Középiskolák

Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Iskolánk az indulás első pillanatától a mai napig mezőgazdasági szakmák képzésével foglalkozik.
Kezdetben elsősorban a tanüzemi jelleg domborodott ki, és csak rövidebb-hosszabb idejű tanfolyamok indultak. Hol a szombathelyi Mezőgazdasági Technikum, hol a körmendi Mezőgazdasági Technikum kihelyezett tagozata, tanüzeme, a Téli Gazdasági Iskola tangazdaságaként működött.

Jogi, közigazgatási értelemben 1963. január 1-től önálló intézményünk. Az 1961. évi III. törvény alapján mezőgazdasági szakmákat képző iskola.
Három szakmában indult a képzés 1963-ban: zöldségtermelő, gyümölcstermelő, szarvasmarha-tenyésztő
1964-től bővül a profilunk, dísznövénytermelő és kertépítő, majd 1966-tól vadász, vadtenyésztő és baromfitenyésztő szakmákkal.

A kezdeti időszak sok kiváló kollégája közül feltétlenül ki kell emelni Öhm László nevét. Ő volt a Tangazdaság, a Tanüzem vezetője, a kihelyezett iskola igazgatóhelyettese, majd 1963.január 01-től 1977. júniusáig az iskola igazgatója. Ezen időszakban a tárgyi feltételek bővítése is igen jelentős. 1965-ben avatták az új tanügyi épületet, majd 1973-ban az új kollégium épülete került átadásra a könyvtárral együtt. 1975-ben készült el az üvegház.

1977-es tanévtől megszűnik az iskola önállósága. Vas Megye Tanácsa határozata alapján csatolták a Hevesi Ákos Élelmiszeripari és Földmérési Szakközépiskolához. A szakmák közül Kőszegre került az állattenyésztő, baromfitenyésztő szak. Nem indult a zöldségtermesztő, viszont Oladra került a mezőgazdasági gépész tagozat, ezért bővült a gépész oktatási rész. 1978-tól a dísznövénykertész tagozaton, majd 1987-től a vadász tagozaton indult meg a szakközépiskolai képzés, megszűnt a gépész tagozat.
1989-ben indul a kertésztechnikus-képzés.
A közös igazgatás alatt sajnos nagy fejlesztés nem történt, alapvető hiányosságok (tornaterem, kastély állapota, stb.) nem oldódtak meg.

1990-95-ig Sipos Imréné volt az iskola igazgatója. Nevéhez fűződik iskolánk újbóli önállóságának "visszaszerzése" és az azóta tartó dinamikus fejlődés elindítása.

1993-ban új szakként indult a környezetvédelmi- technikus képzés. Megkaptuk a régi általános iskola épületét, befejeződött a kastély tatarozása, 1993-ban pedig új épületet avattunk. A létesítményben kapott helyet a tornacsarnok, szaktantermek, laboratóriumok és a kertész öltözők.
Gyakorlókertünk előbb 6 ha-ral, majd 11 ha-ral bővült és folyamatosan javulnak a termelési feltételek. Elindult a park rekonstrukciója.

1994-ben csatlakoztunk a világbanki képzéshez, mint követő iskola a környezetvédő- és kertész technikus osztályokkal. Az elsők között tértünk át az azóta általánossá vált szakközépiskolai struktúrára és eszközfejlesztésben is jelentős segítséget kaptunk.

Sikeresen és problémamentesen vezettük be a 4 éves képzést a szakmunkásoknál. Új tagozatok is indultak az OKJ-s képzés keretében: vadász, vadtenyésztő, virágkötő-berendező, dísznövénykertész.

Tanüzemünk fejlesztésénél nem okozott gondot, hogy a rendszerváltás több gyakorlógazdaságunknál problémát jelentett. Lassan elkészül vadász gyakorlókertünkben a keltetőüzem, a kertészeknél pedig az új gyakorló bázis.
Állandóan bővítjük laboratóriumunkat és természetvédelmi technikusaink (új képzésünk) részére is megfelelő gyakorlóhelyet biztosíthatunk. Parkunk területét is bővítettük.

2000-ben sikeresen pályáztunk a COMENIUS minőségbiztosítási rendszer kiépítésére és két éves munkával az elsők között kaptuk meg az elismerő oklevelet.
Elkészítettük Pedagógiai Programunkat és állandóan megújítva, mérésekkel ellenőrizve igyekszünk partnereink igényeinek megfelelni.

Nagy gondot fordítunk dolgozóink megbecsülésére: Herman Ottó Emlékplakettet adományozunk évente, kopjafát avattunk elhunyt dolgozóink emlékére.

2006-ban végeztek az első parképítő és - fenntartó technikus tanulóink. Négy éves szakmai munkájuk eredményeként megújult bemutató- és japán kertünk és sokat tevékenykedtek az iskola parkjának fenntartásában is.

2005-ben sikeresen pályáztunk a Térségi Iskolai- és Óvodafejlesztő Központ (TIOK) kialakítására a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézettel konzorciumban. Öt területen a kompetencia alapú országos mérésnek az anyagát próbáljuk ki, részt veszünk a fejlesztésben és a követő iskolák mentorálásában. Vas megyében egyetlen középiskola vagyunk, akik a régióban kipróbálják a szakmai anyagokat.

Fejlesztettük honlapunkat és minden évben kiadjuk az iskolai évkönyvet.
Országos rendezvényeink közül kiemelkedik a Fiatal Virágkötők Szakmai Versenye és mi rendezzük a megyei Vadásznapot is.


Megnevezés: Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Cím: 9700 Szombathely, Ernuszt Kelemen utca 1
Telefon: +36 (94) 512-420
Fax: +36-94 / 512-421
Intézményvezető: -
Vezető: Hodvogner Csaba Károly
E-mail: hodvogner.csaba@herman.szombathely.hu, hcs.hermanisk@gmail.com
Honlap: http://www.hermanszombathely.hu/
GPS koordináta (szélesség): 47.240664
GPS koordináta (magasság): 16.580733


Galéria (5 db)

Programok

Sport: BC Körmend - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

Helyszín: Körmend Városi Sportcsarnok, Körmend, Kossuth Lajos utca 36
Időpont: 2017 Október 21. (Szombat) 18:00

AVUS–Vasas (Sport)

Fedett Uszoda és Termálfürdő, Szombathely, Bartók Béla körút 41.
2017 Október 21. (Szombat) 18:00

Még több Sport ...
Amazing Grace - A Ramat-Gani Kamarakórus koncertje Szombathelyen (Zene/Koncert)

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne), Szombathely, Rákóczi F. u. 3.
2017 Október 29. (Vasárnap) 18:00

Még több Zene/Koncert ...
Szép Ernő: Vőlegény (Színház/Tánc)

Weöres Sándor Színház - Nagyszínpad, Szombathely, Akacs M. u. 7.
2017 Október 21. (Szombat) 19:00

Még több Színház/Tánc ...
Rapülők Koncert Szombathely (Zene/Koncert)

Sugár úti Sportcentrum Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
2017 Október 22. (Vasárnap) 19:00

Még több Zene/Koncert ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...