Nagyberuházások

Kámoni Arborétum revitalizációja

Az ismeretlen táj?
A Gyöngyös patak völgyének bekapcsolása az Alpokalja fejlett aktív- és ökoturisztikai hálózatába


című NYDOP – 2.2.1/C-2f-2009-0002 számú
komplex fejlesztési projekt

Széchenyi terv Magyarország megújul

Projektazonosító: NYDOP – 2.2.1/C-2f-2009-0002
Projektgazda neve: Szombathely MJV Önkormányzata
A projekt tervezett összköltsége: 343 578 348 Ft
Megítélt támogatás: 292 041 596 Ft
Támogatási intenzitás: 85%
A projekt megvalósításának kezdési időpontja: 2009.11.06.
A projekt megvalósításának befejezési időpontja: 2011.11.05.

Konzorciumi összefogással komplex turisztikai fejlesztési projekt keretében valósult meg Szombathely és Kőszeg közt az "Ismeretlen táj? A Gyöngyös patak völgyének bekapcsolása az Alpokalja fejlett aktív- és ökoturisztikai hálózatába" címmel. A projekt célja, hogy az Alpokalján már létező, és jól működő aktív és ökoturisztikai hálózatba becsatolja a Kőszeg és Szombathely között fekvő, és eddig méltatlanul elhanyagolt, ám nagy potenciállal rendelkező területet. A projekt kiemelt területei a Kámoni Arborétum, ahol egy új Ökoturisztikai Látogató és Oktatóközpont került kiépítésre, valamint a lukácsházi Csömötei hegy, ahol egy szabadidő parkot alakítottak ki, melynek során felújították a tájházat és a kilátót. A projektben kialakításra került továbbá egy 22 km hosszú túraútvonal, mely a Kámoni Arborétum és az Írottkő között összeköti az alábbi látnivalókat: ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Oktatóközpont, Herényi Kerékpáros és Kulturális Központ, Szentkút és búcsújáróhely a Boldogságos Szűz tiszteletére (Gencsapáti), Halomsírmező (Gencsapáti), Holdfény Liget (Gyöngyösfalu), Biotájház (Lukácsháza), valamint a Csömötei hegytetőn a Szabadidőpark.

A beruházásban 12 konzorciumi tag vett részt, akik közül négy részesült támogatásban: Szombathely MJV Önkormányzata mint főpályázó (bruttó 209 117 850 Ft), az Erdészeti Tudományos Intézet (nettó 71 364 500 Ft), Lukácsháza Önkormányzata (bruttó 10 406 846 Ft) valamint az Alpokalja Turista Egyesület (bruttó 1 142 400 Ft).

Támogatásban nem részesült konzorciumi partnerek: az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium, Kámoni Arborétumért Egyesület, Herényi Kulturális és Sport Egyesület, Gencsapáti Község Önkormányzata, Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár, Holdfény Liget Kalandpark – Telekaland Kft, a Biotájház – Bolfán Csaba egyéni vállalkozó, valamint az Írottkő Natúrpark Egyesület.

A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A Kámoni Arborétum fejlesztésének célja, hogy Szombathely turisztikai vonzereje a következő években jelentősen növekedjen, továbbá a Kámoni Arborétum értékeinek hatékony, környezetvédelmi és turisztikai célú fejlesztése, a létesítmény működésének modernizálása, a jövőbeli üzemeltetési hatékonyságának és fenntarthatóságának javítása, valamint a fejlesztés eredményeinek a városi kultúrába és turizmusba történő hatékonyabb illesztése valósuljon meg.

A fejlesztés eredményeként a Kámoni Arborétum a jelenleginél eredményesebben kapcsolódhat be a város turisztikai kínálatába, alkalmassá vált arra, hogy a különböző egyéb kínálati elemek összekapcsolásával (Kalandváros, Iseum, Történelmi Témapark) valós szinergiát képezzen, és a turisztikai desztináció menedzsment szolgáltatások kialakítása után beépülhessen a város által kialakított fél- illetve egész napos turisztikai programcsomagokba. A jelenleginél aktívabb turisztikai hasznosítás eredményeként új munkahelyek jöttek létre, közvetett hatásként pedig emelkedhetnek az Önkormányzat adóbevételei.

A fejlesztés három ütemben zajlott. Az első ütem megvalósítása 2007. tavaszán fejeződött be. A 17 millió Forintos beruházás során megtörtént a tavak iszaptalanítása, és megújult néhány műtárgy is. A második ütemben a „kertrehabilitáció” valósult meg, amely tanulmánytervének megvalósítása érdekében az Erdészeti Tudományos Intézet támogatási kérelmet nyújtott be a Környezet és Energia Operatív Program „Gyűjteményes növénykeretek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” című pályázati felhívásra. A konstrukció keretében benyújtott projekt 170 950 000 Ft támogatást nyert, a támogatás mértéke 100 %.

A harmadik ütemben egy 800 m2-es, kétszintes, akadálymentesített látogatóközpont építése és egyéb infrastrukturális és turisztikai célú fejlesztések kerültek megvalósításra. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nyugat-Dunántúli Operatív Program – "A régió történelmi és kulturális örökségének fenntartható hasznosítása és természeti értékeken alapuló aktív turisztikai programok fejlesztése" (NYDOP-2007-2.2.1/C) című program támogatásával valósította meg a projektet. Az „Ismeretlen táj? A Gyöngyös patak völgyének bekapcsolása az Alpokalja fejlett aktív- és ökoturisztikai hálózatába” című projekt költségvetése 343 578 348 Ft, amelynek 85%-át (292 041 596 Ft-ot) az Új Széchenyi Terv biztosította.


Galéria (14 db)

Programok

Előadás/Kiállítás: RAKAT - Válogatás az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáiból

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
Időpont: 2021 Május 10. (Hétfő) 16:00

Koncert Vajda Gergellyel (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2021 Május 12. (Szerda) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Térítésmentes egészségtanácsadás az EFI-ben! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
"Fitten anyaként" térítésmentes torna kurzus (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 14:30

Még több Előadás/Kiállítás ...
Térítésmentes talajtorna foglalkozás! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 18:30

Még több Előadás/Kiállítás ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...