Általános iskolák

Szombathelyi Horvát Oktatási Központ

Az Országos Horvát Önkormányzat 45/2016.(IV.09.) számú Közgyülési határozata 2016. július 1-jével horvát nemzetiségi nevelést folytató tagóvodát alapított Szombathelyen a Jászai Mari utca 4. szám alatt. A tagintézmény 2016. július 1. napjától a Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Szombathelyi Tagóvodája (Szombathely, Jászai Mari u. 4.) elnevezéssel kezdte meg működését.

 

Nyugat-Magyarországon körülbelül 500 évvel ezelőtt telepedett le az a horvát közösség, amelynek leszármazottjai napjainkban is Vas és Győr-Moson-Sopron megye területén élnek. A történelem során folyamatosan változott számuk, az infrastrukturális fejlődéseknek köszönhetően egyre többen költöztek a biztos munkahelyeket adó városokba. Így változott az igény a nemzetiségi nevelés- oktatás megszervezése területén is. Már nemcsak a falvakban, hanem a városokban is megjelentek azok a családok, amelyek gyermekük számára horvát nemzetiségi nevelést folytató intézményt kerestek, keresnek. A törvényi előírások kedveznek a létszámoknak, hiszen már 8 szülő kérése esetén biztosítani kell a nemzetiségi nevelés- oktatás megszervezését. A régióban élő horvátság az eddigi tapasztalatok alapján a legbiztosabb és legbiztonságosabb működtetést az Országos Horvát Önkormányzat (OHÖ) fenntartása alatt látja. Az elmúlt évek során több kísérletet tettek már a város különböző intézményeiben egy-egy osztály, csoport elindítására. A kezdeti lelkesedés után azonban a nagy tanulólétszámú intézményekbe integrált alacsony létszámú nemzetiségi osztály vagy csoport életképtelenné vált. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy az állami intézményfenntartó központ ugyan igyekszik odafigyelni a nemzetiségi intézményeire, de a „nagy kalapban" ez csak egy a prioritások közül. Bármekkora az erőfeszítés, a megfelelő színvonal biztosítása nem mindig sikerül.

A nemzetiségi nevelésben-oktatásban dolgozók egyhangú véleménye az, hogy a nemzetiségi lét, az identitástudat erősítése és fenntartása egy állandó nemzetiségi atmoszférában biztosítható igazán.

Az újonnan megvalósítandó oktatási központ a horvátoknak óriási lehetőség. Az óvodai neveléstől a gimnáziumig egy közösséget alkotva, egymást támogatva valósíthatnánk meg álmaikat. A mindennapokat a kétnyelvűség kísérné nemcsak a foglakozásokon, hanem a szabadidős programokon is. A horvát és a magyar nyelv elsajátítása mellett nagy hangsúlyt fektetnénk a nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzésére, a hagyományok ápolására, a zenei és a tánckultúra fejlesztésére. Az idegen nyelvek közül elsősorban az angol és a német nyelv oktatását szeretnénk felkínálni.

Az intézménybe járó gyermekek az alacsony osztálylétszám minden előnyét élvezhetnék - személyiségfejlesztés, egyéni bánásmód, felzárkóztatás, tehetséggondozás.

Az oktatási központ megvalósítóinak fontos, hogy egy csaknem 500 éves örökség megőrzésén munkálkodnak. Gondoljunk arra, hogy a határainkon túl élő kisebbségek milyen erőfeszítéseket tesznek nyelvük és kultúrájuk megőrzéséért. Mi miért ne tennénk ugyanezt?

Természetesen nem zárjuk ki a horvát nyelv iránt érdeklődő, nem horvát nemzetiségűek érdeklődését sem; nekik is lehetőséget kínálunk arra, hogy nálunk tanuljanak.

A munkahelyteremtés szempontjából is nagy jelentőséggel bír az elképzelés: a felújítások, az átalakítások során piacképes vállalkozásokra, szakemberekre lesz szükség, akik ismerik a legújabb elvárásokat. Emellett természetesen az intézmény szakmai és kiszolgáló személyzetének kiválasztása során is számítunk érdeklődő szakemberekre.

Fő cél, hogy minőségi oktatást nyújtsanak, ahol a gyermek tudása, személyisége kiemelt fontosságú, és ahol valamennyi partner – legyen az gyermek, szülő vagy alkalmazott  – jó érzi magát.

Január 11-én adta át az Agora és a SZOVA az Országos Horvát Önkormányzat elnökének az épület kulcsait. Ezután felgyorsultak a folyamatok. A szükséges dokumentumok elkészítése mellett megkezdődtek a tárgyalások és az előzetes szemlék az ÁNTSZ- szel, NÉBIH-hel és más szervezetekkel, amelyekkel kötelező az előzetes egyeztetés. Megtörténtek az ajánlatkérések is az épület felújításához. A szülők folyamatos tájékoztatása kiemelt fontosságú volt, ezért több alkalommal is találkoztak az előkészítő bizottság és az OHÖ szakemberei az érdeklődőkkel. A beiratkozáskor fontos, hogy nincs körzethatár, hiszen az OHÖ országos beiskolázási körzetet képvisel. A kormányhivatal által kötelezően meghatározott napokon várják az első osztályba jelentkezőket az épületben, a Jászai Mari utcában. Az ovisok is itt jelentkezhetnek majd, egy kicsit korábban a városi beiratkozáshoz képest. Tehát hamarosan konkrét számok mutatják majd, hogy április 14- 15-én hány leendő iskolás, majd 25- 26-án hány ovis gyermek és szülője keresik fel az új intézményt. Ezzel a régióban élő gradistyei horvátok és a velük szimpatizálók  olyan lehetőséget kaptak, amelyre már évtizedek óta várnak. Az intézmény kisdiákjai pedig egy nyelv és egy kultúra megismerésével gazdagodhatnak.

forrás: Paukovitsné Horváth Edit


Megnevezés: Szombathelyi Horvát Oktatási Központ
Cím: 9700 Szombathely, Jászai Mari utca 4.
Telefon: +36 (20) 311-2003
Vezető: Győrvári Gábor
E-mail: gabor@info.krleza.sulinet.hu
Honlap: http://www.krleza.hu


Galéria (2 db)

Programok

Gyerekeknek: Élménynapok az Agorában - Új Élmény Vár!

Helyszín: AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
Időpont: 2020 Augusztus 06. (Csütörtök) 07:00

Koncert Simon Krečič karmesterrel (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2020 Augusztus 14. (Péntek) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Madaras Gergely koncertje (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2020 Augusztus 27. (Csütörtök) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
NYÁRI ÚSZÓTÁBOR (Gyerekeknek)

Fedett Uszoda és Termálfürdő, Szombathely, Bartók Béla körút 41.
2020 Augusztus 06. (Csütörtök) 09:00

Még több Gyerekeknek ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...