Középiskolák

Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Iskolánk, a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 1986 óta működik Szombathelyen, az Oladi lakótelepen, tehát az idei tanévben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Szakmai profilja a könnyűipar, egészségügy, egészségügyi technika, szépészet és a szociális ágazat. Négy szakmát kínálunk a szakközépiskolai képzésbe jelentkező tanulók számára, tíz szakma alapozása kezdődhet meg a szakgimnáziumi képzésünkben, és az érettségi után hozzánk jelentkező tanulók is számos képzési forma közül választhatnak.

Pedagógiai programunkban különös hangsúlyt helyezünk arra, hogy a két iskolatípus között az átjárás lehetősége biztosított legyen, így a tanulók érdeklődésén és képességén múlik, hogy milyen szintű végzettség, illetve végzettségek birtokában fejezik be középiskolai tanulmányaikat. Az iskola történetében nem ritka, hogy valaki akár 7-8 évet is eltölt az iskola falai közt, mert az érettségi és a szakmai bizonyítvány megszerzése után még más szakmát is szerez. A második szakma megszerzésére ingyenesen nyílik lehetőség intézményünkben a felnőttoktatás keretei között.

Az iskolában az angol és a német nyelv tanulása közül választhatnak bizonyos korlátok között a diákok.

Az iskola tanulói évről évre szépen szerepelnek az országos tanulmányi versenyeken. A STYL Rt. falai között található ruhaipari tanműhelyben tetszetős termékek készülnek, diákjaink varrták a Savaria Történelmi Karnevál jelmezeinek jelentős részét. A Teleki Szalon a méretes ruhaipari képzést szolgálja. Fodrász és kozmetikus tanulóink is kiemelkedő országos, illetve regionális eredményeket értek és érnek el, az egészségügyi képzés tanulói szintén lelkes résztvevői minden a szakmában indított megmérettetésnek.

Hagyománnyá váltak az egészségnevelési, környezetnevelési, helytörténeti és kulturális témákban megrendezett projektnapok, illetve a szakmai nap. Az utóbbi években nyertes pályázatoknak köszönhetően még színesebbé tudjuk tenni az iskolai életet.

Saját kollégiumunk nincs, de a Szombathelyi Szolgáltatási SZC Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma koedukált, 200 fős kollégiuma az iskolánkba felvett diákoknak kollégiumi férőhelyet biztosít.

Szakgimnázium

Az iskola legnépszerűbb képzési formája az általános iskolából jelentkezők körében a szépészet ágazatban indított szakgimnáziumi képzés. A szakgimnázium első négy évfolyama elsősorban az érettségire készít fel, de emellett már a szakmai alapozó képzés is megkezdődik. A négy évfolyam alatt a tanulók már konkrét gyakorlati és elméleti felkészítésben részesülnek az adott szakmai irány (ún. ágazat) alapján. Ennek megfelelően a szépészet, az egészségügyi technika, az egészségügy és a könnyűipar illetve szociális ágazat követelményeit kezdik el elsajátítani. A választott ágazat ismeretanyagából szakmai érettségit tesznek a 12. évfolyam végén.

A sikeres érettségi vizsga után fodrász illetve kozmetikus szakmát választhatják a szépészet ágazaton tanulók, az egészségügyi technika ágazat diákjai fogtechnikus gyakornoknak jelentkezhetnek, az egészségügy ágazatban végzettek a gyakorló ápoló, gyakorló csecsemő- és gyermekápoló, gyakorló mentőápoló, valamint fogászati asszisztens képzésben vehetnek részt. A könnyűipar iránt érdeklődők a ruhaipari technikus, a szociális ágazatban tanulók pedig a szociális szakgondozó szakmát tanulhatják ki.

Alapesetben a gyakorló ápoló és fogtechnikus gyakornok szakmák érettségi után 2 éves képzés keretein belül tanulhatóak, ezután szakmai vizsgát tesznek a tanulók és a fenti szakmák elvégzését igazoló bizonyítványt kapnak. A képzés azonban még itt nem fejeződik be, mivel a „gyakorló” státusz után további 1 év (ún. ráépülés) során szerzik meg a végső szakmai bizonyítványt (fogtechnikus, ápoló, mentőápoló, csecsemő és gyermekápoló).
A fogászati asszisztens, fodrász, kozmetikus, ruhaipari technikus és a szociális szakgondozó érettségi után 2 éves képzés (nincs ráépülés).

Fontos tudni azonban, hogy a fenti képzésekben az érettségi utáni képzés csak azoknak a tanulóknak 2 éves, akik a középiskolát nem a mi iskolánkban (ebben az ágazati képzésben) végzik el. Azoknak a tanulóknak, akik iskolánkban a 9-12. évfolyamon az alapozó szakmai tantárgyakat már elsajátítják, és szakmai érettségit tesznek, egy évvel rövidül az érettségi utáni képzés első fázisa, hiszen a 13. évfolyam tananyagát ők a 9-12. évfolyamon elosztva már megtanulják. Ezután további 1 év alatt megszerezhetik a végső szakmai bizonyítványt.

