Intézményi fejlesztések

ÁROP-1.A.3-2014-2014-0023 - Partnerségi alapú esélyegyenlőségi programok a segítés városában és térségében

A program megvalósításának időszaka: 2015. április 1 - 2015. november 30.

Projekt teljes költségvetése: 33 997 238,-Ft

Támogatási hányad: 100 %

Önerő: -

A támogatás forrása: A projekt az EU Európai Szociális Alapjának támogatásával, az Államreform Operatív Program keretében valósult meg.

A projekt megvalósítója: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a járás valamennyi településének aktív bevonásával.

A projekt céljainak rövid összefoglalása:

A megvalósítás során elkészült a járáson belül felmerült, és a települések együttműködését igénylő problémák komplex kezelését megalapozó, a járási felzárkózási kerekasztal által elfogadott „Esélyteremtő programterv”, amely megerősíti a partnerséget, emellett felkészíti a járást a releváns szakmai területeken a 2014-2020-as támogatási időszak EU-s forrásainak fogadására. Sikeres esélyegyenlőségi akciók valósultak meg, amelyek megalapozták a partnerek hosszú távú együttműködését a célcsoport esélyegyenlőségi helyzetének javítása érdekében.

A projekt célcsoportja:
A Szombathelyi járás településeinek Helyi Esélyegyenlőségi Programjai helyzetfelmérései alapján a járásban az alábbi társadalmi csoportok jelentették a projekt célcsoportjait:

 • romák, mélyszegénységben élők
 • gyermekek
 • nők
 • idősek
 • fogyatékkal élők.

Kulcsfogalmak: együttműködés, partnerség, esélyegyenlőség.

Partnerség kialakítása:

 • Járási szintű együttműködések kialakítása
 • Járási felzárkóztatási kerekasztal létrehozása, munkacsoportok működtetése
 • Járási „Esélyteremtő-programterv” kidolgozása, mely megerősíti a partnerséget, felkészíti a járást a releváns szakmai területeken a 2014-2020-as EU-s források fogadására.

Az egyes munkacsoportok akcióprogramjainak elemei:

 1. Segítés városa munkacsoport: járási újraélesztési demonstrációs tevékenységek szervezése; járási egészségműveltségi program kidolgozása; energiatudatos lakásüzemeltetést ösztönző tájékoztató fórumok szervezése.
 2. Komplex akadálymentesítés munkacsoport: fogyatékkal élők elfogadását, társadalmi integrációját célzó érzékenyítő tevékenységek.
 3. Munkaerő–piaci aktivizálás munkacsoport: szociális gazdaságban tevékenykedő szervezeteken keresztüli foglalkoztatási lehetőségek feltérképezése, akcióterv készítése.
 4. Család megerősítése munkacsoport: generációk együttműködését célzó program; család megerősítési program.

A projekt eredményei:

 • Kialakításra került az esélyegyenlőségi programok végrehajtásához szükséges szolgáltatási és intézményi együttműködés és párbeszédek rendszere a szombathelyi járásban, felálltak a munkacsoportok, a szakmai koordinációs csoport, a felzárkózási kerekasztal, az esély fórum, valamint a járás részt vesz a megyei társadalmai felzárkózási fórumban is.
 • Kialakult és megerősödött a társadalmi párbeszéd, a közösségi tervezés helyi rendszerei (önkormányzatok, kormányzati szerveztek, intézmények, civil szervezetek, gazdasági szereplők és szakértők bevonásával), a HEP-ek megvalósításának vonatkozásában.
 • Elkészült a járáson belül felmerült, és a települések együttműködését igénylő problémák komplex kezelését megalapozó – a járási felzárkózási kerekasztal által elfogadott - „Esélyteremtő-programterv”, amely megerősíti a partnerséget, továbbá felkészíti a járás településeit a releváns szakmai területeken a 2014-20-as EU-s források fogadására is.
 • Sikeres esélyegyenlőségi akciók valósultak meg, amelyek megalapozzák a partnerek fenntartható együttműködését.

Galéria (4 db)

Programok

Színház/Tánc: TÁNC VILÁGNAPJA

Helyszín: Szombathely, Fő tér - Rendezvénytér, Szombathely, Fő tér 10.
Időpont: 2019 Április 28. (Vasárnap) 14:00

Soulwave (Zene/Koncert)

AGORA - Savaria Filmszínház aula, Szombathely, Mártírok tere 1.
2019 Április 27. (Szombat) 20:00

Még több Zene/Koncert ...
AVUS - VasaPlaket (Sport)

Fedett Uszoda és Termálfürdő, Szombathely, Bartók Béla körút 41.
2019 Április 27. (Szombat) 16:00

Még több Sport ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...