Egyéb fejlesztések

Szent Márton ünnepi hét program

A Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Turisztikai Fesztiválok Ideiglenes Kollégiuma - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap felett rendelkező miniszter együttműködési megállapodása alapján – nyílt pályázatot hirdetett nemzetközi, országos turisztikai vonzerővel bíró kulturális, gasztronómiai rendezvények (programsorozatok/fesztiválok) támogatására.

A támogatás feltétele volt, hogy a támogatott fejlesztés keretében megvalósított rendezvény magas kulturális értéket képviseljen, amely hozzájárul a pozitív országkép kialakításához; továbbá széles tömegeket (legalább 5 ezer főt) mozgasson meg és a rendezvény gerincét alkotó programok, azok helye és ideje több elkülöníthető programot tartalmazzon.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata elhatározta, hogy a város nagyszabású ünnepségsorozattal emlékezik meg Szent Márton születésének 1700. évfordulójáról. Az ünnepségsorozat keretében kerül megrendezésre a Szent Márton ünnepi hét programsorozat, amely megrendezéséhez szükséges költségekhez járulna hozzá a pályázatból elnyerhető összeg. A programsorozat összművészeti fesztiválként 2014. november 7. és 16. között két hétvégét és hétköznapokat is magában foglaló programsorozat Szombathely híres szülöttének, az Európa-szerte népszerű Szent Márton kultuszának ápolása és kiterjesztése céljából. A különböző programelemek, különböző helyszíneken valósulnak meg, bekapcsolva ezzel a város fontosabb kulturális intézményeit.

A Kulturális Turisztikai Fesztiválok Ideiglenes Kollégiuma 2014. október 2-i döntése értelmében 3.000.000 Ft támogatást ítélt meg a programsorozat megvalósításához. A rendezvény így 5.000.000 Ft összköltségvetésből tud megvalósulni.

Szent Márton Programiroda által elkészített koncepció alapján az alábbi programok kerülnek megrendezésre a Szent Márton ünnepi hét alkalmával:

• Márton napi kirakó (november 7-8.): Elsősorban az általános iskolás korosztály számára nyújt programokat, amelyek között lesz zenei és táncos program, illetve szellemi és ügyességi vetélkedő.
Fellépők: Dr. Pesovár Ernő AMI Táncegyüttese, Tarisznyások Együttes, Ispallang Együttes
Helyszín: Szombathely, Fő tér

• Szent Márton Gála (november 8.): Elsősorban komolyzenei koncerteket magában foglaló esemény, a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Magyar Állami Operaház művészeinek közreműködésével.
Helyszín: Bartók Terem

• Szent Márton énekek a nemzetiségek körében (november 9.): A Magyarországon élő nemzetiségek közül 4 különösen aktívan részt vesz a város kulturális életében. Ezen az estén ők, és az ország más régióiból érkező nemzetiségi csoportok mutatják be a korábban általuk gyűjtött Szent Márton dalokat az érdeklődőknek.
Fellépők: Đurđice Horvát Vegyeskar, Koprive Tamburazenekar, a Szlovén Önkormányzat kórusa, a Német Önkormányzat kórusa, HÁROFIT Egyesület roma művészeti csoportja, Zora Kórus, Porabje Kórus, Adventkranz
Helyszín: Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ

• Szent Márton köpenye (november 10-14.): A Mesebolt Bábszínház ősbemutatója.
A darab a családok minden tagja számára rendkívül izgalmas és szórakoztató, továbbá interaktív módon mutatja be a szent élettörténetét.
Helyszín: Mesebolt Bábszínház

• „De mi köze Szent Mártonnak a libákhoz?” (november 11-16.): A Weöres Sándor Színház színészei középkori képmutogató technikát alkalmazva mutatják be az erre az alkalomra írt darabot, a rendkívül ötletes képek és a hozzájuk tartozó díszlet segítségével.
Közreműködők: Szabó Tibor, Khaled Szaida, Boráros Szilárd, Völgyi Attila
Helyszín: Szombathely, Fő tér

• Szent Márton Olvasókönyv (november 12.): Az olvasókönyv egy kulturális jellegű, Mártont népszerűsítő kiadvány lesz, receptekkel, keresztrejtvénnyel, képregénnyel, alkalmazkodva a mai kor kihívásaihoz.
Helyszín: Szombathely MJV Polgármesteri Hivatala

• Szent Márton mint katona (november 13.): A Savaria Múzeummal karöltve mutatjuk be a korszakot amelyben élt, és a római hadsereget, amelyben életpályája elején katonaként szolgált Márton. A kiállítás korszerű technikai megoldásokat alkalmaz majd, segítségül hívva a digitális technika nyújtotta lehetőségeket.
Helyszín: Savaria Múzeum

• Szent Márton gyermekei – családi napok (november 15-16.): Színjáték és dramatikus játék bemutató gyermek és ifjúsági csoportok közreműködésével, lehetőség szerint bevonva előadókat a történelmi magyar területekről is. Az előadások közben és után családi játszóház várja az érdeklődőket.
Fellépők: Langaléta Garabonciások, Vaskakas Bábszínház, MASZK Bábszínház
Helyszín: AGORA Szombathelyi Kulturális Központ

• Márton napi gasztrokaland (november 7-16.): A szombathelyi éttermekben az ünnepi hét idején a liba étkek és az újbor lesz a kínálat középpontjában, étel- és borkóstolókkal, különleges ajánlatokkal.
Fellépők: esténként 1-1 zenekar éttermenként
Helyszín: Szombathely éttermei

Programok

Kiemelt rendezvények: Savaria Történelmi Karnevál

Helyszín: Szombathely, Belváros, Szombathely, Aréna utca 8.
Időpont: 2019 Augusztus 22. (Csütörtök) 20:00

Volt egyszer egy... Hollywood (Mozi)

AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
2019 Augusztus 25. (Vasárnap) 18:20

Még több Mozi ...
A DAL a Miénk! Álljon össze a város legnagyobb zenekara! (Zene/Koncert)

Szombathely, Fő tér - Rendezvénytér, Szombathely,
2019 Szeptember 14. (Szombat) 16:00

Még több Zene/Koncert ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...