Önkormányzati hírek

„A Szent Mártonhoz kapcsolódó közös értékek és kulturális örökség 21. századi megújítása mint a közösségi alapú idegenforgalom új motorja” című, Interreg Central Europe Transznacionális projekt résztvevőit köszöntötte dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Lakézi Gábor, a Városüzemeltetési Osztály vezetője megtekintették a Berzsenyi tér és környéke felújítási munkálatait.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere megtekintette a megújult Szily Látogató Központot, és a Sarlós Boldogasszony Székesegyház felújított tornyait.

Szombathely belvárosában látványos pályán rendezték meg a legnagyobb magyar kerékpárverseny, a 38. Tour de Hongrie prológját, ahol egyéni időfutam keretében egy egy kilométeres távon 108 versenyző mutatkozott be. A profik előtt 60 amatőr kerékpáros, és 6 kerekesszékes versenyző is rajthoz állt. Az eredményhirdetésen a díjakat dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester adta át. A nap legeredményesebb versenyzőjeként az Ausztrál Scott Sunderland ölthette magára a sárga pólót. A legjobb magyar biciklista Szalontay Sándor volt.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere megtekintette az épülő Haladás Sportkomplexumot.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, és Lendvai Ferenc, tanácsnok, Szombathely Megyei Jogú Város Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának elnöke mondott köszöntőt és vettek részt a Kábítószer-ellenes világnapon rendezett Szombathelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai tanácskozáson.

A Város - és Faluvédők Szövetsége 1993. nyara óta minden évben megrendezi az ország különböző helyszínein a tábort, melynek idén, immár 25. alkalommal Szombathely városa ad helyet. A táborlakókat dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte.

Budapesten tartotta meg sajtótájékoztatóját a június 27-én rajtoló Tour de Hongrie. Az eseményen jelen volt Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos (aki kerékpáron érkezett a sajtótájékoztatóra), Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője, Szilasi László, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökségi tagja, egyben a Tour de Hongrie versenyigazgatója, Schulek Csaba, a nemzetközi verseny élő közvetítését is szervező Dentsu Aegis Network képviselője, Szalontay Sándor, a viadal legutóbbi magyar sárga trikósa, Lovassy Krisztián, aki 2015-ben és 2016-ban is dobogós volt a budapesti befutó után. Az eseményen részt vett Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere.

2017.06.21 17:00

Németh Pál "dobópápa" mellszobrának avatásán mondott köszöntőt és emlékezett a mesteredzőre dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, és dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

A "Vas Prevenció Egészségfejlesztési Füzetek I." kiadványt sajtótájékoztató keretében mutatták be a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház - Cselkó termében, ahol a kiadványt ismertette dr. Stánicz Éva megyei tisztifőorvos, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, és prof. dr. Nagy Lajos kórházigazgató.

A Kormányhivatal vagyonkezelésében lévő ingatlanok közül tizenegy ingatlan energetikai korszerűsítése valósul meg idén, illetve jövő év elején. Az első felújított épület, a jelenleg a Szombathelyi Járási Hivatalhoz tartozó Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Földművelésügyi Osztályának épülete, amelynek átadásán mondott köszöntőt Ágh Ernőné, a Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatója, ünnepi beszédet dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője mondott. A rendezvényen pohárköszöntőt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere mondott.

Az ezüst érmes Falco KC csapatát köszöntötte az Arena Savariában dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. Az ünnepélyes eseményen részt vett Koczka Tibor és Molnár Miklós alpolgármesterek és Lendvai Ferenc tanácsnok.

Marie-France André, Belgium magyarországi nagykövetét és Ránki Edit gazdasági attasét fogadta a Városházán dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester.

A XVIII. Lamantin Jazz fesztivál megnyitóján mondott köszöntőt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

A Gothard Jenő iskola tanévzáró ünnepségén vett részt Koczka Tibor, Szombathely MJV. alpolgármestere.

A 2016-2017-es sportfejlesztési program keretében újul meg a Haladás VSE Kenderes utcai két sportpályája. A fejlesztéssel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a helyszínen dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. Az eseményen jelen volt Illés Károly alpolgármester.