Szakközépiskola

A szakközépiskolai osztályokban 3 éves női szabó és szociális gondozó és ápoló képzés folyik. Mindkét szakma hiányszakma, ezért kiemelten támogatott, tanulmányi ösztöndíjban részesülhetnek a tanulók (tanulmányi eredménytől függően 10.000 – 35.000 Ft/hó). A munkaerőpiac igényeinek megfelelően a 2017/18 tanévben újra meghirdetjük a férfiszabó, valamint a cipőkészítő szakképzéseket is.
A tanulóknak a szakmai bizonyítvány megszerzése után lehetőségük nyílik 2 év alatt az érettségi bizonyítvány megszerzésére is.

Képzéseinkre felvételi vizsga nincs. A tanulók felvételénél az általános iskolai 5., 6., 7. évfolyam tanév végi, illetve a 8. évfolyamon a félévi tanulmányi eredményeket vesszük figyelembe: magyar nyelv és irodalom, történelem, idegen nyelv, matematika és rajz (0403, 0404, 0405, 0407, 0408 és 0410 belső kódú képzések), illetve magyar nyelv és irodalom, történelem, idegen nyelv, matematika és biológia (0401, 0402, 0406 és 0409 belső kódú képzések) tantárgyból.
A felmentéseket tartalmazó határozatokat kérjük a jelentkezési laphoz csatolni.

Érettségi utáni képzések

Az érettségi utáni szakképzésben gyakorló ápoló, fodrász, kozmetikus, fogtechnikus gyakornok, illetve fogtechnikus, valamint ruhaipari technikus tanulókat oktatunk. A képzési palettát bővíteni kívánjuk a gyakorló ápoló, gyakorló csecsemő- és gyermekápoló valamint gyakorló mentőápoló szakképesítésekkel.

Az érettségi utáni képzések esetén felvételi vizsga nincs, a felvétel a jelentkezés sorrendjében történik. A fodrász, kozmetikus és fogtechnikus gyakornok szakmák esetén a jelentkezőnek kell gyakorlati oktatási helyről gondoskodni, és ezt jelentkezéskor egy fogadó nyilatkozattal bizonyítani. A jelenleg érvényben lévő OKJ szerint 1 év alatt lehet megszerezni a fogtechnikus (55 724 01) végzettséget igazoló szakmai bizonyítványt, ennek a képzésnek bemeneti feltétele a fogtechnikus gyakornok bizonyítvány.

Felnőttoktatás

A 2015/2016. tanévben ruhaipari technikus, női szabó és szociális gondozó és ápoló szakmákban felnőttoktatás keretében képzünk hallgatókat. A felnőttoktatás keretében a második szakképesítés megszerzése ingyenes. A szakmastruktúrát az elkövetkezendő időszakban bővíteni kívánjuk a gyakorló ápoló, kisgyermekgondozó,- és nevelő, cipőkészítő, fodrász és kozmetikus szakmákkal.

A 2016/2017. tanévtől kezdődően esti munkarendben beindítottuk a két éves, érettségire történő felkészítést szakmai végzettséggel rendelkezők számára. Elindítottuk az országosan is nagyon népszerű kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. és kis- és középvállalkozások ügyvezetője II. képzéseket is.

Keresztféléves rendszerben oktatunk gyakorló kozmetikusokat és kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. és kis- és középvállalkozások ügyvezetője II. hallgatókat.

Felnőttképzés

A 2016/2017. tanévben szociális gondozó és ápoló valamint gyógy- és sportmasszőr szakképesítéseket oktatunk felnőttképzés keretében. A szakmastruktúrát az elkövetkezendő időszakban bővíteni kívánjuk.


Megnevezés: Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Cím: 9700 Szombathely, Simon István utca 2-6.
Telefon: +36 (94) 509-380; +36 (94) 314-351
Fax: +36-94 / 314-351
Vezető: Sipos László - igazgató
E-mail: sipos.laszlo@oladi.szombathely.hu, vargane.nora@oladi.szombathely.hu, siposlaszlo.oladi@gmail.com, titkarsag.oladi@gmail.com
Honlap: http://oladi.sulinet.hu
GPS koordináta (szélesség): 47.24364734310654
GPS koordináta (magasság): 16.598567892065375


Galéria (17 db)

Programok

Gyerekeknek: Élménynapok az Agorában - Új Élmény Vár!

Helyszín: AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
Időpont: 2020 Augusztus 06. (Csütörtök) 07:00

Koncert Simon Krečič karmesterrel (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2020 Augusztus 14. (Péntek) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Madaras Gergely koncertje (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2020 Augusztus 27. (Csütörtök) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
NYÁRI ÚSZÓTÁBOR (Gyerekeknek)

Fedett Uszoda és Termálfürdő, Szombathely, Bartók Béla körút 41.
2020 Augusztus 06. (Csütörtök) 09:00

Még több Gyerekeknek ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...