Egyéb fejlesztések

A Szent Mártonhoz kapcsolódó közös értékek és kulturális örökség 21. századi megújítása, mint a közösségi alapú vendégfogadás új motorja

Szombathely MJV Önkormányzata 2016. júniusában a fenti címmel nyújtott be pályázatot az Interreg Central Europe Transznacionális Program felhívására. A 7 tagú nemzetközi partnerkör 4 országból (Magyarország, Szlovénia, Olaszország, Horvátország) tevődik össze. A partnerszervezetek a Szent Márton kulturális útvonal (a Via Sancti Martini) mentén elhelyezkedő települések, valamint a tudományos és civil-kulturális szféra képviselői.

A nyertes pályázat keretében történő, 36 hónapig tartó együttműködés átfogó célja az integrált kulturális örökségmegőrzés és -kezelés új útjainak megtalálása a Szent Márton életéhez kapcsolódó tárgyi és szellemi örökség következő generációk számára történő megőrzéséért.

A projekt keretében minden projektpartnernél alulról szerveződő közösségként létrejött egy, a fejlesztési elképzelések kidolgozásáért felelős helyi munkacsoport, amely feladatai közé a témában történő együttgondolkodás, a projekttartalom konkretizálása, stratégia alkotás, továbbá egy helyi vízió felállítása is tartozik.

Fontos irány a közös gondolkodásban annak eltervezése és kidolgozása, hogyan tehető az itt élők, és az ide érkezők számára egyaránt láthatóvá, érzékelhetővé, megélhetővé a Szent Márton-i örökség. A projekt tág kereteket, rugalmas mozgásteret biztosít a XXI. századi módon újrafogalmazott örökségmegőrzés és -átadás tartalma és módja terén: számtalan alulról jövő kezdeményezés és ötlet valósulhat meg a közösségi munka, közös elképzelések, a közösen kidolgozott stratégia segítségével.

A valamikor itt élők életközösségének máig ható kohéziós ereje a tenni akarásban, a közösségi felelősségvállalásban, és a hagyományok ápolásában gyökerezett. A szombathelyiek számára a lakóhelyükkel kapcsolatos identitás erősítése elválaszthatatlan azzal a törekvéssel, hogy az őket ide fűző-kötő szálakat büszkeséggel mutassák meg az ide látogató vendégek is. Az örökségátadás tartalmának és módszertanának kidolgozásában résztvevők egyik fő célja lehet, hogy a vonzó, szerethető, évezredes és egyúttal XXI. századi értékeket is felmutató város képe marasztalja az itt élőket, egyúttal csábítsa ide a messzi földről érkezőket.

A projekt elkészült eredménye a Szent Márton Kids applikáció és honlap, amely elérhető a https://kids.szentmarton.hu/index.html oldalon, illetve ingyenesen letölthető a Google Play és App Store áruházakból.

A projekt munkája 2020. május 31-én véget ért.

Az online zárórendezvényre készült videók, köztük egy 25 perces kisfilm a zarándokútról és a szombathelyi, Mártonhoz kötődő emlékekről megtekinthető: ITT

Bátrabb rejtvény- és fejtörőkedvelők pedig próbálkozzanak meg egy játékos és trükkös időutazással: ITT


Galéria (16 db)

Programok

Előadás/Kiállítás: RAKAT - Válogatás az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáiból

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
Időpont: 2021 Május 12. (Szerda) 16:00

Koncert Vajda Gergellyel (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2021 Május 12. (Szerda) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Térítésmentes egészségtanácsadás az EFI-ben! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 12. (Szerda) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Babamasszázs Térítésmentes Babamasszázs tanfolyam (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 12. (Szerda) 11:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Térítésmentes ONLINE Szülői szerepre felkészítő tanfolyam! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 17. (Hétfő) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...