A XVI. Fúvószenei Fesztivált nyitotta meg, és köszöntötte a résztvevőket és a 60 éves Szombathelyi Koncert-fúvós Zenekart dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

A Fedett Uszoda fejlesztésének építési munkálatait tekintette meg dr. Hende Csaba Szombathely országgyűlési képviselője és dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata minden évben elismerésben részesíti az országos tanulmányi versenyeken 1-3. helyezést elért 1-15. évfolyamon, nappali rendszerű képzésben részt vevő diákokat és felkészítő tanáraikat. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester és Rettegi Attila a Városházán a minisztériumok által meghirdetett versenyeken, valamint az Oktatási és Szociális Bizottság által kiemeltnek minősített egyéni versenyeken 1-3. helyezést elért 30 tanuló és 37 felkészítő tanárt részesített az Oktatási és Szociális Bizottság támogatásával jutalomban, illetve elismerő oklevélben. Az egyéb országos egyéni és csapatversenyeken 1-3. helyezést elért diákok és felkészítő tanáraik elismerő oklevelet kapnak, melyet az érintett intézmények igazgatói az iskolai tanévzáró ünnepség keretében adnak át. A 2016/2017. tanévben 48 tanuló egyéni, 26 tanuló pedig csapatverseny keretében ért el országos 1-3. helyezést, a diákok felkészítésében 36 fő pedagógus működött közre.

A Bloom nap alkalmából látogatott Szombathelyre Patrick Kelly, Írország magyarországi nagykövete, és Meabh Ni Drisceoil misszióvezető. Az ír vendégeket dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester fogadta a Városházán.

Nagy Imre és mártírtársai halálának 59. és újratemetésének évfordulója alkalmából, a Szombathelyi Nemzetőrök Emléktáblájánál (56-osok tere) rendezett megemlékezésen vett részt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú város polgármestere, Koczka Tibor és Illés Károly alpolgármesterek, valamint az önkormányzat közgyűlésének tagjai. A megemlékezés végén virágot és mécsest helyeztek el az emlékmű talapzatán.

A Veronai Egyetem (Università di Verona), a bostoni Brandeis Egyetem (Brandeis University), és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház, rendezésében tartott három napos egyiptológiai konferencián köszöntötte a résztvevőket dr. Puskás Tivadar, Szombathely MJV polgármestere Képtárban.

2017.06.15 17:15

Az a MAÉT 2017-es, Szombathelyen rendezett kongresszusának - ANGIOLÓGIAI NAPOK-2017 rendezvényének megnyitóján mondott köszöntő beszédet dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Dr.Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester sajtótájékoztatón mutatta be az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre pályázó szombathelyi logót.

A jubileumi Nemzetközi Bartók Szemináriumról és Fesztiválról tartott sajtótájékoztatót Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere, Szamosi Szabolcs, a Filmharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója, Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója és Sipos József filmrendező.

A 18. Lamantin Jazz Fesztiválról és a 15. Lamantin Improvizációs Táborról tartott sajtótájékoztatót dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, és Tímár Péter, az Improvizatív Zeneműhely Egyesület elnöke. Az Amerikától Franciaországon át Olaszországig, a világ számos országából érkező mintegy 100 fellépő művész 16 koncerten szórakoztatja a hallgatóságot négy helyszínen. Az idei év újdonsága a Soul-Funk nap lesz. A Lamantin Jazz Fesztivállal egy időben zajlik a Lamantin Improvizációs Tábor. A tábor diákjai - több, mint százan - magyarországi magyar, valamint a határon túli területeken élő magyar nemzetiségű fiatalok, de szép számmal lesznek zenetanárok is a résztvevők között.

2017.06.12 13:00

Takács Istvánnét 95. születésnapja alkalmából köszöntötte dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere és dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnöke ünnepélyes keretek között adta át az önkormányzat kulturális, civil és sport támogatásait a Városházán. A 2017. évi Kulturális és Civil Alapból a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága összesen 15.300.000 forinttal támogatta a pályázókat.

2017.06.09 15:00

A 2017. évi 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok megnyitóján dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Nagy Éva, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket a Fő téren.

2017.06.09 10:00

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa egyesület és a Szent Kvirin Plébánia Quirinus és Martinus címmel kulturális szimpóziumot rendezett a Don Bosco Művelődési Házban, melyen a rendezvény házigazdája, Csány Péter plébános köszöntője után dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere mondott köszöntőt.

