Főiskolák, egyetemek

Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ

Tisztelt Látogató!

Nyitott, fejlődő, megbízható, erősödő felsőoktatási intézmény weblapjára tallózott, a 2017. február 1-től az ELTE-hez csatlakozott Savaria Egyetemi Központ oldalára. A Savaria Egyetemi Központban minőségi oktatásra helyezzük a hangsúlyt, ez tette lehetővé, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetembe integrálódva az itteni képzésekben új dimenzió nyílhat meg, amely gyors fejlődést biztosít a szombathelyi felsőoktatásnak. A Savaria Egyetemi Központ számos alap és mesterképzési szakot, továbbá felsőoktatási szakképzést ajánl azzal az üzenettel, hogy erős műszaki, informatikai, pedagógiai, sport- és rekreációs tudást szerezhetnek hallgatóink nálunk. Képzéseinket a régió gazdaságába integrálva, annak igényeinek megfelelően alakítjuk. Meglévő duális képzésünk mellé több kooperatív, illetve gyakorlatorientált képzést tervezünk indítani a régió vezető vállalataival együttműködve.

Szombathely egyetemi város, intézményünk célja, hogy hallgatóink a város kulturális és társadalmi életébe bekapcsolódva, annak meghatározó szereplői legyenek. Az ajánlónkat olvasók számára valószínűleg nagyon fontos az is, hogy az ELTE Savaria Egyetemi Központja “helyben van”, nem kell sokat utazni a korszerű, és magas színvonalú piacképes tudás megszerzéséért és ennek eredményeként az ország legrangosabb diplomájáért.

Bízunk abban, hogy hamarosan a sikeres felvételi után, már mint nálunk tanuló hallgatót köszönthetjük ismét Önt!

Dr. Németh István - rektorhelyettes - Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ

A szombathelyi felsőoktatás története

 • 1911-ben a közoktatási kormányzat kifogásolja a Csurgói Tanítóképző működési körülményeit, s akkor vetődik fel az intézmény Nagykanizsára való telepítésének gondolata. A Vasvármegye cikkírója (1911/83. sz.) felhívja a figyelmet a szándékra, és felteszi a kérdést, hogy miért ne kerülhetne a Csurgói Tanítóképző Szombathelyre?
 • 1911-ben a kőszegi Szent Domonkos Rendi Apácazárda, amely egyéb oktatási formák mellett a középfokú szintű tanítóképzőt is működtette, kinyilvánítja az intézmény Szombathelyre költöztetésének szándékát.
 • 1921-ben – a trianoni események után – az elcsatolt Pozsonyból az Erzsébet királynőről elnevezett egyetemet Szombathelyre szerették volna telepíteni, de a város vezetői nem vállalták az egyetem befogadását, mely így Pécsett lelt otthonra.
 • 1928-ban a Hír című újság (aug. 4.) közli, hogy Körmenden tanítóképzőt létesítenek, mivel Szombathely városatyái félnek a kiadásoktól, és nem vállalják egy új intézmény fenntartásának költségeit.
 • 1959 szeptemberétől hároméves Felsőfokú Tanítóképző Intézet kezdi meg működését Szombathelyen a kőszegi, valamint a pápai középfokú tanítóképzők jogutódaként.
 • 1962-ben a tanítóképzés mellett megindul a népművelő–könyvtár szakos képzés is.
 • 1964-ben átadják a gyakorlóiskola épületét.
 • 1966-ban kollégiumépülettel gyarapszik az intézmény.
 • 1971-ben a Pécsi Tanárképző Főiskola szombathelyi kihelyezett tagozatán matematika–testnevelés, matematika–ének-zene, matematika–orosz főiskolai tanári szakokon indul el a képzés.
 • 1972-től további szakokkal – rajz, magyar, történelem – bővül a képzési kínálat, valamint lehetőség nyílik a népművelés és a könyvtár szak tanári szakokkal való párosítására.
 • 1974-től önállóvá válik az intézmény, és évekig Szombathelyi Tanárképző Főiskola néven működik, ugyanekkor avatják fel új helyén a Bolyai János Gyakorló Általános Iskolát is.
 • 1982-ben adják át az újabb kollégiumépületet.
 • 1984-ben az intézmény felveszi a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola nevet. Ekkor indul meg az új oktatási épületben a természettudományi szakos általános iskolai tanárképzés az addigi humán szakok mellett.
 • 1990-ben megkapja az intézmény a volt megyei és városi pártbizottság épületét, s a filológiai tanszékek köre bővül az angol, a francia, a német, az olasz nyelviekkel s az uralisztikaival.
 • 1991-ben az új Sportcsarnokban kap helyet a Testnevelés- és Sporttudományi Intézet, ugyanebben az évben megkezdi működését az EECALL (Kelet-Európai Számítógéppel Segített Nyelvoktatási Központ). Megnyílik a Regionális Informatikai Központ.
 • 1992-ben az intézmény kialakítja intézeti rendszerét hét intézettel, s osztrák kormánytámogatással megnyílik a regionális szerepű osztrák könyvtár. Megalakul a Nyugat-Magyarországi Egyetemi Regionális Szövetség (NYERSZ), mely az integrációt készíti elő. A Bolyai János Gyakorló Általános Iskola nyolcosztályos gimnáziummal bővül.
 • 1993-ban a főiskola létrehozza a Savaria University Press alapítványi kiadót, s megalakul az Észak-Dunántúli Regionális Távoktatási Alközpont.
 • 1994-ben a BDTF kezdeményezi a Societas Scientarium Savariensis (Szombathelyi Tudományos Társaság) megalapítását. A British Council támogatásával megnyílik a regionális szerepű Angoltanári Információs Központ és Könyvtár.
 • 1995-ben a londoni Thames Valley Egyetem akkreditálja az egyetemi angolnyelv-tanári szakot. Megnyílik a SOROS USIS Amerikai Tanulmányi Információs Iroda.
 • 1996-ban az intézmény beadja 10 szak egyetemi akkreditációs kérelmét. Elindulnak a Jean Monnet-kurzusok.
 • 1997-ben lezajlik az intézmény és a szakok akkreditációja.
 • 1998-ban az intézmény két egyetemi szakkal bővül, az általános és alkalmazott, illetve a finnugor nyelvészetivel. Megnyílik az Európai Dokumentációs Központ és Szakkönyvtár (EDC) a “B” épületben.
 • 1999-ben engedélyt kap az intézmény a nemzetközi tanulmányok egyetemi szak s a kommunikáció főiskolai szak indítására, és megalapítja a Gazdálkodási és Műszaki Intézetet. Ekkor készül el az Európai Dokumentációs Központ felújított épületrésze a városközpontban található Berzsenyi téren, s adja át azt szeptember 16-án Michael Lake, az Európai Unió delegációvezetője.
 • 2000. január 1-jétől az Országgyűlés döntése alapján az intézmény regionális szerepű főiskolai centrum, s neve Berzsenyi Dániel Főiskola.
 • Az elnevezés megváltoztatása a főiskola arculatváltozását is jelzi, hiszen a felvehető szakok köre nem-tanári szakokkal bővül, így közgazdasági szakkal is. Megkezdődik a “D” épület rekonstrukciója és bővítése, hogy helyet adjon az Európa Tanulmányok Központnak, s zajlik a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium bővítése is.
 • 2002. január 1-től kormányrendelet alapján megalakult a Bölcsészettudományi, a Természettudományi, valmint a Testnevelési és Művészeti Főiskolai Kar.
 • 2008. január 1-től az Országgyűlés döntése szerint a Berzsenyi Dániel Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem egyesülésével egy új tíz karú egyetem jött létre.
 • 2015 szeptemberében elindult a duális gépészmérnök képzés
 • 2017. február 1-től megszűnt a Nyugat-magyarországi Egyetem, a szombathelyi karok az Eötvös Loránd Tudományegyetem részeként működnek tovább.

