Intézményi fejlesztések

ÁROP-1.A.5-2013-2013-0094 - Szervezetfejlesztés konvergencia régiókban lévő önkormányzatok számára

Projekt címe: Szervezetfejlesztés konvergencia régiókban lévő önkormányzatok számára
Projekt azonosítószáma: ÁROP-1.A.5-2013-2013-0094
Projekt összköltsége: 38.120.000 Ft
Támogatás összege: 38.120.000 Ft
Támogatás intenzitás: 100 %
A projekt megvalósításának kezdési időpontja: 2014.01.01.
A projekt megvalósításának befejezési időpontja: 2014.12.31.
Projektgazda: Szombathely MJV Önkormányzata

Összefoglaló – ÁROP – 1.A.5 Szombathely

Szombathely Megyei Jogú Város számos fejlesztési célt tűzött ki az Önkormányzat infrastruktúrájának fejlesztése, az energiagazdálkodás optimalizálása illetve a lakosság elégedettségének növelése kapcsán. Többek között ezek megvalósítása érdekében pályáztunk az „ÁROP-1.A.5. Szervezetfejlesztés konvergencia régiókban lévő önkormányzatok számára” projektre.

A megnyert támogatásból, szakértői partner bevonásával az alábbiakban felsorolt feladatokat hajtottuk végre, s a következő eredményeket értük el:
Megtörtént az Önkormányzati törvény módosulása révén szükségessé vált változások felmérése, végrehajtásának megtervezése, illetve megvalósítása, valamint feltérképeztük a szervezet költségcsökkentési, hatékonyságnövelési lehetőségeit.
Első lépésként átfogó felmérést végeztünk a szervezet 20 munkatársának (elsősorban vezetőjének) bevonásával az egyes működési területek kapcsolódó igényeinek feltérképezése érdekében. Megvizsgáltuk, hogy az egyes területeket hogyan és milyen mértékben érintette az Önkormányzati törvény módosulása. A felmérés során - a fentiekben meghatározott célokkal összhangban – az alábbi területekre fókuszáltunk:
• szervezetfejlesztési lehetőségek feltárása
• ügyfélelégedettség növelés
• költséghatékonyság növelésének lehetőségei
• a törvényváltozás következtében módosuló szabályzatok, munkaügyi dokumentumok körének meghatározása
• minőségirányítási keretrendszer bevezetése
A szervezetfejlesztési lehetőségek feltárása során áttekintettük szervezeti struktúránkat és működési folyamatainkat. Az erőforrásigény csökkentése szempontjából legkritikusabbnak ítélt három folyamatot (szerződések jogi kontrolljának folyamata, pályázatkezelési folyamat illetve tudásmegosztási folyamat) felülvizsgáltuk, optimalizáltuk és dokumentáltuk.
A szervezetfejlesztés másik elemeként 226 főre kiterjedő kompetenciafelmérést végeztünk a szervezet humán erőforrás kapacitásgazdálkodásának, a munkatársak munkaköri és szervezeti besorolásának, illeszkedésének felülvizsgálata, átszervezési lehetőségeinek feltérképezése, valamint a munkatársak leterheltségének kiegyensúlyozása érdekében.
Az ügyfélelégedettség növelése érdekében az alábbi lépéseket tettük: a projekt során két alkalommal (a projekt elején és végén) átfogó felmérést végeztünk az állandó vagy bejelentett szombathelyi lakcímmel rendelkező lakosok körében a közszolgáltatásokkal való elégedettségre vonatkozóan. A felmérések során alkalmanként 1500 lakos véleményét kérdeztük meg az alábbi témák vonatkozásában:
- Hivatali ügyintézés
- A Hivatallal kapcsolatos elégedettség
- Egyéb közszolgáltatásokkal való elégedettség
- Ivóvíz
- Szennyvíz
- Közbiztonság
- Helyi közösségi rendezvények

