TOP fejlesztések

"Maros és Pipitér óvoda energetikai korszerűsítése" TOP-6.5.1-16-SH1-2018-00001

Projekt azonosítószáma: TOP-6.5.1-16-SH1-2018-00001

A projekt célja és rövid összefoglalása: A TOP-6.5.1-16-SH1 Felhívás keretében támogatást nyert, a „Maros és Pipitér óvoda energetikai korszerűsítése” című projekt az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokon (Szombathely, 1325/3 és 2786/2 hrsz.) valósul meg. A fejlesztés célja Szombathelyen a Maros és Pipitér óvoda épület energetikai felújításának fejlesztése, befejezése. A Maros Óvoda épülete épületenergetikai szempontból közepes állapotban van, mert a jelentős hőveszteséget adó lapos tető hőszigetelése a 2009-es óvoda felújítási programkor elmaradt. A Pipitér Óvoda épülete épületenergetikai szempontból az Önkormányzat tulajdonában lévő épületekhez viszonyítva rosszabb állapotban van, annak ellenére, hogy az épületen 2017-ben 46 nyílászárót kicseréltek, azonban egyéb energetikai felújítás nem történt. A tervezett további felújítások jól kapcsolhatók a TOP-6.5.1-16 pályázat adta energetikai felújítás lehetőségeihez.

  • A fejlesztés kapcsolódik a TOP stratégiai céljaként meghatározott széndioxid kibocsátás csökkentéséhez. Az épületek energetikai felújítása fontos része a Szombathely város CO2 kibocsátást csökkentő programjának. 
  • A felújítás további eredménye az épületek fenntartási költségének csökkenése.

A szombathelyi Maros Óvoda a Szombathelyi Önkormányzat tulajdona. Az óvodában 16 fő dolgozik, a gyermekek létszáma 100 fő.

Az épület 1971-ben épült egy szintes lapos tetős téglaépület. Az épületen 2009-ben ablak cserék, külső hőszigetelés és részleges fűtéskorszerűsítés valósult meg. A fűtéskorszerűsítés keretében csak új kazán beépítés történt. Az épület lapos tetejének hőszigetelése elmaradt és a radiátorokra se kerültek felszerelésre termosztatikus szelepek.

Az épület fűtése és használati melegvíz ellátása földgáztüzelésű berendezésekkel történik. Az épület világítása korábban felújításra került, jelentős elektromos energiafogyasztás a melegítő konyha villany tűzhelyeinél jelentkezik.

A szombathelyi Pipitér Óvoda a Szombathelyi Önkormányzat tulajdona. Az óvodában 23 fő dolgozik, a gyermekek létszáma 160 fő.

Az épület 1972-ben épült kétszintes lapos tetős téglaépület. Az épületen 2017-ben 46 ablak cseréje valósult meg, illetve megtörtént az óvoda akadálymentesítése.

Az óvoda fűtése, három másik intézménnyel együtt az épülettől kb. 150 méterre lévő kazánházból történik. A kazánház az óvoda építése óta változatlan állapotú, és a hőellátás egy közel 45 éve üzemelő távhővezetéken keresztül történik. Az óvoda hőfogadójában lévő szabályzó és hőmennyiségmérő már több éve nem működik, ezért az épület fűtése szabályozatlan és méretlen. Az óvoda melegvíz ellátását egy földgáztüzelésű bojler biztosítja.

Az épület világítása korábban felújításra került. Jelentős villamos energia fogyasztók a melegítő konyha villanytűzhelyei, a konyhai lift és egy agyag égető kemence, amit alkalomszerűen használnak.

A tervezett fejlesztések az épületek külső felületeinek hőszigetelése illetve a Pipitér Óvodánál a még ki nem cserélt nyílászárok cseréje. Mindkét helyszínen megvalósul a fűtéskorszerűsítés, termosztatikus radiátorszelepek felszerelése a meglévő radiátorokra, illetve régi radiátorok cseréje, a Maros óvodánál hőszivattyú telepítése Napelemes rendszerek kerülnek elhelyezésre az épületek és a hőszivattyú villamos fogyasztásának biztosítására.

A tervezett fejlesztés eredményeként csökken az épületek éves primerenergia-fogyasztása. A csökkenés mértéke 523 688,89 kWh/év. A primer energia felhasználás csökkenése (0,0092136 PJ/év), valamint az üvegházhatású gázok becsült éves mennyisége (CO2 egyenérték (154,02 t)).  A napelemek és hőszivattyúk telepítésével megújulóenergia-termelés valósul meg 0,176 MW kapacitással, 0,00061562 PJ/év előállított energiamennyiséggel.

A kivitelezés az előzetes ütemezésnek megfelelően zajlik, készültségi foka meghaladta a 25%-ot. Elkészült a Maros óvoda tetőszigetelése és az akadálymentes illemhely kialakítása. A Pipitér óvodában megtörtént a nyílászárók és a radiátorok cseréje. Jelenleg a homlokzati hőszigetelés munkálatai vannak folyamatban.

Kedvezményezett: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Megítélt támogatás: 231 030 000,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

Megvalósítási időszak: 2019.03.01 - 2021.02.28.

Programok

Előadás/Kiállítás: RAKAT - Válogatás az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáiból

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
Időpont: 2021 Május 10. (Hétfő) 16:00

Koncert Vajda Gergellyel (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2021 Május 12. (Szerda) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Térítésmentes egészségtanácsadás az EFI-ben! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
"Fitten anyaként" térítésmentes torna kurzus (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 14:30

Még több Előadás/Kiállítás ...
Térítésmentes talajtorna foglalkozás! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 18:30

Még több Előadás/Kiállítás ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...