Középiskolák

Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium

Intézményünket, a Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskolát és Kollégiumot 1927-ben alapították.
A II. világháború előtt Téli Gazdasági Iskolaként működtünk, utána Mezőgazdasági Technikumként. 1960-tól fokozatos átállás történt az élelmiszeripari képzés irányába. Ezzel párhuzamosan a kifejezetten mezőgazdasági jellegű oktatás fokozatosan leépült. 1975-től indult a középfokú földmérő képzés intézményünkben. Jelenlegi képzési struktúránk alapjai a 90-es évek elején alakultak ki. Legújabb képzési formánk a felsőfokú élelmiszeripari menedzser képzés 1991-ben kezdődött. Nagy hagyományokkal rendelkezünk a felnőttoktatás terén. 1974-ben Nyugat-Dunántúlon elsőként itt bontott zászlót a Szakmunkások Szakközépiskolája, melynek megújítása az ún. intenzív képzés az iskolánkban kidolgozott program alapján kezdődött hazánkban 1991-ben.

A pék-cukrász szakmunkás és a sütő- és cukrászipari technikus képesítések szakmai programjának és óratervének kidolgozásában iskolánk úttörő szerepet játszott.
Iskolánk fenntartója a Földművelésügyi Minisztérium, melynek Alapító Okirata alapján az alábbi képzéseket folytatjuk:

A. Nappali tagozat
OKJ 54 581 01 földmérő, földügyi és térinformatikai technikus
OKJ 54 541 02 élelmiszer-ipari technikus, OKJ 55 541 06 sütő- és cukrászipari szaktechnikus ráépüléssel
OKJ 34 541 05 pék szakmunkás
OKJ 34 541 03 húsipari termékgyártó

B. Felnőttek középiskolája nappali és esti tagozat

Pedagógusaink egytől-egyig rendelkeznek a jogszabályokban előírt, alkalmazásukhoz szükséges iskolai végzettséggel. Hasonló mondható el technikai dolgozóinkról, akik az iskolai adminisztráció, a karbantartás terén, továbbá saját sütő és cukrász tanüzemünkben dolgoznak.

Iskolánk két telephelyen működik, egyikben van az oktatást szolgáló 2 tanügyi épület, és iskolánk 100 férőhelyes kollégiuma. Másik telephelyünkön vannak szakmai elméleti képzést szolgáló tantermek, önálló sütő és cukrász tanüzem tanbolttal, továbbá Jól felszerelt élelmiszeripari laboratórium és géptanműhely.

Az iskolához tartozó 100 férőhelyes kollégium 50 leány és 50 fiú elhelyezésére alkalmas. A szépen berendezett hatágyas szobákban az épület első emeletén a fiúk, a második szinten a lányok laknak. A hálószobákon kívül mosdó-, fürdő-, élelmiszer-tároló és étkezőhelyiség, valamint közösségi rendezvények tartására nagyterem és társalgó áll a diákok rendelkezésére. A kollégiumi életet külön házi- és napirend szabályozza, a nyugodt és elmélyült tanulást tanulószoba, korrepetálás és külön kollégiumi könyvtár segíti. A diákéletet vonzó programok - vetélkedők, kulturális és sportrendezvények - színesítik. Mindennap van számítógép- és internet-hozzáférés, s a kollégisták különféle szakkörök közül (aerobic, kosárlabda, gépírás, helyismereti szakkör, filmklub, számítástechnika, ismeretteijesztő kör) választhatják ki az érdeklődésükhöz legközelebb állót.

A könyvtár létesítésének időpontja: 1969. Jelenleg 13.000 kötettel, 30 féle folyóirattal rendelkezik az Iskolai könyvtár.

Az állomány gyarapításákor a muzeális jelleg helyett a könyvtár szolgáltató, információs szerepét hangsúlyozzuk, a használhatóságot tartjuk elsődleges feladatnak. A könyvtár használói az iskola tanulói, pedagógusai és a nem pedagógus munkakörben alkalmazott dolgozói. Hangsúlyozandó a könyvtárnak az a szerepe, miszerint állományában megtalálható legyen minden olyan dokumentum, ami alapvetően szükséges, azaz az oktatás folyamatában rendszeresen szerepet kap, ugyanakkor gyors hozzáférést kell biztosítania a többi, helyben meg nem lévő dokumentumhoz is. Az iskolai könyvtár állományában meg nem lévő, de gyújtőkörébe tartozó, valamint az oktatás. tanórán kívüli tevékenység színvonalának emeléséhez szükséges dokumentumokat más könyvtárból szerezzük be könyvtárközi kölcsönzéssel. Mindezt könyvtári együttműködéssel, elektronikus szolgáltatásokkal, Interneten elérhető dokumentumok igénybevételével tudjuk teljesíteni.


Megnevezés: Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium
Cím: 9700 Szombathely, Szent László király utca 10.
Telefon: +36 (94) 513-500
Fax: +36-94 / 513-511
Vezető: Hodvogner Csaba mb. igazgató
E-mail: efsz@efsz.sulinet.hu
Honlap: http://www.efsz.sulinet.hu/
GPS koordináta (szélesség): 47.22877755585212
GPS koordináta (magasság): 16.607394468122834


Galéria (5 db)

Programok

Lukács Sándor: Az elűzött álom (Előadás/Kiállítás)

Berzsenyi Dániel Könyvtár (BDK), Szombathely, Dr. Antall József tér 1.
2017 December 12. (Kedd) 17:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Szolnok (Sport)

Sugár úti Sportcentrum Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
2017 December 15. (Péntek) 19:30

Még több Sport ...
Szép Ernő: Vőlegény (Színház/Tánc)

Weöres Sándor Színház - Nagyszínpad, Szombathely, Akacs M. u. 7.
2017 December 12. (Kedd) 14:30

Még több Színház/Tánc ...
Biblia és hitújítás a XV-XVIII. századig (Előadás/Kiállítás)

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, Szombathely, Szily János u. 1.
2017 Október 10. (Kedd) 17:00

Még több Előadás/Kiállítás ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...