TOP fejlesztések

Óvoda fejlesztések Szombathelyen

Projekt azonosítószám: TOP-6.2.1-15-SH1-2016-00002

A projekt célja és rövid összefoglalása: Szombathely MJV Önkormányzata mindig előtérben tartotta az óvodai nevelés kérdését. Az elmúlt évtizedekben a városban egyre gyarapodott az óvodák száma, igazodva az igényekhez, így több kisebb, az adott körzetben elhelyezett óvodai intézmény jött létre. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata jelenleg 18 telephelyen működtet óvodai ellátást. Jelen projekt a meglévő intézmények átalakítását, felújítását, esetenként torna- illetve fejlesztőszobával történő bővítését, energetikai korszerűsítését teszi lehetővé a fejlesztéssel érintett óvodákban.

Beavatkozási helyszínek:

  • Aréna Óvoda (9700 Szombathely, Aréna u. 8/b.)
  • Benczúr Óvoda (9700 Szombathely, Benczúr Gy. u. 2.)
  • Gazdag E. Óvoda (9700 Szombathely, Krúdy Gy. u. 2/a)
  • Mesevár Óvoda (9700 Szombathely, Gagarin u. 10.)
  • Szivárvány Óvoda (9700 Szombathely, Deák F. u. 39/a)
  • Vadvirág Óvoda (9700 Szombathely, Selmec u. 2.)

Aréna Óvoda

Az óvoda jelenleg 9 óvodai csoporttal rendelkezik. Az épületből hiányzik egy színvonalas egyéni fejlesztő szoba és egy szabvány szerinti tornaszoba is. Az intézmény megközelítése és belső közlekedési rendszere nehezen átlátható. Az épület energetikai jellemzői a kor követelményeinek már nem felelnek meg. A beruházás során az épület földszinti része (az új funkciók figyelembe vételével) akadálymentesítésre kerül. A kétszintes épületrész földszintjén jelentős változások történnek, melegítőkonyha, torna- és fejlesztőszoba kerül kialakításra. A kisméretű nevelői szobából és elkülönítőből a meglévő mellett kialakított második személyzeti öltöző készül vizesblokkal. A főbejárathoz érkezve a terület feltöltésével akadálymentes bejárat kerül kialakításra.

Benczúr Óvoda

A Szombathelyi Benczúr Óvoda egy 1937-ben épült villa épületből lett óvodává alakítva, jelenleg 4 csoporttal működik. Az épület homlokzata több helyen sérült, repedezett, az épület hőszigetelést nem kapott. Visszatérő probléma az épület vizesedése, mely utólagos vízszigeteléssel orvosolható lenne. Az épület nyílászárói részben korszerű műanyagok, viszont a tetőtéri ablakok állapota rossz, ezek cseréje időszerű lenne. A tárgyi bővítés célja az előírásoknak megfelelő tornaszoba kialakítása (szertárral, vizesblokkal), a nyugati oldalon elhelyezkedő foglalkoztató részére szociális blokk kialakítása, a jelenlegi üzem szerinti közlekedés átalakítása, átlátható, független útvonalakkal, valamint a főbejárat kialakítása aulával. A belső közlekedő kiegészítésre kerül a konyha átalakításával, mivel jelenleg az átközlekedés csak a középső foglalkoztatón keresztül lehetséges. Ezzel az átalakítással a foglalkoztatók függetlenítése valósul meg. A homlokzati tömör téglafalak utólagos homlokzati, hőszigetelő rendszerrel kerülnek felújításra, megtörténik a tetőtéri nyílászárók cseréje. A nyílászáró cserével együtt a tető is kiegészítő hőszigetelést kap kívülről.

