TOP fejlesztések

Képtár turisztikai célú felújítása

Projekt azonosítószám: TOP-6.1.4-16-SH1-2017-00001

A Szombathelyi Képtár 1985-ben nyílt meg. Létrehozását egy alapítvány kezdeményezte, melynek utóda ami a mai napig támogatja az itt folyó munkát, rendezvényeket szervez, a könyvtárat, egyes kiállításokat is támogat. 1995-ig a megyei múzeumi szervezethez tartozott, utána önállóvá lett, 2012-től pedig a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeként működik. A Képtár országos gyűjtőkörű múzeum, amely évente 15-20 időszaki kiállításokat rendez és ebben a minőségében a "Kunsthalle" intézménytípushoz sorolható. Az épület 2000 négyzetméter kiállítótérrel rendelkezik, amely három, egyenként cca 500 négyzetméteres, nagyobb kiállítóteret jelent, de vannak kisebb kiállítóterek galériák, amelyek kamara jellegű kiállításoknak adhatnak helyet. Jól felszerelt festményrestaurátor műhely, 10.000 kötetes szakkönyvtár és adattár tartozik még az intézményhez.  Ezen kívül itt található még konferencia- és vetítőterem és gyermekfoglalkoztató. A kedvező feltételek miatt számos alkalomból rendeznek nemzetközi fogadásokat, találkozókat. Törzsgyűjteményében régebbi (17-19. századi) darabokat is őriz, de a művek többsége, az intézmény jellegét meghatározó alkotások a 20. századi magyar művészetekhez kötődnek. A Képtár szakemberei a gyűjtéssel és a kiállításon való bemutatással arra törekednek, hogy a nézők és szakemberek megismerhessék a nemzetközi áramlatokkal lépést tartó művészek munkáit. A Képtár részét képezi a kortárs textilgyűjtemény, amelynek 2500 darabból álló anyaga főként a már 1970 óta Szombathelyhez kötődő textilbiennálék nyomán került a múzeumba. A több mint 30 éves épület állapota nagyon leromlott, felújítása egyértelműen esedékessé vált. A felújítás során megvalósult az épület tető- és homlokzati szigetelése, nyílászárók cseréje, közvetlen környezetének rendezése. Megújul a második emeleti kiállító terem, kialakításra kerül egy múzeum shop.

Az eszközbeszerzés részeként új műtárgy világítási rendszer kerül létesítésre, mely a kiállítótérben lévő műtárgyak összehangolásához, a megfelelő látvány eléréséhez elengedhetetlen. A Szombathelyi Képtár új állandó kiállításában a látogatói élmény fokozását új digitális, informatikai eszközökkel kívánjuk elérni, további kiegészítő információkat bocsátunk a látogató rendelkezésére, melyek hétköznapi eszközökön (saját okostelefon, tablet) egyénileg megjeleníthetőek.

Az épület felújítási, építési munkái 2020. október hónapban befejeződtek. Elkészült a tető- és homlokzati hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, ezzel együtt megújult a külső homlokzat és ahhoz kapcsolódó világítástechnika. Jelenleg a műtárgyvilágítás és a digitális eszközök beszerzése van folyamatban.

Kedvezményezett: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Megítélt támogatás: 1 420 000 000,- Ft

Támogatás mértéke: 100%


Galéria (5 db)

Programok

Előadás/Kiállítás: RAKAT - Válogatás az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáiból

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
Időpont: 2021 Május 10. (Hétfő) 16:00

Koncert Vajda Gergellyel (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2021 Május 12. (Szerda) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Térítésmentes egészségtanácsadás az EFI-ben! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
"Fitten anyaként" térítésmentes torna kurzus (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 14:30

Még több Előadás/Kiállítás ...
Térítésmentes talajtorna foglalkozás! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 18:30

Még több Előadás/Kiállítás ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...