MUNKATÁRSAK, ELÉRHETŐSÉGEK

Cím: 9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.
E-mail: savaria@rk.elte.hu

Dr. Németh István, szombathelyi koordinációs rektorhelyettes
Telefon: +36 94 504 348
E-mail: sekrh@elte.hu

Lenkai Nóra, irodavezető
Telefon: +36 94 504 348
E-mail: nora.lenkai@rk.elte.hu

Kóta Melinda, referens
Telefon: +36 94 504 348
E-mail: kota.melinda@sek.elte.hu

Gaspari Gábor, rendezvényszervező, koordinátor
Telefon: +36 94 504 478
E-mail: gabor.gaspari@rk.elte.hu

Kleinhappel Miklós, kommunikációs munkatárs
Telefon: +36 94 504 478
E-mail: kleinhappel.miklos@rk.elte.hu


Megnevezés: Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ
Cím: 9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.
Telefon: +36 (94) 504-300
Vezető: Dr. Németh István - rektorhelyettes; Pintér Zsolt - Campus igazgató; Dr. Antonio Donato Sciacovelli - a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar dékánja; Dr. habil. Gyurácz József - a Természettudományi és Műszaki Kar dékánja
E-mail: szki@sek.nyme.hu, tanulmanyi@sek.nyme.hu
Honlap: https://sek.elte.hu/
GPS koordináta (szélesség): 47.229572
GPS koordináta (magasság): 16.612412


Galéria (1 db)

Programok

Zene/Koncert: NIKOLA TESLA - VÉGTELEN ENERGIA

Helyszín: Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
Időpont: 2023 Február 17. (Péntek) 19:00

ÖREGLÁNYOK (Színház/Tánc)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2022 December 13. (Kedd) 19:00

Még több Színház/Tánc ...
VASÚTMODELL KIÁLLÍTÁS (Előadás/Kiállítás)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2022 December 08. (Csütörtök) 14:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Szombathelyi Advent (Gyerekeknek)

Szombathely, Fő tér - Rendezvénytér, Szombathely,
2022 December 09. (Péntek) 17:00

Még több Gyerekeknek ...
VADAK URA - THE COVENANT (Zene/Koncert)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2023 Január 07. (Szombat) 14:00

Még több Zene/Koncert ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...