Középiskolák

NYmE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

A Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium a Nyugat-magyarországi Egyetem gyakorlóintézménye, 1992 óta indít gimnáziumi osztályokat. Iskolánk a gimnáziumi tanulmányokhoz jó feltételeket biztosít több szaktantermével, két tornatermével, uszodájával, számítógépes laboratóriumaival, korszerű könyvtárával és legfőképpen kvalifikált, a személyiség-központú pedagógiát gyakorló tanárai munkájával. A színvonalas oktatás mellett fontosnak tartjuk, hogy a diákok a tanárokkal és egymással való együttműködésükben, az iskolai élet mindennapjaiban pozitív értékrendet, tartalmas életvitelt is megismerjenek, szociális és közösségi kompetenciákat is elsajátítsanak, hisz ez a sikeres felnőtt élethez legalább olyan fontos, mint a korszerű tudás.

A Bolyai Gimnázium sokoldalú nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik, ausztriai partnerintézményével és a határon túli magyar testvériskolákkal évente közös programokat valósít meg. Téli sítáborainkban, valamint a nyári vízi- és turisztikai táborainkban remek lehetőség nyílik a sportolás mellett az egészséges életfelfogás erősítésére és a közösség formálására is. 

A Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Szombathely egyik legkeresettebb oktatási intézménye, a Nyugat-magyarországi Egyetem gyakorló iskolája 12 évfolyammal, amelyben meghatározó profil a nyolc és a négy évfolyamos gimnázium.

egyetemi központ jelenlegi épületében működött. 1974-től tevékenykedik mostani székhelyén. 1992-től nyolc évfolyamos gimnáziummal, a 2001/2002-es tanévtől pedig négy évfolyamos, biológia-történelem (2013-tól természettudományi, humán és matematika) tagozatokkal bővült az iskola. 

 Az egész iskola pedagógiai programjának két fontos pillére az érték-, illetve személyiségközpontú nevelési irányultság, valamint a teljesítményelv. Ez olyan iskolai légkört jelent, amelyben a személyiség, a tehetség, a tudás, a szorgalom tiszteletet élvez, és alapvetően fontos a tanárok és a diákok együttműködése. A gimnázium tantervében a klasszikus humán tárgyak s a praktikus természettudományos ismeretek, idegen nyelvek egyensúlya a meghatározó, a tehetséggondozás pedig kiemelten fontos terület. 

A nyolc évfolyamos gimnáziumi szerkezet 2+4+2 tagoltságú, a négy évfolyamos 2+2, s mindkettőben az utolsó két év elsősorban az érettségire és a felsőfokú továbbtanulásra való felkészülést szolgálja színvonalas, többszintű választható tantárgyi oktatás keretében. Specializációk választhatók a tagozat mellett a 9. évfolyamtól matematikából, természettudományokból, magyarból és informatikából, általános iskolai tagozatunkon emelt óraszámban folyik az idegen nyelvek tanítása. Az utolsó két évben a nyolc- és négyosztályos tagozat tanulói fakultációt választanak, a fakultációs órákon a két tagozat diákjai együtt vesznek részt. Az iskola minden tantárgyból biztosít felkészülést a kétszintű érettségire.

Az iskolai oktatómunkának kiemelkedően sikeres területei a természettudományok, a matematika, számítástechnika, idegen nyelvek, az anyanyelv és irodalom, valamint a történelem. Az eredményeket a belső vizsgarendszeren, az imponáló egyetemi felvételi arányokon túl az is hitelesíti, hogy diákjaink az említett területeken kiemelkedően szerepelnek megyei és országos és nemzetközi versenyeken. A legkiválóbb diákok eredményeiről, a felkészítő tanárok munkájáról az évenként megjelenő iskolai értesítő ad számot. 

Az iskola első 10 évfolyamán igen változatos lehetőségeket biztosít a művészeti nevelés: általában havonta új kiállítás nyílik a diákok műveiből, rendszeresek a koncertek az iskola kórusai és külső együttesek szereplésével. A minőségi oktatás mellett az iskola fontosnak tartja, hogy a diákok a tanárokkal és egymással való együttműködésükben, az iskolai élet mindennapjaiban pozitív értékrendet, tartalmas életvitelt is megismerjenek, begyakoroljanak, hisz ez a sikeres felnőtt élethez legalább olyan fontos, mint a korszerű tudás. A gimnáziumi program és az iskola létesítményei a komoly munka mellett színes diákéletet és gazdag sportolási lehetőséget biztosítanak mindenkinek a két tornacsarnokban, az uszodában, a rendezvényteremben, a külföldi cserekapcsolatokban és a sokfajta nyári táborban. Az iskolában több mint 1000 diák tanul kb. 80 – többségében magasan kvalifikált, a főiskolai módszertani és egyéb kutatásaiban is részét vállaló – pedagógus irányításával és a közös munkában kialakuló szellemiség az iskola legfőbb erőssége.

Az intézmény egyben továbbképző központként is funkcionál, hisz a főiskolával közösen működtetett továbbképzéseken évente számos pedagógus fordul meg. Így az iskola meglehetősen nagy szakmai és társadalmi nyilvánosság előtt éli mindennapos életét. 

Iskolánk felszereltségében is alkalmazkodik a korszerű oktatás támasztotta követelményekhez. Iskolai könyvtárunk használói köre roppant széles: hatéves kisiskolástól főiskolai hallgatóig terjed a látogatók skálája, így a folyamatosan bővülő gyűjtemény mindenféle igényt ki kell hogy elégítsen.

A könyvtár állománya a 25 000 kötetet közelíti, hatvanféle sajtótermék – szakfolyóiratok, irodalmi folyóiratok, ifjúsági kiadványok – közül válogathatnak az olvasók.

2001-ben új épületszárnnyal bővült az intézmény: ebben kapott helyet az új sportcsarnok, amely teljessé teszi az iskola sport- és kulturális létesítményeinek körét. Így intézményünkben 32 osztályterem, 5 szaktanterem, laboratórium, 2 tornacsarnok, uszoda, valamint a díszterem biztosítja, hogy az iskolai munka a megfelelő tárgyi feltételek között folyjék, illetve, hogy városi rendezvényeket is befogadhasson a Bolyai Gimnázium.

 


Megnevezés: NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
Cím: 9700 Szombathely, Bolyai János 11.
Telefon: +36 (94) 513-680
Fax: +36-94 / 330-736
Vezető: Papp Tibor - igazgató
E-mail: bolyai@bolyai.nyme.hu
Honlap: http://www.bolyai.nyme.hu/
GPS koordináta (szélesség): 47.23868845941496
GPS koordináta (magasság): 16.608394196958898

Programok

Sport: U 23-as Birkózó Európa-bajnokság

Helyszín: Sugár úti Sportcentrum Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
Időpont: 2017 Március 28. (Kedd) 10:00

EGY DARABOT A SZÍVEMBŐL (Zene/Koncert)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2017 Április 26. (Szerda) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Fenyő Jubileum 2017 (Zene/Koncert)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2017 Április 08. (Szombat) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
PÁL FERI ELŐADÁSA (Előadás/Kiállítás)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2017 Március 30. (Csütörtök) 19:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
SZOMBATHELYI SWIETELSKY-HALADÁS - MEZŐKÖVESD ZSÓRY FCDGYDGYV (Sport)

Soproni Városi Stadion, Sopron, Lővér krt. 1.
2017 Április 01. (Szombat) 18:00

Még több Sport ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...