Nagyberuházások

Szombathelyi Történelmi-régészeti városrész kialakítása II. ütem - Az Iseum rekonstrukciója

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008. augusztus 15-én támogatási szerződést kötött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel a „Szombathelyi Történelmi-régészeti városrész kialakítása program kialakítása II. ütem – Az Iseum rekonstrukciója" projekt megvalósítására.

Európai Uniós projekt

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programjában támogatást nyert projekt főbb adatai:

  • Projekt címe: Szombathely történelmi-régészeti városrész kialakítása II. ütem - Az Iseum rekonstrukciója
  • Projekt azonosító száma: NYDOP-2.1.1/B-2008-0002
  • Kedvezményezett neve: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • Támogató Program: A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, a Nyugat-Dunántúli Operatív Program – „Kiemelt jelentőségű turisztikai fejlesztések a nemzetközi célpontú gyógyfürdők és kulturális örökség megújítása érdekében (NYDOP – 2007.-2.1.1.B) – A régió nemzetközi jelentőségű kulturális és világörökségi helyszíneinek fenntartható turisztikai célú hasznosítása" c. program keretében
  • Igényelt támogatás: 1 354 912 101,-Ft
  • Projekt összköltsége: 1 594 014 236,-Ft
  • Projekt helyszín: 9700 Rákóczi u., Thököly u.
  • A projekt végrehajtásában közreműködő szervezet: Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. 9400 Sopron, Csatkai E. u. 6.
  • A projekt rövid összefoglalása: A Szombathely belvárosában kialakítandó Történelmi-régészeti városrész három egysége a Ferences-kerti Történelmi Témapark, az Iseum, és a két terület közötti épülettömbön átvezető Történelmi sétaút. A projekt I. ütemének megvalósítása (Történelmi témapark kialakítása, a volt Batthyányi Serház felújítása) 2006 őszére befejeződött. Jelen projekt a fejlesztés II. üteme: az Iseum rekonstrukciója. Az elmúlt évek ásatási eredményeinek feldolgozásával elkészült az Iseum új elvi rekonstrukciója, melyet a műemlékvédelmi szakma megvitatott - majd 2006-ban építési engedélyt kapott az Isis szentély rekonstruktív bemutatásának terve. A rekonstrukció során a központi szentély zárt épületként jelenik meg, mindenki által érthető formában. A látogató képet kaphat egy orientális eredetű római szentély külső-belső képéről, és az egykor itt folyó kultuszéletről. A szentély mellett 2007. június 8-ra elkészült és 2008-ban építési engedélyt kapott az építési terv a teljes szentkerület és az új fogadóépület egységes szemléletű, a mai épített környezetbe illő kialakítására is. Az új épületben olyan interaktív kiállítás kerül kialakításra, ahol láthatók lesznek a tárgyi emlékek, az Iseum építészeti periódusainak illusztrációi, illetve másolatban a Pannóniában előkerült egyiptomi eredetű kultuszemlékek, az elmúlt 25 év kutatásai során fellelt - pannoniai viszonylatban példátlan gazdagságú és markáns egyediséggel rendelkező - vallástörténeti anyaga. A II. Rákóczi Ferenc utca felújításával és a II. Rákóczi F. - Thököly I. utcák kereszteződésében új forgalmi csomópont kialakításával megújul az Iseum környezete is. A projekt keretében elkészül többek között a kiállítás szakmai bemutató anyaga és egy, az Iseum kutatási eredményeit bemutató könyv is.

Galéria (34 db)

Programok

Előadás/Kiállítás: RAKAT - Válogatás az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáiból

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
Időpont: 2021 Május 10. (Hétfő) 16:00

Koncert Vajda Gergellyel (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2021 Május 12. (Szerda) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Térítésmentes egészségtanácsadás az EFI-ben! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
"Fitten anyaként" térítésmentes torna kurzus (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 14:30

Még több Előadás/Kiállítás ...
Térítésmentes talajtorna foglalkozás! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 18:30

Még több Előadás/Kiállítás ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...