Önkormányzati hírek

A szombathelyi történelem egy újabb szegletét mutatja be a Szülőfőld Kulturális, Sport és Örögségvédelmi Egyesület legújabb könyve, melynek címe "Híres szombathelyi nők - Knebel Riza". A Savaria Múzeumban tartott könyvbemutatón köszöntőt mondott Lendvai Ferenc tanácsnok, dr. Takátsné dr. Tenki Mária a Jogi és Társadalmi Kapcsolatokért felelős Bizottság elnöke és Csapláros Andrea a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója.

Sportolásra és rekreációra alkalmas parkot adtak át a Stromfeld lakótelepen. A beruházás a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program keretében valósult meg, amelyben több ilyen park kivitelezése is szerepel a jövőben. A Lidl áruház és a Kéthly Anna utca közötti füves területen megvalósult beruházás bruttó költsége 16 millió forint. A parkot dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Illés Károly alpolgármester, a körzet képviselője adta át. A város összesen tíz helyszínre adott be pályázatot. A továbbiak a kedvező elbírálás után készülhetnek el.

2017.12.13 09:00

A Mocorgó Óvoda és a Százszorszép bölcsőde felújításáról tartott tájékoztatót és helyszíni bejárást dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. A projekt TOP forrásból valósul meg, összesen mintegy 130 millió forintos beruházásból.

Színházi előadás előtt köszöntötte dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere az aktív időskor programban résztvevőket a Weöres Sándor Színházban, akik Szép Ernő: Vőlegény című darabját tekintették meg. Az aktív időskor program nagyon népszerű a városban, négy alkalommal is megtöltik a nézőteret.

Felbert Ferencné szépkorút köszöntötte otthonában 95. születésnapján dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Németh Miklós szépkorút köszöntötte 90. születésnapján dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

A kulturális alapellátás kiterjesztése címmel szervezett a vas megyei közművelődési szakembereknek továbbképzést az NMI Művelődési Intézet Nkft. az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságával az AGORA Művelődési és Sportházban. A résztvevőket Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte.

A Fő téren felállított adventi koszorú második gyertyáját gyújtotta meg Illés Károly, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere.

Idén is tűzifát kaptak a rászoruló családok Szombathelyen. A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság által szervezett akcióban idén 200 rászoruló családnak osztottak tüzelőanyagot. Az Erdészeti Zrt idén 615 m3 fát ajánlott fel, összesen 9.300.000 forint értékben. A tűzifa szétosztásában aktívan vett részt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, valamint dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője.

2017.12.08 18:00

Ünnepélyes keretek között adták át a nagyközönségnek a Vasi Aligátorok Utánpótlás Sportegyesület új uszodáját. A rendezvényen beszédet mondott dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség alelnöke. A beszédek után a Vasi Aligátorok a tízszeres horvát bajnok Mladost Zagreb ellen játszottak mérkőzést.

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte a Vas Megyéért Egyesület a Megyeháza Dísztermében. A rendezvényen ünnepi beszédet mondott dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője, Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja, dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Puskás Tivadar, Szombathely, Megyei Jogú Város polgármestere, V. Németh Zsolt államtitkár.

A Trend Optika csoport új szalonnal bővül Szombathely Fő téren. A mintegy 300 négyzetméter alapterületű üzlet megnyitóján részt vett dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke és dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

A Műjégpálya területére tervezett Fedett Jégcsarnok alapkövét helyezte el dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és a helyi csapat pingvine.

A "Párhuzamos avantgárd, avagy Pécsi Műhely 1968-tól 1980-ig" című kiállítás Budapest és Pécs után a Szombathelyi Képtárban látható. A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

A Neumann János Általános Iskola energetikai felújításának projektjéről tartott sajtótájékoztatót helyszíni bejárással egybekötve dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Illés Károly alpolgármester. Az építkezésről Czobor László, a KG Invest 2008 kft. építésvezetője adott tájékoztatást.

Bárdosi Péternét (Mészáros Erzsébet) 90. születésnapján köszöntötte dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

A Médiaworks Hungary Zrt. TOP 100 Vas 2017 című kiadványának bemutatóján vett részt Illés Károly és Molnár Miklós, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere a Pelikán étteremben. A kiadvány Vas megye 2016. évi gazdasági eredményeit és vállalkozásait mutatja be.

