Gyógypedagógia

Szombathelyi ARANYHÍD Nevelési-Oktatási Integrációs Központ Egységes Gyógypedagógiai, Konduktív Pedagógiai Módszertani Intézmény Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola

Intézményünk feladata a Szombathelyen, és vonzáskörzetében élő fogyatékos gyermekek szakszerű, egyéni szükségletekhez igazodó ellátása.

Intézményünkben tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, autista, mozgássérült, halmozottan sérült, ill. társuló fogyatékosságként hallássérült, ill. látássérült gyermekek oktatása – nevelése folyik. A fogyatékkal élő gyermeket nevelő családok számára az elfogadó környezet, a magasan képzett szakembergárda nyújt megnyugtató lehetőséget, és megoldást gyermekük 3 éves korától akár 23 éves koráig történő fejlesztésére.

Intézményünk 68 gyógypedagógusa/ pedagógusa, konduktora, 3 gyógytornásza, 21 gyógypedagógiai asszisztense gondoskodik arról, hogy a hozzánk kerülő gyermekek képességei a lehetőségeikhez mérten a maximális szintre fejlődjenek.

Négy csoportos óvodánk jól felszerelt, családias hangulatú. A Bagoly csoportban konduktív terápiát alkalmazva, mozgássérült gyerekeket, a Tigris csoportban autista gyerekeket, a Malacka és a Zsebibaba csoportban értelmileg akadályozott és halmozottan sérült gyermekeket látnak el konduktorok, gyógypedagógusok. Munkájukat gyógypedagógiai asszisztensek, dajkák segítik.

Az iskolai tagozaton a sajátos nevelési igényű tanköteles korú tanulók nappali rendszerű, általános műveltséget megalapozó iskolai oktatása folyik.

A tanulásban akadályozott gyermekek számára 1-8. évfolyamon folyó általános iskolai oktatás után lehetőség van a speciális szakiskolai képzésre. A tanulók érdeklődésük, és tanulmányi eredményeik alapján 9-14. évfolyamon folytathatják tanulmányaikat.

Évről évre nő azoknak a száma, akik sütőipari és gyorspékségi munkásként, számítógépes adatrögzítőként, vagy dísznövénykertészként, virágkötőként sikeres OKJ-s vizsgát tesznek. A szakmai képzést a Herman Ottó Szakképző Iskolával és az Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskolával együtt végezzük.

Az idei tanévtől családgondozó szakképesítést indítottunk tanulásban akadályozott tanulóink számára.

Nem egy tanulónk van, aki több szakmát is elsajátított, növelve ezzel a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésének esélyét.

Értelmileg akadályozott tanulók számára négy fejlesztő csoportban történik a nevelés-oktatás. Számukra a készségfejlesztő speciális szakiskola keretein belül udvaros, ill. szövött tárgy-készítő ismeretek elsajátítására van lehetőség.

A középfokú képzésekbe egyéni adottságaiknak megfelelően bekapcsolódhatnak az autista csoportból kikerülő tanulók is.

Iskolánk szakemberei végzik a súlyosan-halmozottan sérültek fejlesztő iskolai oktatását. Akinél ez megoldható, az iskolában, akinél nem, az az otthonában kapja meg a számára szükséges fejlesztést.

Délutánonként az általános iskolások tanítási időn kívüli ellátása, felügyelete, szervezett foglalkoztatása, korrepetálása, az iskolai munkára való szakszerű felkészítése 4 csoportban történik. A csoportokban a kulturális és szabadidős foglalkoztatások is biztosítottak.

Az ide járó gyermekek, tanulók oktatás-nevelésének szervezése minden esetben alkalmazkodik a tanuló egyéni szükségleteihez. A tanórákon differenciált oktatás folyik, a rehabilitációs órákon pedig lehetőség van minden gyermek egyéni, ill. kiscsoportos foglalkoztatására.

