Hírek, aktualitások

Elismerések a városnak

A „Hivatás az életért díj”-at az idén dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármesterének ítélték oda. A díjat Havas Gábor a H.S.-Medplan Kft. ügyvezetője hozta létre 2012-ben, és a díj évenkénti odaítéléséről, átadásáról a Magyar Oxyologiai Társaság vezetősége gondoskodik. A díjat a Magyar Oxyologiai Társaság XVIII. Vándorgyűlésén Szegeden ötödik alkalommal adták át. Az elismerésben az a társasági tag részesülhet, aki hosszú időn át fejtett ki tevékenységet a helyszíni sürgősség ellátás fejlesztéséért és szervezéséért. Szombathelynek "A Segítés Városának" adományozott elismerést a Magyar Resuscitatios Társaság az újraélesztés elterjesztésében végzett kiemelkedő munkájáért, melyet dr. Puskás Tivadar polgármester vett át a konferencián.

Dr. Puskás Tivadar

Dr. Puskás Tivadar 1952. augusztus 16-án Veszprémben, pedagógus családban született. Nős, felesége dr. Mikó Katalin háziorvos, szakfelügyelő főorvos. Két gyermekük van: Judit gyógytornász, Péter orvos-közgazdász. Unokáik, Levente és Réka (Judit gyermekei) valamint Dóra és Dávid(Péter gyermekei).
Tatabányán az Árpád Gimnázium francia tagozatos osztályában érettségizett. 1977-ben általános orvosi diplomát, majd 1982-ben oxyologiából, 1990-ben társadalomorvostanból, 1997-ben honvéd-orvostan – katasztrófaorvostanból szerezett Budapesten, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szakorvosi képesítés. 1991-ben az Európa Tanács támogatásával Hollandiában, Franciaországban és az Egyesült Királyságban vett részt tanulmányúton. Az ottani tanulságok alapján kezdték hirdetni a 15 percen belüli kiérkezést lehetővé tevő mentőállomás hálózat kiépítésének fontosságát. Az illető országok sürgősségi rendszerének felépítését tanulmányozta. 1992-ben Pozsonyban, 1993-ban Szlovéniában, Németországban és ismét Franciaországban vett részt kongresszuson, illetve tanulmányúton.
1982-ben került családjával együtt Szombathelyre. Szülei Vas megyéből, Pinkamindszentről származnak, így tehát „hazatelepültek”.

1976-tól az Országos Mentőszolgálatnál dolgozik. Egy évig kivonuló mentőorvos, majd 1992-től a Vas megyei, 2003-tól pedig még a Győr-Moson-Sopron megyei Mentőszervezet vezető főorvosi teendőit is ellátta. 2005-től a Nyugat-Dunántúli Régió vezetője lett. A Nyugat-Dunántúli régióban 10 új mentőállomást avattak, közülük 6-ot Vas megyében.
1996 óta Körmenden, 2003 óta Szombathelyen is a mentők működtetik a háziorvosi ügyeletet. 1995-ben Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye és Vas megye regionális oxyologus szakfelügyelő főorvosi teendőit látta el.

A napi mentőorvosi tevékenység mellett a lélegeztetés, a helyszíni altatás kérdéseivel foglalkozott, a szívinfarktusban szenvedő betegek alvadékoldó kezelését vidéken elsőként alkalmazta helyszíni körülmények között Szombathelyen.

1991 óta tagja a szakmai kollégiumnak; mai neve Oxyologiai-Sürgősségi Honvéd és Katasztrófaorvostani Szakmai Kollégium. A Magyar Oxyologiai Társaságnak alapító tagja (1978), 1998-tól 2006-ig a főtitkára.
A Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaságnak, a Magyar Álta-lános Orvosok Tudományos Egyesületének, a Magyar Stroke Társaságnak, a Magyar Orvostörténeti Társaságnak, a Magyar Egészségügyi Társaságnak, a Sürgősségi Betegellátó Osztályok Magyarországi Egyesületének szintén tagja.

