TOP fejlesztések

Óvodák energetikai korszerűsítése

Projekt azonosítószám: TOP-6.5.1-15-SH1-2016-00004

 A projekt célja és rövid összefoglalása: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015 áprilisában fogadta el a város Klímavédelmi és energiai stratégiáját. A stratégiai dokumentum célkitűzései közé tartozik az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentése és a megújuló energiaforrások széleskörű alkalmazása.

A fejlesztés illeszkedik a Terület- és Településfejlesztési Operatív program stratégiai céljaihoz, a széndioxid kibocsátás jelentős csökkentésével hozzájárul Szombathely MJV CO2 kibocsátást csökkentő programjához.

A TOP-6.5.1-15-SH1-2016-00004 számú, a „Óvodák energetikai korszerűsítése” című projekt az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokon, 3 különböző helyszínen valósul meg (Szombathely, 2804/14, 8157/21, 10029/1 hrsz.).

A fejlesztésben érintett óvodák:

  • Hétszínvirág Óvoda (9700 Szombathely, Bem J. u. 33.)
  • Micimackó Óvoda /Napsugár Óvoda (9700 Szombathely, Pázmány P. krt. 26.)
  • Margaréta Óvoda (9700 Szombathely, Margaréta u. 1.)

Hétszínvirág Óvoda 

Az 1970-ben épült Szombathelyi Hétszínvirág óvoda jelenleg 7 csoporttal üzemel. Az épület homlokzatát megépítése óta nem korszerűsítették, omladozó vakolat, kiálló téglák rontották az épület összképét. Az épület fűtését távhő biztosítja, mely költsége a hőszigetelés hiánya miatt jelentős volt. Az épület tetőszerkezetét tekintve lapostetős, mely folyamatos karbantartást és javítást igényelt a beázások visszatérésének megakadályozása érdekében. Hosszútávon a tető teljes szigetelése szükségessé vált. Az épület nyílászáróit részlegesen cserélték, de akadtak régi, megvetemedett fa nyílászárók is.

Az épület teljes felújítása során megvalósult az épület homlokzatának szigetelése, tető szigetelése, valamint a nyílászárók cseréje is. A használati melegvíz ellátás biztosítására külsőlevegős hőszivattyú került beépítésre. A villamos energia fogyasztás részbeni fedezésére 7 kWp teljesítményű napelemes rendszer került telepítésre.

A kivitelezési munkák 2017. november elején kezdődtek meg. A projekt 2019. január 31-re elérte a 100%-os készültségi szintet..

Micimackó Óvoda / Napsugár Óvoda

A két intézmény egy helyrajzi számon és egy épületben található, de építészetileg teljesen elkülönítetten.

A Szombathelyi Micimackó óvoda a város egyetlen fogyatékos gyermekekkel foglalkozó óvodája 1975-ben épül. Az épület homlokzata omladozó, hőszigetelés nem volt. Tetőszerkezete lapos-tető, amely teljes felújítást igényelt.

Korábban az épület nyílászárói részlegesen lettek csupán kicserélve, az építéskori ablakok állaga kritikus volt. Az épületet a Napsugár óvodával közösen a távhő fűti. A radiátorok állapotát tekintve elavultak, teljes fűtésrendszer korszerűsítés vált szükségessé. Az épület villamos hálózata építése óta komolyabb felújításon nem ment keresztül.

Az óvoda felújítása kiterjedt a homlokzati hőszigetelésre, vízszigetelésre, nyílászáró cserékre, tetőszigetelésre, valamint az épület gépészeti berendezéseinek (radiátorok, elszívó berendezés stb.) cseréjére is.

A Szombathelyi Napsugár óvoda 1975-ben épült, jelenleg öt csoporttal üzemel. Az épület homlokzata téglával burkolt, hőszigetelve nem volt. Az épület nyílászárói a konyhai rész kivételével hőszigetelt műanyagok voltak. Tetőszerkezete lapostetős. Az épület fűtését a távhő biztosítja, a melegvíz ellátásról egyedi gázbojler gondoskodott. Az épületben található radiátorok egy része korszerű lapradiátor, viszont a csoportszobákban és irodákban alapvetően régi lemezradiátorok voltak.

Szükségessé vált az épületet energetikailag fejleszteni utólagos külső hőszigeteléssel, az eredeti radiátorok cseréjével, valamint a tető teljes szigetelésével.

A használati melegvíz ellátás a távhő rendszerre került rákötésre. A villamos energia fogyasztás részbeni fedezésére 20 kWp teljesítményű napelemes rendszer került telepítésre.

A kivitelezési munkák 2017. november elején kezdődtek meg. A projekt 2019. január 31-re elérte a 100%-os készültségi szintet.

Margaréta Óvoda

A Szombathelyi Margaréta Óvoda 1979-ben épült panelépület. A lecsökkent gyermeklétszám miatt az eredetileg 8 csoport óvodának tervezett épületben négy csoport kapott helyet. Homlokzata színezett, hőszigetelve nem volt. Tetőszerkezetét tekintve lapostetős, az épület nyílászáróit műanyagra cserélték.

Az épületet egyedi kazán fűti, amely külön épületben található. A kazánház épületének tetőszigetelése 2013-évben teljes felújításon esett át, de belső állapota így sem volt megfelelő, tekintettel arra, hogy a beázások megszűntetése óta a vakolatot nem javították.

A projekt során megvalósult az épület utólagos külső hőszigetelése és az épületben található fűtési rendszer korszerűsítése is. A fűtési rendszerbe külsőlevegős hőszivattyú került beépítésre. A villamos energia fogyasztás részbeni fedezésére 26 kWp teljesítményű napelemes rendszer került telepítésre.

A kivitelezési munkák 2017. november elején kezdődtek meg. A projekt 2019. január 31-re elérte a 100%-os készültségi szintet..

A felújítás további eredménye az épületek üzemeltetésénél, a jelenleginél alacsonyabb fenntartási költség elérése.

Kedvezményezett: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Megítélt támogatás: 294 312 000,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

Megvalósítási időszak: 2017.01.01 - 2019.03.31.

Programok

Sport: Magyarország - Horvátország kosárlabda világbajnoki selejtező mérkőzés

Helyszín: Sugár úti Sportcentrum Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
Időpont: 2019 Február 25. (Hétfő) 18:30

Szombathelyi KKA - NEKA (Sport)

Egyetemi Sportcsarnok, Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.
2019 Február 23. (Szombat) 16:00

Még több Sport ...
Farsangoló - kézműves foglalkozás (Gyerekeknek)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2019 Február 20. (Szerda) 09:00

Még több Gyerekeknek ...
Alita – A harc angyala (16) 3D (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út 52-54
2019 Február 20. (Szerda) 13:00

Még több Mozi ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...