A hiányzó és nem megfelelően működő képességek sérülésspecifikus fejlesztését egyéni fejlesztési tervek alapján végzik a szakemberek.

A mozgássérült gyerekeket szomatopedagógusok, gyógytornászok, konduktorok segítik. Ehhez az óvodában több jól felszerelt tornaszoba, saját gyógyúszó medence, az iskolában Ayres-terem, bázis-terápiás,- fizioterápiás szoba áll rendelkezésre.

A tiflopedagógusok a látássérült, a szurdopedagógusok a hallássérült gyerekek egyéni fejlesztését, logopédusaink beszédindítás és a tiszta, érthető beszéd kialakítását végzik.

Fejlesztő tevékenységünkben az alapeljárásokon túl törekszünk széleskörű terápiás módszerek alkalmazására is: pl.: Ayres, Frostig, Delacato, BLISS, DSGM, HRG, Tunyogi féle gyógyító játszóház, gyógylovaglás, kutyás terápia, tibeti hangmasszázs, AAK kommunikáció stb.

Elsősorban a mozgássérült, és a halmozottan sérült gyerekek iskolába szállítását az iskola, ill. az iskolai alapítvány két kisbuszával végezzük, nagyban csökkentve a fogyatékos gyermeket nevelő szülők terheit.

Az utazó gyógypedagógiai hálózat keretein belül az intézmény gyógypedagógusai végzik a tankerület általános és középiskoláiba járó sajátos nevelési igényű egyéni megsegítését is. Nagy hangsúlyt fektetünk a családokkal történő gyakori kölcsönös kommunikációra. A hátrányos helyzetű családokból érkező gyerekek problémáinak megoldását szociális munkás segíti.

Rendezvényeinkkel arra törekszünk, hogy gyermekeink ugyanolyan gazdag közösségi életet élhessenek, mint a többségi iskolába járó társaik. Többek között kirándulásokat, diáknapot, Zoo-napot, nyári tábort, a végzősök számára szalagavatót, ballagást szervezünk.

Munkavállalási ismeretek osztályfőnöki és egyéb órák keretében történő oktatásával, egyéni kapcsolataink segítségével próbáljuk segíteni a végzős tanulóink munkában történő elhelyezkedését, ami lehetővé teszi számukra a társadalomba való beilleszkedést, a családalapítást. Lehetőség szerint az iskolánkból kikerülő fiatalok nyomonkövetését is végezzük.


Megnevezés: Szombathelyi ARANYHÍD Nevelési-Oktatási Integrációs Központ Egységes Gyógypedagógiai, Konduktív Pedagógiai Módszertani Intézmény Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola
Cím: 9700 Szombathely Dózsa Gy. u. 6
Telefon: +36 (94) 327-955
Vezető: Tóthné Sipos Judit - mb. igazgató
E-mail: sipos.judit@aranyhid.szombathely.hu
Honlap: http://www.aranyhid-szhely.sulinet.hu
GPS koordináta (szélesség): 47.230685
GPS koordináta (magasság): 16.621844


Galéria (8 db)

Programok

Sport: U 23-as Birkózó Európa-bajnokság

Helyszín: Sugár úti Sportcentrum Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
Időpont: 2017 Március 28. (Kedd) 10:00

EGY DARABOT A SZÍVEMBŐL (Zene/Koncert)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2017 Április 26. (Szerda) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Fenyő Jubileum 2017 (Zene/Koncert)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2017 Április 08. (Szombat) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
PÁL FERI ELŐADÁSA (Előadás/Kiállítás)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2017 Március 30. (Csütörtök) 19:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
SZOMBATHELYI SWIETELSKY-HALADÁS - MEZŐKÖVESD ZSÓRY FCDGYDGYV (Sport)

Soproni Városi Stadion, Sopron, Lővér krt. 1.
2017 Április 01. (Szombat) 18:00

Még több Sport ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések
Adatok betöltése, kérem várjon...