Felhívások

Lakossági Bűnmegelőzési Információ! - Internetes vásárlások

Érvényes: 2017.04.28 - 2017.05.29

Sören Kierkegaard: „Két módon tehetnek bolonddá. Az egyik, hogy elhitetik veled a hazugságot. A másik, hogy visszautasítod az igazságot.”

Internetes vásárlások

Az elmúlt évtizedek során a számítógépek elterjedése átformálta mindennapi életünket. Az internet térnyerése vásárlási szokásainkra is hatással volt. A webáruházakban történő vásárlás otthonról, vagy akár a munkahelyről egyszerűen és gyorsan lebonyolítható a nap bármely órájában. Tisztában kell lennünk azonban azzal, hogy az online vásárlásnak nemcsak előnyei, hanem kockázatai is vannak. A fogyasztó a személyes interakciót nélkülöző vásárlás esetén kiszolgáltatottnak érezheti magát, hiszen nem lehet biztos benne, hogy a kereskedőre és a termékre vonatkozó összes, releváns információ birtokában van, illetve nem tudhatja, a honlapon feltüntetett adatok megfelelnek-e a valóságnak.

A jogszabályok a kockázatok csökkentése és a fogyasztók védelme érdekében részletes tájékoztatási kötelezettséget írnak elő a webáruházak üzemeltetői részére, a fogyasztók számára pedig egy utólagos megfontolási időt biztosítanak. Az előírások szerint a vállalkozó köteles a honlapján közzétenni a vállalkozás nevét és címét; amennyiben rendelkezik azzal, az elektronikus levelezési címét, telefonszámát; a termék, illetve a szolgáltatás részletes leírását; az általános forgalmi adót és az egyéb terheket magába foglaló árat; az összes járulékos költséget (pl. fuvardíj); a fizetés és a teljesítés feltételeit. Elérhetővé kell tenni továbbá a panaszkezelés módját, a szavatosságra vonatkozó előírásokat, a jótállás feltételeit, az egyéb szolgáltatásokat, a szerződéskötés lépéseit és a békéltető testület elérhetőségét.

A virtuális vásárlás folyamata az esetek többségében magába foglalja a kínálat áttanulmányozását, a honlapon történő regisztrációt, a termék kiválasztását és kosárba helyezését, a kosár frissítésének és törlésének lehetőségét, a fizetési és szállítási feltételek kiválasztását, valamint a megrendelés elküldését. A kereskedő köteles az online megrendelést haladéktalanul, de legkésőbb negyvennyolc órán belül elektronikusan visszaigazolni. Ez az elektronikus levél jellemzően a megrendelés feltételeit erősíti meg, de még nem jelenti a szerződés létrejöttét. A szerződés csak akkor jön létre, ha a kereskedő egy újabb elektronikus levélben értesíti a fogyasztót a megrendelés teljesítéséről, a termék kiszállításáról, vagy az üzletben történő átvétel lehetőségéről. A vállalkozás a szerződéskötést megelőzően köteles a fogyasztót tájékoztatni az elállási jog gyakorlásának határidejéről, egyéb feltételeiről.

Célszerű olyan online üzletben vásárolni, amelynek honlapján ez a tájékoztatás hozzáférhető. A megrendelés előtt gyűjtsünk információkat a kereskedőről, olvassuk el a honlapon közzétett általános szerződési feltételeket!

Javasolt ennek elmentése a számítógépünkre, így a későbbiekben esetlegesen felmerülő probléma esetén bizonyítható, hogy a vásárlás időpontjában milyen tartalmú tájékoztatás volt elérhető a honlapon.

Az adott webáruházban történő első vásárlás előtt célszerű elolvasni a honlapon található vásárlói bejegyzéseket. Fontos tudni, hogy az olyan üzlet, amely az elmúlt hatvan napban legalább tíz vásárlói visszajelzést kapott, és az – egytől ötig terjedő – értékeléseinek átlaga elérte a 4,2-et, megkapja a „Megbízható Bolt” címet. Az online vásárlást célszerű ilyen webáruházban lebonyolítani még akkor is, ha az árak itt kicsit magasabbak.

Első alkalommal ajánlatos kisebb értékű terméket rendelni, így meggyőződhetünk róla, hogy a kereskedő megfelelő minőségben, a vállalt kötelezettségeinek megfelelően szállítja-e le azt. Természetesen egyetlen rendelés szerződésszerű teljesítése még nem garantálja a kereskedő megbízhatóságát!

A megrendelés leadásakor mindenképpen célszerű az utánvétes, azaz a termék átvételekor történő fizetést választani. Ebben az esetben, ha nem érkezik meg az áru, nem ér minket anyagi kár.

Ha a szállításkor az derül ki, hogy a csomagban nem a megrendelt termék van, vagy a visszaigazolt árnál többe kerül, nem kell a terméket átvenni és a vételárat megfizetni.

Amennyiben probléma merül fel a vásárlás során, a webáruház üzemeltetőjéhez e-mail-ben és postai úton is fordulhatunk panaszunkkal, amelyre harminc napon belül írásban köteles válaszolni.

Az internetes apróhirdetések esetében a vásárlás sokkal nagyobb kockázattal bír. Hacsak nem ismerjük személyesen a hirdetőt, rendkívüli körültekintéssel és óvatossággal kell eljárnunk! Ezeknél a vásárlásoknál sem a hirdetőről, sem a termékről nem rendelkezünk pontos információval. Még az utánvétes fizetés sem jelent garanciát, hiszen a fizetést követően tudjuk átvenni a csomagot és csak ekkor szembesülünk a tartalmával.

Ne feledje, az áldozattá válás megelőzhető!

VAS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG
BŰNÜGYI OSZTÁLY
Bűnmegelőzési Alosztály
9700 Szombathely, Petőfi S. u. 1/C.
Telefon: 06/94/ 521-065   Fax: 06/94/521-160
E-mail: bunmeg.vasmrfk@vas.police.hu

További felhívások (1 db)

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG Ügyfélfogadása

Feltöltve: 2016.12.23, módosítva: 2017.01.27

Programok

Előadás/Kiállítás: VÁROSI GYERMEKNAP

Helyszín: AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
Időpont: 2017 Május 28. (Vasárnap) 13:00

52. SAVARIA NEMZETKÖZI TÁNCVERSENY (Színház/Tánc)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2017 Június 03. (Szombat) 14:00

Még több Színház/Tánc ...
Falco KC Szombathely – BC Körmend (Sport)

Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
2017 Május 24. (Szerda) 20:00

Még több Sport ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...