Gazdag Erzsi Óvoda

A Szombathelyi Gazdag Erzsi Óvoda 1978-ban épült, jelenleg nyolc csoporttal üzemel. Az épület homlokzata korszerű, hőszigetelt, tetőszerkezetét az utolsó felújítás alkalmával magas tetőssé építették. Az épület belső nyílászárói kopottak, részleges cserére szorulnak. Az épület adottságait, valamint a csoport létszámokat figyelembe véve indokolt tornaszoba hozzáépítése. A tornaszoba az 1. emeleten csatlakozik a meglévő épülethez, ahol egy szertár is kialakításra kerül. A bővítményt és a meglévő épületet egy lapostetős tömeg köti össze. A tornaszoba alatt, a földszinten egy zárt kerti tároló és egy fedett-nyitott tároló kerül kialakításra, melyeket az udvarról lehet megközelíteni. Az intézmény akadálymentesítése keretében a bejárathoz egy akadálymentes rámpa készül. A meglévő lépcsőház mellett akadálymentes lift, előtér, tároló kap helyet, a lépcsőházban pedig akadálymentes wc kerül kialakításra.

Mesevár Óvoda

A Mesevár óvoda kerítése felújítására az elmúlt évtizedekben nem került sor, ezért annak állaga meglehetősen leromlott. A kovácsoltvas kerítéselemek rögzítése és a támasztékai elgyengültek, a szerkezet régóta a kerítés műkő elemeire támaszkodott, ezért a rendszeres fagy és a szerkezet mozgása a műkő elemeket kagylósan kifagyasztotta, részben megrepesztette. A kerítés felújítása csak a szerkezet megerősítésével lehetséges. A szerkezetet az alapozás gyengesége miatt teljes mértékben elbontandó majd eredeti formájában kerül újjáépítésre.

Szivárvány Óvoda fejlesztése

Az 1979-ben épült Szombathelyi Szivárvány óvoda hét csoporttal működik. Az épület homlokzata omladozó, hőszigetelve nincs. A nyílászárókat korábbi felújítás alkalmával műanyag, hőszigeteltre cserélték. Tetőszerkezetét tekintve lapostetős, amely teljes felújítást igényel, javítása nem gazdaságos. A korszerűsítés célja az épület energiaszükségleteinek csökkentése, egy korszerű, energia-hatékony és környezetbarát működtetés megvalósítása az épülethatároló szerkezetek hőszigetelésével. További cél az épületburokhoz kapcsolódó, az épület működéséhez elengedhetetlen bejáratok előtetővel való védelme és biztonságos megközelíthetőségének megteremtése. Az épület bejáratainak rendezéséhez szorosan kapcsolódik az akadálymentes rámpa (főbejárat), akadálymentes parkoló és egy akadálymentes wc kialakítása.

Vadvirág Óvoda

A Szombathelyi Vadvirág Óvoda két épületrészből áll, a tégla szerkezetes épületrész 1942-ben, a könnyűszerkezetes (CK) épületrész 1983-ban épült. A CK épület É-i homlokzatának állapota kritikus, mind hőszigetelés, mind a nyílászárók állapotát figyelembe véve, azonnali beavatkozást igényel, balesetveszélyes. Jelenlegi fejlesztési ütemben a zárófödémre hőszigetelés kerül, illetve az elavult héjalást cseréljük korszerű kőzuzalékos bitumen zsindelyre, valamint a hozzá tartozó fémlemez szerkezeteket javítjuk és cseréljük. Az óvodában projektarányos akadálymentesítés valósul meg. A projekt keretében fejlesztéssel érintett óvodák közül a Szivárvány Óvoda, a Benczúr Óvoda, az Aréna Óvoda és a Vadvirág Óvoda felújítása befejeződött; a Gazdag Erzsi Óvoda kivitelezői munkái zajlanak, a Mesevár Óvoda esetében a kivitelezői szerződés aláírásra került.

Kedvezményezett: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Megítélt támogatás: 644 257 375,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

Megvalósítási időszak: 2017.01.01 - 2021.10.31.


Galéria (12 db)

Programok

Előadás/Kiállítás: RAKAT - Válogatás az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáiból

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
Időpont: 2021 Május 10. (Hétfő) 16:00

Koncert Vajda Gergellyel (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2021 Május 12. (Szerda) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Térítésmentes egészségtanácsadás az EFI-ben! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
"Fitten anyaként" térítésmentes torna kurzus (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 14:30

Még több Előadás/Kiállítás ...
Térítésmentes talajtorna foglalkozás! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 18:30

Még több Előadás/Kiállítás ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...