Az alap- és középfokú képzésben 30 éve kezdett oktatni. Tanított első-segélynyújtást, kórtant, belgyógyászatot, ideggyógyászatot, oxyologiát, katasztrófa medicinát. 1980-tól az oxyologia felsőfokú képzésében is tevékenykedik: a SOTE, majd a POTE által szervezett oxyologiai studiumok gyakorlatainak vezetője, majd előadója volt. A Pécsi Tudományegyetem Szombathelyi Tagozatán az “Elsősegélynyújtás”, valamint az “Oxyologia” című tantárgyakat oktatta, illetve oktatja. 2004-től a Pécsi Tudományegyetem főiskolai docense.

1994-1998 a Vas Megyei Orvosi Kamara Felügyelő Bizottságának elnöke, 1998-ban és 2002-ben a Magyar Orvosi Kamara Felügyelő Bizottságának tagjává választották.

1999 júniusától a Vas Megyei Rehabilitációs Kórház Felügyelő Tanácsának elnöki teendőit látta el. Megalakulása óta a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány Kuratóriumának tagja.

2002-től 2012-ig a Vas Megyei Vöröskereszt elnöke.

Hét könyv, 85 közlemény, 205 előadás szerzőjeként szerepelt 2009-ig.
1994-től 21 országos szakmai konferenciát rendeztek munkatársaival Vas megyében.

A Szombathelyi Székesegyház Egyházközségének képviselője.

1989-ben és 2002-ben Miniszteri dicséretet kapott. 1998-ban Dr. Orovecz Béla Emlékérem-, 2000-ben “Vas Megyéért Emlékérem, Egészségügyi Tagozat”, 2004-ben Magyar Mentésügyért Érdemérem kitüntetésben részesítettek.
2004. december 7-én Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Markusovszky Kórháza Egyetemi Oktatókórház az intézmény fennállásának 75 éves évfordulója alkalmából „Jubileumi Emlékplakett”-et adományozott.
2005-ben Vas megyében az „Év embere” elismerésben részesítették.
2007-ben az a megtiszteltetés érte, hogy az oxyologia névadójáról elnevezett elismerésben, a Dr. Gábor Aurél Díjban részesítették.

Két cikluson át (1994-1998, 1998-2002) a Szombathelyi Önkormányzat Egészségügyi Bizottságának tagja. 2002-től 2006-ig a Vas Megyei Közgyűlés Bűnmegelőzési Bizottságának tagja.
2006-tól országgyűlési képviselő. Miután 2006 áprilisában a Fidesz-KDNP- szövetség Vas megyei területi listájáról mandátumot szerzett, és országgyűlési képviselő lett, vezetői megbízását 2006. május 15-én visszavonták. A jogszerűtlenség miatt munkaügyi pert indított, amit meg is nyert, visszahelyezték eredeti állásába. Az ítélet indoklásában „a politikai vélemény miatti hátrányos megkülönböztetést is megállapító jogellenesség” is szerepelt.
A KDNP frakció tagjaként 401 alkalommal szólalt fel a Parlamentben, ezzel a ciklus 5. legtöbbször szóló képviselője volt. A 2010-es választásokon Vas megye 1. számú választókerületében, Szombathelyen nagy fölénnyel – több mint 57%-kal –szerzett mandátumot. A KDNP frakció–, az Egészségügyi Bizottság tagja.

2010. október hónaptól kezdődően Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezeténél igazgatói állását szünetelteti.

Polgármesteri szolgálatának ideje alatt rendkívül büszke arra, hogy az előző városvezetés által betöltött ciklusok alatt felhalmozott városi adósságot kormányzati segítséggel konszolidálták, újra épül az M86-os gyorsforgalmi út Szombathely és Győr között és megalakulhatott az öt legnagyobb szombathelyi vállalat támogatásával a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ, az ország harmadik járműipari központja, s a régió GDP növekedése 2010-hez viszonyítva mintegy 75%-os.

2011 augusztusa óta minden évben megrendezésre kerül a nagy hagyományokkal és látogatottsággal rendelkező Iseumi Szabadtéri Játékok koncert-sorozat és 2012-ben megkezdődött a „Szombathely visszavár” ösztöndíj program.
A „Magyar régió országos információs portál” 2012-ben „Magyarország polgármesterévé” választotta.

