Nagyberuházások

ISPA/KA szennyvíztisztítási projekt

Az élet nélkülözhetetlen környezeti feltétele a víz. Tisztaságának védelme mindenkinek fontos feladata. A vízgazdálkodás kiemelt területe a szennyvízelvezetési és tisztítási rendszer. A 2003/HU/16/P/PE/021 Szombathely Megyei Jogú Város szennyvízelvezetési és tisztítási rendszerének fejlesztése projekt az ISPA előcsatlakozási alapból kapott támogatás, amely Magyarország Európai Uniós csatlakozást követően a Kohéziós Alap támogatási rendszerbe került. Az ISPA Környezetvédelmi Program fő célja annak támogatása volt, hogy az uniós országok megfeleljenek az EU környezetvédelmi előírásainak és alapelveinek ezen belül a települési szennyvízszolgáltatásra vonatkozó előírásoknak.

A projekt Szombathely és 34 település (Balogunyom, Bozzai, Bozsok, Bucsu, Cák, Dozmat, Gencsapáti, Gyöngyösfalu, Kenéz, Kisunyom, Kőszegdoroszló, Kőszegpaty, Kőszegszerdahely, Lukácsháza, Megyehíd, Nárai, Nemesbőd, Nemescsó, Kőszeg, Pecöl, Perenye, Pusztacsó, Salköveskút, Sé, Sorokpolány, Söpte, Szombathely, Tanakajd, Táplánszentkereszt, Torony, Vasasszonyfa, Vassurány, Vasszécseny, Velem, Vép) önkormányzatának együttműködésével valósul meg.

Az Irányító Hatóság a Nemzeti fejlesztési Ügynökség, a Közreműködő Szervezet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága. A projekt előkészítésében, tervezésben, megvalósításban, és üzemeltetésben a VASIVÍ ZRt. jelentős szerepet vállalt.

Főbb számszerűsíthető adatok:

1. A projekt maximálisan támogatható költsége: 19.820.000,- EUR
2. Kohéziós Alap (ISPA) támogatás (60%): 11.892.000,-EUR
3. Központi költségvetési támogatás (30%): 5.946.000,-EUR
4. Önkormányzati önrész (10%): 1.982.000,-EUR
5. Érintett települések 35
6. Érintett lakosság 115.000 fő
7. A projekt tervezett befejezése 2010. 12. 31.

A szennyvízelvezetési- és tisztítási rendszer fejlesztésének a célja:

- A szennyvíztisztító telep bővítése és korszerűsítése, amelynek során a mechanikai elő-tisztító és az iszapkezelés feltételeinek kiépülése megvalósult. A fejlesztés során a szennyvíz-tisztító telep környezetében jelentkező bűz megszűnt.

- Új komposzttelepet alakítottak ki, és a keletkező szennyvíziszapot a mezőgazdaság komposztként hasznosítják.

- A Szombathely nyugati városrészét védik az elöntésektől. A támogatás segítségével új főgyűjtő, két új bújtató műtárgy és több mint 3,5 km hosszú csatorna és egy 1,6 m átmérőjű főgyűjtő épült Szombathelyen.

Az előkészítő munkák 2005. február 4-én zárultak le. Ezt követték a közbeszerzési eljárások, majd a kivitelezési munkák. A nyugati városrész csatornázásának kiviteli terveit a MÉLYÉPTERV Infrastruktúra Kft. készítette. A létesítményeket a "BOROSTYÁNKŐ-2005" Konzorcium (SWIETELSKY Építő Kft. és TEERAG-ASDAG AG Niederlassung) kivitelezte. A szennyvíztisztító telep átalakításának és korszerűsítésének tenderterveit a MÉLYÉPTERV Komplex Mérnöki Rt. dolgozta ki, a kiviteli terveket az AQUINNO Kft készítette. A létesítményeket az ALTERRA Építőipari Kft. kivitelezte. Az új szennyvíziszap komposztáló telep kialakítása tendertervei a SOLVEX Kft. munkája. A létesítményeket Teerag - Swietelsky Konzorcium (TEERAG-ASDAG AG Niederlassung és SWIETELSKY Építő Kft.) kivitelezte. A beruházás megvalósulását segítette a mérnöki, műszaki ellenőri feladatokat ellátó Grontmij Canor Kft, a technikai segítségnyújtást adó TECHNOPLUS Kft. és a PR feladatokért felelős MEDIUS Bt. A tervezett beruházások 2008. 12. 31-ig fejeződtek be.

A tervezett fejlesztések megvalósítása során jelentős, mintegy 5,7 millió EUR pénzmaradvány keletkezett. Az Európai Unió jóváhagyta ezen forrásokra vonatkozóan a Kedvezményezett által a projekt céljaival összhangban lévő kiegészítő beruházások megvalósításra benyújtott kérelmet. Ennek értelmében a projekt keretében további fejlesztések valósultak meg a szennyvíztisztító és komposztáló telepeken, valamint Szombathely és Kőszeg városok csatornahálózatán 2010. 12. 31-ig. A tenderterveket az OKEAN Kft., a biológiai tisztítás korszerűsítésének terveit az AQUINNO Kft. készítette. A kivitelezési munkákat az EuroAszfalt - VEGYÉPSZER Konzorcium (EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft és Nemzetközi Vegyépszer Zrt.) végezte.

A pénzmaradványból több, a szennyvízlevezetéshez és tisztításhoz kapcsolódó eszköz beszerzésére is lehetőség volt: 6db csatorna karbantartó gép (szállító: Renault Trucks Hungária Kft.) laboratóriumi eszközök (szállító: RK Tech Kft.) laboratóriumi bútorok (szállító: COMPLEXLAB Kft. ), 1db komposztforgató gép (szállító: M-U-T Hungária Kft.), 1db homlokrakodó gép (szállító: TERRA Hungária Építőgép Kft. ). A pénzmaradvány felhasználását segítette a mérnöki, műszaki ellenőri feladatokat ellátó ISIS 2008 Konzorcium (AGROINVEST Zrt, UTIBER Kft. )

A pénzügyi elszámolások határideje 2010. december 31. A projekt zárójelentését 2011. január 28-ig kell benyújtani. Az elkészült létesítmények és a beszerzett eszközök üzemeltetője a VASIVÍZ ZRt.

Kapcsolódó weboldal: szennyviz.szombathely.hu


Galéria (8 db)

Programok

Előadás/Kiállítás: RAKAT - Válogatás az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáiból

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
Időpont: 2021 Május 12. (Szerda) 16:00

Koncert Vajda Gergellyel (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2021 Május 12. (Szerda) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Térítésmentes egészségtanácsadás az EFI-ben! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 12. (Szerda) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Babamasszázs Térítésmentes Babamasszázs tanfolyam (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 12. (Szerda) 11:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Térítésmentes ONLINE Szülői szerepre felkészítő tanfolyam! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 17. (Hétfő) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...