Augusztus 24. és 27. között rendezik a XVIII. Savaria Történelmi Karnevált. A lassan véglegessé vált programokról tartott sajtótájékoztatót az Iseumban dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Koczka Tibor alpolgármester, Csapláros Andrea, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke és Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium Norbert napi ünnepségének keretében az iskola újonnan épülő szárnyának alapkövét helyezték el az intézmény udvarán. Ünnepi beszédet mondott Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Tóth Ferenc, az Oktatási Hivatal Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központjának főosztályvezetője és Véghné Busics Hilda igazgató. Az ünnepség keretében a gimnázium és az Oktatási Hivatal között együttműködési megállapodás köttetett, miszerint az oktatási intézmény a hivatal bázisintézménye lett. Az eseményen részt vett dr. Puskás Tivadar polgármester és Koczka Tibor alpolgármester.

2017.06.06 10:00

Négyen tettek állampolgársági esküt Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere előtt.

Az Országgyűlés döntése nyomán június 4-e, a trianoni békediktátum napja 2010 óta a Nemzeti Összetartozás Napja. A Szent István parkban tartott városi ünnepségen Illés Károly alpolgármester mondott ünnepi beszédet, közreműködött a Boglya Együttes, az Ungaresca Táncegyüttes, Balogh János színművész és Prikazovics Ferenc. A Vas megyei Kormányhivatal képviseletében Ágh Ernőné főigazgató, a Vas megyei Közgyűlés képviseletében dr. Balázsy Péter jegyző, Szombathely Megyei Jogú Város képviseletében Illés Károly és Koczka Tibor alpolgármester, valamint dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnöke helyezett el koszorút a 83-as gyalogezred emlékművénél. Mécsesekkel emlékezett Ágh Ernő, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke és Kántás Zoltán önkormányzati képviselő, és valamennyi résztvevő.

2017.06.03 19:00

Az 52. Savaria Nemzetközi Táncverseny döntőjét nyitotta meg Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere és adta át át díjakat az eredményhirdetésen, amelyen 27 ország legjobb táncosai versenyeztek. Az Andrea Silvestri - Martina Váradi páros személyében tíz év után ismét magyar páros állhatott a dobogó legmagasabb fokára. A Savaria Táncversenyek történetében először rendeztek kerekesszékeseknek versenyt.

Június elején rendezték meg Székelyudvarhelyen a hagyományos mentésügyi konferenciát, amelynek elmaradhatatlan résztvevői a magyar mentőszolgálat dolgozói. A jubileumi rendezvényen részt vett és előadást tartott dr Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Szombathelyről dr. Puskás Tivadar vezetésével városházi küldöttség, Köcse Tamás vezető mentőtiszt vezetésével a Vas megyei mentődolgozók vettek részt a 450. pünkösdi csíksomlyói búcsún. A búcsú egészségügyi biztosítását a Hargita megyei mentők a magyar kollégáik segítségével végezték. Az ünnepi beszédet Veres András Győri Megyéspüspök mondta közel 500 ezer ember előtt. A pünkösdi szentmisén részt vett Áder János Magyarország köztársasági elnöke.

10. alkalommal tartott a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti Iskola a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából ünnepi megemlékezést a diákoknak az evangélikus templomban. Az ünnepségen Sátory Károly iskolaigazgató köszöntője után ünnepi beszédet mondott Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere. Az iskola felvidéki testvériskolája, a Kossányi József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai is műsort adtak az iskola diákjai és a Magyarpalatkáról érkező zenészek mellett. Az ünnepség végén a diákok a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzták az első világháborús emléktáblát.

A városi pedagógusnapi ünnepség résztvevőit köszöntötte Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere, ünnepi beszédet mondott dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője. Az ünnepségen a város elismeréseit Koczka Tibor, dr. Hende Csaba és Rettegi Attila, az Oktatási és Szociális Bizottság elnöke adta át. Az ünnepségen közreműködött a Szombathelyi Benczúr Gyula Utcai Óvoda Katica csoportja és a Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskola növendékei.

A Nemzeti Összetartozás Napja tiszteletére ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartottak a Herényiek Házában, melyen Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere mondott ünnepi beszédet, Dalos Tibor, a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti Iskola történelem tanára tartott előadást a trianoni békediktátumról. Az ünnepségen Horváth Csaba, a Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke szavalt és a Herényi Nótakör adott műsort.

2017.05.30 10:00

Wagner András, a rendszervátás utáni első polgármester sírjánál tartottak megemlékezést, amelyen a város vezetése nevében dr. Puskás Tivadar polgármester és Koczka Tibor alpolgármester helyezte el a megemlékezés koszorúját.

