Egyéb fejlesztések

Bölcsődei szakemberek szakmai fejlesztése Szombathelyen

 

Projekt azonosítószám: EFOP-1.9.9-17-2017-00002

A projekt célja és rövid összefoglalása: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 1987. évben alapította meg a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi-t (Szombathely, Bem J. u. 33.), mint egyesített intézményt, azzal a céllal, hogy Szombathely városából és az intézményfenntartó társulásban résztvevő 31 településről jelentkező családokat a 7 tagbölcsődében, valamint 2 családi napköziben 14 férőhelyen fogadja.

A projekt két nagy célcsoportja:

-           a bölcsődei szakemberek (kisgyermeknevelők, szaktanácsadó, vezetők)

-           a bölcsődei ellátásban résztvevő gyermekek és családjaik.

Az első célcsoport – a bölcsődei szakemberek - tekintetében olyan képzéseket szervezett az intézmény, amelyek képessé tették a kisgyermeknevelőket a Kodály módszer zenei nevelési elveinek és módszereinek befogadására, a 3 év alatti korosztály zenei nevelésének professzionális szintű megvalósítására. Olyan szakemberek képzése volt a cél, akik a projekt megvalósítása után önállóan képessé váltak a gyermekcsoportokban napi szinten megfelelő minőségű magyar gyermekdalok, népdalok közvetítésére, éneklési készségeik tovább fejlesztésére, jó kotta olvasási képességgel rendelkeznek és hangszeres játékukat a képzések után önképzéssel, saját maguk fejlesztésével is tovább tudják bővíteni (pl. furulya, metalofon esetében). A gyermekeken túl a képzésben részt vett szakemberek a családok zenei ízlését is megfelelően formálják és érzékennyé teszik őket a minőségi zene és a magyar népdalok iránt. A képzés elsajátítása után a bölcsődei szakemberek képessé váltak a mondókák, énekek mozgással történő közvetítésére, a családok számára mondókás, mozgásos játékok közvetítésére. A bölcsődei szakemberek a zenei továbbképzés elvégzése után kompetenssé váltak a bölcsődében mondókás, énekes játékok életkori sajátosságnak megfelelő magas szintű megvalósítására és zenei foglalkozások vezetésére. Továbbá a bölcsődei szakemberek alkalmasak délutáni, továbbá hétvégi programok megvalósítására, ahol a háziasszonyi teendők mellett a programok hangsúlyos részét a zenei nevelés, az éneklés, a mondókás mozgásos játékok kísérik.

A projekt másik célcsoportja a bölcsődei ellátásban résztvevő gyermekek és családjaik. A projekt során a tervezett, legalább 140 család bevonása az intézmény a délutáni és a hétvégi zenés családi programok megvalósításában sikerrel járt, gyermekek és szüleik közösen vehettek részt a mondókás ének zenei játékokon. Ezek által a zenés programok által az intézmény hozzájárult a családok életminőségének javításához, jóllétéhez, az optimális személyiség fejlődéshez. A projekt eredményeként a bölcsődei zenei nevelés céltudatos, tervszerű, értékközvetítő folyamat része lett, mely során a gyermekek és családjaik mondókázási, éneklési kedve nőtt, zenei ízlésük megfelelően formálódott és fogékonnyá váltak a magyar dalanyag iránt. Éneklési készségük javult, zenei hallásuk, ritmusérzékük fejlődött. Az ének zenei nevelésnek az értékelsajátítás folyamatában meghatározó szerepe van, mely szorosan az érzelmi neveléshez hozzátartozik, ezért átélhető és megtapasztalható élményeket közvetít. A projekt megvalósításával az intézmény hozzájárult a pszicho-szociálisan érett, önálló, harmonikus személyiség megalapozásához. Megvalósult az a cél is, hogy a bölcsődei élet élvezetes legyen az intézménybe járó gyermekek számára, sokrétű tanulási élményt biztosítson és motiváló legyen.

A projektben vállalt minden tevékenység megvalósult, a projekt lezárult.

Kedvezményezett: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Megítélt támogatás: 18 261 632,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

Megvalósítási időszak: 2017.11.01 - 2019. 06. 30.


Galéria (6 db)

Programok

Előadás/Kiállítás: RAKAT - Válogatás az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáiból

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
Időpont: 2021 Május 12. (Szerda) 16:00

Koncert Vajda Gergellyel (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2021 Május 12. (Szerda) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Térítésmentes egészségtanácsadás az EFI-ben! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 12. (Szerda) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Babamasszázs Térítésmentes Babamasszázs tanfolyam (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 12. (Szerda) 11:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Térítésmentes ONLINE Szülői szerepre felkészítő tanfolyam! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 17. (Hétfő) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...