Múzeumok

Szombathelyi Képtár


A Szombathelyi Képtár 1985-ben nyílt meg. Létrehozását egy alapítvány kezdeményezte, mely később is sikerrel támogatta a képtár tevékénységét, könyvtárát, művészek kiállításait és a különböző programokat. Azelőtt a képtár a Vas Megyei Múzeumok igazgatásához tartozott, de 1995-ben önálló intézménnyé vált. A képtár országos gyűjtőkörű múzeum is egyben. Évente 15-20 időszaki kiállítást szervez, ebben az értelemben ?Kunsthalle" típusú intézményként is működik. A művészek önálló és csoportos kiállításokon mutatkoznak be, művészeti tendenciák jelennek meg, de gyakoriak a tematikus kiállítások is. Művészek Magyarországról és külföldről egyaránt érkeznek. Számos kiállítás indult nemzetközi útra a Szombathelyi bemutatás után. Néhány ezek közül a célországok közül Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Németország. Aktívan részt veszünk a kortárs magyar művészek külföldi kiállításainak támogatásában.

A képtár épületének kiállító tere 2000 négyzetméter. Ez három nagyobb, 500 négyzetméteres kiállító térre és kisebb galériákra oszlik, melyek lehetővé teszik kisebb kamarakiállítások rendezését. Az intézmény rendelkezik egy jól felszerelt restaurátor műhellyel, 15 000 kötetes szakmai könyvtárral és adattárral. Az épület otthont ad konferenciáknak, filmvetítéseknek és gyermek fogfalkoztató stúdióval is rendelkezik. A galéria gyakran ad helyet különböző nemzetközi fogadásoknak, tárgyalásoknak. Bár gyűjteményünk rendelkezik régebbi, 17 ? 19. századi festményekkel is, a képtár fő kiállítási karakterét a 20 ? 21. századi magyar művészet határozza meg. A szakemberek célja mind a gyűjtemény gyarapításában, mind a kiállítások szervezésében a nemzetközi tendenciák nyomon követésével a magyar művészek bemutatása a látogatók és a szakma részére. Ennek szellemében jelen vannak a gyűjteményben a korai magyar avantgard (Kassák Lajos és köre, a baloldali művészek: Derkovits Gyula, Dési Huber István, szocialista művészek), a pop art, a minimalart és a konceptualizmus képviselői.

Ezeknek a művészeknek többsége külföldre távozott, de továbbra is szoros kapcsolatban vannak Magyarországgal. A legismertebbek: Tót Endre, aki egy nemzetközileg elismert koncept művész, Lakner László, aki szintén Németországban él és Konkoly Gyula, aki hosszabb ideig Franciaországban alkotott. Nagyon sok alkotás reprezentálja a ?80-as évek új hullámát gyűjteményünkben. A legjelentősebb művek az állandó kiállításban szerepelnek. A képtár otthont ad a 2500 darabos kortárs textilgyűjteménynek is. Ezeknek a műveknek többsége a Textil Biennálékra érkezett, melyet hagyományosan 1970 óta rendez Szombathely. A miniatűrtextil gyűjtemény nemzetközi anyag, mely a gyűjtemény részévé vált a művészek ajándékaként. Professzionális szakmai háttér biztosítja a kiállításokhoz a tudományos kutatómunkát a korábbi, a kortárs művészet és a kortárs nemzetközi művészet bemutatásához.

A képtár 2004-ben nyitotta meg új állandó kiállítását, "MIT-MIÉRT?" címmel Koncepciók a képtár gyűjteményének kialakításában.

Az állandó kiállítás figyelembe veszi a gyűjteményt magát, annak kialakulását, kialakulásának okait a különböző politikai, kultúrpolitikai helyzetekben. A vizsgálódás másik rétegét a már említett korábbi állandó kiállítások képezik, és ennek ismeretében keressük a gyűjtés és bemutatás közötti fáziseltolódásokat illetve egybeeséseket. Mindebből kitűnik, hogy a kiállítás tudományos előkészítése, megvalósítása egyfajta önreflexió, amely kikerülhetetlenné teszi, hogy saját magunkat is mérlegre tegyük, mennyire voltunk tudatosak, mennyiben befolyásoltak minket kimondott vagy ki nem mondott elvárások, esetleg nem siettünk-e néha elébe ezeknek.

Témacsoportok:

50-es évek:
A múzeumba a 20. század első felében bekerült, valamint kastélyokból beszállított és megmentett alkotások,

60-as évek
Szocreál, valamint helyi művészet gyűjtése. Derkovits, Dési gyűjtemény alapjai.

70-es évek
A magyar progresszió felkarolása. Szentendrei hagyományok kortárs avantgarde festők az évtized végén. Szívesen fogadott és "kötelező, vagy udvariasságból elfogadott" ajándékok.

80-as évek:
Töretlen fejlődés a gyűjtésben, minőségi anyagok megszerzése

90-es évek, 2000 után
Anyagi források leapadása, gyűjtés minimalizálódása egy-két minőségi alkotásra. Ez a kiállítási koncepció lehetővé teszi, hogy mindent bemutassunk amit értékesnek találunk, még akkor is ha művészettörténeti összefüggéseket nem tudunk köréje biztosítani, hiszen a kiállításban szereplésnek egyetlen kritériuma van: az adott műalkotás valamilyen módon a gyűjteménybe kellett, hogy kerüljön.


Név: Szombathelyi Képtár
Cím: 9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc utca 12. Pf.71.
Telefon: +36 (94) 508-800
Fax: +36-94 / 314-096
Intézményvezető: .
Vezető: Cebula Anna
E-mail: keptar@int.szombathely.hu
Honlap: http://keptar.szombathely.hu/
GPS koordináta (szélesség): 47.22831219496052
GPS koordináta (magasság): 16.622690042449904


Galéria (9 db)

Programok

Előadás/Kiállítás: RAKAT - Válogatás az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáiból

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
Időpont: 2021 Május 12. (Szerda) 16:00

Koncert Vajda Gergellyel (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2021 Május 12. (Szerda) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Térítésmentes egészségtanácsadás az EFI-ben! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 12. (Szerda) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Babamasszázs Térítésmentes Babamasszázs tanfolyam (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 12. (Szerda) 11:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Térítésmentes ONLINE Szülői szerepre felkészítő tanfolyam! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 17. (Hétfő) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...