A méretgazdaságossági előnyök kiaknázása érdekében megvizsgáltuk a beszerzések központosítási lehetőségeit.
A hatékonyságnövelést célozva feltérképeztük a költségvetési egyensúly megteremtését szolgáló strukturális változásokat, áttekintettük az Önkormányzat rövid-, közép- és középtávú költségvetési helyzetét, s a tapasztalatok alapján mindhárom időintervallumra vonatkozóan rögzítettük a költségcsökkentési, illetve hatékonyságnövelési stratégiai alapelveket, különös tekintettel az energetika vonatkozásában. A szükséges, konkrét lépések megtétele érdekében végezetül meghatároztuk a legnagyobb potenciállal rendelkező opciókat.
Szintén a hatékonyságnövelés témakörébe tartozik azon térségi szintű ellátási modellünk kidolgozása, mely az EU normákkal összhangban lévő, hulladékgazdálkodási rendszer kialakításának feltételeit járja körül, ide értve a lakosság szemléletformálását is.
A törvényváltozás következtében módosuló szabályzatok, munkaügyi dokumentumok körének meghatározása során prioritást élvezett a Szervezeti és Működési Szabályzat új Önkormányzati törvénynek megfelelő átalakítása.
Az érintett szabályzatok körébe tartoznak ezen felül a folyamatoptimalizálás kapcsán módosuló szabályzatok, illetve ennek kapcsán változó munkaügyi dokumentumok, a jelentős mértékű strukturális változások által generált változások (ügyrendek, eljárásrendek, munkaügyi dokumentumok), valamint a következőkben ismertetetésre kerülő Minőségirányítási Keretrendszer bevezetése révén érintett dokumentumok.
Az ÁROP – 1.A.5. projekt keretében került bevezetésre a speciálisan önkormányzatokra kialakított Common Assessment Framework (CAF) minőségmenedzsment modell. Elkészítettük az önértékeléshez szükséges kérdőívet, definiáltuk a bevezetés lépéseit, és kineveztük a bevezetés felelősét.
Szintén az ÁROP-1.A.5 projekt részét képezte az informatikai, adatvédelmi, közigazgatási és közbeszerzési képzések lefolytatása. A képzésben a Polgármesteri Hivatal 100 ügyintézője vett részt. A képzéseket Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának informatikusai, illetve az adott témában illetékes jogászok tartották.
Egyszerűsített nyilvántartásba vételi eljárás keretében nyújtotta be az Önkormányzat a Közigazgatási Továbbképzési Kollégiumhoz „Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata ügyviteli és gazdálkodási folyamatainak hatékonyságnövelését célzó képzés” című belső továbbképzési programját. A Kollégium 2014. november 21-i döntésével a közszolgálati tisztviselők továbbképzési programjegyzékébe felvette a képzést. A program sikeres teljesítésével a képzésben részt vevő ügyintézők 25 tanulmányi pontot szereztek.
A projekt során szerzett tapasztalataink megosztása érdekében workshopot tartottunk egyrészt a pályázati konstrukció nyertes önkormányzatai számára a legjobb gyakorlatok, illetve a hatékony működést elősegítő szervezeti és szervezési megoldások azonosítása érdekében, másrészt a támogatásban nem részesülő önkormányzatok vezetői számára, mely során bemutatásra kerültek a projekt végrehajtása során kidolgozott új megoldások.

Programok

Előadás/Kiállítás: RAKAT - Válogatás az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáiból

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
Időpont: 2021 Május 10. (Hétfő) 16:00

Koncert Vajda Gergellyel (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2021 Május 12. (Szerda) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Térítésmentes egészségtanácsadás az EFI-ben! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
"Fitten anyaként" térítésmentes torna kurzus (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 14:30

Még több Előadás/Kiállítás ...
Térítésmentes talajtorna foglalkozás! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 11. (Kedd) 18:30

Még több Előadás/Kiállítás ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...