2017.12.06 16:30

A 10. önkormányzati választókerületben tartottak jótékonysági Mikulásnapot. A Víztorony Egyesület és Sátory Károly, a körzet képviselője közös rendezvényén mondott köszöntőt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. A rendezvényt Sátory Károly 400.000 forintos képviselői keretével, és a Szombathely „Szent Márton Városa” Jóléti Alapítvány 15.000 forintos támogatásával rendezte meg.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere hagyományos, év végi találkozójukon köszöntötte a Városháza nyugdíjasait. A 160 tagú nyugdíjas társaság havonta találkozik egymással, közös programokat szerveznek.

A "Képtár turisztikai célú fejlesztése" című támogatási szerződés megkötéséről tartott sajtótájékoztatót dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatóságának igazgatója. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 1.420.000.000 forintos támogatásból valósul meg a beruházás. A sajtótájékoztatón részt vett Koczka Tibor alpolgármester.

2017.12.05 15:00

A Városháza Házasságkötő termében köszöntötte a nyugdíjas orvosokat dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere a IX. Nyugdíjas Orvosok Napja alkalmából. A MOK Vas Megyei Területi Szervezete, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és Vas Megye közgyűlése 9. alkalommal szervezte meg a nyugdíjas orvososok ünnepi ülését, amelyen megemlékeztek az elhunyt kollégáikra, majd előadásokat hallgattak és kulturális műsorral szórakoztatták őket. A rendezvény végén átadták a dr. Obligál Zoltán Alapítvány díját. Pohárköszöntőt dr. Kecskés László, az egészségügyi munkabizottság elnöke mondott.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata mintegy másfél millió forint értékű ajándékkal és ajándék műsorral várta a városban élő gyerekeket az MMIK-ba. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere békés adventet, szép Karácsonyt kívánt a mintegy 500 meghívott gyereknek köszöntőjében. Az ajándékosztásban segített Koczka Tibor alpolgármester.

Ünnepélyes keretek között tette le magyar állampolgársági esküjét dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere előtt Darrin Govens, a Falco KC kosárlabdázója. Amerikai állampolgársága mellé vette fel a magyart, így akár a hazai válogatottat is erősíthetné. A ceremónián részt vett Koczka Tibor, Molnár Miklós alpolgármester, valamint Lendvai Ferenc tanácsnok. Darrin Govens ebben az évben Szombathelyen a 16., 2010 óta a 267. esküt tett magyar állampolgár.

Ünnepi szentmise után adták át a felújított Szent Márton teret. Dr. Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője és dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere ünnepi beszéde után a hívek - köztük Illés Károly alpolgármester és több önkormányzati képviselő - kivonultak a templomból, ahol dr. Székely János megyéspüspök megáldotta a felújított teret.

2017.12.02 17:00

A Fő téren dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere a Karácsonyi irodalmi műsor után köszöntőt mondott, majd az ökumenikus istentisztelet után a téren felállított adventi koszorú első gyertyájának lángját lobbantotta fel unokájával.

A Szombathely és a környező települések árvízi védelmét szolgáló dozmati víztározó megépítésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője és dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, majd ünnepélyesen megkezdődött a munka, az Aranypatak medrének tisztítása.

Az Oladi Szakképző Iskolában ünnepi megemlékezést tartottak a Fogyatékkal élő emberek világnapja alkalmából. Az előadások az "Együtt élni, avagy a nem látókról, a nem látókért a látóknak" című program hét záró műsora volt, melyen részt vett Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere, valamint dr. Hende Csaba Szombathely országgyűlési képviselője.

2017.12.01 11:00

A Fogyatékos Emberek Világnapjához kapcsolódó Mi is itt vagyunk című gálaműsort nyitotta meg Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármetere, aki a gála résztvevőinek gratulált és emléklapot adott át.

Szombathely, Szent Márton szülővárosa, a segítés városa a hajléktalanokról is gondoskodik. Különösen nagy figyelmet kell fordítani rájuk a hideg beköszöntével. A város ellátórendszeréről, helyzetéről tartott sajtótájékoztatót dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Horváthné Németh Klára, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. igazgatója a Zanati úti intézményükben. A hatékonyabb utcai ellátáshoz a TOP 6.6.1 Szociális alapellátások fejlesztése Szombathelyen projekt keretében két személygépjárművet szereztek be, melyből az egyiket az est folyamán már használatba is vehettek. A gépjárműveket a FÉHE Kft. két utcai szociális szolgálata fogja használni. Éjjel-nappali hívható zöld szám: 06/80 205 165.

A Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztálya felújított épületét adta ünnepélyes át Harangozó Bertalan kormánymegbízott és dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke. A Vas Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai korszerűsítése projekt keretében újították meg az épületet mintegy 65 millió forint értékben. Az eseményen dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere mondott köszöntőt.

A GYSEV 21,7 millárd forintos projekt keretében újabb tíz alacsonypadlós, villamos motorvonatot szerez be. A beszerzés után a GYSEV villamosított vonalain a regionális, személyvonati közlekedést kizárólag új, korszerű, alacsonypadlós, villamos motorvonatokkal fogja lebonyolítani. A projektről dr. Mosóczi László, közlekedésért felelős helyettes államtitkár, dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője, Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója és Dunai Antal, a Stadler Rail AG országigazgatója tartott sajtótájékoztatót. Az eseményen részt vett dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

2016. novemberében adták át a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat épületében a szombathelyi BARNAHUS egységet. A szombathelyi átadással Közép-Európában egyedüliként, Európában ötvenegyedikként nyílt meg a gyermekvédelem és az igazságszolgáltatás összekapcsolására szolgáló, XXI. századi, igazi gyermekbarát igazságszolgáltatást kiszolgáló BARNAHUS egység, és pilot jelleggel megkezdődött a munka. Az intézmény további két helyiséggel bővült, melynek átadásán dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Huszár Lilla, a SZGYF Vas Megyei Kirendeltsége igazgatója mondott ünnepi köszöntőt, avató beszédet dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnöke. A terápiás szobát, valamint annak bútorzatát, technikai berendezését Szombathely Megyei Jogú Város 2 millió forintos támogatásából hozták létre.

Az AGORA Savaria Filmszínház megújult kamaraterme az átadási ünnepségen a Jávor Pál nevet kapta. Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely megyei Jogú Város polgármestere és Bognár Levente, Arad város alpolgármestere.

A 2003. február 4-én elhunyt Petz Gyula szombathelyi mérnök 1992-ben írott végrendeletében teljes vagyonát Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatára hagyta. A végrendelet szerint a hagyatékot alapítványi célra kell fordítani, amelyből olyan alap- és középfokú köznevelési intézmények tanulói támogathatók, akiknek a tanulás anyagi nehézséget okoz. Az Önkormányzat a hagyatékot kiegészítve Petz-ösztöndíjat alapított. Az idei ösztöndíjakat dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, és a végrendeleti végrehajtói teendőket ellátó dr. Bíró Zoltán ügyvéd adta át 16 fiatalnak a Városházán.

Az aradi alpolgálmester, Bognár Levente érkezett Szombathelyre Smokov Stefan és Demeter Bernadett, a Kulturális Központ munkatársai kíséretében. A delegációt fogadta a Városházán dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester.

A Sarlós Boldogasszony Székesegyházban elbúcsúztatták dr. Konkoly István nyugalmazott megyéspüspököt. A szentmise főcelebránsa dr. Erdő Péter, bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, szentbeszédet mondott dr. Márfi Gyula veszprémi érsek. A temetési szertartást dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök vezette. Emlékbeszédet Brenner József mondott. A szentmisét követően Püspök atya holttestét a Székesegyház püspöki kriptájában helyezték végső nyugalomra.

2017.11.29 09:30

A külső védelmi terv gyakorlatot nyitotta meg és mondott beszédet dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, aki fontosnak tartotta, hogy a védelmi gyakorlat eredményessége hozzájáruljon ahhoz, hogy Szombathely lakossága ne csak biztonságban érezze magát, biztonságban is legyen. A törzsvezetést Lakatár Gábor, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője végezte, a feltételezett káreseményt Göncz Szabolcs tűzoltóparancsnok ismertette a gyakorlaton résztvevőknek.

2017.11.28 11:00

A Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesülete Gyermekvédelmi konferenciáját nyitotta meg dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere a Városházán. A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnöke, és Rettegi Attila, az Oktatási és Szociális Bizottság elnöke. Az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítéssel kapcsolatos feladatairól dr. Takács Éva osztályvezető tartott előadást. A Barnahus modell magyarországi adaptációjáról dr. Lazáry Györgyné igazságügyi pszichológus szakértő adott tájékoztatást.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata az Interreg Central Europe Transznacionális programban a Szent Mártonhoz kapcsolódó közös értékek és kulturális örökség megőrzésére nyert el pályázatot konzorciumban. A helyi munkacsoport megbeszélésén részt vett dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

A Magyar Export Napja Roadshow szombathelyi eseményén mondott köszöntőt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. Az EXIM által szervezett roadshow célja, hogy a KKV szektor tagjai aktuális információkat kapjanak az exportpiac helyzetéről, a kedvezményes hitel- és biztosítási lehetőségekről.