A Városi Kiváltságlevél Privilégium levél bemutatóján a Vas Megyei Levéltárban mondott köszöntőt dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. A levél történetét ismertette Melega Miklós és Zágorhidi Czigány Balázs.

2017.05.29 10:00

Georgiából, Imereti tartományból érkezett delegáció a Megyeházára. Majthényi László, Vas Megye Közgyűlésének elnöke Vas megyéről, és dr Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere Szombathelyről adott tájékoztatást a grúz vendégeknek.

2017.05.28 09:00

A Magyar Hősök Emlékünnepén a megemlékezés Jáki úti temető hősi parcellájában kezdődött, ahol a résztvevők virágokat helyeztek el az első világháború hősi halált halt katonáinak sírjainál. Emlékbeszédet dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, és dr. Horváth Sándor néprajzos muzeológus mondott. A megemlékezés a Március 15-e téren folytatódott, ahol katonai tiszteletadás mellett vonták fel a nemzet lobogóját. Ünnepi beszédet Harangozó Bertalan kormánymegbízott mondott, majd megkoszorúzták az emlékművet.

2017.05.27 14:00

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely MJV polgármestere nyitotta meg az Illés Akadémián a Danone Magyarország Kft. és az MLSZ Grassroots Programja rendezésében a Danone Focikupa a Gyermekekért szombathelyi regionális döntőjét.

Harmadik éve, hogy a Visegrádi Szent György Lovagrend célul tűzte ki, a Nagy Háború Centenáriumán nemcsak Magyarországon, de egykori háborús területeken is igyekszik a múlt emlékeit ápolni. Ebből az alkalomból jöttek össze az emlékezők Szlovéniában a Segeti tábor területén az egykori Szent Márton kápolna közelében és a Borojevic székénél. Az ünnepi szentmisét követően a katonai temetőben, a Temnica és Lipa között található „Béke Útján”, szlovén és magyar Himnusz eléneklésével kezdődött a megemlékezés. A katonadalok eléneklése után Illés Károly, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere szólt az emlékezőkhöz. Beszédében kiemelte: „Immár 100 esztendő telt el a Nagy Háború óta. Doberdó a magyar hadtörténelem egyik legfontosabb emlékhelye, a magyar katonai helytállás és hősiesség jelképe, a nemzeti emlékezet része. Mert példák ők, hősök. Példa a bátorságra, a kitartásra, a hazaszeretetre, a bajtársiasságra, az önfeláldozásra. Tanulhatunk tőlük.” A beszédek után Dinko Bizjak és Nagy Gábor atyák megáldották az új információs táblát és a temetőben nyugvókért mondtak imát.

2017.05.25 17:00

Gothard Jenő születésének 160. évfordulóján "Ezüstbe zárt világegyetem" címmel nyílt kiállítás a Savaria Múzeumban, ahol dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere mondott köszöntőt.

Foucault-inga kísérletet tartottak a Székesegyházban. A tudományos eseményen köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, jelen volt Lendvai Ferenc tanácsnok és a különleges látványosságot megtekintette a Szombathelyen tartózkodó Tours város delegációja.

2017.05.24 17:00

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere mondott köszöntőt a II. világháborúban harcoló 35. gyalogezredről készült - György Sándor: Szombathelytől a Don-kanyarig – a 35. gyalogezred pokoljárása című könyv bemutatóján. A könyvbemutatón a doni borzalmak két túlélője, Kazári József és Szimedli József mesélt a háborús emlékeiről. A kötetet Horváth Miklós, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem történésze mutatta be.

Ülésezett Szombathely Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa. Az ülésén részt vett dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Ágh Ernő a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke, és Rettegi Attila, az Oktatási és Szociális Bizottság elnöke.

Programok

Zene/Koncert: Martha Argerich világhírű zongoraművésznő és a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye a Bartók Fesztiválon

Helyszín: AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
Időpont: 2017 Július 11. (Kedd) 20:00

Záróhangverseny – Bartók Fesztivál (Zene/Koncert)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2017 Július 15. (Szombat) 20:00

Még több Zene/Koncert ...
HACUKA (Gyerekeknek)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2017 Július 08. (Szombat) 08:00

Még több Gyerekeknek ...
„Bartók” – premier előtti filmvetítés a Bartók Fesztiválon (Zene/Koncert)

AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
2017 Július 14. (Péntek) 20:00

Még több Zene/Koncert ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...