Általános iskolák

Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola

Iskolánk - mely jól megközelíthető a Szűrcsapó és a Bem József utca felől egyaránt -Szombathely első lakótelepének első, akkoriban legmodernebb iskolájaként, 1968-ban kezdte meg működését. Sikeres ROP-os pályázat nyomán a 2009/10-es tanévtől új lendületet kapott tantestületünk, mert infrastruktúrájában megújulva vághatott bele a "Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben" című pályázat megvalósításának, mely garancia a tartalmi megújulásra és a minőségi nevelés – oktatás melletti elkötelezettség fenntartására egyaránt. A permanens megújulás mellett fontosnak tartjuk a hagyományos erkölcsi és pedagógiai értékek közvetítését és a hagyományápolást is.

Kiemelt értékeink: a testi-lelki egészség és az alkalmazható tudás, mely az

 1. emelt szintű testnevelésre a
 2. nyelvi tagozatra, a
 3. kiemelt informatika-oktatásra, a
 4. kiváló, nevelő munkára, valamint a szeretetteljes légkörben zajló
 5. napközi-otthonos ellátásra épül.

Célunk, hogy tanítványaink mind a tantárgyakhoz kapcsolódó ismereteiket, mind pedig a "Kismenedzser" és "A siker kulcsa" c. speciális projektjeink keretében elsajátított ismereteiket a mindennapi életben minél ügyesebben tudják alkalmazni, s így kiegyensúlyozott, sikeres felnőttekké váljanak.

Mit teszünk ennek érdekében?

 1. Jól alapozunk! Az írás, az olvasás és a matematika többlet óraszámot kapott, hogy biztos alapokra épüljön a megszerzett tudás. Az olvasást szótagoló módszerrel tanítjuk.
 2. Többlettudást nyújtunk! Ösztönözzük a vállalkozókész magatartást. Korszerű programjaink keretében - és a tananyaghoz kapcsolódva is- olyan évről-évre bővülő ismeretrendszerrel vértezzük fel tanítványainkat, melyek segítik őket a közvetlen környezetükben való eligazodásban, érdekeik képviseletében és céljaik megvalósításában (pl. önismeret, tudatos internet-használat, ügyintézés, problémamegoldás, fogyasztóvédelem, illemtan, vállalkozói ismeretek...)
 3. Eszközként alkalmazható tudást adunk tanítványaink kezébe! Az angol és a német nyelvvel, valamint az informatikával már az elsősök is megismerkedhetnek, és évről-évre bővíthetik tudásukat. A német tagozat évtizedek óta eredményes. A kommunikatív nyelvoktatást segíti a kohfidischi testvériskolával kialakított kapcsolat is.
 4. Az egészséget kiemelt értéknek tekintjük! Az alsó tagozaton is testnevelők irányítják az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú testi fejlesztést, mely alapja az országos versenyeken elért sikereknek. Minden elsős megtanulhat úszni, de a csapatjátékok - a foci, a kézilabda, a röplabda ...- is jelen vannak mindennapjainkban. Népszerű a tánc és a vívásoktatás is. Évtizedek óta a megye legeredményesebb sportolóiként tartják számon tanítványainkat a diákolimpiai versenyszámokban.
 5. A napközisek az egész napos felügyelet mellett a másnapi leckét is megtanulhatják! Bőven jut idő erre délután, az ebéd, a séta, a sokféle szabadidős, tehetségfejlesztő és játékos foglalkozás közben, s még a gyakorlás sem marad el. Minden osztály önálló napközis csoportot alkot. A foglalkozások 16 óráig tartanak, de 16.30-ig, (és reggel 6.45-től) tanári felügyeletet biztosít az iskola.
 6. A lassabban haladó gyerekekkel fejlesztő pedagógusok foglalkoznak, a tehetségeseketszakkörökön és egyéni foglalkozások keretében fejlesztjük tovább.
 7. A színvonalas szaktanári munkának és a stabil követelményeknek köszönhetően tanítványaink az országos méréseken és a középiskolákban is kiválóan megállják helyüket, ahol jellemzően az emelt szintű nyelvi csoportokban gyarapíthatják tudásukat.
 8. Teret adunk a versmondásban, rajzban, énekben, táncban megmutatkozó tehetség kibontakoztatásának is.
 9. A hagyományápolás, a helyismeret és a helytörténet része mindennapjainknak.

A vállalkozói ismeretek korai közvetítésével, az informatikai eszközök gyakori alkalmazásával és a kommunikatív nyelvoktatással - az uniós környezetben is helytállni képes - sikeres életre kívánjuk felkészíteni tanítványainkat. Minőségbiztosítási rendszert működtetünk, melyet az Oktatási Minisztérium akkreditált.

A gyakorlatorientált oktatásnál nem tartjuk kevésbé fontosnak hagyományos értékeinket se: a szeretetteljes, kiegyensúlyozott légkört, a tartalmas szaktanári munkát és a testi-lelki egészséget.


Megnevezés: Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola
Cím: 9700 Szombathely, Bem József utca 7.
Telefon: +36 (94) 501-271; +36 (94) 313-964; +36 (20) 503-1239
Fax: +36-94 / 313-964
Intézményvezető: Reichert Judit
E-mail: derkovits@derkovits.szombathely.hu
Honlap: http://www.derko.hu/
GPS koordináta (szélesség): 47.24207285979315
GPS koordináta (magasság): 16.6093250600494


Galéria (9 db)

Programok

Mozi: CSILLAG SZÜLETIK

Helyszín: Emlékmű , Szombathely, Emlékmű út 1.
Időpont: 2022 Július 22. (Péntek) 21:00

Viktória FC nyári labdarúgó tábora (Gyerekeknek)

Illés Sportakadémia, Szombathely, Szarka Zoltán utca 3.
2022 Július 04. (Hétfő) 09:00

Még több Gyerekeknek ...
Zanox – Kockázatok és mellékhatások (16) (Mozi)

AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
2022 Július 04. (Hétfő) 14:00

Még több Mozi ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...