Múzeumok

Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház

A szentély maradványai egy szerencsés véletlen során kerültek napvilágra. Az 1955-61 között, majd 2001-től napjainkig tartó ásatások során fokozatosan bontakozott ki Isis istennő savariai szentély együttesének jelentős része, és kerültek elő azok a leletek, amelyek Pannonia ma ismert legfontosabb szakrális leletegyüttesét képezik. A hatalmas szentélyegyüttes a római város falain kívül, a Borostyán út városba bevezető szakasza mellett, egy korábbi iparnegyed helyén épült fel a Kr. u. 2. század elején. A szentkerület a város ma még feltáratlan foruma és a késő római helytartói palota mellett Savaria legnagyobb épületegyüttese. A temenosz Pannoniában példátlan nagyságú, de méretei a római birodalom más császárkori Iseumaival és Serapeumaival összevetve is jelentősnek tűnnek, hiszen alig maradnak el az egykor a Campus Martiuson állt Róma városi főtemplom méreteitől. A szentély használata a 4. század közepéig mutatható ki, amikor a szentélyt lebontották, márvány faragványainak többségéből meszet égettek, míg köveit más építkezésekhez használták fel. A templom helyén ókeresztény temető létesült. A szentélyből származó többszázezer régészeti lelet közül kiemelkedő jelentőségűek a pódiumtemplom főhomlokzatát egykor díszítő hatalmas, 1-1,5 tonnás fehérmárvány domborművek és a szentélyben tisztelt istenek szobrainak töredékei, melyek az egyiptomi eredetű kultuszok és a római császártisztelet erős összefonódásáról tanúskodnak. A savariai szentélyt méretei, építészeti kivitele, illetve az itt talált tárgyi leletek gazdagsága és sokszínűsége alapján a Duna vidéki Isis kultusz központjának kell tartanunk.

Az Iseum projekt

A szentély megtalálását követő helyreállítás óta eltelt évtizedek során a szentély állapota jelentősen leromlott, életveszélyessé vált, illetve az újabb kutatások alapján az építészeti rekonstrukció is túlhaladottnak bizonyult. Mindezek alapján új rekonstrukció igénye fogalmazódott meg.
2007-ben a város Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében pályázott és 2008-ban támogatást nyert a „Szombathely történelmi-régészeti városrész kialakítása II. ütem – Az Iseum rekonstrukciója” elnevezésű projektre.
Az elnyert támogatásnak köszönhetően terv készülhetett a központi szentélyépület mellett a teljes szentkerület egységes szemléletű, a mai épített környezetbe illő átalakítására. Így az egykori pénztárépület fogadóépületté válik, a központi pódiumtemplom arányaiban és megjelenésében a rómaihoz közeli képet mutat, az azt körülölelő szentkerületben pedig az eredeti térkiosztást követő U alakú, interaktív kiállítás megjelenítésére alkalmas múzeum épület létesül. Az újonnan létrejövő intézmény célja az Iseum leleteinek bemutatása mellett, Pannonia vallástörténeti emlékeinek kiállítása, oktatóbázis ill. vallástörténeti tudományos műhely kialakítása is.

Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház

2010. szeptember 1-én Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata létrehozta az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház elnevezésű költségvetési intézményt, melynek feladata az új kiállítóhely kiállításának berendezése, megnyitása, működtetése.

 

Nyitvatartás

Jegyinformáció


Név: Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház
Cím: 9700 Szombathely, Rákóczi F. u. 6-8.
Telefon: +36 (30) 311-8794; +36 (94) 900-255
Fax: Fogadóépület telefon: + 36 (94) 501-709
Intézményvezető: Csapláros Andrea igazgató
Vezető: Csapláros Andrea igazgató
E-mail: iseumsavariense@gmail.com
Honlap: http://www.iseumsavariense.hu/
GPS koordináta (szélesség): 47.228796
GPS koordináta (magasság): 16.622197


Galéria (8 db)

Programok

Előadás/Kiállítás: RAKAT - Válogatás az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáiból

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
Időpont: 2021 Május 12. (Szerda) 16:00

Koncert Vajda Gergellyel (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2021 Május 12. (Szerda) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Térítésmentes egészségtanácsadás az EFI-ben! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 12. (Szerda) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Babamasszázs Térítésmentes Babamasszázs tanfolyam (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 12. (Szerda) 11:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Térítésmentes ONLINE Szülői szerepre felkészítő tanfolyam! (Előadás/Kiállítás)

Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda (EFI), Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 4.
2021 Május 17. (Hétfő) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...