Középiskolák

Perintparti Szó-Fogadó Szombathelyi Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

A Waldorf iskolákban a gimnázium nem külön oktatási intézményként, hanem a 12+1 évfolyamos egységes iskola részeként működik, mely mind a más általános iskolákból, mind a waldorf általános iskolából érkezők számára nyitott.

A Perintparti Szó-Fogadó Szombathelyi Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartója:

Szombathelyi Waldorf Társas Kör Egyesület

Az egyesület címe: 9700 Szombathely, Sorok u. 44.

Közhasznúsági besorolás:Kiemelkedően közhasznú

Az oktatás az államilag elismert Waldorf Kerettanterv szerint történik, ahol a közismereti tárgyak oktatásával összefonódik a művészeti-kézműves-gyakorlati képzés.
A 12. osztályos Waldorf iskola a Waldorf zárómunkával ér véget, melyben a diákok egy szabadon választott témát dolgoznak fel vizsgamunka formájában, melyet majd nagy nyilvánosság előtt, művészi tevékenységgel alátámasztva be is mutatnak.
A 12. év után következik plusz egy év, melyben a fiatalok az iskola keretein belül felkészülnek a felvételire és az állami érettségire, megtanulják a vizsgatechnikákat és szert tesznek egyfajta vizsgarutinra. Minderről egy a Váci Waldorf iskolában végzett diáklány így nyilatkozott:

„… És akkor a tizenharmadik, egy kicsit átvezetés az egyetemre, és a további felsőoktatási intézmények rendszerébe. A tizenharmadik év arról szól, hogy az ember azokat a tantárgyakat tanulja, amiből érettségizni fog. Nem kötelező bejárni az órákra. Az órákat leadják a tanárok, de senki nem követeli meg, hogy a diák részt vegyen rajta. Viszont van három vizsga az év folyamán, amit le kell tenni. És ennek a három vizsgának az átlaga kettes fölött kell, hogy legyen. Mert ha ez nincs meg, akkor a diák nem érettségizhet az iskolában. Tehát azért meg van az ösztönzés, ilyen szempontból, hogy az ember tanuljon. És akkor utána jön az érettségi, ami nekem például meglepetés volt. Olyan szempontból, hogy hihetetlen könnyű. Hogy amikor az ember már megcsinált három olyan vizsgát, ami talán kicsit nehezebb is, mint az érettségi. És odaáll, és attól félt, egész kis korától, hogy úr Isten, érettségizni fogok. Nagyon nagy rutint adott ez a tizenharmadik év. Hogy, hogy is működik ez a vizsga, hogy kiáll az ember egy tanár elé, több tanár elé, és próbálja megfogalmazni a gondolatait. És a tudását átadni.”

Kossuth Rádió, Vendég a háznál című adása 2006. augusztus 24.

Gimnáziumunk felmenő rendszerben épül ki, így az idei 2009/2010-es tanévben fejezi be az iskolát az első gimnáziumi osztály, akik jövőre tesznek érettségi vizsgát.
Az országban eddig 7 iskolában érettségiztek már Waldorfos diákok.
Felvételi és érettségi eredményeikről Tükrössy Szilárd készített egy elemzést, mely a 2008-ban érettségizetteket követi nyomon, s melyből álljon itt egy részlet:

„... 7 Waldorf iskolából összesen 95-en tettek rendes érettségi vizsgát; gyakorlatilag őket számolhatjuk „a” tizenharmadikosoknak. 95 főből 85 diák (89,47%) adta be jelentkezését valamilyen intézménybe, továbbtanulás céljából. Közülük 6 tanulót nem vettek fel vagy valami miatt nem sikerült bejutnia sehova, 3 fő kihagyott egy évet és nyelvtanulás céljából külföldre ment (nem felsőfokú intézménybe), 1 főről pedig nincsen információ. A 85 főből, aki tehát beadta jelentkezését valahova, 6 tanulót nem vettek fel (7,05%), 64 diák (75,29%) nyert felvételt a felsőoktatásba (zömében egyetemre, és közülük 1 fő külföldön kezdte meg felsőfokú tanulmányait), 14 diák (16,47%) pedig egyéb helyre nyert felvételt, pl. magániskolákba, akadémiákra, szakmunkásképzőkbe, vagy OKJ-s tanfolyamot kezdett meg.
Tekintsük most át – a teljesség igénye nélkül – milyen iskolákba, milyen szakokra kerültek be az ifjak:
Miskolci Egyetem, ELTE, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Budapesti Műszaki Egyetem, Váci Tanítóképző Főiskola, Győri Műszaki Egyetem, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola, Budapesti Gazdasági Főiskola, Corvinus Egyetem, SOTE Testnevelési és Sporttudományi kar, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Zsigmond Király Főiskola, Buddhista Főiskola, Kodolányi János Főiskola, stb…”

„A Waldorf-iskolák igazi örömet visznek a tanulásba.
Az alkotókészséget, a problémamegoldást és az egyéni gondolkodást részesítik előnyben.


Megnevezés: Perintparti Szó-Fogadó Szombathelyi Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Cím: 9700 Szombathely, Sorok utca 44.
Telefon: +36 (94) 314-469; +36 (20) 543-4344
Fax: +36-94 / 314-469
Vezető: Sümeghyné Buús Andrea Mária
E-mail: waldorf@savaria.hu
Honlap: http://www.waldorfszombathely.hu/
GPS koordináta (szélesség): 47.22291
GPS koordináta (magasság): 16.61875

Programok

Röplabda tábor (Tábor)

Fedett Uszoda és Termálfürdő Strandröplabda pályái, Szombathely, Bartók Béla körút 41.
2022 Június 27. (Hétfő) 08:00

Még több Tábor ...
Minyonok: Gru színre lép (12) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2022 Június 29. (Szerda) 10:00

Még több Mozi ...
Jurassic World: Világuralom 3D (mb) (12) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2022 Június 29. (Szerda) 10:20

Még több Mozi ...
Lightyear (12) 3D (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2022 Június 29. (Szerda) 11:00

Még több Mozi ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...