2011 októberében elindult a „Szombathely, a segítés városa” program, amelynek keretében 32.000 szombathelyi lakost képeztek ki az újraélesztés alapvető készségeinek elsajátítására. Az egészségügy területén több lépcsőben történt meg a fejlesztés, rendezték a háziorvosok évtizedes problémáját jelentő ügyeleti díjakat és az „egy orvos egy rendelő” program keretében több orvosi rendelő is megújult.
Az elmúlt időszakban sikeresen tevékenykedett a Markusovszky-kórház megújításáért. 2015 szeptemberétől az egyetemmel és a vállalatokkal összefogva sikerült a duális gépészmérnök-képzést elindítani a városban.


2013-ban megkezdődött a 60 év feletti aktív időskorúak részére indított programsorozat, a Szociális Lakásügynökség programjának keretében pedig bővül a lakosság rendelkezésre bocsátható bérlakások száma.

A gazdaságfejlesztés, az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a szociális ellátás területein megkezdett szombathelyi fejlesztések folytatása és továbbfejlesztése minden szombathelyi lakos elemi érdeke, s ezek a jövőre vonatkozó ciklusprogram elemeit képezik.

2014 októberében a szombathelyi polgárok ismételten bizalmukról biztosították az önkormányzati választásokon, így immár második ciklusában szolgálhatja Szombathely polgármestereként a város lakóinak érdekét


Galéria (2 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2018.07.11
Módosítva: 2018.07.11

Képzés, a júniusban átadásra került reanimációs eszközök használatára

A Mentőszolgálat bajtársai kiképezték Szombathely intézményeinek képviselőit a júniusban átadásra került reanimációs eszközök szakszerű használatára.

Feltöltve: 2018.06.28
Módosítva: 2018.07.11

Félautomata defibrillátorok Szombathely intézményeinek

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata tíz félautomata defibrillátort vásárolt intézményeinek, amelyeket dr. Puskás Tivadar polgármester Köcse Tamás vezető mentőtiszttel adott át.

Feltöltve: 2018.03.07
Módosítva: 2018.03.07

Egészséghét a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolában

A Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskola egészséghetének keretében közel 150 fiatal sajátította el az újraélesztés lépéseit, a mentési testhelyzet létrehozását, a vérzéscsillapítás módszerét valamint a stroke felismerés...

Feltöltve: 2018.01.17
Módosítva: 2018.01.17

Bérelhető defibrillátorok Szombathelyen

A báli szezon kezdetével, a nagy tömegeket mozgató eseményeken életet menthet, ha van szakképzett segítség és automata defibrillátor a helyszínen. Önkormányzatunk tíz darab olyan készüléket vásárolt, amelyeket rendezvényekre lehet kölcsönöz...

Feltöltve: 2017.10.17
Módosítva: 2017.10.17

Új, félautomata defibrillátor átadása a Pécsi Tudományegyetemen

Az Újraélesztés Világnapján új, félautomata defibrillátort adtunk át a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Szombathelyi Képzési Központjában. Az eszköz használatát Köcse Tamás vezető mentőtiszt mutatta be.

Feltöltve: 2017.10.11
Módosítva: 2017.10.11

Szív City

"Szív City" elnevezéssel az életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az Országos Mentőszolgálat. Az alkalmazás lényege, hogy a mentők riasztása után az alkalmazás felhasználói az eset ötszáz méteres körzetében szintén riasztást kapna...

Programok

Zene/Koncert: Punkmaraton a Végállomásban!

Helyszín: Végállomás Club, Szombathely, Körmendi út 92.
Időpont: 2021 Szeptember 17. (Péntek) 17:30

Eleven kór (18) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2021 Szeptember 17. (Péntek) 21:45

Még több Mozi ...
Kuponkirálynők (16) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2021 Szeptember 17. (Péntek) 22:20

Még több Mozi ...
Kampókéz (18) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2021 Szeptember 17. (Péntek) 22:30

Még több Mozi ...
VISSZATEKINTÉS kiállítás (Előadás/Kiállítás)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2021 Szeptember 18. (Szombat) 08:00

Még több Előadás/Kiállítás ...

Szombathelypont.hu mobilalkalmazás Androidra és IOS-re

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...