A búcsúi szentmise után letették a leendő kámoni közösségi ház alapkövét. Köszöntőt mondott dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője és dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. Az alapkövet megáldotta dr. Székely János megyéspüspök. Az eseményen jelen volt Koczka Tibor és Illés Károly alpolgármester.

A 60 éves Szombathely Város Fúvószenekar jubileumi rendezvényén mondott köszöntőt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere az Agora Művelődési és Sportházban és adott át emléklapot az egyesület vezetőjének.

2017.11.25 17:30

A 2017-es Adventi Vásárt nyitotta meg a Fő téren dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. Ezzel hivatalosan is megnyitotta kapuit az Adventi Vásár és megkezdődött a Szombathelyi Advent 2017. programsorozat. A megnyitó után, mint minden évben az adventi vásár legjobb forralt borait díjazták. A díjakat átadta dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Puskás Tivadar polgármester és Illés Károly alpolgármester.

A Szombathey visszavár ösztöndíjakat adta át dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere a Városházán. Az idén öten, Kecskés Bálint, Horváth Anna Viktória, Cser Fruzsina, Rákos Tímea és Forján Sebastian vehették át az ösztöndíjat.

Az ENSZ 1992-ben december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává nyilvánította. Ehhez kapcsolódóan második alkalommal rendez Szombathelyen gálaműsort Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Vas Megyei Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Egyesülete, a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete, valamint a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. A december 1-én 10.00 órakor. A Weöres Sándor Színházban tartandó programról tartott sajtótájékoztatót dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Koczka Tibor alpolgármester, dr. Horváthné Németh Klára, a Vas Megyei ÉFOÉSZ Egyesülete elnöke és St. Martin előadóművész, a rendezvény fővédnöke.

A BringaAkadémia 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzését nyitotta meg Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere a Gotthard Jenő Általános Iskolában. A képzés elvégzésével a résztvevő tanárok megszerzik az összes, a BringaAkadémia tantárgy oktatásához, illetve szakkörök szervezéséhez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket.

A Szabadidősport Szövetség Labdarúgó Szakág Elnöksége által szervezett kispályás labdarúgó bajnokság eredményhirdetésén adott át díjakat Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere.

A Joskar-Ola Lakótelepért Alapítvány leköszönt kuratóriuma "Fénykép kiállítás 1998 - 2017" című rendezvényét nyitotta meg dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere a Napsugár Óvodában.

2017.11.23 14:00

A Szombathelyi Vadvirág Óvoda 75 éves jubilumi rendezvényén mondott köszöntőt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Kántás Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője. A résztvevőket Halász Imréné óvodavezető köszöntötte.

Jó utat, kellemes, közös időtöltést kívánt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere azoknak, akik az Önkormányzat Aktív időskor Szombathelyen című programjának részeseként a máriacelli kirándulásra ma indultak. Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2014-ben indított programot a 60 év feletti szombathelyi lakosok aktivizálására, a városi szintű közösségfejlesztés érdekében. Azóta csaknem húszezren vettek részt a programon, amely olyan sikeres, hogy a most szervezett kirándulásra több, mint ezren jelentkeztek, így naponta három autóbusz viszi a kiránulókat hét napon keresztül a kirándulásra.

Programok

Előadás/Kiállítás: EPCOS GALAXY NYÍLT NAP

Helyszín: EPCOS Oktató Központ, Szombathely, Csaba út 30.
Időpont: 2017 December 16. (Szombat) 14:00

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Szolnok (Sport)

Sugár úti Sportcentrum Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
2017 December 15. (Péntek) 19:30

Még több Sport ...
Szép Ernő: Vőlegény (Színház/Tánc)

Weöres Sándor Színház - Nagyszínpad, Szombathely, Akacs M. u. 7.
2017 December 14. (Csütörtök) 14:30

Még több Színház/Tánc ...
Horváth Nikoletta: Kutyaszín szeretet (Előadás/Kiállítás)

Berzsenyi Dániel Könyvtár (BDK), Szombathely, Dr. Antall József tér 1.
2017 December 19. (Kedd) 17:00

Még több Előadás/Kiállítás ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...