egyeztetéseket kezdett az összes érintettel" - zárta az alpolgármester.

A volt városi strand kapcsán Tóth Kálmán szerint a legfontosabb, hogy nagyon visszásnak érzik, hogy a Törvényalkotási Bizottság elnöke törvénytelenségre szólította fel dr. Nemény András polgármestert. "Már meg sem lepődünk azon, hogy dr. Hende Csaba bár a saját állítása szerint bármikor tud parkolóépítésre pénzt szerezni a kormánytól, mégsem segítette ki a korábbi fideszes városvezetést, amikor az Egészségügyi Alapellátónál tervezett parkolószámot pénz hiányára hivatkozva lecsökkentették. Dr. Hende Csaba posztja előtt nyilván nem egyeztetett azzal a fideszes Lendvai Ferenccel sem, aki 2018-ban közgyűlésen elmondta, hogy a városnak nem célja a terület ingyenes átadása a kórház számára, nővérszálló létesítésére. Dr. Kecskés László szerint „a vérellátó udvara talán sokak előtt nem ismert. Üres. Ingyen parkolhatnak a kórházi dolgozók. De amilyen az ember, mindig siet, azt a plusz két percet nehezen akarják rászánni.” – (2015.)  Így nehezen tudjuk elhinni, hogy a kórházban dolgozó dr. Kecskés László egészen idáig nem hallott a szakszervezet és a mentőállomás parkolási igényeiről, amelyet ezidáig egyetlen közgyűlésen sem tett szóvá" - mondta el a frakcióvezető, majd hangsúlyozta: dr. Nemény András polgármester amint értesült a kórházban dolgozók problémáiról - amit egyébként a kórház vezetősége eddig a jelek szerint nem tudott megoldani - azonnal tárgyalóasztalhoz ült a terület tulajdonosával, és további egyeztetéseket kezdeményezett a kérés előterjesztőivel. "Bízunk benne, hogy sikerül mindenki számára megnyugtató megoldást találni" - tette hozzá dr. László Győző alpolgármester.

A sajtótájékoztató végén elhangzott: Szombathely városvezetése és az Éljen Szombathely! farkció is emberekért dolgozik, míg mások politikai hasznot kívánnak húzni a felmerült problémákból. "Azt azonban mindenképpen leszögezzük, hogy az ingatlancsomag értékesítésére soha nem került volna sor, ha Szombathely városa is megkapja azt az 1,4 milliárd forintnyi kompenzációt, amit megkapott többek között Zalaegerszeg, Győr, Sopron. Mi pedig azt mondjuk: Éljen Szombathely!" - zárult a sajtótájékoztató.

Fotó: Nagy Jácint/Savaria Fórum


Galéria (13 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2022.06.29
Módosítva: 2022.06.29

Semmelweis-napi díjátadó

A magyar egészségügy napja alkalmából kitüntetéseket adott át Szombathely MJV Önkormányzata.

Feltöltve: 2022.06.27
Módosítva: 2022.06.27

Júniusi közgyűlés

A képviselő-testület 16 napirendi pontot tárgyalt, ebből kettőt zárt ülésen.

Feltöltve: 2022.06.03
Módosítva: 2022.06.03

Második alkalommal szervezett Szombathely városi nagytakarítást

Az önkormányzati cégek, intézmények, civil szervezetek és képviselők is csatlakoztak az akcióhoz.

Programok

Mozi: CSILLAG SZÜLETIK

Helyszín: Emlékmű , Szombathely, Emlékmű út 1.
Időpont: 2022 Július 22. (Péntek) 21:00

Viktória FC nyári labdarúgó tábora (Gyerekeknek)

Illés Sportakadémia, Szombathely, Szarka Zoltán utca 3.
2022 Július 04. (Hétfő) 09:00

Még több Gyerekeknek ...
Zanox – Kockázatok és mellékhatások (16) (Mozi)

AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
2022 Július 06. (Szerda) 14:00

Még több Mozi ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...